Šta je novo?

Sony RX100 nova vrsta kompakt aparata ;)

Ovde dolaze ljudi po savet sa slicnim zahtevima:
prva recenica - ne treba mi nista posebno... jeftino, za u dzep
a onda nastavak, zelje i pozdravi, - fotke u izlascima, kaficima, koncertima, zurkama. Pa nestresene fotke sa zumom izvucenim na xx Pa ne zelim da pucam bebi bilcem u celo....
I prica se svede na isto: ili dslr (ko je rekao Driver), ili kompakt od 300+e

Ne, nego kompakt do 300e max, S95 je gornja granica kompakta, preko toga je bolje uzeti 4/3, Nex, polovan DSLR (ili nov), izbor je nikad veci i povoljniji...

Ne, nego kompakt do 300e max, S95 je gornja granica kompakta, preko toga je bolje uzeti 4/3, Nex, polovan DSLR (ili nov), izbor je nikad veci i povoljniji...

Upravo tako, kompakt koji nije s95/100 pravi lose slike i na iso80 a da ne pricamo nesto drugo, razvijao fotke i u manjem formatu od 9x13... i daleko od toga da 99% ljudi to ne moze da razlikuje, osim ako ih ne pokazujes ovcama i to pred sisanje, kada su realnom stresu ;)

Ja generalno ne znam da slikam, ali ako nesto gotivim to je kvalitet slike, i znam sta gledam i kako. E poenta ovoga je ono sto sam rekao vise puta a to je da razliku izmedju P300 i S95 ja nisam mogao da provalim, cak su mi nocne fotke sa P300 (bez blica) bile lepse. I meni je i generalno P300 lepsi i ozbiljnije izgleda. A kosta duplo manje od S95.

Kako možeš da porediš kompakt i DSLR, kada DSLR ne može da stane u zadnji džep farmerica? Za EVIL takođe treba torbica, nema govora o košulji, odelcetu i S90 u džepu.

NEX-7-and-RX100.jpg

Ne mogu da se porede.

Ja sam zaintrigiran pričom, tako da ću pratiti mališu i stabilizaciju cifre u budućnosti. :)

Prilozi

• NEX-7-and-RX100.jpg
    NEX-7-and-RX100.jpg
    55.8 KB · Pregleda: 59
Hvala na linku, toplo preporučujem kliktanje. Ima neverovatan ISO5000 primer, direkt iz aparata. Moram priznati da sam impresioniran koliko je ovo daleko od Canon Sxxx braće.

Vredi te novce, ako se osvrnemo na konkurenciju. Dapače, sad mi S100 izgleda preskupo u odnosu na ono što nudi i svi EVIL aparati zajedno. :)

@nidza
bolji je onaj drugi primer na ISO2000. Ovaj od 5000 je multi frame NR. To znaci da aparat okine 5-6 slika na ISO5000 i zatim ih iskombinuje u jednu sliku, tako da se dobije slika koja izgleda kao da je slikana na mnogo manjim ISO vrednostima (sto se suma tice). U svakom slucaju sa aparatom koji moze da stane u dzep farmerica, tesko je dobiti i priblizan rezultat kao na ovim primerima.
p.s. Da ne ispadne da sam protiv ovog "multiframeNR" trika, naprotiv. Koristio sam ga na NEX-u i kad se slikaju staticni kadrovi u vecini slucajeva dobijaju se sjajni rezultati. Npr. u svetlosnim uslovima gde mora da se koristi ISO6400 dobijaju se rezultati kao da je snimano sa ISO2000 ili slicno.

Čudo da sam preskočio do sada ovu mogućnost na aparatu
flash1.jpg
Rezultati su: bez blica
flash2.jpg
direktan
flash3.jpg
i odbitak
flash4.jpg

Perverzija, stavili su i bounce u blic na aparatu veličine S90! :D Šta reći.

Sve mi je bliži...

U DE se prodaje za 650 eur (video sam u saturnu), a u Madjarskoj celih 700 eura :S:

U Saturnu je uvek SVE skupo, od metle za čišćenje do aparata, tako da ja tamo nikad ne kupujem, već samo gledam aparate i držim ih u rukama. On nije neko merilo cena. Conrad je nešto bolji, ali tek u specijalizovanim fotografskim radnjama u Nemačkoj ćeš dobiti realne cene za fotoaparat. ili da tražiš preko geizhals.de. Evo, našao sam, najjeftinije što košta je 625 evra http://geizhals.de/794584

wow, 25 eura jeftinije nego u satrunu, daj tri komada :)

Nije to poenta, nego mislim da je definitivno preskupo za pocket uredjaj bez izmenjivih obektiva, koliki god da je senzor i kako god dobro radio. Sudeci po reviewima izgleda da je najbolji kompakt ever, ali 650D sa kit objektivom je 800+ eura.. Tesko da bih sebi opravdao da platim ovoliko, nekako se kosi sa logikom.

A ne bih se slozio sto je neko napisao da je svaki kompakt preko 250 - 300 glupost i da treba ici na dslr. Ovaj smer, veliki senzor, ok objektiv, spakovano u dzepno kuciste, ima svoju primenu. I da je do 500 eura na primer, bilo bi mi ok.
Evo konkretno, idem sada uskoro na neko 10.000 km daleko putovanje, prijatelj koji isto ide ima 5DmkII i 6-7 komada Canon L objektiva (svaki od 800 do 2000+ eur kostao), tako da znam šta su kvalitetni uredjaji i kako to radi. Ali i on je odlucio da ne nosi to, ne ide da radi tamo i nosi 15kg u rancu svaki dan.

A opet šteta na tako neka mesta gde će se otići sada i ko zna kada u životu i da li uopšte, praviti fotografije sa nekim kršem sa 1/2.33 senzorom. Tako da eto, ovo bi bilo cool kao turistički aparat, koji se ne oseti da ga nosiš, a ipak je ozbiljan. Ali cena odbija.. :|

Poslednja izmena:
Mislim da će mu cena pasti tamo negde oko Nove Godine, kad Sony zaradi dobre pare na njemu i kad se proizvodnja ovog modela dobrano uhoda. Realno je očekivati da negde početkom 2013. godine cena u Nemačkoj za ovaj fantastičan aparat bude oko 530 do max 550 evra. Već za tu cenu se isplati uzeti ga, a nikako ni u ludilu, čak i da imam pare, ne bih ga uzeo po ceni od 600+ evra.

Jedino što mu trenutno parira je Panasonic LX7, najavljen pre koji dan, sa 1/1.7" senzorom od 10 megapiksela i Samsung EX2F sa istom veličinom senzora kao i Panasonic,ali sa 12 megapiksela. Možda se neki ovde naljute i proradi im sujeta, ali iskreno radije bih kupio odmah Samsung EX2F ili Panasonic LX7 negoli ovaj Sony, baš zbog cene.

Jedino što mu trenutno parira je Panasonic LX7, najavljen pre koji dan, sa 1/1.7" senzorom od 10 megapiksela i Samsung EX2F sa istom veličinom senzora kao i Panasonic,ali sa 12 megapiksela. Možda se neki ovde naljute i proradi im sujeta, ali iskreno radije bih kupio odmah Samsung EX2F ili Panasonic LX7 negoli ovaj Sony, baš zbog cene.
De jednom kupi vec nesto, molim te!

Kazes RX100 pariraju LX7 i EX2!?
Hmmm... a jel to imaju negde uporedni testovi, analize, pregledi?
Znacajno manji senzor da parira vecem??! Hmmm al se fizika promenila od kad nisam isao u skolu!
Moze neki link da potvrdi ovu tvrdnju?

evo malo za razmisljanje

senzor size.png

Poslednja izmena:
Marti, a da ti prestaneš sa fekalijama i pokušaš da konstruktivno doprineseš raspravi? Prozivkama ništa ne dobijamo osim što ti, verovatno, od toga imaš lično zadovoljstvo.

Poslednja izmena:
Marti, a da ti prestaneš sa fekalijama i pokušaš da konstruktivno doprineseš raspravi? Prozivkama ništa ne dobijamo osim što ti, verovatno, od toga imaš lično zadovoljstvo.

Ovo o fekalijama ne bih da komentarisem, to mi nije nivo.
Nikakvo licno zadovoljstvo samo sto pokusavam da cujem na kojim se to konkretnim cinjenicama baziraju gore nevedene tvrdnje doticnog.
Ako insistiranje na cinjenicama a ne na verovanjima, pretpostavljanjima i ostaloj fikciji nije doprinos kondtruktivnosti rasprave, ja onda ne znam sta jeste!

Pusti ga, on živi u nekom svom idiličnom svetu, predlažem da ignorišemo njegove postove.

Poslednji put ću odgovoriti gospodinu Martiju Veličanstvenom...nisu se još pojavili testovi Samsung EX2F i Panasonic LX7 da bi mogli da se uporede...previše trčiš pred rudu. Ja u ono što sam rekao sam potpuno siguran, a testovi će to potvrditi kad se pojave za nekih desetak dana. Eto toliko.

Kazes RX100 pariraju LX7 i EX2!?
Hmmm... a jel to imaju negde uporedni testovi, analize, pregledi?

...nisu se još pojavili testovi Samsung EX2F i Panasonic LX7 da bi mogli da se uporede...previše trčiš pred rudu. Ja u ono što sam rekao sam potpuno siguran, a testovi će to potvrditi kad se pojave za nekih desetak dana. Eto toliko.

Ako ti nisi u stanju da vidis/razumes logicku, smisaonu i intelektualnu nekonzistentnost onoga o cemu pises, onda cu ja iz filantropskih razloga da se povucem iz ove diskusije!

Nisam komentarsao tvoje iznošenje činjenica (mada mi se čini da si Canon lojalista) nego način izražavanja i predstavljanja istih. Izvinjavam se što nisam bio jasniji.

Fekalije ću uvek koristiti kao metaforu za govor nipodoštavanja. Ako ton tvog teksta na mene ostavi utisak da si pokušao da poniziš nekoga u javnosti, smatram to ekstremno negativnom pojavom stoga je ocenjujem na način na koji svi shvate moje mišljenje. Prosto i primitivno možda jeste ali nije ni ružno ni glupo. I sama reč je namerno izabrana da se malo udaljim od čistog pljuvanja.

Što se aparata tiče, SONY je napravio nešto revolucionarno ali, naravno, neće ostati dugo usamljen u segmentu koji je ovaj aparat stvorio. Da li će već najavljeni ultra-kompakti konuristari po pitanju kvaliteta slike i videa nemam pojma (čuda se dešavaju). Znam samo da bih voleo kada bi proizvođačima strah od RX100 bio dovoljno jak da obori cene scojih naprednih kompakta (Canon je već spustio cenu G1X, mada je sasvim moguće da je to planirao i ranije zbog EOS M). U svakom slučaju, biće mu konkurencija jer će biti značajno jeftiniji.

Pusti ga, on živi u nekom svom idiličnom svetu, predlažem da ignorišemo njegove postove.

Poslednji put ću odgovoriti gospodinu Martiju Veličanstvenom...nisu se još pojavili testovi Samsung EX2F i Panasonic LX7 da bi mogli da se uporede...previše trčiš pred rudu. Ja u ono što sam rekao sam potpuno siguran, a testovi će to potvrditi kad se pojave za nekih desetak dana. Eto toliko.

Evo ga preview LX7:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/panasonic-lx7/panasonic-lx7A.HTM#

Po slikama na visokim iso, rekao bih da i nije neki uspeh.

Hmm, videćemo šta kažu na Dpreview i na Photography blog sajtovima, nekako više verujem ovim sajtovima.

Šta ima da veruješ ili ne veruješ, vidiš fotografije :)

Da da, kao sto je DPreview uzeo i stavio slike od Pana G3 kad su testirali OM-D jer je to isti senzor po njima, iako jedan senzor pravi Pana a drugi Sony, i sve im je skroz drugacije, pa su se onda izvinjavali kasnije kad su shvatili koliko su se nalupetali :p

Nisam komentarsao tvoje iznošenje činjenica (mada mi se čini da si Canon lojalista) nego način izražavanja i predstavljanja istih. Izvinjavam se što nisam bio jasniji.

Fekalije ću uvek koristiti kao metaforu za govor nipodoštavanja. Ako ton tvog teksta na mene ostavi utisak da si pokušao da poniziš nekoga u javnosti, smatram to ekstremno negativnom pojavom stoga je ocenjujem na način na koji svi shvate moje mišljenje. Prosto i primitivno možda jeste ali nije ni ružno ni glupo. I sama reč je namerno izabrana da se malo udaljim od čistog pljuvanja.

Do sada sam u zivotu promenio 3 sistema, jedan analogni i dva digitalna i svi su pripadali razlicitim kompanijama! Uzimam sta se pruza najvise za dati novac u datom trenutku a lojalan sam SAMO prijateljima, zeni, svojim moralnim principima i Jack Danielsu! ;) Istina tenutno sam Canonista ali ako sutra Nikon, a cini mi se da je na dobrom putu, bude best bang 4 buck in sub 2k$, to ce biti moj izbor. Fanboyism ostavljam klincima, kompleksasima i nekim drugima koji uglavnom ne zaradjuju svoje pare.
Pomenuti Kosta10 mi je zapao za oko u poslednje vreme pre svega svojim lezernim preporucivanjem drugim ljudima kako da trose svoj novac, pri cemu on vecinu toga sto drugim ljudima preporucuje, niti poseduje ili nije koristio u zivotu. Nesto je, kako sam rece, drzao u ruci ili video u radnji (!?!) te valjda misli da je uz prepricavanje suve faktografije sa nekih sajtova to dovoljno da se kao "znanje" plasira drugima, najcesce klincima koji dolaze ovde! Detaljnijim pregledom njegovih postova iz svih mogucih soba i svih mogucih tema, shvatio sam o kakvom profilu se radi i takav odnos prema drugima i njihovim parama je, po meni, krajnje NEMORALAN! E to vidis, ne mogu da podnesem i zato cu svaki put, barem u ovoj sobi, kad krene sa "stivdzobsolikim" NLP spinovanjem (sto radi svuda po forumu) -fantasticno, bomba, revolucija i ostalo, reagovati brutalno ali ne protiv licnosti vec protiv ponasanja!
Neka jednom kupi, bilo sta, od onoga sto svima drugima po forumu preporucuje (ili lepi news linkove sa sajtova, kao da drugi ljudi ne citaju te iste sajtove), i kad jednom napise post koji ce, kao sto su to neki ovde uradili, poceti sa... "Iz mog licnog iskustva...". ja cu da ucutim! :)

Evo ga preview LX7:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/panasonic-lx7/panasonic-lx7A.HTM#
Po slikama na visokim iso, rekao bih da i nije neki uspeh.

Pa naravno, velicina senzora je velicina senzora i fizika je fizika, to ni fw i image procesori ne mogu da "benduju" ;) Cak ni verovanje kako neko rece ovde a ja inace dajem prednost duhu nad materijom! :) - LX7 je losiji od RX100 a ovaj losiji (ne mnogo) od GX1 i sve je to ocekivano!

Imaging Resource je vrhunski sajt naspram kog je Photography Blog bio i ostao amaterski pokusaj! DP Review odavno nije sajt kao od pre mnogo godina, starih autora vise nema i pogotovo ako se uzme u obzir da mu je Amazon novi vlasnik. Kome nije jasno sta to znaci, ne vredi ni objasnjavati!
Rob Galbraith-ov Digital Photography Insights koji nazalost prestaje sa radom ovih dana, jedan je od retkih primera umiruce vrste zvane nezavisna zurnalistika (iz bilo koje oblasti)

Imaging Resource je vrhunski sajt naspram kog je Photography Blog bio i ostao amaterski pokusaj! DP Review odavno nije sajt kao od pre mnogo godina, starih autora vise nema i pogotovo ako se uzme u obzir da mu je Amazon novi vlasnik. Kome nije jasno sta to znaci, ne vredi ni objasnjavati!
Rob Galbraith-ov Digital Photography Insights koji nazalost prestaje sa radom ovih dana, jedan je od retkih primera umiruce vrste zvane nezavisna zurnalistika (iz bilo koje oblasti)

Sve više sajtova se raspada. Napokon ljudi shvataju da internet nije zemlja dembelija i da ljudi nisu darežljivi. Moj voljeni Trusted Reviews se raspao totalno a bio je skup veoma talentovanih i posvećenih ljudi na mnogim poljima i osim jakog Apple fanbojizma nisu imali primetnije zamerke. Danas ih čitam skoro kao žutu štampu.

Elem, da ne bude 100% offtopic, ako vas interesuje RX100 prasitie DPreview SONY forum. Ni jedan opis na internetu ne može da parira onom što ljudi sami kače. Evo par, meni zanimljivih, primera.
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=42080044
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=42011207
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=42000370
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=42077801
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=42105657
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=42092810
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=42104563
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=42129936
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1009&message=42133421
Ove slike i komentari na njih daju bolji opis kako je živeti sa njom svaki dan.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno