Šta je novo?

Sony krece napred...

Ma isti senzori! :d

Nadam se da ce u prodaji biti manje cene.
Sa jedne strane, Sony A100 ima apsolutno dominantnu listu specifikacija u klasi - AS (Super Steady Shot), Anti-dust, 10MP senzor, itd. Uporedjujuci samo po tome, 350D i D70 deluju znatno slabije i eto realnog opravdanja Sony-ju za visu cenu. Sa druge strane, guraju se za svoj deo trzista i ja se nadam ipak nesto agresivnijoj politici cena.
Da dobro izgleda, izgleda super. Cek samo da ga vidimo u praksi..

cini mi se da su skupi objektivi tipa 70-200 f2.8 i onaj 300 f2.8.
recimo da je kanon na bhphotovideo 1200$, nikon je na 1600$.
josh je drasticnija razlika na 300f2.8

verovatno su imali prostora da omirisu trziste i za pro upotrebu, na kojem ce se naverovatnije olupati kao i mnogi pre njih, pa su stavili paletu koju koriste profesionalci, ali po znatno skupljim cenama.

ovako za svakodnevnu upotrebu nude sasvim pristojan asortiman sa konkurentnim aparatom.
sigurno ce imati deo trzista, koji zasluzuju.

edit: posto su oni gigant u proizvodnji senzora, trebali su da naprave FF aparat po nekoj super ceni (pored ovoga), i da tim ceskaju drugima po masti.
dosta pro fotografa voli FF i aparat bi bio tema sigurno.
sa druge strane, sta ih briga oni su svesni da je FF istorija.

Poslednja izmena:
Sony nije nista ovde proizvoljno sastavio, cene su nasledjene od Minolte.
Ti (beli) objektivi su prepakovani Minolta SSM objektivi, koji su imali iste cene i u Minoltinom katalogu. Prodavali su se realno nesto nize (razlika izmedju preporucenih i prodajnih cena), ali opet su bili mnogo skuplji od konkurencije, zasto - ne znam.
Kome je ovo preskupo, Sigma ce biti presrecna da ponudi svoje 70-200/2.8 i 300/2.8 alternative, koje su opet najjeftinije.
Od ostalih objektiva, jako obecava onaj Zeiss 16-80/3.5-4.5. To jeste nesto sasvim novo i neocekivano.

A100 je aparat od koga Sony ocekuje da donese 20-25% dela DSLR trzista. Tuci ce se za to sa 350D, D70, E-500, K100D i naslednicima koje ocekujem na Fotokini (ako ne bude 350D i D70 naslednika, to je ravno marketinskom samoubistvu). Prica se puno o nasledniku 7D, mozda i krajem godine, ne znam.
Medjutim, ulazak Sony-a na pro trziste je velika nepoznanica. Verujem da hoce makar godinu dana da opipaju puls i vide kako im ide. Ne verujem da bi se olupali tu, ako je neko jak u pro segmentu, onda je to Sony, gde god da se pojavio. Zato mislim da ne bi ni uletali bezglavo, ako uopste udju tu, sto je pod velikim znakom pitanja.
Meni je svejedno, to ionako ne bih mogao da priustim :).

Uuuuu... ...20-25% tržišta DSLR-ova za Sony?!? Svaka im čast da to postignu. Ja bih voleo (jer sam vlasnik KM 5D) ali nešto mi se čini da visoko pucaju.

Već rekoh na jednom forumu, KM 5D ima u Nemačkoj u radnjama da se kupi za 699 eur sa kit objektivom. Kada se uzme nazad 12% poreza ili nađe još povoljnije... ...čini mi se da je to sada bolja kupovina nego ta Sony Alfa. Treba videti koliko je stvarno unapređen u odnosu na KM. Šuma sigurno ima više. I kolika će biti stvarna cena.

Poslednja izmena:
ja licno verujem da ti minoltinini-soni 2.8 objektivi nisu losiji od N/C, ali ne verujem da ce pro da ulazze u njih (pod pro podrzaumevam novinske kuce, agencije i freelancere koji su stampi visoke rezolucije - fashion, red carpet itd. kao i svadbare u USA i na zapadu).
nema potrebe, oni nisu losiji ali sigurno nisu ni bolji, a skuplji poprilicno.
mislim daje to trziste verno N/C i N/C tu daje najvishe od svih realno, a i ne planira da ga izgubi trku. pogotovu kanon sa paletom IS objektiva, zbog kojih je nikon i izgubio trku u pro segmentu.

oni treba da se fokusiraju na "amatersko" trziste, tj. oni koju kupuju aparat po prvi put, oni koji ga menjaju tipa dosadio mi je d70, ocu alfu.
naravno tu su uvek i ljudi koji oce vise za ulozen novac, koji nisu brandomani. jeftinu paletu objektiva je super sto imaju, nisam bas poredio cene ali odokativno su tu negde. sto je vec prica koja ugrozava d70 i 350d i sl.

zeiis, ruku na srce, sumnjam da ce taj objektiv izmamiti uzdah odusevljenja nasuprot neke sigme, recimo. ali zeiss uvek ostaje romanticno ime.
sve u svemu meni je isto drago da se drmaju N/C, sto vise konkurencije - vishe boljih aparata. nazalost ni ja ne mogu da priustim sebi nista od toga, a tako bih rado gnjurio njushke po njima.

Poslednja izmena:
da, treba zaista da ponude nesto ekstra za ulozeni novac kako bi neko presao na sony, ili da taj neko ima vec neke minolta objektive....ovako tesko da primetno mogu da zadju na teritoriju canona i nikona kod korisnika koji znaju za sta im aparat treba!

jos nesto... mnogo mi se dopalo sledece
Storage • Compact Flash Type I/II
• Memory Stick Duo / Pro Duo via CF adapter
• Supports FAT16 / FAT32

Hmmm, ne slazem se. Mislim da mogu da posebno zadju na teritoriju 350D/D70 korisnika koji ZNAJU za sta im aparat treba.. A najvise za nove korisnike, koji jos nemaju DSLR, to je jasno.
Da nisam presao put 10D->E-1->KM 5D, ja bih sada cistio i lickao tog 10D za oglase..

Aleksandar je napisao(la):
Da nisam presao put 10D->E-1->KM 5D, ja bih sada cistio i lickao tog 10D za oglase..

A time se bavish znachi :D

Shto se mene tiche, ovaj sony ce se pre tuci sa naslednikom D70 ako bude dovoljno jeftin, a ovi iz entry levela nemaju shta da traze protiv njega, tako da ce soni biti odlichna kupovina, za sve koji se vec nisu zakopali objektivima. Za pro klasu naravno da ne mogu sada da misle, ali sony svaki posao radi dugorochno. Pored svega, Sony ima i brand, tako da za 5 godinavrlo lako moze da se desi da zauzme veliki deo trzishta, ako velika dvojka nastavi po starom.

driver je napisao(la):
A time se bavish znachi :D
Jok, nego sam ga prodao umazanog i sa prljavim senzorom. Ne radi se tako biznis sa mnom:).

Neki analiticari (Tom Hogan se istice) misle da ce za 3-4 godine preziveti 3 veca DSLR proizvodjaca - Canon, Nikon i jos jedan - Sony najizglednije, mada se i Olympus trudi. Za ostale se vide mesta u nisama - Fuji za svadbare, Oly za makro i podvodni rad, itd.
Ne znam zasto bi to tako bilo, decenijama su koegzistirali silni SLR proizvodjaci, pukli su oni koji nisu presli uspesno na digitalu - Minolta, Contax, Mamiya, itd. Ali su se pojavili novi, koji su jaki u elektronici - SOny, Panasonic, Samsung. Ne vidim zasto ne bi bilo mesta opet za 5-6 proizvodjaca, svako sa svojim udelom i svojim trzistem..

Možda će pući jer se sada ogromne pare moraju ulagati u razvoj da bi se svakih godinu (i manje) izbacivali novi modeli. Mnogo veće nego u vreme analognih škljocara. A ovako velilki troškovi razvoja se mogu pokriti samo ogromnom proizvodnjom.

Kad su SLR aparati u pitanju nema mnogo razlike izmedju mesare Papak i Sonija... :)

Razloga za kupovinu Alfe kao prvog aparata ima. Razloga za prelazak nema. Nece ni Canon sedeti i grickati semenke vec ce i oni da naprave neka cudesa. Ja se molim bogovima da izbace CMOS sa dinamickim opsegom cb filma :)

Abdee je napisao(la):
Kad su SLR aparati u pitanju nema mnogo razlike izmedju mesare Papak i Sonija... :)

Necemo pricati unapred. Mesara Papak je pukla zato sto je prodavala (svesno) staro i pokvareno meso. Verujem da Sony to ipak nece uraditi :)

Mislim da Sony ne ide na to da ce ljudi preci sa Nikona ili Canona na Sony, vec na armiju buducih korisnika koji ce hteti neki jeftiniji DSLR. Videcemo kako ce ispasti pravi testovi i kako ce ici cenovna politika, pa cemo onda da zakljucujemo. Tesko da ce Sony neki pogresan korak da napravi, sigurno znaju sta rade :)

Ja vec vidim kako ce izgledati prvi testovi. Procitaj neki test KM 5D pa dodaj "isto to samo jos bolje"...

Kao mane vidim, za Sony tradicionalno, relativno losu obradu unutar aparata i jak NR, nedostatak statusnog displeja (vrlo bitno za onog ko ide negde na duze i nema na raspolaganju 10 baterija)...

Aaa, nisam znao da je otegao Papak, jel njihovo bilo ono cuveno "Sta ce vam kesa bez mesa"? :D

Relativno losa obrada Sony-a? To se vise pricalo za Minoltu, sto se tice rezolucije, a Sony je malo budzio boje, ali je uvek pravio odlicne fotke. Ako ubodu Minolta boje i Sony rezoluciju eto meraka, ali ne valja obrnuto ;).

Evo, Dejvid Kilpatrik je okacio dosta primera iz produkcionog A100. Ima bas razlicitih primera, porednjenja suma, raznih DR metoda itd:
http://www.pbase.com/davidkilpatrick/sony_alpha_100&page=all

Sum 100-400 je odlican, 800 meni izgleda veoma dobro, ali mi se ne dopada 1600, kako su "Kodakoliko" razmazali. Ima zapravo tu dosta sacuvanih detalja, ali je mnogo jak NR. Iako je podnosljivo, ja bih radije podeksponirao ISO 800.
Nize ISO slike izgledaju sjajno. Ostrina po pikselu je odlicna, mikrokontrast, prelazi tonova. JPG je odlican. Sve u svemu, odlican kvalitet fotki.

Sto se nedostatka displeja tice.. Rekao bih da baterije mozda vise srce AS sistem, ne znam. Ja sam sa 5D za 800 fotki jednog dana potrosio pune 2 baterije (ali imam 1 originalnu i 2 slabije). Medjutim, bilo je tu puno pregledanja, poredjenja, itd. Sony baterije su izgleda jace.
Moram da kazem da mi je statusni displej mnogo manje falio nego sto sam pretpostavljao. Mnogo bih vise voleo onaj Olympusov sistem, da mozes parametre po ekranu da menjas direktno.

Ma da, to sto sam rekao, udarice na mase novih korisnika koji tek zele da udju u DSLR vode. Nece direktno konkurisati trzistu vec postojecih korisnika DSLR-ova (da se tako izrazim). A posto je to Sony (ipak zvucno ime) dosta ljudi ce se odluciti za taj aparat, a priznacete, vecina se ne razume bas preterano u startu. Pa ako nabiju dobru, prihvatljivu cenu, solidne jeftnije objektive, slike "great out-of-the camera" a da je pri tom DSLR aparat, eto njima fine prodaje u tom segmentu (pocetnici, amateri). Videcemo sta ce C i N spremiti na tom polju.

ISO 1600:

Kadar + crop

Prilozi

• dsc02430-mala.jpg
    dsc02430-mala.jpg
    24.7 KB · Pregleda: 62
  • dsc02430 crop.jpg
    dsc02430 crop.jpg
    313.9 KB · Pregleda: 73
Nazad
Vrh Dno