Šta je novo?

SONY HC46E, u cemu je fora

ristovic

Čuven
Učlanjen(a)
06.11.2003
Poena
601
Pred kupovinom sam MiniDV camcordera, a posto sam ljubitelj SONY proizvoda, najvise sam se interesovao za njih. Pregledajuci specifikacije modela najvise sam se zainteresovao za HC42E, jer mi se cini da zadovoljava neke moje potrebe. Sve bi bilo u redu da mi prodavac u jednoj radnji nije ispricao kako je to vec stari model i da ga satro vise nigde nema, vec ga sada zamenjuje novi model HC46E. Uporedjujuci ova dva modela, dosao sam do totalne zabune. OK, cene su iste, oko 480e, ali osim sto su u skoro svim parametrima iste karakteristike, novi model ime par nedostataka u odnosu na stari !?!?! Manji senzor (1/5" stari prema 1/5.5" novi), cini mi se da ne postoji ugradjeni poklopac za objektiv, vec onaj sto visi na koncicu. Novi model nema analogni audio in i s-video in. Ima samo neki i.Link DV in za koji bi voleo da mi neko objasni sta je, i kako se moze iskoristiti. Novi model nema nekakav assesory shoe (sta god to bilo) i nema nekakav signal convert (opet sta god to bilo). Da li ima nekog dobre volje, da mi kaze da li su ovi nedostaci zaista mane i u kojoj meri.

i.Link je sonijev naziv za firewire (sta ces, vole ljudi da izmisljaju). Koristi se ko i svaki drugi firewire port na svim DV kamerama.
Accessory shoe je mesto na koje se zakace dodaci ( accessories 🙂 ) reflektor, dodatni mikrofon i sl. Izgleda kao shina za montazu blica na fotoaparat. Moze biti aktivna i pasivna u zavisnosti od toga dal to sto prikacis mozes aktivirati preko komandi na samoj kameri.
Signal convert je verovatno mogucnost pretvaranja analognog u DV signal. T.j. da u kamkorder dovedes analogni signal preko npr. s-video ulaza (koji ovaj model kazes nema) i da na DV izlazu (ili kako ga soni zove i.link) dobijas dv kodiran signal. Korisno ako hoces da recimo sa vhs-a ubacis materijal preko firewire port-a

Hvala puno na odgovoru. Kao sto sam i pretpostavio, to su sve dosta korisne stvarcice, koje bi mi lako mogle zatrebati. Jedino ne razumem, zasto je SONY izbacio novi model koji je osiromasen u odnosu na stari u dosta stvari, a ni po cemu nije poboljsan.

Nisam nasao paralelno poredjenje ta dva modela (bar ne od pouzdanog izvora) al ako je to sto si napisao tacno, a cena ista onda se definitivno potrudi da nadjes stariji model.

ristovic je napisao(la):
Hvala puno na odgovoru. Kao sto sam i pretpostavio, to su sve dosta korisne stvarcice, koje bi mi lako mogle zatrebati. Jedino ne razumem, zasto je SONY izbacio novi model koji je osiromasen u odnosu na stari u dosta stvari, a ni po cemu nije poboljsan.

To se cesto radi u cilju pojeftinjenja proizvoda (tj. u cilju zadrzavanja margine profita), uzmi na primer velicine CCD-ova kod digitalnih fotoaparata. Npr. pre godinu dana Sony W5 (5mpix) je imao CCD velicine 1/1.8", a danas u istoj klasi W50 (6mpix) ima 1/2.5".

Ali to ne mora da znaci da je W50 losiji (jer manje svetlosne informacije pada na njegov senzor jer je fizicki manji), vec verovatno da su uspeli da usavrse isti i i da izvuku barem pribilizno isti ili mozda cak i nesto bolji kvalitet slike. E sad, ponekad se poneki proizvodjaci zeznu i pokusaju da zabuse nama potrosacima ali im se to obicno odbije o glavu, pa to uglavnom ne rade (narocito ne velike zverke kao sto je Sony).

Poslednja izmena:
evo paralelnog prikaza: http://www.sony.co.yu/product/Compa...e=DCR-HC42E&models=DCR-HC46E&models=DCR-HC42E

U pravu si noviji model je znacajno oslabljen sto se tice mogucnosti. Najvise mi smeta sto su ukinuli s-video in i konverziju signala. Samo to je pravilo ranije oko 100e razliku u ceni. Accessory shoe je takodje zgodan al samo ako imas ili planiras nabavku nekog dodatka.
Novi model je manji, laksi i ima manju potrosnju (duze trajanje baterije) , al razliak je oko 5-10% tako da je bez znacaja. Povecan je digitalni zum (koji je beskoristan), a opticki je ostao isti.
Zakljucak: cist lopovluk. Za iste pare sad valjaju model za klasu slabiji. Ostaje preporuka iz prethodnog posta (pronadji i kupi stariji model)

Nisam siguran kako se krecu cene na domacem trzistu al mislim da se u tom cenovnom rangu vec moze naci neki panasonic sa 3ccd-a i laica optikom. Iako sam i ja ljubitelj sonija definitivno ti preporucujem da pogledas i ovu varijantu.

e da, hc46 ima i 16:9 mod snimanja koji hc42 nema, al je i to (IMHO) beskorisna opcija kod Standard Definition kamera.

Poslednja izmena:
Od Sony modela te klase je ubedljivo najbolji HC-40E. Realno HC42E i HC46E se samo trude (dosta uspesno) da po dosta nizoj ceni donesu maltene identicne mogucnosti kao model od pre 2 godine. Na nekim stvarima se zakine (izrada, manji CCD, nemaju recimo prikljucak za externi mikrofon...), ali je u globalu slika koju daju identicna, sto je opet za 99% ljudi jedino i bitno.

Prvo, HC42 je njihov proslogodisnji model, dalje svi modeli ove godine imaju 16:9, to je izgleda glavni novitet. Sta znam, snimao sam sad sa Canon MVX460 u wide screen modu, nista narocito, sto rece Hannibal nema mnogo efekta kod Standard Definition kamera. Maaada, ako imate wide screen LCD, svakako je lepse za gledanje.

valek je napisao(la):
Od Sony modela te klase je ubedljivo najbolji HC-40E. Realno HC42E i HC46E se samo trude (dosta uspesno) da po dosta nizoj ceni donesu maltene identicne mogucnosti kao model od pre 2 godine. Na nekim stvarima se zakine (izrada, manji CCD, nemaju recimo prikljucak za externi mikrofon...), ali je u globalu slika koju daju identicna, sto je opet za 99% ljudi jedino i bitno.

Slažem se. Imam HC40 od 2004 i neverovatno je izdržljiva kamera. Od 55C u Sahari do -20 na Divcibarama, uvek je besprekorno funkcionisala. Kao i kod svih novijih mini DV kamera, slika pri slabom svetlu joj baš nije najbolja, ali zato pri dnevnom ima sjajnu sliku. Accessory shue je dobra stvar samo ako planiraš da dodaješ usmereni mikrofon ili blic ili mali reflektor koga onda možeš da kontrolišeš direktno iz menija. Preporučujem za nju nabavku 25 mm širokougaonog konvertora x0.5 ili x0.6 jer značajno širi vidno polje. Fotoaparat na njoj je slabašan, ali ponekad može da završi posao. Mehanizam je sjajan, ima vrlo mali šum kad snima IT ton, a i najobičniji karaoke mikrofon sa prelazom na 3,5 mm bananicom završava posao kad treba da se uzme neka izjava. LCD ekran je izuzetan, vidi se i po najjačem suncu, a može mu se isključiti osvetljenje i baterija traje duže. Kameri nedostaje samo kontrola zuma na displeju što ovi novi modeli imaju. Inače, ove nove su plastične, i nekako slabašnije od HC40. Slažem se da ne mogu da dostignu stari model.

Nazad
Vrh Dno