Šta je novo?

Sony H-1

diab10

Slavan
Učlanjen(a)
28.12.2004
Poena
319
Pozdrav, interesuje me kakva su vam iskustva sa ovim aparatom i da li se isplati dati oko 500 eura za njega i koji su mu konkurenti ostalih proizvodjaca.

ima topic iskustva sa sony dcs-h1 na forumu potrazi mozda ce ti biti od pomoci

Zna li ko sta sve ide u paketu sa aparatom, u Srbiji ?

Sony u paketu daje:
(sa www.dcresource.com/reviews/sony/dsc_h1-review/index.shtml ):
* The 5.1 effective Megapixel Cyber-shot DSC-H1 camera
* Two AA NiMH rechargeable batteries
* Battery charger
* Lens cap w/retaining strap
* Lens hood
* Conversion lens adapter
* Shoulder strap
* USB cable
* A/V cable
* CD-ROM featuring Sony Picture Package software, ImageMixer VCD2, USB drivers, and Cyber-shot Life tutorial
* 107 page camera manual (printed)

Kada je Srbija (tj. naši "dileri", "zastupnici", itd., i sl.) u pitanju, sve je moguće (osim da dobiješ VIŠE od standardnog)...

Pošto se i sam dvoumim između Sony-ja H1 Panasonic-a FZ5, da ne otvaram novi thread, ako ko ima neku sugestiju (najbolje iz ličnog iskustva - raznoraznijeh sajtova sam se načitao) bio bih mu zahvalan.

majka je napisao(la):
najbolje da proveris mozes li kod nas nabaviti FZ5 a cini mi se da je skoro nemoguce.

Nisam ni rekao da bih kod nas nabavio. U Mađarskoj je FZ5 oko 350 Evara...
Nego nisam odlučio dal' njega ili Sony-a H1...

Pa evo ovako - imash citav thread o H-1, pa pogledaj. Sto se tice cene, ona je 410 jevreja, i moram da kazem da vredi tih para... Ja sam se dvoumio izmedju FZ20 i H-1, a ne FZ5. Mislim da je dvadesetka i dalje najopakija sprava u toj klasi, dok FZ5 ipak ima vishe mana od H-1 (mada je sjajan aparat). Konsultuj reviewe. Sto se tice pakovanja, ja sam od Axela dobio sve sem vezice za poklopac objektiva (ovo sam resio sam kanapcicem od mobilnog :)), i quick start guida (njega imash na sajtu Sonya). Dobices punjac, baterije, adapter, lens hood... Po ovome je Sony stvarno sjajan...
Neces se prevariti sa Sonyjem, stvarno su posteno odradili posao...

Wlayco je napisao(la):
a) Pa evo ovako - imash citav thread o H-1, pa pogledaj.
b) ... dok FZ5 ipak ima vishe mana od H-1 (mada je sjajan aparat)....
c) Konsultuj reviewe.

a) Meni kažeš? Postavio sam pitanje o H1 pre svih ovde...
b) Voleo bih da navedeš koje su. Ja znam za jednu: lošiji video mod. Možda je i blic bolji na H1. Na svim testovima se slažu da FZ5 daje za nijansu bolje slike (koje su, istina, i kod H1 izvrsne), a meni je to najbitnije.
c) Već sam se i prekonsultovao...

a) Nisam ti rekao da imash thread da bih porekao kako si ti prvi postavio pitanje. Postaviti pitanje je samo pocetak do onoga sto je tebi bitno, a to je dobijanje odgovora. Ovaj thread ce ti mozda dati neke odgovore - http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=79169
b) Nisam drzao FZ5 u ruci, pa ne mogu kompetentno da govorim u njemu. Problem je sto se tesko nalazi, samim tim verovatno i tesko popravlja u slucaju potrebe. Sto se tice blica, siguran sam da je H-1 bolji, posto jos ne videh aparat iz ove klase sa takvim blicem (no, mozda gresim, naravno). FZ5 ima bitno manji LCD (ovo jako puno znaci) od H-1. Tu je i problem noisea. Sve ovo naravno treba uzeti uslovno, jer se radi o sjajnom aparatu.

Blic se na takvoj vrsti aparata inache koristi bash kad morash, a bez LCDa na H1 i ne mozesh jer mu je uvecanje za EVF mnogo loshe pa je skoro neupotrebljiv za razliku od FZ5..

Pa dobro driver, majku mu, jel se mi uvek moramo konfrontirati...
Ajde sad lepo priznaj da si lupio za ovaj blic, pa da idemo dalje.
Pa kako da napravish korektnu fotku unutra, uvece, pri osvetljenju od 2 sijalice npr. (standardan ambijent za kojekakve kucne zurke recimo)? Mislish da je prosecno sobno osvetljenje dovoljno?! Da podignem ISO na 400 umesto blica? Ili npr. napolju pri suncanom danu u podne, kako da otklonish senke koje postoje recimo na licima ljudi. Sta, da razmestam ljude kako meni odgovara, tako da im sunce ne pravi senke?
Blic je nezamenljiva stvar na svakom aparatu, i sto je jaci to je bolje. Ako neces bas da ti "ispere" sliku, onda ga smanjish u opcijama i mirna Bachka. Ili se udaljish naravno.
E da, prosvetli me molim te, na kojoj se to onda vrsti aparata koristi blic? Onaj pop-up blic na DSLR mozda? Ili je u pitanju Praktica od 100 eura? Zeljno ocekujem enlightenment.

Što više sajtova posetim, sve manje sam odlučan koji od ova dva da izaberem...
Na jednom američkom sajtu za prodaju elektronike ima deo sa mišljenjima kupaca za odreženi proizvod. Tu, moram priznati, za SONY-ja H1 niko nije rekao ružnu reč...
Za FZ5 su velikom većinom veoma pozitivno govorili, ali je bilo i par nezadovoljnih (koliko se sećam, pominjali su ne-baš-idealan blic, kao i nešto duže vreme od priotiska na "gumb" do okidanja slike).
E sad, na nekim sajtovima, već pomenutim u threadovima gde smo poredili H1 vs FZ5 vs S2, kaže se otprilike da:
- FZ5 pravi čak pomalo "preoštre" ("pomalo preoštre", hmmmm) snimke, što vodi do "nazubljenosti" (jagged) fotografija.
- H1 pak daje vrlo dobre snimke, OSIM u delovima kadra gde je manje svetla, gde H1 gubi informacije, tj. prosto rečeno "brljavi" (ovo bih voleo da mi potvrdi/demantuje Wlayco).

Wlayco je napisao(la):
Pa dobro driver, majku mu, jel se mi uvek moramo konfrontirati...
Ajde sad lepo priznaj da si lupio za ovaj blic, pa da idemo dalje.
Pa kako da napravish korektnu fotku unutra, uvece, pri osvetljenju od 2 sijalice npr. (standardan ambijent za kojekakve kucne zurke recimo)? Mislish da je prosecno sobno osvetljenje dovoljno?! Da podignem ISO na 400 umesto blica? Ili npr. napolju pri suncanom danu u podne, kako da otklonish senke koje postoje recimo na licima ljudi. Sta, da razmestam ljude kako meni odgovara, tako da im sunce ne pravi senke?
Blic je nezamenljiva stvar na svakom aparatu, i sto je jaci to je bolje. Ako neces bas da ti "ispere" sliku, onda ga smanjish u opcijama i mirna Bachka. Ili se udaljish naravno.
E da, prosvetli me molim te, na kojoj se to onda vrsti aparata koristi blic? Onaj pop-up blic na DSLR mozda? Ili je u pitanju Praktica od 100 eura? Zeljno ocekujem enlightenment.

Popup blic je ono o chemu pricham, a "protiv" slike bez blica se ne moze takmichiti ni externi od 150€. Shta mislish zashto je ISO800 ili 1600 toliko dobra stvar ? To je neshto shto IS ne moze zameniti, i nikakav blic.
Fill-in je druga stvar i ja ga redovno koristim da ubijem senke po jakom suncu, ali po loshem svetlu cu radije koristiti iso400 i akati se sa shumom nego shto cu pucati blicem svaku fotku. Ono shto bash ne moze, ne moze, i mora blic, ali se opet trudim da spustim shutter na recimo 1/30 da mi pozadina bude shto ujednachenija, a ne onaj odvratni tunel :)
Blicem i kad morash, ne slika se preko 2-2.5 metra, a to vecina aparata moze bez problema, ukljuchujuci i FZ5, ali zato ja recimo bez pristojnog EVFa ne mogu, i to je po meni jedina i mnogo velika mana H1. Ja nemam nishta protiv tebe, ni tvog aparata, vec samo iznosim podatke i moja mishljenja ;)
Iz tih razloga ja samo chekam Fuji S5600 da se pojavi, pa cu blic koristiti samo po danu :)

Poslednja izmena:
Mnogo se sekirate u vezi izbora. Svi pomenuti aparati su zaista vrlo dobri, mnogo se napredovalo u zadnjih par godina.
Postoje nekoliko parametara koji su kriticni - npr. stabilizacija slike ili video mod, a i to zavisi kome je sta koliko bitno. Svaki od njih ce praviti dobre rezultate i razlike (mislim tehnicke, ne umetnicke) ce biti mnogo zavisnije od onoga ko koristi aparat - koliko ga dobro poznaje i koliko ume.
Ako su ispunjeni oni kriticni kriterijumi (mora li stabilizacija, koliko dobar video se zeli, treba li da podrzava spoljni blic, vrsta baterija, memorija..) onda se sve svodi na LICNI utisak. Znaci da li dobro lezi u ruci, da li su komande intuitivne, da li deluje dovoljno brzo i spremno. To su subjektivni faktori i srecom se vrlo razlikuju od osobe do osobe.

Poenta - ne moze se kupiti los aparat, od pomenutih i nabrojanih, svi su zaista veoma dobri - H1, S2, FZ5, Z5, sigurno i novi Kodak P850. Fuji S5500 takodje, ko je zadovoljan bez stabilizacije.

Probao sam H1 u radnji i bio sam prijatno iznenadjen izradom i rukovanjem, brzinom reakcije, displejom. Isto vazi i za ostale aparate koje sam pogledao, recimo FZ5. Zaista se veliki put presao.

Na mojem rankiranju sony je pao ispod S2 i FZ5 jos odavno kad su izlazili prvi testovi ovih aparata gde se se sony pokazao otprilike ovako
http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=7702
poredjenje sa dcresource.com
lako je videti da pri potpuno istim uslovima sony poprilicno zaostaje, prvensteno zbog objektiva koje je sony uradio by yourself

treba spomenuti razliku da panasonic koristi li-jon bateriju, a canon i sony obicne AA baterije. Neko preferira smanjenu tezinu, neko mogucbnost da uvek moze da kupi baterije na najblizoj trafici ako je hitno. po meni to je jedan od odlucujucih faktora jer su u sustini aparati slicni

Pa ovako. Ne bih hteo da ne ispadne da ja slepo branim aparat koji imam, kao da je jedini na svetu, medjutim ova slika sa dcresource zaista nista ne govori. Pogledajte citav shootout pa procenite. http://www.dcresource.com/specials/S2_vs_H1/index.shtml
Ako je ovde S2 ispao bolje, onda sam ja slep... Boja neba i vode, pre svega, pravilnija expozicija, S2 ima zeleni prizvuk (stvarno je driver svojevremeno bio u pravu :D ).
Sto se tice "brljavljenja" nisam nesto primetio, zaista. Imash thread sa mojim malo detaljnijim utiskom o H-1, pa pogledaj. http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=79169
@driver - ja i dalje smatram da potpuno greshis sto se tice blica. Ima situacija kad bez njega jednostavno ne mozes. Inace H-1 automatski sinhronizuje na 1/30 u blic modu...

Shta bih dao da mogu da ogovorim ovako kao Aleksandar :)

Poenta priche je ovo shto je Aleksandar rekao. Ne treba svima ista stvar, neko vishe voli ovo, neko ono, i izmedju ovih aparata se ne moze napraviti greshka.
Wlayco, nemoj da poredish fotke, to ti je poslednja stvar koju treba da gledash, jer svi su vrlo slichni. Ja recimo bez EVFa ne mogu, i sve jedno shto je H1 u svemu ostalom bolji, uzeo bih pre i S2, a na prvom mestu FZ5 koji je u svemu bar jednak sa H1, ali ima odlichan EVF i nema video, koji mi i ne treba.

Shto se tiche blica, rekao sam da postoje situacije kada ne moze bez njega, ali treba ga izbegavati maximalo i koristiti sve moguce pre nego shto se odluchish za njega.

driver je napisao(la):
Shta bih dao da mogu da ogovorim ovako kao Aleksandar :)

Wlayco, nemoj da poredish fotke, to ti je poslednja stvar koju treba da gledash, jer svi su vrlo slichni. .

Za mene je ovo izjava veka!

Daj bre guru da bi se dokazao kod riba nije ti potreban dugacak zum nego dugacko nesto drugo :d

U naredna 3 zivota zelim da imam aparat koji pravi odlicne slike a to da su sve slicne je najveca glupost koju sam cuo.

PS. Da, i 3m rupe i dinosaurus :d :d

A bre, slichne medju aparatima iz iste klase o kojima se pricha u ovom threadu :)

PS. Microsoft ne shalje win update mailom, a plitak dof nije promashen fokus :D

Daj bre guru da bi se dokazao kod riba nije ti potreban dugacak zum nego dugacko nesto drugo
Ako mislis na ono sto impliciras, bojim se da ces se grdno razocarati..

Nazad
Vrh Dno