Šta je novo?

SONY, fire-wire i noise ???

bobby63

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2002
Poena
620
Pozdrav svima

Jedan moj prijatelj ima SONY digitalnu video kameru (DTR-TVR 230V) i valjda ASUS-ov fire-wire adapter.
I dok je slika preko video izlaza super, preko fire-wire je prava katastrofa.
Slika je puna suma, kao da je izvrsen ADD NOISE filter iz Photo shopa-a.

Nisam do sada radio preko fire-wire, ali je kvalitet apsoluno nedopustiv, veci kvalitet se dobija ako se grebuje preko video izlaza. Grebovanje vrseno iz razlicitih programa i uvek isto.

Vidim da se u postu ispod pominje neki software za skidanje suma ali mi izgleda neverovatno da on moze bitno da popravi sliku.

Pitanja su sledeca:
1. Ima li tu jos neka mudrost oko povezivanja kamere i PC-a?
2. Kakva je generalno slika preko fire-wire (mozda ovaj model ima los CCD)?
3. Postoji li neki software, DV codec i slicno koji resava ove probleme?FX
Unapred hvala

DV i Firewire

Ja imam Sony TRV 120 e i neku no-name firewire karticu .Kod mene je sve ok.Teoretski bi trebalo da mozes da grebujes video sa kamere na komp. i da ga vratis nazad na traku bez ikakvog gubitka.Nisam vrsio neka detaljna merenja ali subjektivan osecaj mi govori da je to tacno.Znaci ni jedna kartica za analogno grebovanje nemoze da se poredi sa ovim.Mozda je problem u raznoraznim kodecima koje treba (de)instalirati.Preporucujem ti da instaliras obavezno windows xp ili win. 2000 sa ntfs particijama.Ovo je potrebno da bi se izbeglo ogranicenje FAT 32 file sistema oko maksimalne velicine fajla.Od programa ti je potreban Adobe Premiere 6.5 .Sa njim moze da se uradi vecina stvari.Mogu da zatrebaju Programi Virtual dub i TMPGenc i Nimo CODEC PACK 5.x.Oni sluze za kompresovanje u AVI (divx) ili MPEG format.Sve zavisi sta se zeli.I dalje je najbolje i najbrze resenje obradjeni video zapis vratiti digitalno na traku.Znaci NIKAKVI posebni filteri nisu potrebni za grebovanje preko firewire-a.Ako ima nekih pitanja samo izvolite!

Ovde je verovatno neki dugi problem jer je slika preko fire fire ODVRATNAFX a preko video izlaza super.
Jedino mi pada na pamet da je DV codec koji se dobija uz karticu los.
Koji DV codec koristis?

preko fire-wire je prava katastrofa. Slika je puna suma
Jel' probao da snimak prekopiran u PC vrati nazad preko FireWire na trakicu i pusti odatle ponovo na video? Ako se slika nije pokvarila - onda nema veze sa FireWire, nego sa raspakivanjem DV formata i prikazivanjem na PCu.

[Koji DV codec koristis?

Koristim DV codec koji se instalira sam uz ADOBE PREMIERE 6.5.
Uz karticu nema nikakvog software-a,windows XP a i 98 je prepoznaju i sami instaliraju drajvere ali to su drajveri za sam firewire controler a ne DV Codec-i.Mislim da ce cista windows instalacija sa AP 6.5 da resi sve probleme.

mislim da cela prica nema veze sa bilo kakvim codec-om
ako je sve u redu kada u exloreru kliknes na `dv camcorder device` ili slicno zavisno od marke kamere, XP treba da u desnom delu prozora prikaze sliku ako je camcorder u VCR modu i pusta recording...

Pokusacu sve gore navedeno pa vas izvestavam o rezultatu.

Evo sta kaze moje iskustvo ...

Svi vi koji imate Win98SE i Premiere 6+, u principu ne bi trebalo da imate problema sa slikom ... a svi vi koji imate Win2000 tj. WinXP imate simptome "blocky artifacts" kako kazu zemljani sirom sveta po raznim forumima ... problem se resava tako sto na Win2000 tj. WinXP installirate ServicePack (za Win2000 SP3, za WinXP SP1) i time bi trebalo da resite sve probleme ... ja sam imao iste ... i dok nije izasao SP1 za WinXP Caputre sam radio na Win98SE. To vam resava sve probleme sa capturingom video materijala preko firewirea.

Utripovao sam da je problem do kamere ali posto sam isprobao vise komada istih (Sony VX1000, Sony neka turisticka, Canon XL-1S), zakljucio sam da je problem, kao i do sada, NARAVNO u Microsoft Windowsu sto je i dokazano jer je problem nestao installaciom najnovijih ServicePackova.

:wave;

Nuc je napisao(la):
Evo sta kaze moje iskustvo ...

Svi vi koji imate Win98SE i Premiere 6+, u principu ne bi trebalo da imate problema sa slikom ... a svi vi koji imate Win2000 tj. WinXP imate simptome "blocky artifacts" kako kazu zemljani sirom sveta po raznim forumima ... problem se resava tako sto na Win2000 tj. WinXP installirate ServicePack (za Win2000 SP3, za WinXP SP1) i time bi trebalo da resite sve probleme ... ja sam imao iste ... i dok nije izasao SP1 za WinXP Caputre sam radio na Win98SE. To vam resava sve probleme sa capturingom video materijala preko firewirea.

Utripovao sam da je problem do kamere ali posto sam isprobao vise komada istih (Sony VX1000, Sony neka turisticka, Canon XL-1S), zakljucio sam da je problem, kao i do sada, NARAVNO u Microsoft Windowsu sto je i dokazano jer je problem nestao installaciom najnovijih ServicePackova.

:wave;

prebrz i netacan zakljucak...tacno je da su tvoji problemi imali veze sa Windows-om ali u tvom konkretnom slucaju.
kod mene sve radi savrseno na svim verzijama OS-ova...[win98se, XP, XP + SP1...]

Ja imam XP bez SP1 i nemam nikakvih problema prilikom FW prenosa sa Panasonic DS89...

Na par mesta (znaci ne samo kod mene) sam resio problem gore navedenom metodom

Vrh Dno