Šta je novo?

Sony DSC-R1

Kakva je ovo zverina...
Bice da se Sony sve vise interesuje za ovaj segment trzista (a daleko od toga da nije bio prisutan), a tu je i najava DSLR-a sa Konica Minoltom...
Mislim da izvrsnim direktorima Canona i Nikona nesto nije dobro ovih dana...

Misliš, "malo" drugačije? :)

Zanimljivo mesto za LCD, nema šta.. još da P. Askey izbaci neke semplove u skorije vreme, da se vidi taj ISO1600..

voka_gsw je napisao(la):
Zanimljivo mesto za LCD, nema šta.. još da P. Askey izbaci neke semplove u skorije vreme, da se vidi taj ISO1600..

S' obzirom na veličinu senzora, nema razloga da ISO1600 bude loš.

Ne sviđa mi se taj položaj za displej.

Za dobru ideju o kvalitetu slika pogledajte rezultate Nikona D2X. Njegov CMOS senzor ima piksele potpuno iste velicine (5.49 mikrona) i isto ga Sony pravi. Verujem da ce rezultati biti jako slicni, jasno zavisno od toga kako Sony odradi produkcju slika sa senzora, ali oni umeju puno, samo ako hoce - zavisi od ideje glavonja iz marketinga za koju ciljnu grupu prodaju aparat.

+koristi cf kartice :D

I koshta ko 350D/D50 sa dobrim objektivom :)

Ja bih rekao da je ovo neka vrsta nalsednika 828, tako da se može očekivati da u narednih par meseci i svi ostali proizvođači koji su koristili Sony-jev 8Mp CCD predstave modele sa ovim CMOS čipom.
Vrlo je moguće da će se pomenuti CMOS prvo naći u nekom SLR-u (mnogi po netu su pričali o Canon-ima sa čipom od 10,8Mp - možda je ovo taj čip?)
Ja sam baš ovih dana razmišljao koliko bi koštao fotoaparat sa tehnikom SLR (veličina CCD, brzina, 1600ISO ...), a sa prednostima "klasičnih" digitalaca (pokretni LCD, bez prašine na CCD-u, raspon objektiva). Najavljena cena je 999$, tako da će odluka fotoaparat iz klase DSC-R1 ili DSLR (npr. 350D, D70) biti još teža. Na primer Nikon D70+Sigma 18-125 = 750+285=1035€.

Lično dizajnerski Sony DSC-R1 mi se nesviđa. LCD je na, blago rečeno, čudnom mestu. Objektiv 24-120 mm 2.8-4.8 (W-T) ima izvanredne karakteristike, ali ja lično bih više voleo 28-200 (ili 300) 2.8-5.6 (T - može da bude i manje ali mislim da je i ovo dovoljno).

Dakle čekamo Canon, Nikon, Minoltu, Olympus, ko zna možda i Samsung.

Pozdrav

Ih bre, driver, ti uvek nadjes neku zamerku da zacinish corbu...
Pre svega NE KOSTA kao 350D sa dobrim objektivom. Ta kombinacija kosta puno vise (sem ako kit objektiv ne smatras dobrim). I drugo, to je samo pocetna cena koja ce pasti drasticno cim se pojavi na trzistu. Mislim da je Sony zaista protresao trziste svih non DSLR aparata, a bogami i segment najjeftinijh DSLR-a.
Ce da vidimo...

W.

I koshta ko 350D/D50 sa dobrim objektivom
Pa, nek i kosta, bice najmanje toliko i dobar. Ali nece da kosta, posebno sto nema objektiva sa takvim karakteristikama. Kombinacija sa recimo Sigmom 18-125 je vec skuplja, a bice losija. Posto se radi o optimizovanom i integrisanom objektivu ja ocekujem vrlo dobre rezultate u svim podrucjima blende. I gde je jos onih 24mm?
Ima ovaj sistem i prednosti i mane, ali kvalitet senzora vise nece biti prednost 300D-a.
Jedino sto ne koristi faznu vec kontrastnu detekciju za AF, ali Sony je inace bio relativno brz u toj klasi, da vidimo mozda bude jos bolje sa velikim senzorom. Ako bude fokusirao slicnom brzinom kao recimo 300D bice jako, jako zanimljiv aparat.

Kenon ima svoje čipove, pre će Nikon D200 da izadje sa ovim čipom, možda i naslednik Konika-Minolta A200.
Jedino što je aparat ružan, čudo jedno, a ni ergonomija mi se ne čini baš najbolja.

Nema više hologramske AF assist lampe, verovatno novom senzoru treba manje svetla za AF.
Bokeh u rangu DSLR-a sa prosumerom :)
Ovo nije prvi prosumer sa APS senzorom, postoji i egzotični rangefinder EPSON R-D1 kopija Lajka aparata, ali njegova cena je viša od nekih DSLR-ova.

Mene samo zivo interesuje kako ce da radi AF, posto ima senzor koji koriste DSLR-ovi, a korist kontrastni AF metod, kao ostali kompakti. Ako dobro to implenetiraju, moguce da ce u buducim (mozda bas Sony) DSLR-ovima da se korsti slicna tehnologija za AF. Da se svetlost koja prolazi kroz ogledalo ne skrece na AF senzore, nego direktvo na glavni senzor... I onda nema vise front/back fokusa. E, sada to povlaci neka druga pitanja, ne moze da se koristi IR svetlo za pomoc fokusiranju itd.
A aparat odozgo lici na objektiv sa drskom :D

RD1 je aparat sa daljinarom. Nije prosumer. Totalno egzoticna i odlicna sprava i potpuno drugi koncept.

Ja samo molim boga da je Sony R1 prva tica u buducem jatu. Konacno ono sto sam prizeljkivao jos od pojave 8MP prosumera. Jednom sam napisao da mi je veoma zao sto je Pro1 sklopljen oko sonjevog ccd-a iako Canon ima odlicne CMOSove.

Prvo zelim ga. I to veoma. Drugo ruzan je. Trece Sony je opet postavio standarde za razvoj srednje klase. Drastichna promena u konceptu je da aparat nema pokretne slike. Samim time, objektivom od 24 mm verovatno upotrebljivim fotografisanjem sa 1600 a mozda i sa 3200 asa obraca se kupcima koji su napredni amateri.
E sad zashto samo 120 mm, ja sam i dalje ubedjen da je neizvodljiv objektiv koji bi ishao do 200 ili dalje, a da nema CA, koje su po mom mishljenju upropastile 828. Chini mi se (nadam se duboko i prizeljkujem) da ce ovde biti savrshene od 24 sve do 140 mm bez ruznih izoblichenja neshto kao slike 8080.
Koliko vidim batalili su tiff shto pozdravljam, kao i sve ostale efekte osim B/w i sepia. Ochigledno nema IR opcije koja je ranije bila osakacena fiksnom ekspozicijom na 1/30 tj. 1/60 i otvorom blende. TO mi nije jasno zashto su izbacili. Ne svidja mi se pozicija tochkica sa modovima, ali i na to se valjda chovek navikne. Iso dugme je dobro postavljeno i to me obradovalo. Sve u svemu chekam prve fotke.
Ne mogu da verujem opet su ******* raw. 9 sec.
Konj je na 800 asa i ima noise kao 10d na 800. (EV +0.7)
http://www.fotopolis.pl/download/DSC00642.JPG
Interesantno je da nema primera na 3200 asa
Shto je babi milo to joj se i snilo
http://www.fotopolis.pl/download/DSC00538.JPG
ima CA
http://www.fotopolis.pl/download/DSC00585.JPG

Da budem iskren ima noise u senci unutar autobusa 200 asa

Poslednja izmena:
Aleksandar je napisao(la):
Pa, nek i kosta, bice najmanje toliko i dobar. Ali nece da kosta, posebno sto nema objektiva sa takvim karakteristikama. Kombinacija sa recimo Sigmom 18-125 je vec skuplja, a bice losija. Posto se radi o optimizovanom i integrisanom objektivu ja ocekujem vrlo dobre rezultate u svim podrucjima blende. I gde je jos onih 24mm?
Ima ovaj sistem i prednosti i mane, ali kvalitet senzora vise nece biti prednost 300D-a.
Jedino sto ne koristi faznu vec kontrastnu detekciju za AF, ali Sony je inace bio relativno brz u toj klasi, da vidimo mozda bude jos bolje sa velikim senzorom. Ako bude fokusirao slicnom brzinom kao recimo 300D bice jako, jako zanimljiv aparat.

Slazem se sa time, ali opet mu za veliku cenu nedostaje optichki viewfinder i izmenljivi objektivi. Svaka chast za 24mm, a shta cemo sa macro, tele objektivima ? Sa druge strane, chak ima i lakshih i manjih dSLRova, tako da ne znam protiv koga se on "takmichi"...U stvari, i ja *****m, treba gledati iz ugla da je ovo pochetak necheg novog :)

Pun prikaz, samo bez slika:
http://www.imaging-resource.com/PRODS/R1/R1A.HTM

Iako nemaju dozvolu za kacenje primera, ipak su objavili analizu kvaliteta fotografija i detaljan test brzine rada, fokusa i sl.

Zakljucak:
- Ipak nije brz aparat kao DSLR, sto AF, sto razmak izmedju slikanja. Za digitalac je medjutim vrlo brz. Ipak, cudi trapav RAW rad i kratak bafer, spor upis na karticu.
- ISO 800 je solidan, 1600 dosta slabiji
- Izvanredan objektiv, skoro bez CA, ravnomerno ostar
- Istaknut je "predivan tonalitet" i uopste dosta hvaljeno kako su slike "lepe"
- Zakljuceno je kako se DSLR sa slicnim opsegom i kvalitetom objektiva moze dobiti tek za duplu sumu

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
U stvari, i ja *****m

ne, ovo necu da komentarisem...:d

LM, ovo je vesnik upravo one klase koju prizeljkujem:

Sve prednosti prosumera + noise free + wide + (pretpostavljam) front/back focus free...

Optickog trazila (tesko) i mogu da se odreknem, a izmenjivih objektiva vrlo lako :)...

Samo, ovaj je rogobatan i ruzan (na slican nacin mi se i F828 ne dopada) i ima puno red-eye-a, ali ako svi igraci izbace po model u ovoj klasi, to ce biti pravi naslednici prosumera i vredni najozbiljnijeg razmatranja

Po nekoj logici, kontrastni AF ne može nikada biti brz kao fazni. A fazni nije moguć preko samog senzora. Kontrasni AF mora da proleti ceo opseg fokusa, od minimalnog do beskonačnosti i izabere tačku sa najvećim kontrastom a fazni odmah zna koliko je trenutni položaj objektiva daleko od fokusa i na koju stranu treba da "zavrti" objektiv da dođe do fokusa. Zato SLR-ovi mnogo brže fokusiraju.

Valjda sam dobro shvatio kako to radi.

Mada bolje da ćutim dok ne stignu prvi pravi testovi.

NShappy je napisao(la):
Po nekoj logici, kontrastni AF ne može nikada biti brz kao fazni. A fazni nije moguć preko samog senzora. Kontrasni AF mora da proleti ceo opseg fokusa, od minimalnog do beskonačnosti i izabere tačku sa najvećim kontrastom a fazni odmah zna koliko je trenutni položaj objektiva daleko od fokusa i na koju stranu treba da "zavrti" objektiv da dođe do fokusa. Zato SLR-ovi mnogo brže fokusiraju.
Bas tako, samo dosta toga zavisi kako se kontrastni AF sistem implementira, npr koliko je brza komunikacija izmedju senzora i logike koja kontrolise pomeranje objektiva. Znam da je kod Minolte Z3 bio takav sistem da se sa senzora ocitava signal u 100 Hz, a ona ima jedan od najbrzih AF od svih kompakta. Verujem da je dovoljno tesko bilo da se natera da toliki cip daje zivu sliku, a kamoli da bude dovoljno zivahan da ima ultra brzi AF. Ali, kao i svaka tehnologija i ovde ima stosta da se nategne da radi bolje. A kontrastni AF ne samo sto je dosta fleksibilniji, nego je i dosta je precizniji. Cak i najbolji fazni AF sistemi, upareni sa nekim ultra svetlim objektivima imaju dozvoljeno fabricko odstupanje od savrsenog fokusa, dok je iole kvalitetniji kontrastni AF sistem skoro savrseno tacan. Neka analogija bi bio mehanicki Rolex od 10000$, koji za mesec dana sakupi recimo 0,3s kasnjenja i neki jeftin kvarcni sat sa pijace, koji za isto to vreme omasi 0,00001s :)

arahne je napisao(la):
Ja uspeo nekako da skinem slike, bar ove koje je je Arahne dao link. Šta se desilo sa ovom 649? Slika je na Auto Exposure, F/3.5 i 1/2000 i sve na slici je mutno..
Ne piše u Exifu dal je Shutter Priority, možda je fotograf trčao oko zgrade, pa iz trka slikao, to bi objasnilo 1/2000 :d

Poslednja izmena:
Ja tek danas video ovaj topic.Stvarno je izvrstan aparat,mislim ovako nekako sam ja zamisljao idealan digitalac za mene.Jedino mu zameram velicinu,treba sacekati naslednika PRO1 nadam se da ce Canon kao i uvek do sada napraviti idealan fotoaparat u klasi(vec vidim da me neki pljuju)

Poslednja izmena:
Ne znam koliko se Canonu isplati da sebi skace u usta izbacivanjem DSLRovima konkurentnog prosumera, jer za razliku od sonija Canon pravi jeftine DSLR aparate a soni ce tek da pocne pa im je ovo "most" do "full" dslr-a. Bilo bi lepo da svi krenu ovim putem ali mislim da je to malo verovatno.

ja ne verujem da ce PRO1 moci da se izbori sa ovom novom konkurencijom a ja sumnjam da ce Canon izaci iz ovog prosumer trzista naprednih aparata.

U krajenjem slucaju i PRO1 je bio "konkurencija" EOS300-tki pa su se oba prodavala ko alva.

Vrh Dno