Šta je novo?

Sony Cyber-Shot Rx100M3

Ama čoveče, ne radi se o tome da li ja shvatam ili ne. Nego se radi o tome da je Sony malo podbacio.

Ok, slažem se da je Bionc X procesor daleko napredniji i da im je objektiv sada takođe daleko napredniji, ali su tu tehniku mogli da naprave i da rastegnu objektiv na makar nekih 85-90 mm, ako ništa drugo.

Evo poslednje od mene na ovu temu pa se ne javljam, molim da ne komentarišete ovo jer ionako neću više da to ponavljam. Dakle, Sony je mogao i inteligentnije da igra, da predstavi dva RX100 modela, jedan sa ovim 24-70 mm zumom, a drugi sa većim zumom i sa dodatkom podrške za eksterni blic. Tako bi svi korisnici bili zadovoljni i mi ne bismo imali ovu raspravu sada.

Ma kosta, ovo je za tebe, RX100M3 je prosto prejeftin :p
[YOUTUBE]db1K4qeS5NM[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
U nedostatku prave konkurencije to uopste nije cudno, pa prosumeri od 2 kila su i dalje na 1/2.3'' i sa IQ kao sa android telefona :d

Krsna stvar....

Pa drugi očigledno nisu sposobni da predstave valjani 1" senzor, pa je i ovo dobro. Ne znam šta se dešava sa Nikon P8000 aparatom, postojale su glasine pre nekoliko meseci da će Nikon na leto predstaviti ovaj model sa 1" Aptina senzorom od 14 megapiksela.

Nadam se da će, polako ali sigurno, konkurencija Sony-ju na ovom polju biti sve veća. Ovogodišnji Photokina sajam bi trebao da donese neke novine na ovom polju, iskreno se nadam.

Pffff, to ni meni nije jazno, sto nema kompatka sa 1" senzorom...

Ako je verovati najnovijoj glasini, Sony će svoj BSI-CMOS 1" senzor iz RX100 M3 aparata prodati i drugim konkurentima.

http://www.sonyalpharumors.com/sr3-...e-rx100m3-sensor-to-fuji-and-samsung-as-well/

A jesi li ti znao da Sony oduvek prodaje sve svoje senzore svim drugim proizvođačima? Nikon se snabdeva isključivo kod Sony-ja za sve svoje aparate, i kompakte i najnajbudženije DSLR, Canon za većinu kompakata, Oly za sve kompakte itd.itd... Svoje senzore rade samo Canon, Fuji i Panasonic.

A jesi li ti znao da Sony oduvek prodaje sve svoje senzore svim drugim proizvođačima? Nikon se snabdeva isključivo kod Sony-ja za sve svoje aparate, i kompakte i najnajbudženije DSLR, Canon za većinu kompakata, Oly za sve kompakte itd.itd... Svoje senzore rade samo Canon, Fuji i Panasonic.
Naravno da sam znao, pa to svako zna ko iole prati tehniku.

Zaboravio si Sigmu koja proizvodi Foveon X3 senzore.

A sony snabdeva is pentax, phase one i hasselblad medium senzorima, a eksperimentišiu i sa svojim verzijama Foveon i Light Field senzora. Bre, od cenog SONYa će ostati samo foto i gejming divizije...

Kada smo već kod toga posle ispale sonijevog predstavnika da sonijevi E mout aparati imaju stabilizaviju na senzoru, procurela je glasina da je to moguće i da je sistem već verovetnop razvijen ali da sony smatra da to nije bitna stavka za prodaju NEX serije i naslednika. Zanimljivo mada mislim da je razlog BS jer ako jeste istina mislim da je razlog neugrožavanje STL aparata.

http://www.sonyalpharumors.com/poll...e-mount-cameras-do-you-want-it/#disqus_thread

Poslednja izmena:
^^ Ta za stabilizaciju na senzoru je klasično plasiranje tehnologija na kašičicu. :(

BTW, ta sensor shift stabilizacija će takođe značajno da poveća dimenzije mehanike i lelektronike oko senzora, pa i dimenzije samih tela (što je onako malo u suprotnosti sa NEX filozofijom...)

Naravno da sam znao, pa to svako zna ko iole prati tehniku.

Pa šta ti je onda čudno što će to Sony da uradi i sa 1" senzorima?!?

[YOUTUBE]BBcqLz1rgEA[/YOUTUBE]

Ti kao expert za tehniku, trziste, senzore i joskoješta bi to morao da znaš.
Pa zato sto su skapirali da svega dva korisnika kace eksterni blic na tolicno telo... :d

Kosta, odgledaj video (bar pocetak) pa ce ti biti jasno.

Bogami malisa opasno dobar!!

Mala korekcija, posle canona s100/s110 kada se uzme u ruke aparat je sve samo ne malisa.
Dve stvari koje mi se ne svidjaju su jako sitni i flat dugmici (nesto poput onih na s110,jos i manji cini mi se) i cudi me da i dalje nisu poradili na istima (canon s120 je totalno redizajnirao iste i nacinio ih 300% upotrebljivijim). Drugo sto mi se ne svidja je sto aparatu treba vecnost od wide do tele pozicije iako je samo 24-70mm!

To je zbog videa tako

Treba da ima dve brzine zoom motora. Manja za video i veća za fotografe.

Znam da je mali off ali pitacu ipak ovde...

Koliko je velik napredak rx 100 mk3 modela u odnosu na rx 100 mk1 pa cak i mk2 generaciju i da li zaista opravdava toliko paprenu cenu?

Naime u planu mi je da za koji mesec pazarim rx100 mk1 posto se cene preko krecu oko 370e i deluje mi da je najbolja opcija u kompakt segmentu (u tom cenovnom segmentu za nezahtevne korisnike kome treba aparat za manje izlete..}.

Elem da li su zaista napravili toliki skok sa mk2 i mk3 generacijom sto se senzora i kvaliteta slika tice ili je to sve "fino usavrsavanje" (ubacivanje nepotrebnih funkcija poput wifi-ja i nfc-a..)?

Znam da je mali off ali pitacu ipak ovde...

Koliko je velik napredak rx 100 mk3 modela u odnosu na rx 100 mk1 pa cak i mk2 generaciju i da li zaista opravdava toliko paprenu cenu?

Naime u planu mi je da za koji mesec pazarim rx100 mk1 posto se cene preko krecu oko 370e i deluje mi da je najbolja opcija u kompakt segmentu (u tom cenovnom segmentu za nezahtevne korisnike kome treba aparat za manje izlete..}.

Elem da li su zaista napravili toliki skok sa mk2 i mk3 generacijom sto se senzora i kvaliteta slika tice ili je to sve "fino usavrsavanje" (ubacivanje nepotrebnih funkcija poput wifi-ja i nfc-a..)?

Senzor je potpuno isti kao i na RX100 MK2 aparatu, verovatno je da se ipak može očekivati za nijansu bolji kvalitet fotografije pre svega zbog dosta boljeg procesora i zbog značajno boljeg objektiva. Ali ta razlika neće biti velika.

RX100 MK3 je, praktično, najveću razliku napravio u pomenutom dosta boljem objektivu, iako on ima manji raspon nego ranije. Ali to je uzrokovalo i NEREALNO visoku cenu.

Ja bih ti savetovao da se zadovoljiš MK2 modelom, koji se sada već može naći za 450-470 evra ovde na Zapadu.

Senzor je potpuno isti kao i na RX100 MK2 aparatu, verovatno je da se ipak može očekivati za nijansu bolji kvalitet fotografije pre svega zbog dosta boljeg procesora i zbog značajno boljeg objektiva. Ali ta razlika neće biti velika.

RX100 MK3 je, praktično, najveću razliku napravio u pomenutom dosta boljem objektivu, iako on ima manji raspon nego ranije. Ali to je uzrokovalo i NEREALNO visoku cenu.

Ja bih ti savetovao da se zadovoljiš MK2 modelom, koji se sada već može naći za 450-470 evra ovde na Zapadu.

http://geizhals.at/sony-cyber-shot-dsc-rx100-schwarz-a794584.html

Posto sam u inostranstvu vec pikiram RX100 MK1 koji se krece oko 370e trenutno po geizhals.at... Pa bi me najvise interesovalo kakav je kvalitet slika kod direktnog poredjenja bas MK1 u odnosu na MK2/3 ako su neki od vas imali iskustva sa prethodnim uredjajima (MK1-MK2).... Neke potrebe za Wifi-jem i NFC cipom bas i nemam, a nisam bas siguran da je senzor i optika toliko unapredjena kod MK1-MK2 (koji su u principu isti?) u odnosu na MK3 generaciju

Inace suludo mi je malo dati 400+ evra za kompakt (cak i ovih 350+) kada su "entry level" DSLR aparati dostupni za oko 400e vec (600d sa 18-55 objektivom)...

"Problem" je sto nemam potrebu za nekim vecim aparatom jer mi ipak potrebnije neko dosta kompaktnije resenje koje cu moci (lakse i vise) da "vucem" sa sobom a da pritom ipak dobijem dobre fotografije koje cu cuvati u digitalnom formatu bez namere da stampam....

Koje bi eventualno bile neke alternative za RX100 Mk1 u tom cenovnom rangu od ~350e a da pritom nude isti ili pak bolji kvalitet slika? (nesto iz Sonijeve NEX linije mozda ili..)

Izvinjavam se za off...

Poslednja izmena:
Uzmi canon s110 ako jos nadjes negde za 200€ kako se kretao,ako nista ima ih na ebauy sigurno.
Gledao sam te sonije pre par dana na sajmu,i oni su dosta veliki aparati u odnosu na s seriju canona + razlika u samom kvalitetu fotografije nije ni blizu kolika je razlika u ceni.

Ako si se bas nameracio na sony pazari taj rx100 1,ima i on extra posao da ti radi tj neces dobiti nista gore nego sa prilicno skupljim 2 modelom. Trojka je vec posebna prica zbog svetlosne moci objektiva i optickog trazila ali ista zato opet ima cenu finog dslr sistema sa kojima ne moze da se poredi ;)

Edit: da ne bi isao u off dalje otvori temu u sobi sta da kupim od fotoaparata i napisi koliko si para spreman da izdvojis i naravno koji su ti prioriteti,javice se par iskusnijih ljudi koji ce ti dati proveren savet.

Poslednja izmena:
+1

Vec sam se odlucio da uzmem rx100 mk1 (nije bas bilo namere da ispadne sdk ali pitah na kraju) ali me je interesovalo da li su zaista mk2 i posebno mk3 toliko veliki skok napravili, barem sto se kvaliteta fotografija tice da bi toliko digli cene (u sta cisto sumnjam) i zasto bi se neko odlucio da da 500+ evra ako vec MK1 generacija moze da pruzi slike pribliznog kvaliteta... I generalno koji bi direktan konkurent bio mk3 liniji...

U svakom slucaju hvala, ne bih da idem u dalji off... :)

Pa, po tvrdnji Sony-ja, slike u mraku bi trebalo da su bolje za oko 40 %, na RX100 Mk2. Pa ako ti to igra ulogu...

E da, ako ideš u neki Saturn, pogledaj Canon G1 X , ovaj fantastiučan aparat star 2.5 godine ovde kod mene u Ofenbahu u njihovoj filijali već neko vreme košta 390 evra. Ako možeš pazari njega, jer ima veliki senzor i najbolji kvalitet slike.

Tačno je da je to dosta veći aparat, ali ovakva prilika se ne ispušta. E sad, politika Saturna je ta da svaka filijala odlučuje malo za sebe koliko da snizi cene, tako da se raspitaj kakva jer situacija u gradu u kom si sada...ili si ti u Austriji sudeći da si dao austrijski link gore ?

To je ovaj model, http://geizhals.de/canon-powershot-g1-x-schwarz-5249b009-a723778.html ali čak i Geizhals ne zna uvek sve najjeftinije ponude. Ako mi ne veruješ, mogu odmah sutra da ti slikam cenu aparata, nema laži nema prevare ! Samo jedan još primer, da ne davim mnogo : Olympus E-PM2 košta, u Ofenbaškoj Saturn filijali , sada samo 197 evra sa kit objektivom komplet !!!

E sad, fora je da ga nema na njihovom sajtu, jedino ako imaš sreće pa tu postoji Saturn,pošto oni ne izbacuju sve na sajt što imaju...ako ne pazari onda RX100 Mark 1 i to je to.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno