Šta je novo?

Sony A7 Testiranje

DeuS.Mikelle

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2004
Poena
650
Pozdrav,

Dobio sam na testiranje ovaj fantastican aparat, bice samo par dana kod mene, pa sam resio da napravim kakav takav review, takodje mozete da mi predlozite neki vid testa pa da bude interaktivan review 😉

Ja posedujem Nikon D7000 i pravicu poredjenja sa njim, takodje, sa Sonijem sam dobio kit objektiv 28-70 3.5-5.6, pa cu se kod poredjenja truditi da se drzim koliko je moguce slicnih podesavanja, da bi moglo i da se poredi, naravno prihvatam sugestije, samo da budu konstruktivne 🙂

Prvi utisak mi je bio da je telo prilicno malo, i stvarno deluje skoro duplo tanji i valjda zato sto je laksi dosta od mog Nikona, deluje mi da je duplo manji, izrada mu je sasvim pristojna, stvarno sve deluje sasvim solidno uradjeno, nema delova koji skripe ili deluju krhko, sasvim pristojno izgleda.

Njegov meni, mi na prvi pogled deluje jako komplikovano za koriscenje, ali verujem da je stvar navike, otprilike sam imao takav osecaj kada sam imao Olympus EP3, medjutim kada sam se navikao, sve je bilo ok.

Ne bih previse da pisem o nekim stvarima koje mogu da se procitaju na netu, aparat stvarno deluje solidno, dugmici su solidni, ima ih puno i za sad su na dobrom mestu. Nikon mi se dopada zbog lakoce koriscenja i postojanja gomile dugmica, za razliku od Canona koji to nije napravio kako treba 🙂

EVF nije los, ali nije opticki, pa ne znam sta bih rekao za to, za sad ne mogu da dam neki sud, jer sam ga koristio samo kada je pao mrak. Sutra cu ga probati na dnevnoj svetlosti, pa verujem da ce biti bolji utisak.
Ali glavna zamerka, koja je meni jako bitna, posto se bavim stock-om, ja podesavanja namestim prema blic glavi i aparat drzim na M modu, pa da li gledao kroz EVF ili LiveView, ekran je skroz crn naravno, dok ne pritisnem dugme za AF, tek tada mogu na kratko da vidim kompoziciju i prakticno tako da ukomponujem, ako razumete na sta mislim. Dok kroz opticki viewfinder se sve vidi sve vreme.
Ako postoji neka opcija to da se namesti, molim da mi neko kaze, jer ja jos nisam nasao da li to uopste moze da se menja.
Dakle problem je, sto EVF automatski racuna kakva ce mi fotka biti sa tim podesavanjima koje ja unesem, ali ne zna da ja slikam sa svetlom, pa ne vidim nista dok ne upali AF, i opet kada isfokusira opet !

AF(auto fokus) radi fantasticno, brzo fokusira i jako precizno i nemam bas nikakvu zamerku na njega, ali ponekad ume da fokusira na pozadinu, naravno probacu ga preko dana i malo cu prosetati sa njim pa cu videti da li to i dalje radi !

Prvi test :

Posto je vece upalio sam blic glavu i namestio neku obicnu kompoziciju, pa sam napravio dve fotke sa Sonijem i sa Nikonom,
Sony ima na sebi kit 28-70mm i stavio sam ga na oko 50mm a na D7000 je Nikon 35mm 2.0
Sony shutter 1/125 f7.1 ISO 50
Nikon shutter 1/160 f8 ISO 100

WB je na auto na oba aparata

Fotke sam radio RAW i otvorio u PS, malo sam samo pomerao parametre, ali su isto pomerani za oba aparata. Nisam dodavao nikakve efekte ili slicno !
Blic glava se nalazi sa desne strane i malo iznad sa softboxom i to je to.

E sad, ne znam kakav cete utisak steci, oba aparata u ovim uslovim daju dosta detalja, meni se licno vise dopada taj smek FF i ti kremasti prelazi, koji se vide oko dalka medveda i na cvecu, vaza nije puno iza medveda a opet je blurovana, svidja mi se sto fantasticno hvata fokus. I opet Sony ima kit objektiv na sebi, koji nisu bas nahvalili, a na Nikon sam stavio ipak fiksni 35mm 2.0 koji je, po meni bar, stvarno fantastican objektiv i jako ostar !
I odmah moze da se primeti da su Sonijeve fotke sa drugacijim bojama, ili je to samo do WB koji je na auto !

DSC00842.jpg
_DSC2563.jpg
S100%.jpg
N100%.jpg

Fotke iznad su poredjane redom Sony, Nikon, Sony 100% crop, Nikon 100% crop. Fokus je na nosu medveda !

Sutra cu pre posla malo da se iscimam, pa da ga probam kako radi na dnevnoj svetlosti 🙂
Pozdrav !

Poslednja izmena:
I evo standardne fotke testiranja ISO osetljivosti, koje opet mislim da nije bas potrebno jer moze da se nadje po netu gde god, ali nisam bio lenj 🙂

Opet, ovde sam stavio SOny na 50mm shutter sam menjao a blenda je stalno f4.5 dok je iso redom 1600, 3200, 6400, 12800.
Na D7k je i dalje 35mm 2.0, koji sam stavio isto na na 4.5 i menjao shutter po potrebi kao i ISO redom gore navedenim.

Zaboravih glavnu stvar, jednu od 😉, fokus je na nosu medveda !

ISO.jpg

Poslednja izmena:
Evo malo pre sam dosao iz setnje, ja sam stvarno odusevljen aparatom !
Ja nikada ne nosim svoj d7k oko vrata, ovaj sam stavio, jer je lagan, i dopada mi se sto uopste ne privlaci paznju, ljudi misle da sam turista ili slicno, i otprilike te ni ne gledaju, sto uopste nije slucaj kada nosim DLSR, pogotovu ako metnem 80-200 na njega, to toliko privlaci paznju, kao da ne znam sta radim.

EVF je preko dana odlican, i nemam nikakvu zamerku na njega, vrlo se lako naviknes na njega.

Glavna zamerka mi je baterija, apsolutno mora da se ima bar jedna rezervna, juce sto sam malo vise cackao i okinuo nekoliko fotki, danas sam palio 100 fotki i baterija je otisla, sto opet kod D7000, lagano okinem 1200 fotki od jednog punjenja, i bateriju zaboravljam kada sam je poslednji put napunio !

Sto se tice samih fotki, koje cu uskoro da okacim, samo zurim, moram na posao da idem uskoro, ja ne znam kako rade drugi objektivi, posto je ovaj kit napljuvan sa svih strana. On daje odlicne rezutlate, i inace fizicki nije nesto veliki, otprilike je velicine 18-55mm standardnog kit objektiva, ali je daleko kvalitetnije izrade, pristojno izgleda skroz !

http://500px.com/photo/62783173
http://500px.com/photo/62783171
http://500px.com/photo/62783169
http://500px.com/photo/62783167

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno