Šta je novo?

Sony A6000 - veliki kontrast na fotografijama

gordan84

Slavan
Učlanjen(a)
10.10.2008
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
5800x
GPU
4070 Ti
Kada slikam po sunčanom vremenu sa automatskim podešavanjima na Sony A6000 i standardnim objetivom fotografije budu tamne, veliki je kontrast.

Može li me neko uputiti šta može biti problem; da li treba da radim neka podešavanja u aparatu (amater sam što se tiče naprednih fotoaparata, osnovne stvari znam)?

2cgn4zl.jpg

Dok je u Auto modu ne mogu podešavati mjerenje svjetla ali vidim da je podešeno a Multi Meternig Mode.

Koji ti je to auto mod? Ako je Superior auto, tu ne možeš ništa podešavati, tu je aparat na nivou compact id10ta. U tom modu su mi uglavnom boje prezasićenje, a aparat šeta između raznih scene modova po svom nahođenju, tj. kako mu automatika detektuje.

Najbolje da batališ taj mod, malo pročitaš uputstvo i par lekcija o fotografiji i kreneš s manuelnim podešavanjima. Malo vežbe i za par nedelja ćeš zaboraviti da taj mod postoji, a slike će ti biti mnogo lepše.

Eventualno, probaj Inteligent Auto (zelena ikonica) umesto Superior Auto (žuta ikonica), čini mi se da daje bolje rezultate, makar kad god mi supruga koristi aparat, prebacim joj u taj mod.

Poslednja izmena:
Probaj spot merenje, ukljuci A - prioritet blende mod, ukljuci manju ili srednju vrednost za dro pa se igraj malo sa podesavanjima.
Pogledaj malo tutorijale na YT kako se meri svetlo.

Sama scena koju si dao kao primer jeste scena izuzetno visokog kontrasta. Fotografija takve scene se ne može "srediti" da odmah iz aparata bude ok. Razlike u količini svetla na nebu i u senci ja preko 10EV (exposure value). Trava na Suncu i trava u hladovini je 5-6EV razlike u količini svetla. Fotka sa primera je veoma korektno exponirana s' obzirom na uslove. Druga merenja će ili spašavati senke (i pregoreti travu i nebo) ili će čuvati osvetljena područja (a ovo u hladovini gurnuti u mrak). Nema načina da se to korektno eksponira a da nije neki HDR.

Sam senzor u A6000 ima vrlo dobar DR (dynamic range (dinamički opseg)), što znači da on može da zabeleži tolike razlike, ali monitori mogu to da prikažu samo ako se interveniše osvetljavanjem senki, ili zatamnjivanjem svetlih partija.

Na tvom A6000 imaš setings koji se zove DRO (dynamic range optimizer (il' tako nekako)). Podesi ga na maksimalnu vrenost pa da vidiš kako radi. Na maksimalnoj vrednosti će fotka biti ružna i nerealano HDR-ovana. Na minimumu ili sa isključenim DRO ćeš imati to što imaš sada. Igraj se sa tim podešenjam dok ne dobiješ zadovoljavajuču vrednost.

Ali bolje rezultate ćeš dobiti da to isključiš, fotkaš RAW a onda posle na računaru čačkaš podešenja (higlights/shadows) da osvatliš tamne partije, i zatamniš svetle.

Aparat mi je sada kući, ali nisam siguran da je u Auto modovima moguće podešavato DR ili uključivati/isključivati HDR.
Koliko se sećam, ako aparat prebaciš na Superior/Inteligent Auto, većina opcija za podešavanje ičega sem osnovnih stvari je zaključana.

Mada to utiče samo na kvalitet JPEG slika, RAW ostaje isti, s tim da ako uključih da se snima i kao RAW, HDR se automatski isključuje.

Poslednja izmena:
Na A6000, HDR radi tako što uradi nekoliko različito exponiranih fotografija, te iz njih sam pravi hadeer.
DRO radi kao highlight/shadows opcija u PS, s' tim da možeš birati nivo te korekcije od 1 do 5, ili ostaviti na AUTO pa da sam odluči koliko će da ga cedi.

Poyenta priče je da kada je scena koju snimamo previše kontrastna, nema tog merenja koje će je učiniti manje kontrastnom. Tu se merenjem svetla i ekspozicijom pazi da ništa ne pregori (jer u pregorelim delovima nema detalja, dok u podeksponiranim ima). Tako gledano, aparat je sasvim ispravno uradio merenje svetla na toj gore fotki jer ništa nije spaljeno. Dalja "poboljšanja" se rade u postprodukciji (što je najbolja opcija), ili samim procesiranjem u aparatu setinzima što nemaju veze sa merenjem svetla (što je početničko amaterska opcija (ali pomaže ponekad)).

I obavezno fotkanje u RAW jer se samo tako sačuvaju sve informacije sa senzora, potrebne da ovu fotografiju poboljšamo.

Zahvaljujem se na odgovorima, znače mi.

Nazad
Vrh Dno