Šta je novo?

SolusOS

Marezz

Slavan
Učlanjen(a)
14.11.2010
Poena
245
Од креатора Линукс Минт Дебијан-a, Ikey Doherty стиже нова дистрибуција заснована на стабилном Дебијану - SolusOS.

Ово није "само још једна" дистрибуција, поседује стабилност по којој је Дебијан познат и ажуриране верзије најчешће коришћених апликација (Firefox 12, Thunderbird 12, LibreOffice 3.5 и многе друге).
Главно окружење је Гном 2, када Wheezy постане стабилан, SolusOS 2 ће користити измењено Гном 3 класично окружење ( без Гном шкољке) које ће се понашати и изгледати исто као Гном 2.
SolusOS долази уз кодеке, флеш и јаву па је одмах након инсталације спреман за рад.

Инсталирање драјвера за графичке картице је такође доста олакшано са "First Run Wizard" алатом који се покреће након инсталације, сам детектује марку и модел картице и нуди инсталацију власничких или слободних драјвера.

Сајт са кога можете преузети SolusOS: http://solusos.com/
SolusOS Google+: https://plus.google.com/109575863611512931419/posts
SolusOS Facebook: https://www.facebook.com/Solusos
SolusOS Twitter: https://twitter.com/#!/_solusos_

Prvo stabilnost Debiana je žestoko precenjena jer je po gomili testova koja se može naći na netu u verziji 6 pucao prilikom same instalacije a i kasnie čim se po koja aplikacija ažurira ode ta navodna čuvena stabilnost (koja se zapravo zasniva na apsolutno zastarelom softveru)

Što se Mint Debina tiče on može da bude samo na test mahini i ništa više jer korisnik više vremena provede popravljajući ono što nefunkcioniše nego što radi korisne stvari. Ako je tako odrađena i ova još jedna u nizu distribucija ona je rezulatat u napred poznat

Prvo stabilnost Debiana je žestoko precenjena jer je po gomili testova koja se može naći na netu u verziji 6 pucao prilikom same instalacije a i kasnie čim se po koja aplikacija ažurira ode ta navodna čuvena stabilnost (koja se zapravo zasniva na apsolutno zastarelom softveru)

Što se Mint Debina tiče on može da bude samo na test mahini i ništa više jer korisnik više vremena provede popravljajući ono što nefunkcioniše nego što radi korisne stvari. Ako je tako odrađena i ova još jedna u nizu distribucija ona je rezulatat u napred poznat

Нигде још нисам видео такве тестове, чини ми се да ти то говориш напамет :)
Минт Дебијан је заснован на тест грани док је СолусОС на стабилној, значи две потпуно различите дистрибуције. Уосталом, инсталирај па пробај бар месец дана па јави утиске :)

Debian nije stabilan? Debian je izuzetno stabilan, odrzavam aplikacije na 4 debian servera i, za sad, da kucnem u drvo nikakvih problema sa stabilnoscu

Edit: sad cu pokrenuti u vm da vidim kako se ponasa

Poslednja izmena:
Минт Дебијан је заснован на тест грани док је СолусОС на стабилној, значи две потпуно различите дистрибуције. Уосталом, инсталирај па пробај бар месец дана па јави утиске :)

Veliko je pitanje koliko su razlicite kao krajnji rezultat, jer svakako ce novi softver da povuce (dependency) na nove verzije i gomilu ostalog softvera, i na kraju sta ostane iz stable grane.

@bata87

Ovde je reč o desktop izdanjima a ne serverskoj upotrebi. Narod ima izreku za takvo mešanje neke žabe se u njoj pominju

To za zvanicni Debian je i donekle tacno sto se softvera tice s tim sto noviji softver nije obavezno i bolji. E sad, Mint Debian koristim svakodnevno i nisam primetio ni jedan jedini problem. Posle jedno 30-ak distroa zadrzao sam se na LMDE XFCE jer je najkompletniji, najstabilniji i najpouzdaniji distro koji ne davi svakodnevnim apdejtima. Ubuntu LTS bude dobar ali treba od izlaska da prodje uvek bar 6 meseci do godina dana da sve bude ispeglano kako valja. Open Suse je nekako glomazan, sa Fedorom se uvek osecam kao beta tester Red Hat-a a Fedora je sve vise nedovrseni proizvod i koristiti je prerasta polako u avanturu i mazohizam, Arch je ok ali mi vise lezi Mint.

Poslednja izmena:
Не зна се тачно кад, али биће и 64бит варијанта ускоро. До тада ће PAE кернел да послужи :)

@bata87

Ovde je reč o desktop izdanjima a ne serverskoj upotrebi. Narod ima izreku za takvo mešanje neke žabe se u njoj pominju

A koja je po tebi distribucija stabilna, ako debian stable nije? :)

Ideja stable branch-a i jeste da se koriste nesto starije ali ipak relativno proverene i istestirane verzije. Ukoliko se odlucis da povlacis pakete is testinga/unstable, moras da budes spreman da ce da se omakne i po koji bag.

Ja znam da ljudi cesto instaliraju debian kao 'rock-stable' pa im onda zafali najnoviji gnome/kde/whatever, poukljucuju repoe te se onda cesaju kad dobiju cutting-edge verzije koje su pune bagova.

Poslednja izmena:
Veliko je pitanje koliko su razlicite kao krajnji rezultat, jer svakako ce novi softver da povuce (dependency) na nove verzije i gomilu ostalog softvera, i na kraju sta ostane iz stable grane.

Nece. Odnosno nece ukoliko ne ubacis i testing/unstable repoe, kojih po defaultu u debianu nema, tj. moras rucno da ih dodajes. Svaki update vuce pakete iskljucivo iz stable grane.

Marezz
http://forum.mint-srbija.com/index.php?action=dlattach;attach=402;type=avatar
Ikey Doherty је Ирски програмер, живи у Лондону, Велика Британија. Он је програмер за Пеперминт ОС и Линукс Минт. Он је добро познат по томе што код њега не постоји појам "немогуће". Ikey највише воли да пије пиће са
пријатељима у кафани уз гласну музику.
Јесте, Eveline је име за SolusOS 1. Користи се од RC3 и има нови репозиторијум од преко 5 гигабајта.
SolusOS 2 ће вероватно користити Gnome 3 (БЕЗ GNOME SHELL!). Значи биће доста лакши на ресурсима а ево и слике (да очи вас не варају, то је Gnome 3 ;) ) Више слика овде
Ikey Doherty на Гугл+: https://plus.google.com/105704906416776356848/posts
Toliko o objektvnosti postavljaca teme. distribucja koja luta i mesecima nema jasni cilj

Zanimljiv prikaz Debiana http://www.osnews.com/story/24535/Debian_6_Squeeze_Not_Good a i ostali navedeni na http://distrowatch.com/table.php?distribution=debian su manje više slični

Ta stabilnost Debiana sa velikom ogradom ali je nešto tipa kao kad bi se u automobilskoj industriji reklamirali automibili pre dvadeset godina rečenicom vrsku pouzdanost nema elektronike koja se kvari čista mehanika

Postavio si link prema review-u koji to i nije. Sve sto vidim na linku je kuknjava glede instalera (koji bi mogao da bude i bolji, ali ni ovako nije los koliko ga je nakitio doticni lik), i to sto instalacija nije dovukla gnome-screenshot, sto jeste bag jer nisu dobro uradjene medjuzavisnosti izmedju paketa, ali svakako 'apt-get install gnome-screenshot' sve dovodi u red.

Gro kuknjave na debian instaler potice zbog toga sto drajveri za wireless kartice nisu po defaultu deo debian kernela (kao ni za neke ethernet NIC-eve), ali ih je moguce doinstalirati naknadno (apt-get install firmware-linux firmware-linux-nonfree). Zato se i preporucuje da se instalacija, ukoliko je network-based, ne radi preko wireless vec preko ethernet NIC-a.

Jednom sam i pricao zbog cega neki ljudi vole ovakve stvari, pa da obnovimo gradivo - svaki binarni blob (firmware) predstavlja potencijalni security problem, jer niko ziv sem proizvodjaca ne zna sta se iza krije, niti koliko je drajver stabilan ili nije stabilan. Neki imaju i politicke razloge zeleci potpuni FOSS operativni sistem.

Sad, to izgleda cudno vecini linux korisnika koji dolaze iz desktop sveta, ali ponovicu - ova distrubucija njima nije ni namenjena. Postoji zilion debian derivata tako da, ako je nekome ovo tesko, neka izabere nesto drugo.

Takodje je nonsens da su paketi prastari; jeste, ne izbacuju se rafalno i sto brze kao kod ubuntua/minta/whatever, to nisu visegodisnja, vec visemesecna zakasnjenja, a ako mislite da je kod recimo RH/Centos-a drugacije, grdno se varate. I tamo, kao i kod debijana, za svezije pakete treba dodati posebne repozitorijume. Ali su zato sa mnogo manje bagova nego kod cutting-edge distribucija, i to je jednostavno realnost; ko se recimo duze druzio sa ubuntuom zna i sam kako nove verzije paketa ubijaju neke stare, ali isto tako prezentuju i nove bagove.

I naravno, kome su paketi 'stari' nista ga ne sprecava da koristi nove - potrebno je samo da unese par redova u sources.list i to je to. Stvarno nije nimalo komplikovano.

ps. ah da - da samo dodam da se debian veselo update-uje sa verzije na verziju bez preteranog cimanja; recimo, debian 3 ili debian 4 lagano dobaci do debiana 6 bez ikakvih posebnih trzavica, i to narocito ako se koristi stable grana; drugim recima, sistem star 5 ili 6 godina koji u zivoti nije update-ovan, lako se dotera do zadnjih verzija paketa. Za neke druge distribucije, cak i komercijalne, ovo je misaona imenica. U stvari, jednom instaliran debian ne mora vise nikad da se reinstalira.

SolusOS 1 ће користити Gnome 2 док Wheezy (testing) не постане нови stable, тад би требао да се појави SolusOS 2 са Gnome 3. Ikey је већ почео лагано да ради на томе као што си видео на сликама. Кад то буде завршио, МАТЕ а вероватно и Цимет ће изгубити сврху.

Salac takj distro ima 1001 ui jednu manu koje se ne ispravljaju, to je isto kao i novi LMDE brz ko zmija ali autor je indetifikovao oko 80-90greska, sta radi nista. Update (ne)stize danima preko njihovih repozitorijuma a to nisu debianovi, to je samo neki deo koji je probran. Jedna maje ili vise vesto sklepana distribucija...

Ako pricamo o solusu, ovde sam prvi put cuo za njega, i stvarno ne mogu da komentarisem nesto sto nisam i licno isprobao.

Mogao bih da se slozim sa tobom da danas vise nije nikakav problem startovati svoj distro, veci je problem da se ta distribucija redovno odrzava. Iz tog razloga nisam neki preterani pobornik ovakvih 1-man distribucija, jer da bi se distribucija razvijala neophodno je da iza nje stoji i odredjeni broj ljudi, placenih ili volontera.

U stvari uvek savetujem ljudima da se ne zalecu grlom u jagode i da pre svega biraju projekte koji postoje duzi niz godina, osim u slucaju da im zaista treba distribucija vrlo specificne namene.

Uraditi review nekog OS-a nije jednostavno. Iako Dedoimedo poseduje izvesno znanje u toj oblasti, lako se vidi da je na ovaj review potrosio par sati. Sto je u najmanju ruku neozbiljno. Ovde se moze videti primer kako bi trebao da izgleda jedan review.

Sto se tice stabilnost i starijih verzija paketa. Jednostavno za QA treba vremena i to dosta, ne mozes imati MySQL 5.5 istog dana kada se pojavio u svojoj distribuciji i ne ocekivati probleme. To je jednostavno nije izvodljivo.

Nece. Odnosno nece ukoliko ne ubacis i testing/unstable repoe, kojih po defaultu u debianu nema, tj. moras rucno da ih dodajes. Svaki update vuce pakete iskljucivo iz stable grane.

Naravno, ali u tom slucaju mozes da zaboravis na svez softver. To sto si citirao se odnosi na SolusOS koji kaze:

SolusOS is based on Debian Stable and features recent applications, as well as working out of the box with
most hardware, multimedia and will automatically install proprietary graphics drivers if you wish.

Kontradiktorno.

Poslednja izmena:
Ne znam zasto se pocinje kuknjava u vezi sa LMDE ili Debiana? Ne izlaze apdejti cesto, pa sta? Ko hoce zilion apdejta i da posle svakog "drhti" hoce li nesto da pukne eno mu Fedore ili beta verzija drugih distroa. Debian nema najnoviji softver u svijim repoima ali je megastabilan. To neko ko ne zeli da radi babysitting sistema itekako ceni. Operativni sistem koji mi oduzme vise vremena na podesavanje i odrzavanje nego na praktican rad u njemu mi zaista ne treba.

Poslednja izmena:
@Minja,

Da li si ti uopste probao Debian testing? Da si probao onda bi znao da zakrpe stizu maltene svaki dan. Sad neko sklepa distro na bazi stabilnog ili Testing Debiana, nigde zakrpa, ono sto u startu nije radilo 90% od toga i dalje ne radi. Ovo je ponta price za SolusOS, LMDE i slicne...:wall:

Naravno, ali u tom slucaju mozes da zaboravis na svez softver. To sto si citirao se odnosi na SolusOS koji kaze:

Moja greska, pricao sam o debianu a ti o solusu.

U pravu si, dobice se hibrid - sve sto moze je stable, sto ne moze testing/unstable.

Poslednja izmena:
...koji dolaze iz desktop sveta, ali ponovicu - ova distrubucija njima nije ni namenjena. Postoji zilion debian derivata...
Daj se odluči da li ovde govoriš o serverskoj upotrebi ili desktop upotrebi. Kad je server u pitanju tu se Debinu skida kapa i nema pogovora a kad je reč o desktopu apsolutno sve je prestaro. Zastari još dok nepređe u stabilnu fazu. Čuvena stabilnost se izgubi čim se nadogradi bilo koji paket jer to već nije višegodišnji istestirani sistem. Dakle svaki update softvera obasmisli filozofiju zastarelih paketa koji su ipak stariji nego što ti to navodiš.

O zastarelosti kernela i upotrebi na nekom novijem hardveru (tak da sve funkcioniše) tek netreba trošiti reči. I nemoj molim te da počene čuvenu priču kako se Debian može ubaciti na sve i svašta pa i na ovaj savremeni smederevac. Jer jedno je ubaciti Debian na svako parče hardver akao zanimaciju, eksperiment ili projekat a sasvim drugo je da to apslotno bude funkcionalno

Govorim i o serverskoj i o desktop upotrebi.

Probacu i da ti pojednostavim - zelis li stabilniji sistem? Izaberi starije, proverene pakete. Zelis li cutting-edge, vristeci softver od pre par dana? Izaberi unstable pakete.

Mogu da ti dam i ovakvu paralelu - Debian treba shvatiti kao Red Hat, a Ubuntu i ostale desktop debian derivate kao Fedoru. Da li je na RH-u moguce da se instalira sve kao na Fedori? Jeste. Ako ubacis 3rd party repozitorijume, kao sto i debian moze da bude isto toliko 'fresh' kao i ubuntu sa unstable repoima.

Stvarno mi izmice sta je tu toliko tesko da se skapira? Ukoliko si resen da budes beta tester, onda budi beta tester. Nekim ljudima i nije toliko bitno dal' imaju KDE 4.6.2 ili KDE 4.6.3 ili KDE 4.5.x ili KDE 4.4.x, bitno je da sta god se izabere u radu izaziva sto manje frustracije, pa makar fale neki od features-a.

Jedna od stvari koja doprinosi stabilnosti celokupnog sistema je i kernel. Najpoznatije distribucije ne skacu sa verzije na verziju kernela svakih mesec dana, vec se u trenutku izdavanja nove edicije kernel 'freezuje' i u njega se backportuju drajveri koji stizu sa protokom vremena. Primer - Red Hat kroz celu verziju 5 je drzao kernel 2.6.18, debian je kroz peticu bio 2.6.23, i openSuse kroz major revizije drzi jednu primarnu verziju kernela (ne koristim ga pa ne znam napamet da gazem). Ako malo razmislis shvatices i zbog cega - takvi drajveri dolaze kao binarne instalacije, sto ce reci da promenom bazicnog kernela postoji prilicna verovatnoca da drajveri ne radi (recimo SCSI LSI kontroleri su takav slucaj).

Sa druge strane Fedore, Ubuntui i sl. nemaju ovakvu politiku kernel update-a, vec se tu kerneli smenjuju svakih mesec ili dva.

@Minja,

Da li si ti uopste probao Debian testing? Da si probao onda bi znao da zakrpe stizu maltene svaki dan. Sad neko sklepa distro na bazi stabilnog ili Testing Debiana, nigde zakrpa, ono sto u startu nije radilo 90% od toga i dalje ne radi. Ovo je ponta price za SolusOS, LMDE i slicne...:wall:
Solus nisam probao ali mi LMDE (iako si u pravu za apdejte) nikako ne izgleda sklepano. Naprotiv. Debian testing sam probao i ok je. Debian bi stvarno trebalo da uradi nesto po pitanju instalera i drajvera za wireless kartice.
@lega99: Voleo bih da znam sta to ne radi na LMDE i nikako da bude popravljeno a radi na Debian testing?

Poslednja izmena:
Postoji instalacioni disk sa koga nisu izbaceni drajveri, ne drzite me za rec ali mislim da se cak nalazi i na oficijelnom debian sajtu.

@Minja
Evo po secanju za LMDE VLC, probaj da gledas film sa mreze, VLC puca, ima toga dosta ali ovo je vec dovoljno. SolusOS probaj pa ce ti se sve biti jasno ako znas.
Ta dva distro pogotovo SolusOS su na nivou statisticke greske ;)
Debelo ste otisli u OFF, od desktop sistema na servere, to je razlika ko nebo i zemlja, prvo po kvalitetu hardwera (ako se odovorno ponasas), server radi skup rola
koji je daleko od desktop masine, ne serveru sigurno ne gledas TV preko TV kartice ili igras igrice :D

^
Aha, VLC - e pa koristim SMPlayer, sorry. :) Btw, od "tona" bugova koje pominjes, nadjes problem sa jednim programom za pustanje videa (probaj neki drugi) i to sa mreze....ali ok, da ne idemo u off, nema veze.
Da se vratimo na Solus: lepo izgleda, fino bas ali treba reci da je Gnome 2 pored sve funkcionalnosti i lepote mrtav projekat i nasledio ga je Gnome 3 svidjalo se nama to ili ne.. Nego, izgleda da ce da prelaze na Gnome 3 posle? Ako je tako, necu ni da ga pogledam vise. Unity, Gnome 3 - ne, hvala.

Stvarno nemam reci, bosanske fore di me nadje sa tim programom, ima toga jos, trazio si, dobio si, jedan jedini video program radi kako treba, sedi istestiraj i taj SMplayer npr. srt subtitle. Ljudska priroda, ih samo to, pa nije samo to ima jos toga ali da trosim svoje vreme uzalud... Oni sami su identifikovali oko 90 krupnih gresaka, 10 otklonili ostalo 80, pozurili da izdaju stable, na sve strane hvalospevi, placeni gnjurci, ziveo kralj, nikad to oni nece otkloniti. Ustaljena shema u linuxu, ne radi mi ovo, ma to mi i ne treba, ne radi sledece, ma i to mi i ne treba :smoke::crash:

Nazad
Vrh Dno