Šta je novo?

Solidan polovan Mac Mini?

• Začetnik teme Začetnik teme Shike
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Shike

Poštovan
Učlanjen(a)
30.05.2014
Poena
50
Gledam ovaj KP, ovo je smesno i zalosno, razumem da je neko davne 2000 i neke pljusnuo vise od soma i nesto evra na neki iMac,Macbook ili Mac Pro, ali nisu realne cene, nema sredine, ovo jeftino ne vredi poklona, ovo srednje se uklapa u cenu tog jeftinog, a ko ima za ostalo, bolje da kupi novo. :smackbum:

Mene najvise zanima Mac Mini, jer su najjeftiniji i sad ima novi da se nadje za 550, znaci taj prvi najlosiji je uvek jeftiniji, e sad, neki takav koji je bio 700 evra kad je kupljen neke davne 2009-10-e i moze da dize najnoviji OS X danas za 200 evra max, jel moze tako nesto da se nadje, sve ja razumem statusni simboli koji kostaju kao polovna kola, sve je to u redu, ali Mini, znaci ne neki G4/G5 za male pare, neki minimum 2009 za male pare, jel moze tako nesto da se kupi ili je ovo trziste takvo kakvo je? :banana:

Ok, da probam sa ti pomognem.
Ti bi macmini za male pare? Koliko je to "male pare"?
I minimum je model early 2009, tj. ovaj model:
http://www.everymac.com/systems/app...i-core-2-duo-2.0-early-2009-nvidia-specs.html

Tržište kod nas je takvo kakvo je, možda da prvo pogledaš na macserbia.org, pre nego KP, cene su nešto bolje, a i u pitanju je forum gde se skupljaju ljudi koji vole Apple:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=showcat&catid=25

Mini je oduvek bio "cenjen" kod Apple korisnika i uglavnom je malo gubio cenu + nije baš često u oglasima, što dodatno diže cenu.
Evo, bio jedan skoro na oglasima i relativno brzo je prodat:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=106936&catid=25

Ako misiliš da izdvojiš max 200 evra za intel mini zaboravi ga i gledaj da kupiš nešto drugo.

U Sustini ako ne nabavis MacMini, a poenta je da imas OSX mozes i neki MiniPC tipa Intel NUC koji je relativno slican MacMiniju i vozi Hackintosh 🙂

Hvala na odgovoru Ringe 🙂

Vidim da drze cene, nema tu sta, u pravu si, takvo je trziste nazalost, zao mi je da dam vise za nesto sto ima benchmark score oko 2000, a do sada sam imao masinu koja je score-ovala 10k sa OS X-a i koja je radila kao sat (Asus P8 Z68 V/Gen3, i5 2500k, 4GB Kingston Blu,WD 500GB Black 7.2K, SeaSonic M12II 520W itd,placena 700 evra pre 2 godine sa svim periferijama i monitorom), treba mi za rad u Logic-u i zahtevnijim plaginovima, ne patim da mi na stolu stoji Macbook, niti iMac, razumem da imaju vrednost i da nisu raw power masine, da ne moze da se poredi zub za zub sa sklapanom, sve ima svoju cenu, tako da ne ocekujem nesto sto moze da "oduva" hackintosh koji sam imao, nego nesto sto ce moci za male pare da da nesto solidno, znaci polazna cifra je 300 evra onda i treba ubosti nesto solidno, toga sam se i plasio, sve ovo za manje je bacanje para, jedino ako bas ubodem nesto solidno za male pare iz tipa 07-08-e, ali slaba vajda koliko vidim. :type:

U Sustini ako ne nabavis MacMini, a poenta je da imas OSX mozes i neki MiniPC tipa Intel NUC koji je relativno slican MacMiniju i vozi Hackintosh 🙂

Imao sam hackintosh i bio mi je "try before buy" solucija, uvideo sam da gotivim OS X i da je Logic upravo taj DAW koji je po mojoj meri, nisam uspeo da nadjem drugi koji mi odgovara, tako da zelim da kupim sada Mac, naravno, ne ocekujem nista preterano od njega jer sa tim budzetom i nije moguce naspram bilo koje DIY verzije, a i nije mini varijatna presudna, uzeo bi bilo koju varijatnu, ali Mini je najjeftinija, gledao sam i Macbook i iMac, Mac Pro nema poente, G5 mozda onaj Quad maksimalno nabudzen za 100 evra bi mozda i uzeo, ali on ide duplo i tako dalje 😛

Poslednja izmena:
a da prepakujes postojeci hackintosh u neko malo portabilno kuciste?nemoguce da nema nijedna mATX plojka za 2500k (ako ne i mITX) na kojoj bi moglo.

Ima dobrih mITX...z77n WiFi,z87n WiFi koje podrzavaju hackintosh out of box...

a da prepakujes postojeci hackintosh u neko malo portabilno kuciste?nemoguce da nema nijedna mATX plojka za 2500k (ako ne i mITX) na kojoj bi moglo.

Kao sto sam rekao vec, ne marim za mini kuciste niti za hackintosh, niti ocekujem previse za te pare (verovatno realno i ocekujem, diskutabilno je to), naveo sam Mini jer ima najbolji odnos performansi-cene, a svaka druga Mac opcija je dobrodosla, zato i gledam da uzmem neki jeftiniji solidni Mac za svoje potrebe, znam sta mogu da dobijem od hackintosha i sve to, ali nije vise opcija ,)

Poslednja izmena:
sve ok,tvoje pare,hoces da na kucistu bude logo,samo sam dao predlog,hackintosh u neko mITX kuciste zvuci cekci,najblaze receno.:d

sve ok,tvoje pare,hoces da na kucistu bude logo,samo sam dao predlog,hackintosh u neko mITX kuciste zvuci cekci,najblaze receno.:d

Kao sto sam vec rekao, ne patim da mi na stolu stoji Apple proizvod tj. kao statusni simbol, nego sam batalio te warez/hack/try before by price i hocu da koristim legalno to sto mogu da priustim, prema svom dzepu, to je luksuz i za to malo bi mogao da odvojim, da kupim jeftin Logic 9 Express i da uzmem neki solidan stari Mac, trenutno imam PC koji je ostvario 800 na geekbenchu, toliko o tome, trebao mi je novac i treba mi jos, ali cu uspeti za svoj hobi da izdvojim toliko, na Windowsu jedino ima Cubase koji bi mogao da koristim i on je 500 evra full verzija za koju bi iole dao, ostalo je smesno i ne vredi iako je jeftinije, a da ne pricam da moram da kupim i Windows koji je preko 100 evra i naravno opet da pazarim komponente, tako da neka hvala, izadje me sve to dosta skuplje i koristim setup koji mi i nije totalno po volji, ali moze da prodje, tako da PC ne dolazi u obzir, nije moj trip, imam drugacija interesovanja nego ostali gejmeri i ljudi kojima poslednji bit znaci za neki pro rad.

dobro sta se zestis,niko ti nije win ni spominjao.meni hackintosh vise pase u smislu jaceg racunara na manjem prostoru nego od onoga sto jabucari zvanicno nude.okej mi je totalno tvoj pristup,hoces legit sve i to je jako okej.moj predlog je bio samo u kontekstu vise za manje para.

sto se tice DAW-ova i win-a,reaper je skroz kul i 'aj da kazem dovoljan za kucnu produkciju/preprodukciju.necu ni da ga poredim sa ozbiljnijim DAW-ovima,ali za ono 10tak kanala,par plagina,neki elementarni master vise nego dovoljan.

Razjasnio da ne bude zabune, nije crno belo, a neke stvari moram da razjasnjavam i objasnjavam, ali svejedno, testiram Reaper po ko zna koji put i upravo sad ga testiram opet na Linux-u koliko je moguce sa ovom kantom, ne pase mi, jednostavno, probao sam vecinu i Logic je taj, svejedno moram da trosim pare na bilo koji od njih, Reaper me izadje kao Logic, mnogo puta sam i ja pozeleo da Reaper bude "taj', ali ne ide, jednostavno ne klikcemo, ako vec pokusavam da budem kreativan i da tu ideju prebacim u DAW, onda treba da postoji dobra konekcija, a u drugu ruku moram i da kupim novu masinu, a moram da kupim Windows ako bi drugim putem, a cena retail Windowsa je prica za sebe, Linux ne dolazi u obzir za audio, za net je odlican, jeftinija i srcu bliza solucija mi je Mac+Logic, izgradio sam na njemu dobar workflow, mozda zvucim kao totalni pocetnik i to sto sam nov na ovom forumu, ali to samo tako izgleda, nisam pro (daleko od toga), znam sta hocu i znam sta mogu, znam dobro da je lakse ici warez stranom i realno ne bi ni bio ovde da sam na toj strani i dalje, tako da razmisljam samo koji Mac da uzmem, dosao sam ovde da se raspitam o trzistu, sve ostalo je odluceno i stvar licnog opredeljenja, hvala sto se interesujes i sto si se ukljucio, nadam se da sam uspeo da ti docaram situaciju i neko svoje rezonovanje, u svakom slucaju hvala jos jednom, zelim ti dosta lepih sati provedenih uz DAW 😉

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno