Šta je novo?

Solidan cooler za oc i7 2600k?

Leon4

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2008
Poena
395
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D 5.2GHz
Matična ploča
ASUS ROG Strix X870-F GAMING
RAM
Kingston Fury Beast RGB 32GB 6400Mhz
GPU
ASUS GeForce RTX 4090 TUF OC 24GB
Storage
SAMSUNG 980 PRO M.2 2TB - Kingston A2000 M.2 1TB
PSU
Corsair RM1000X
Kućište
ASUS ROG Strix Helios GX601
Monitor
Samsung Odyssey G8 34'' OLED 175Hz
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle, trebalo bih mi malo savjeta oko kupovine aftermarket hladjenja za moj cpu. Glavna sustina jeste zbog overclock-a, ciljam negdje tu do 4.4-4.5 ghz za 24/7.
Budzet: 100 eura.
kakva su vasa misljenja i sta bih mi preporucili da pogledam? Hvala :wave:

Aha, za mene nije bitno dali je air ili water samo da dostigne taj cilj, i naravno da pritom cpu ima normalnu temperaturu pri full load-u. Na stock intelevom cooleru cpu mi cak i dostize 77c pri igranju malo intenzivnijih cpu naslova poput bf4, krize3 itd. sa stock speed-om naravno, sto je po meni malo previse.

Hvala, sva misljenja su dobro dosla, bacit cu me jedan pm onda :)

Evo bas vidim banovan je korisnik. Aha, vidim u tebe je taj zex, i kakvi su ti utisci, temp i to?

Ohh :O jest velik cooler braco mila izgleda kao nuklearni reaktor u chassiju :d dali bi mogao stati u fractal define r3, jer i onako puno mi izgleda kuciste, trebam izmjeriti. :D

Trebalo bi da moze barem po ovoj slici, msm da je r3 u pitanju fractal024.jpg a sto se hladjenja tice ja sam prezadovoljan moj i7-3770K drzim na 4,5 ghz za svaki dan i ne prelazi 75 stepeni stim da sam ja kod mene sad ventove sa 1200 spustio na 800 rpm pa dodje do 80 stepeni ali se zato ne cuju prakticno i to samo u testovima a u normalnom radu ne predje nikad 70 stepeni. Ovako to kod mene izgleda, jeste glomazno ali ja nesto i ne gotivim vodena hladjenja DSCN0174.jpg

hahaha aa jaa mrcine ! :d vidim dobri su rezultati na internetu vazani za taj kuler, nista onda mogu sutra uzeti odmah i isporbati ga, jer i onako imam "otvorenu kupovinu" 30 dana pa ako nesto ne bude stimalo mogu zamjeniti. Ali sto jest jest, izlgeda monstrouzno :D

Pojavio se kod nas Noctua U14S tako da i njega mozes uzeti u obzir. Na testovima je tu negde sa NHD14, narocito ako dodas jos jedan vent za push/pull. Ja sam imao 2600k i NHD14 je bio sasvim dovoljan sve do nekih 1.4v ali obavezno proveri da li staje u kuciste i da li ne prekriva memory slot ili pcie slot itd.

Aha evo bas gledam Noctua U14S :) googlovao sam i trebalo bih da stane bez problema, jer vidim korisnici s veuma slicnom konfiguracijom nemaju nikakvih problema. Pa ja bih negdje tu oko 4.5 ghz, to je vjerovatno 1.30-1.35v zavisno od cipa. Sutra kotam odmah da skoknem ima bas fina kompjuterska radnja preko puta mene, pa cemo vidjeti. Uglavnom hvala svima na informacijama.

EDIT: Gavran evo u ZeXx-a je je prekrio kuler memoriju kako vidimo na slici, dali je to veliki problem, jer ce i meni onda sigurno.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
E malera :/ mada taj vent sto je kod memorije mozes pomeriti ka stranici kucista aj da tako kazem, kod mene vent naleze na memoriju.

Neznam zex imam dvije karte, vjerovatno nece moci ili ce biti veuma tjesno. Sta mislite nesto poput h80i ili tako, bitno mi je samo klok i temperature a sad koji je cooler to manje-vise.

Pa da i ja sam malcice pomerio, ali kod njega ce verovatno memorija da udara u hladnjak pa mu dzabe pomeranja venta.

Da hladnjak ce udarati u memoriju tako da :/ nego sta bih mogao uzet drugo sto ce dati prilicno slicne rezultate kao NH-D4?

Ako hladnjak udara u memoriju onda nista. Meni udara prvi vent pa sam ga samo malo pomerio kako je ZeXx opisao. U14S ti daje slicne rezultate, ali opet proveri da li staje u kuciste i sta prekriva :) . Izgleda da samo U12S staje svuda, dobar je kuler ali ja sam ipak sa NHD14 dobio nize temperature. Mislim da i HighONE moze isto da potvrdi. S tim da je bolje, na zapazanje HighONE-a, kupiti NHD14 SE2011 pa dokupiti mounting kit za ostale sockete (ima ga skoro u svakoj radnji koja prodaje Noctua kulere). Jer ventovi NDH14 SE2011 imaju PWM dok u ovom "obicnom" tj non SE2011 NHD14-u ventovi su sa 3 pina. Ako planiras 1.30-1.35v, sto jeste napon dovoljan za prosecan primerak 2600k na 4.4-4.5ghz, ja iskreno mislim da ti je sasvim dovoljan i U12S sa push / pull. Moj primerak 2600k sam drzao na ~1.30v 4.4ghz i NHD14 je definitivno bio overkill za taj napon.

Poslednja izmena:
Molio bih korisnike koji preporucuju doticni H110i da mi proslede linkove sa mesta gde isti moze da se pazari, jer ja ocigledno nisam cuo za njegovo postojanje ?

Sto se tice preporuke za hladjenje i te klokove bez problema mozes uzeti H80i sto je ujedno i jeftinija verzija vodenog hladjenja (posto vec neces trositi na Full Water Loop, a imas i problem sa hladnjacima za memoriju pa ce ti vazdusni kuleri najverovatnije praviti problem) a za sumu ~100e imas i NZXT Kraken X60, pa posto zivis u Sverige mislim da ti nece biti problem nabaviti ga, sto je po meni jedan od top izbora AIO vodenih hladjenja.

PS. Cene sam gledao po Amazonu, ne znam kakvo je stanje po Shopovima u tvojoj zemlji...

ali javice se valjda steamroller on se najbolje razume u coolere ;)

Steamroller je nazalost banovan

ahahahh :D:d

ne treba ti ni blizu 100 eura za hladjenje na 4.5ghz. prolimatech super mega je meni to drzao na 70 i neki stepen u linx-u, u realnom radu do 50 i neki stepen. nhd14, nhu12, prolimatech megahalems... od vazduha.
a za vodu nemas potrebe da ides dual resenje, dovoljan je single rad- h80, cm seidon 120(xl)...

Ma kontam evo sad h80i ili Antec 920 singel rjesenja su sa malo debljim radiatorom u odnosu na jeftinije modele poput H70, antec 620. Ispao mi je neki problemcic pa nisam jos uspio da odradim ovo sve jer nisam imao vremena.

Ma kontam evo sad h80i ili Antec 920 singel rjesenja su sa malo debljim radiatorom u odnosu na jeftinije modele poput H70, antec 620. Ispao mi je neki problemcic pa nisam jos uspio da odradim ovo sve jer nisam imao vremena.

antec 920 je zverina, ako mozes da ga nabavis...

4.4-4.5 moze i hyper 212 evo da zavrshi, eventualno odradi push pul, moooozda lapovanje i neka dobra pasta i milina...kakvih crnih 100e za taj klok.

a da, inache, steam se najbolje razume u kulere :D

Poslednja izmena:
4.5G je otprilike 80C sa slabijim kulerima (Linx AVX i intel burn in test) kod mene voltaža 1.3. E sad memorija može biti problem (tako kažu) ja sam sebi gledao ovaj Phanteks PH-TC14PE CPU Cooler (oko 9000din) ali imam visoku memoriju pa ne znam da li može.

Poslednja izmena:
Vrh Dno