Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Kao što sam već naveo ON GRID fotonaponski invertor Solis-3P10K-5G je predvidjen za opterećenje od 10kw a maksimalno po prospektu može biti opterećen sa 11kw. Sa većim brojem panela i sitacijom kada je efikasnost panela pri jakom suncu skoro 100% (to je sitacija kada sunčevi zraci na panele padaju skoro pod pravim uglom) može doći do većeg opterećenja od 11kw, odnosno, do preoptrerećenja i automatskog isključenja i prestanka rada (crveno).
Sumnjivo malo, obicno svaki trpi bar 125% inputa u odnosi na AC izlaznu snagu.
Specifikacija za nesto sto se zove Solis-3P10K-HVES-5G kaze max recommended 16kW... To nije isti invertor?

 
Svaki (iole kršten) invertor ima mogućnost pomeranja radne tačke panela tako da ograniči proizvodnju i da spreči preopterećenje invertora. Povećanjem DC ulazne snage (snage panela) iznad snage invertora se malo gubi na potencijalnoj proizvodnji u vršnim satima (recimo da bi u idealnim uslovima 12kW panela moglo da proizvede oko 11kW u trajanju od nekih 15-30 minuta. Invertor to "odseca" na 10kW. Ali povećanjem sa 10 na 12kW panela, povećava se snaga koju elektrana proizvodi u "ramenima" (period pre i posle čega), i poredeći potencijalnu proizvodnju sa 10, 11 i 12 kW (spram cene panela), najniži LCOE se dobija sa sizing faktorom od oko 1.2.
 
Mislim da sam nasao sta buni kolegu, stavka: max. apparent output power 11kVA. To je maksimalna IZLAZNA snaga (i to kad power factor nije 1, odnosno cisto rezistivni potrosac) a ne ULAZNA snaga panela.
 
Sumnjivo malo, obicno svaki trpi bar 125% inputa u odnosi na AC izlaznu snagu.
Specifikacija za nesto sto se zove Solis-3P10K-HVES-5G kaze max recommended 16kW... To nije isti invertor?

Nije mi problematika u potpunosti jasna. Pokušavam da što više saznam na razne načine jer detaljno uputstvo za korišćenje još nisam dobio a za model koji je instaliran prilažem specifikaciju. Zahvaljujem se na pomoći.
 

Prilozi

  • Inverter Solis S5-GR3P10K performanse.jpg
    Inverter Solis S5-GR3P10K performanse.jpg
    133.2 KB · Pregleda: 28
Svejedno mislim da sad nista ne mozes posto je vec sve povezano, dobijeno odobrenje i pusteno u rad. Proveri sa firmom koja je ugradjivala, ali mislim da sad nema vise promene dok ti vazi ugovor.

A @daxyco o ovome prica (samo ignorisati ono 200/240W u legendi, zamisliti x1 i x1.2 snaga panela u odnosu na invertor npr). Ono sto izgubis clippingom invertora (crveni fill) dobijes brzim prirastom i snagom pre i posle vrsne proizvodnje (zeleni fill). Neintuitivno, ali 30% predimenzonirani array pravi ~25% vise energije nego 1:1 (neintuitivno jer bi covek pomislio da je svih 30% viska "baceno").
graph-sunsaver-mppt-operating-power-time-of-day.gif

1707391221268


I SMA (jedna od cuvenijih firmi koja proizvodi invertore) je pisala blog o oversizingu panela...
 
Poštovani. Uporedjujući račune iz priloga uočavam da je prozjumerima ekonomičnije da u dobroj meri koriste kilovate iz niže tarife (NT) umesto kilovata iz više tarife (VT). Znači, cene iz stavke "9. Накнада за обр.прист.ДС за разлику преузете и утрошене ел.ен." treba korigovati sa 3,879/0,97 na 3,588/0,897. Interesuje me Vaš komentar?
 

Prilozi

  • Kalkulator potrošnje SE-1.pdf
    213 KB · Pregleda: 20
  • Kalkulator potrošnje SE-2.pdf
    213.1 KB · Pregleda: 16
Vrh Dno