Šta je novo?

Sokantno #1 !!!

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Ispitivanja pokazuju da 99.99% ucenika srednjih skola u Americi ne znaju da citaju programski jezik Perl!

San Francisco, CA - Skorasnji rezultati cesto koriscenog Perl Fluency testa pokazuju da 99.99% ucenika Americkih srednjih skola ne
znaju da citaju Perl. Ova alarmantna statistika pokazuje da su Americki studenti potpuno nespremni za zivot posle srednje skole. "Ovo pokazuje da postoji potreba za profesorom Perla maltene u svakoj ucionici", izjavila je Kelly Adrity, prof. dr. "U svakoj ucionici imamo kompjutere, pa je vreme i da naucimo decu da ih koriste, a za to ne postoji bolji nacin od ucenja Perla. Drago mi je da novi plan budzeta predsednika Busha predvidja znacajne kolicine novca za Perl edukaciju. Amerika ce biti vodeca na svetu kada je u pitanju pismenost u Perlu."

Test traje cetiri sata i ima dva dela - jednostavno prevodjenje sa Perla na engleski, kao i pravljenje programa u Perlu. Prvi deo testa trazi od ucenika da prevedu recenice napisane u Perlu na engleski jezik, dok se u drugom delu trazi da ucenici naprave jednostavan program za pustanje MP3 fajlova, s tim da resenje mora da bude (naravno) napisano u Perlu i sto je moguce optimizovanije. "Pojma nemam sta to znaci", izjavio je jedan ucenik. "To je gomila crta, zareza i zagrada. Ne lici ni na sta. Sad mi je pomalo muka."

Perl strucnjaci su ostali bez teksta kada su videli rezultate testova. "Sokirao sam se kada sam video da ucenici ne mogu da procitaju i prevedu ovu jednostavnu recenicu:

$_='while(read+STDIN,$_,2048){$a=29;$c=142;if((@a=unx"C*",$_)
[20]&48){$h=5;$_=unxb24,join"",@b=map{xB8,unxb8,chr($_^$a[--$h+84])}
@ARGV;s/...$/1$&/;$d=unxV,xb25,$_;$b=73;$e=256|(ord$b[4])<<9|ord$b[3];$d=$d>>8^($f=($t=255)&($d>>12^$d>>4^$d^$d/8))<<17,$e=$e>>8^($t&
($g=($q=$e>>14&7^$e)^$q*8^$q<<6))<<9,$_=(map{$_%16or$t^=$c^=($m=(11,10,116,100,11,122,20,100)[$_/16%8])&110;$t^=(72,@z=(64,72,$a^
=12*($_%16-2?0:$m&17)),$b^=$_%64?12:0,@z)[$_%8]}(16..271))[$_]^
(($h>>=8)+=$f+(~$g&$t))for@a[128..$#a])print+x"C*",@a}';s/x/pack+/g;eval

Mislim, lakse od toga ne moze da bude." rekao je Paul Chen, predsednik Learn Perl or Die asocijacije, koja sprovodi test svake godine na teritoriji Amerike. "Mislim da ce profesori morati da krenu od bukvalno najosnovnijih fraza, kao sto je $RF=~tr/A-Z/a-z/; i da polako prelaze na komplikovanije stvari. U stvari, mislim da bi ucenje Perla trebalo da pocne jos u osnovnoj skoli."

Medjutim, ne slazu se svi sa Paulom Chenom. Predstavnik Programera Protiv Perla (Programmers Against Perl, PAP), Keith Willingham kaze: "Nema boljeg nacina da oterate coveka od kompjutera od toga da mu pokazete Perl. Cak se i iskusniji progameri plase Perla. Perl lobi postaje prejak i, nazalost, ne vidim kako bismo mogli da ga zaustavimo."

Pazi kad sam ovaj deo shvatio:
$_='while(read+STDIN,$_,2048){$a=29;$c=142;if((@a=unx"C*",$_)
[20]&4{$h=5;$_=unxb24,join"",@b=map{xB8,unxb8,chr($_^$a[--$h+84])}
@ARGV;s/...$/1$&/;$d=unxV,xb25,$_;$b=73;$e=256|(ord$b[4])<<9|ord$b[3];$d=$d>>8^($f=($t=255)&($d>>12^$d>>4^$d^$d/)<<17,$e=$e>>8^($t&
...ali ovo nish' ne razumem:
($g=($q=$e>>14&7^$e)^$q*8^$q<<6))<<9,$_=(map{$_%16or$t^=$c^=($m=(11,10,116,100,11,122,20,100)[$_/16%8])&110;$t^=(72,@z=(64,72,$a^
=12*($_%16-2?0:$m&17)),$b^=$_%64?12:0,@z)[$_%8]}(16..271))[$_]^
(($h>>=+=$f+(~$g&$t))for@a[128..$#a])print+x"C*",@a}';s/x/pack+/g;eval
pazi kad sam se sad ladno zabrinuo za sebe :eek:
Proteci ce jos mnogo vode dok vecina ljudi ne ovlada vestinom upotrebe kompjutera, a kamoli programiranja ;)
...a i kad bi svi znali ovo drugo, ne bi postojali programeri koji su trenutno barem u toj bransi jedni od najbolje placenih strucnjaka...

Neki grohotan smeh mislim da nije na mestu. Zasto se uopste govori o Perlu? Ako ih uce Pascalom ili necim drugim onda im je to sasvim dovoljno. Ko hoce nesto vise on ce, naravno kao i sve ostalo, sam, ili ce sacekati fakultet. Oni zavrsavaju srednju sa 17-18 godina i smejati se tome sto ne znaju perl je glupo ako se pretpostavi da bi pre trebalo razmisliti o njihivom poznavanju recimo elementarnih istorijskih ili geografskih cinjenica, da ne pricamo o knjizevnosti...

soulfly je napisao(la):
Neki grohotan smeh mislim da nije na mestu. Zasto se uopste govori o Perlu? Ako ih uce Pascalom ili necim drugim onda im je to sasvim dovoljno. Ko hoce nesto vise on ce, naravno kao i sve ostalo, sam, ili ce sacekati fakultet. Oni zavrsavaju srednju sa 17-18 godina i smejati se tome sto ne znaju perl je glupo ako se pretpostavi da bi pre trebalo razmisliti o njihivom poznavanju recimo elementarnih istorijskih ili geografskih cinjenica, da ne pricamo o knjizevnosti...

Interesantno je da vodeca zemlja na svetu ima toliko neobrazovane i glupe gradjane, a mi ovako obrazovani i inteligentni smo na samom zacelju Istocne Evrope...

IGz posto malo ljudi odavde ide na RuR, a smatrao sam da moze biti zanimljivo, iz tih razloga sam to prebacio ovamo :)

delimir je napisao(la):
...
Interesantno je da vodeca zemlja na svetu ima toliko neobrazovane i glupe gradjane, a mi ovako obrazovani i inteligentni smo na samom zacelju Istocne Evrope...

...pa neko mora da bude i na zacelju :?

delimir je napisao(la):
Ne kontam u kom tonu govoris (osim ironicnog na nas nac. racun), ali... sta da se kaze? :rolleyes: Oni jesu prilicno egocentricna nacija, sada jos vise, u tom smislu sam pomenuo istoriju i geografiju, zbog tog razvijenog "sta me briga za tamo neke ___"-stava. Mislis da puno nasih klinaca zna Perl? Govorim objektivno, ipak kada malo odmaknes od NBG-a krenu redom reklame za viljuskare... Bas isticanje tog "oni su tako g-lupi a miii-" je uvek malcice nepromisljeno. Naravno, znam da si to rekao tako kao neki citat...
A recimo - zasto ni pomena o Perlu, formalni casovi informatike, a da Krebsov ciklus do jona? Naravno, kod nas govorim. Opste obrazovanje, kako da ne. Mi smo otprilike dve krajnosti.
A i jesu glupi, sta su udarili svoje neznanje na sva zvona? :D

Vrh Dno