Mislim da nisi razumeo trx-a jer on koliko sam ja razumeo ima raid5 na tim diskovima.
trx je napisao(la):
sto se tice SW raid-a, ovako (fizicki) to izgleda kad se kombinuje vise raznih nizova i neurajdovanih particija na 16 x 1.5TB:
Čovek lepo kaže da ima "više raznih nizova i neurajdovanih particija". Ja nisam razumeo da i jedan od tih nizova podrazumeva RAID-5 sa ≥6 diskova... a pogotovo ne na diskovima koji su zakačeni na ICH9R. :trust:
Poenta mog izbegavanja HW raid kartica je visoka cena i na dalje staze problem oko crkavanja istog. Prvo sto kod nas u zemlji ima 10tak razlicith vrsta hw raid kontrolera u magacinima razlicitih firmi, a drugo sto od tih 10 imaju vise od jednog komada za recimo 2 vrste. Tu lezi problem koji definitivno zelim da izbegnem: sta kad mi posle nekog vremena crkne taj isti raid kontroler ? Ako ne nadjem isti, sto je kod nas malo verovatno, mogu da zaboravim na podatke ?
To kod hw kontrolera jeste jedna nepogodnost, ali mislim da preteruješ... Kontroleri jako retko crkavaju, a i imaju poduže garancije - kupuj
brand name i kupuj kod velikih domaćih firmi. Sa druge strane ako ti crkne ploča, masiv sa hw kontrolerom ćeš mnogo lakše portovati na drugi računar nego sw masiv.
Inače, svaki LSI kontroler će moći da pristupi masivu kreiranom na LSI kontroleru, a isto važi i za Adaptec... Uostalom, danas sve više proizvođača popušta pred zahtevima tržišta i nude softverska rešenja za pristup podacima na masivima kreiranim sa njihovim hw kontrolerima. BTW, kontroler za koji sam ti dao link je
host based, što znači da koristi CPU/drajver za svoje operacije.
Da se razumemo... nije ovo "SW RAID vs HW RAID" polemika, već ti govorim da je za NAS sa RAID-5 ili RAID-6 masivom od ≥6 diskova namenski raid kontroler jedino razumno rešenje (pa makar on bio i HBA), odnosno da ICH9R nikako nije!
Te digitus kartice nisu na Sil chipsetu nego na Marwell koliko sam video.
Te Digitus kartice nisu u slobodnoj prodaji već se moraju poručivati, a ni
trx nam nije rekao njihovu cenu pa sam se zato uhvatio za ove Sil. Enivej, svakako bih ti preporučio da uzmes tu Digitus karticu, pa makar bila i >50€.
Sto se tice diskova i ostalog hardware-a...
Pa jedino da si taj sav hw dobio na poklon... Opet kažem, imaš dosta vrednog hardvera i hoćeš da praviš ozbiljan NAS, a problem ti je da se otvoriš 200-300€ za kontroler!?!? :trust:
Bilo kako bilo, tu smo gde smo... Još jednom ti ponavljam: ako popuniš svih 6 SATA portova na ICH9R južnom mostu imaćeš problema sa RAID-5 performansama, kao i radom integrisane mrežne karte. To su dobro poznate činjenice i Internet je pun primera i svedočenja ljudi koji su to probali.
UPS sam morao da ti spomenem jer sw RAID-5 sa
write-back keširanjem generalno nije baš najpametnija stvar, a bez UPS-a je ludost.
Sto se tice brzine upisa koju si spomenuo od 4-5 mb/s u to ne verujem ali cu morati da uradim neki test kako bi istu izmerio.
Pa možeš ti da veruješ ili ne veruješ u šta hoćeš, ali je to tako... Stavi 6 diskova na ICH9R i kreiraj RAID-5, pa vidi kol'ko ćeš da dobiješ u sintetičkim testovima, a kol'ko ćeš realno moći da povučeš kroz mrežu, naročito sa nekoliko konkurentnih konekcija. Ljudi su viđali brzine upisa i ispod jednog MB/s!!! :sceptic:
U tvojim postovima i dalje postoji neka doza podsmeha sto ovako nesto zelim da napravim kod kuce.
Ne, ne, ne... doza podsmeha bi postojala da želiš da napraviš soft RAID-5 sa šest diskova na ICH9R bilo gde, a ne samo kod kuće! :d
Ne razumem zbog cega mislis da, ako vec imas sav potreban hardware, nije dobro napraviti storage sa SW raid-om ?
Da parafraziram... Ako već imam Cosworth motor od 450ks, zašto misliš da nije dobro strpati ga u Trabanta koji mi trune u dvorištu? Mislim, imam taj hw pa imam...
I da zelim p0rn da cuvam kao sto si rekao to bi bila moja stvar. Jeste suludo ali verujem da ima ljudi koji i to rade. Izvini, ali mislim da ne moram da trazim i iznosim opravdanje za sve ovo.
Ne moraš ti nikome da se pravdaš ili objašnjavaš, ali ti ja iz najbolje namere ukazujem da nelogičnosti u tvojim zahtevima.
Šala za p0rn, koju si ti okarakterisao kao podsmeh, se odnosila na tvoje pitanje za RAID-6, a ne na to što želiš NAS kod kuće. Kao što već rekoh, RAID se koristi za povećanje
availability-a, a ne kao zamena za bekap. Pitam se prosto da li (iz neiskustva) malo preteruješ kada ceniš da ti treba jedno 5TB podataka
on-line (da budu stalno i brzo dostupni). A ako je to tako, onda ćeš za to morati i adekvatno da platiš... Svako budženje nosi ogroman rizik i ako već toliko vrednuješ svoje podatke na kraju će te izaći skuplja dara nego mera.
(Nekada i budževina može da prođe, al' i to treba znati kako se radi.)
Moja zelja je da samo dobijem vasa misljenja i pokupim iskustva i savete. Svaki konstruktivan predlog kao i konstruktivna kritika je nesto sto cenim i za to ti hvala, kao i svima koji su se u ovu temu ukljucili.
Onda poslušaj šta ti kažem: za soft RAID-5, koristi samo 4 porta na ICH9R i to portove 0, 1, 4 i 5.
Soft RAID-6 zaboravi, a ako hoćeš redundansu na svih 8 diskova... napravi dva RAID-5 masiva od po četiri diska. Jedan na ICH9R, a drugi na tom Digitus kontroleru, ili koji već nađeš. Jeste da takvo rešenje neće imati isti nivo zaštite kao RAID-6, ali je po meni prihvatljiv kompromis jer će imati mnogo bolje performanse. Opet, to samo pod uslovom da uključiš wb keširanje na diskovima i kontroleru, što je pak rizik za sebe i podrazumeva da imaš smart UPS koji će flašovati keš i isključiti wb kada detektuje da je došlo do nestanka struje, a potom i lepo ugasiti računar pre nego što se isprazni.
Vidim da potenciras HW raid i svestan sam toga.
Ne potenciram ja HW raid, već ti kažem da je on jedino
razumno rešenje za RAID-5 ili RAID-6 niz od 8 diskova.
Ponovo ti skrecem paznju da potreban hw vec imam i da samo zelim da resim problem sta ako mi crkne recimo disk sa 1TB podataka sta god da su ti podaci ?
I opet...
RAID nije zamena za bekap!!!
BlueRay medijima pada cena i uskoro će postati mnogo racionalnije rešenje za pouzdano arhiviranje podataka. Znam da je HDD mnogo praktičniji, ali ako je bekap u pitanju onda ga barem drži
off-line inače on nema mnogo smisla.
Na kraju krajeva... Kao što Salac reče... Ako već nikome ne veruješ (a imaš o tome dosta na netu), uzmi sam pa probaj i javi rezultate. Ja sam samo hteo da ti uštedim vreme i sačuvam te od mogućih neprijatnosti. :crash::eyebrows:
P.S. Poslušaj
duksa88... nešto mi se čini da zna šta govori.

:eyebrows:
:wave: