Šta je novo?

Software cooling!

IKS

Čuven
Učlanjen(a)
26.11.2000
Poena
619
Vidim da se trenutno malo prica o tome. Meni je CPUidlepro 6.x radio sjajno na XP1600+@2200+ sa Abit KX7,obarajuci temperaturu u idle za 12-15C!I tako godinu ipo i jos sada nekome veselo radi! ;) idle 37-38,max load 54C!

Ali nece sa NF7+Barton!
Ne mogu reci lagano sam ga digao na FSB 200 bez cackanja po naponu sa 2500+ na 3200+ a da je t u idle 42C,kad ide mp3 sa media playerom skoci na 46,5C (imam utisak da ovaj integrisani zvuk vise angazuje procesor od live-a!).

Prodje prime,3DMark,Sandrino opterecenje, ,po vise puta, t ide do 55-56C, a zaglavi ga DScaler posle 45min ( :D i on ga dogura do 55-56c! stvarno gadan program! :d ).Mora da nesto sam program brljavi...

Koristim box kuler jos uvek,mislim nabacicu nesto vece,samo da ne galami.Veci ventilator na postojeci pristojni hladnjak!

Ali ipak dugogodisnje iskustvo sa soft hladjenjem me tera da postavim pitanje?
Koristi li to neko sa Bartonom i ako koristi STA?-po mogucstvu link na sajt!
Hvala na paznji! :wave:

Soft Cooling nema smisla koristiti, jedino ako ti veci deo rana racunar stoji ukljucen a nista ne radi :D

Imas u BIOS-u opciju CPU disconnect. Ako ploca prepozna procesor, tj. ako stavis u SoftMeny-ju XP3200+, onda u IDLE sama ploca spusta procesor u minimalni power rezim. Bolje od toga ti ne treba, a to ti je ustvari ono sto rade ti programi za hladjenje.

VCool 2.0 podrzava i NF2 ploce, ali ja nisam primetio da mi je nesto niza temperatura procesora sa njime. Problem sam resio tako sto sam deinstalirao u potpunosti monitoring program - kao na brend masinama ;)

Stojcha je napisao(la):
Soft Cooling nema smisla koristiti, jedino ako ti veci deo rana racunar stoji ukljucen a nista ne radi :D

Da upravo to se desava,racunar mi je non-stop upaljen,cesto samo za net ili word,i bas zato je soft cooling na KX7 kod mene imao efekta ;) veruj mi da je iz kucista izbijalo manje vreline... :d

Imas u BIOS-u opciju CPU disconnect. Ako ploca prepozna procesor, tj. ako stavis u SoftMeny-ju XP3200+, onda u IDLE sama ploca spusta procesor u minimalni power rezim. Bolje od toga ti ne treba, a to ti je ustvari ono sto rade ti programi za hladjenje.

Opcija nazalost kod mene nema efekta! Verovatno nece kod o/c procesora!
Zbog toga sam pokazao interes za programom.

IKS je napisao(la):
Opcija nazalost kod mene nema efekta! Verovatno nece kod o/c procesora!
Zbog toga sam pokazao interes za programom.

Stavio si bas na XP3200+ u SoftMenu ? I CPU disconnect Enabled ?

Radilo je na BIOS-ima 1.9, 2.0, 2.2. Mozda nece ako imas stariji BIOS ?

Kod mene je radilo sa 1.8 a sa 2.2 tictac ne radi.

koliko ja znam pod xp-om je po defaultu to radi OS,ubacujuci valjda stop instrujcije kada se nista neradi, dok pod win98 to nema

Stojcha je napisao(la):
Stavio si bas na XP3200+ u SoftMenu ? I CPU disconnect Enabled ?

Radilo je na BIOS-ima 1.9, 2.0, 2.2. Mozda nece ako imas stariji BIOS ?

Stojca dobro si me podsetio!
Ja sam FSB digao RUCNO na 200! Kada sam izabrao direktno XP3200+ iz menija disconnect je proradio!
Barem tako mislim jer mi je temperatura dok ovo kuckam oko 39-40C!
Kad nikakav program nije pokrenut (net,browser...) onda je i 36-37C!
Jedna stranica kucista mi je uvek otvorena,tako sam navikao! to smanji u startu temp. za 5-6C!

Nadam se da je to to, jer mi je leti racunar prokuvavao ako nemam CPUidle.

misterno@Znam da XP ima idle u OS ali to se "rastimuje",radilo mi samo kod svezih instalacija,tako da je CPUidle odradjivao posao. Ja se slabo igram samo fifa2004,pa mi je to odgovaralo! Ko ne izlazi iz igrica, kompresija/rekompresija, obrade fotki, 3D animacija...njemu to dakako ne znaci.. :p

IKS je napisao(la):
Stojca dobro si me podsetio!
Ja sam FSB digao RUCNO na 200! Kada sam izabrao direktno XP3200+ iz menija disconnect je proradio!
Barem tako mislim jer mi je temperatura dok ovo kuckam oko 39-40C!
Kad nikakav program nije pokrenut (net,browser...) onda je i 36-37C!
Jedna stranica kucista mi je uvek otvorena,tako sam navikao! to smanji u startu temp. za 5-6C!

Nadam se da je to to, jer mi je leti racunar prokuvavao ako nemam CPUidle.

misterno@Znam da XP ima idle u OS ali to se "rastimuje",radilo mi samo kod svezih instalacija,tako da je CPUidle odradjivao posao. Ja se slabo igram samo fifa2004,pa mi je to odgovaralo! Ko ne izlazi iz igrica, kompresija/rekompresija, obrade fotki, 3D animacija...njemu to dakako ne znaci.. :p

Rucno nece definitivno, jer NF7-S se izgleda ni ne trudi da prepoznaje procesor ako nije na nekoj od default vrednosti :D

E ja sam malo experimentisao sa tom opcijom i zaključio da je debilna :D
Običan idle je recimo 45
sa CPU disconnect to bude 36-38
Onda pustim neku zahtevnu aplikaciju, tipa winamp i temperatura skoči na 45c :d

Probaj da nabavis CPU Idle 7 Extreme. Meni XP 2200+@2258 MHz (Thorton core) drzi na ~34 stepena (idle), odnosno do ~54 stepena (full load). Cooler je do danas bio Cooler Master HAC81 (X-Dream), ali sam ga zbog buke (na 3100 o/min) zamenio zaSpeeze Vulture Spin (na 2200 o/min). Temperatura je slicna.

Vojkan je napisao(la):
E ja sam malo experimentisao sa tom opcijom i zaključio da je debilna :D
Običan idle je recimo 45
sa CPU disconnect to bude 36-38
Onda pustim neku zahtevnu aplikaciju, tipa winamp i temperatura skoči na 45c :d

Jeste lagano debilna :d

Al vrati se nazad na 36-38, doduse nema pravila koliko mu vremena treba da ukapira da ce samo WinAmp da radi. A ako oces i da surfujes onda ti bas nicemu ne sluzi.

Nema šanse, mnogo je zahtevan winamp :D
Kod mene baš prilikom surfa pada temperatura, tokom defragmentacije npr isto, ali winamp ga baš ubija :D

Vojkan je napisao(la):
Nema šanse, mnogo je zahtevan winamp :D
Kod mene baš prilikom surfa pada temperatura, tokom defragmentacije npr isto, ali winamp ga baš ubija :D

MP3 je ipak chisto CPU aplikacija. A zavisi i sta podrazumevas pod WinAmp-om. Ukljucena vizualizacija sa max. detalja i fps. bas lepo opterecuje procesor, tolko lepo da ponekad jadan ode na 10-tak frejma u prozoru. :D

Ma bre :)
winamp 2.8 minimizovan sa basic skinom :)
Nisam ti ja od onih fancy likova, meni je bitno da nešto radi a ne kako izgleda :)
U pravu si da je MP3 decoding čisto CPU operacija ali opterećuje ga 1%, pretpostavljam da znaš kako bi sw kuleri trebali da rade, znači temperatura bi trebala da ostane na minimumu.

Disconnect opcija...

Ovako...moje iskustvo sa diconnect opcijom je takodje u najmanju ruku cudno! :p

Nepredvidivost se ogleda u tome da nekad mp3 napravi veliki skok temperature, veci nego kad komprimujem u DivX :d

Takodje i kad "nista" (ovo je zaista uslovno) ne radi ume da mu pobrljavi temperatura do 45C! Pa ga onda "iz cista mira" vrati na 39-40C.

DScaler koji dosta opterecuje procesor u obradi slike sa tjunera je najzagonetniji...Nekada temp skoci i do 50C a nekada je oko 40C!

Dakle zasad je opcija vrlo "hirovita" i neke prevelike vajde od nje nema,mozda neka nova resenja BIOSa pocvete tome paznju... :trust:

Nazad
Vrh Dno