Šta je novo?

Softversko hladjenje

• Začetnik teme Začetnik teme pop
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

pop

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2001
Poena
620
Moja oprema  
Zvuk
iFi ZEN DAC v2
Monitor
Dell S2722QC
Miš & tastatura
Logitech MX Anywhere 3, NuPhy Air75 V2
Laptop
MacBook Pro M1 Pro
Mobilni telefon
iPhone 13
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Sta koristite od programa za hladjenje procesora. Koliko vidim pominju se CPUIdle, CPUCool itd. Naravno, duron je u pitanju.
Kako se cela stvar odrazava na performanse sistema ?

Cpuidle sasvim dobro odradjuje posao. CpuCool je isto dobar ali ja taj program nikako nisam uspevao da registrujem kako valja.

Znaci probao sam sve zive i VCool je ubedljivo najbolji. Na Morganu obara bar za 10 stepeni. Svaka preporuka, a i uzasno je mali, zip oko 27k

Ja sam probao CPUIdle i Hardware Sensors Monitor i ovaj drugi mi se strasno svidja ali imam problema sa registracijom 😉 Svidja mi se jer ima dodatne opcije za hladjenje koje Cpu Idle nema a pored toga prikazuje temperature svega u racunaru.

Auh, covece... 😱

Gde iskopa ovaj thread ?

pop je napisao(la):
Auh, covece... 😱

Gde iskopa ovaj thread ?
Pa covek istrazuje arhive...duboko, do u sitna crevca ! 😀 Tako i treba, a ne da se 50 puta otvara novi thread o istoj temi !

p.s.
...samo sto se spominju neke sada po novim pravilima zabranjene stvari, morao sam malo da editujem tu i tamo... 😛

Ne razumem po kom principu rade programi og tipa? Sta se podrazumeva pod softverskim hladjenjem i kako to uopste funkcionise?

Ovi programi iskljucuju procesor kada nije aktivan, bar kako sam ja skont'o, tako da on ne radi stalno (i kad treba i kad ne treba). Da li i koliko uticaja ovo ima na brzinu ne znam, ali znatno smanjuje temperaturu. Moj athlon bude 10-ak stepeni hladniji kada su programi ovog tipa aktivni (naravno ako ne gledam film, igram igricu ili nesto trece sto stalno salje procesoru naredbe).

I? Koliko je stvarno pametno koristiti takve programe? Znaci, spusti temp. za 10-ak stepeni, cim nesto startujes, opet se zagreje, pa se ohladi... Samo se drnda procesor. Mislim da je pametnije da se ostavi na temp. na kojoj radi. Mozda bude od koristi nekom ko samo surfuje, pise u wordu, ili slusa MP3. Oni koji se igraju, renderuju, gledaju Divx, i ostalo sto opterecuje procesor, bolje da zaborave na soft hladjenje.

stormbringer_bg je napisao(la):
I? Koliko je stvarno pametno koristiti takve programe? Znaci, spusti temp. za 10-ak stepeni, cim nesto startujes, opet se zagreje, pa se ohladi... Samo se drnda procesor. Mislim da je pametnije da se ostavi na temp. na kojoj radi. Mozda bude od koristi nekom ko samo surfuje, pise u wordu, ili slusa MP3. Oni koji se igraju, renderuju, gledaju Divx, i ostalo sto opterecuje procesor, bolje da zaborave na soft hladjenje.

pa imas pravo ali evo ja radim od svega po malo, neki dan (noc) koristim komp samo za surf i slusanje muzike i zasto da radi na 50 kad moze na 40, a kad radim na kompu nesto zahtevnije onda se isplati visa temperatura pa program iskljucim da mi ne cima proc.
u svakom slucaju program nije lose posedovati pa ako zatreba caskom dva tri "next" i hladjenje pocinje.
pozdrav

t-bred 1700+@2000+ na staroj dobroj KT7a sa FOP38 smanjenim na 2.700rpm zbog galame i sad kad je pocelo toplije vreme bogami skace temp na 50 ali sam smanjio sa dodatnim kulerom koji izbacuje vruci vazduh iz kucista za oko 6C i jos sa CPUIdle 4 do cak 7 i sad evo dok pisem poruku (u MYIE2 😀 ) temperatura procesora je 37C
iskreno receno mrzi me da testiram druge programe za soft hladjenje jer sam i ovako zadovoljan ali sigurno cu naci volje i isprobati jos koji program 😀
pozdrav

Rockwell, obavezno zameni taj Fop38. On ima malo tele i mislim da nije u mogucnosti da disipira svu toplotu sa jezgra. Imas dosta odlicih kulera vec za oko 10e, pogledaj ranije treadove.

Miroslav je napisao(la):
Rockwell, obavezno zameni taj Fop38. On ima malo tele i mislim da nije u mogucnosti da disipira svu toplotu sa jezgra. Imas dosta odlicih kulera vec za oko 10e, pogledaj ranije treadove.

ma znam tebra nego me mrzi da otvaram kuciste, ja se inace bavim takvim poslom, radim u firmi koja prodaje racunare kao serviser ali znas kako kazu "kod kovaca kuca bez kukaca" 🙂
inace planiram uskoro da menjam masinu ali procesor ostavljam pa cu da ovaj kuler zamenim jacim, a ovaj stavim na nekog durka i sa ovom plocom ima da radi super.
pozdrav, a i hvala na savetu

Nazad
Vrh Dno