Šta je novo?

Softverske alternative.

• Začetnik teme Začetnik teme radar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

radar

Čuven
Učlanjen(a)
01.10.2001
Poena
619
Interesuje me (za firmu) da li postoje adekvatne alternative za sledeci software: MS Word, MS Excel, MS Access, AutoCad, CorelDraw, PhotoShop, Macromedia Dreamweaver, a da su besplatne ili značajno jeftinije od pomenutih. Znači interesuju me programi koji rade pod Windowsom jer bih licencirao samo Windows.
Druga varijanta je da kompletno predjemo na Linux, pa me zanima dali postoji software za Linux koji ce zameniti pomenute programe.
Napominjem da alternative ne moraju biti toliko mocne kao ovi programi, ali da vrse posao.
PS. Rec je o 50 racunara, tako da legalizacija svega kosta vise od cele firme.

radar je napisao(la):
Interesuje me (za firmu) da li postoje adekvatne alternative za sledeci software: MS Word, MS Excel, MS Access, AutoCad, CorelDraw, PhotoShop, Macromedia Dreamweaver, a da su besplatne ili značajno jeftinije od pomenutih.

Pa, ovako:

MS Word, MS Excel, CorelDraw, PhotoShop, Macromedia Dreamweaver - ove programe mozes da (u manjoj ili vecoj meri) zamenis sa OpenOffice-om i Gimp-om (i pod Win-om i pod Linuxom)...

za CAD ne znam, ali mislim da postoje mnogi solidni free ili jeftini CAD programi...

Access? E, to ne znam...

Za prva dva bi trebalo pogledati (u ovoj sobi foruma) thread o Open Office-u.
Nisam siguran da bi mogla da postoji zadovoljavajuca alternativa AutoCad-u (mislim da je on najskuplji paket), s obzirom koje sve mogucnosti on ima, a pogotovo u smislu koliko dodatnih modula za njega postoji.
Za corel i photoshop, mozda bi nekome upotrebljiv bio PaintShop Pro, koji bi trebao da je dosta jeftiniji, ali u vrlo specificnim poslovima za njih bi moglo da vazi isto sto i za autocad.

U svakom slucaju, moraces da search-ujes po netu, da skidas programe i probas ih zajedno sa saradnicimna, da vidite da li oni imaju sve mogucnosti koje vam trebaju (na to ce vam otici najvise vremena).
Za pocetak (za search) upotrebi frazu business freeware.

Sto se text procesora (word) i spreadsheet (excel) programa tice, tu osim pomenutog OO postoji prilican broj drugih jeftinijih/besplatnih varijanti, i cini mi se da bi za ms-ove pandane mogla lako da se nadje alternativa.

Pretraživao sam Net i u principu našao to o čemu pričate. Znači Word, Excel pa i Corel i Cad imaju svoje alternative koje bi mogle da mi završe posao, ali je najveci problem Access za koji nisam našao ništa slično. Ukoliko neko zna bilo kakav tog tipa za Windows ili Linux, a da nije papreno skup neka javi.

Ima Li Ista Svezije???

Meni trebaju alternative, zamene za:

quarkXpress

photoshop
corel

posto je proslo puno vremena od ovih poruka, mozda ste nasli neke tacne slternativne programe koji menjaju ove u LINUX-u

Hvalaaaaaaaaa

Za quarkXpress kao zamena moze da posluzi Scribus.
Umesto photoshopa - Gimp 2.4, a umesto Corel-a - Inkscape ili Xara.

Kod ovakvih pitanja je najvažnije u kom potencijalu se koristi svaki konkretan program. Ja sam ne jednom video da se Photoshop koristi samo zato da bi se uradio crop ili resize. Odgovor skoro sasvim zavisi od toga kako i za šta se koriste ovi programi.

Nazad
Vrh Dno