Šta je novo?

Socket AM3

Odakle si zaključio da sam ja sebe ubedio da Vista leti zbog DDR3 memorije????
To je lični utisak o tome kako se cela sprava ponaša, a sprava radi više nego lako i naravno ne zbog memorije već zato što je takva kakva jeste. DDR3 je ovde bitna zbog procesora kome ona treba da bi radio u punoj snazi i ni zbog čega više, na žalost aparat više nije kod nas pa ne mogu ništa više da kažem o njemu, poenta je bila - skrenuti pažnju na socket i kompatibilnost sa pločama.

Za to sto si skrenuo paznju, svaka cast i hvala, korisno je za sve ljude!

Mozda nisi shvatio cl je 60% losiji :D
A frekvencija je 66% veca u odnosu na 800MHz, sto dodje na gotovo isto, presipanje iz supljeg u prazno :)

Jašta, presipanje iz šupljeg u prazno, jer kao što svi znaju memorijski protok i kašnjenje jednako utiču na performanse. :wall:

Ako imaš samo random access onda je zaista razlika akademska, međutim kada imaš blokovski pristup tu će veći protok koji DDR3 ima doći do izražaja. Ukratko na performansama ne gubiš, u najgorem slučaju su približno iste, a u nekim slučajevima imaš poboljšanje od oko 25% (DDR2 1066 CL5 vs DDR3 1333 CL7).

Poslednja izmena:
Mozda nisi shvatio cl je 60% losiji :D
A frekvencija je 66% veca u odnosu na 800MHz, sto dodje na gotovo isto, presipanje iz supljeg u prazno :)

Jel si ti na nekog droZi?;)
tebe citiram:
DDR2 800MHz CL5: 400MHz, CL5 -> 5/400000000Hz = 12.5ns
DDR3 1333MHz CL8: 667MHz, CL8 -> 8/667000000Hz = 12ns
I koja memorija ima vece kasnjenje? Ako ni sada nisi razumeo ja odustajem....

tebe citiram:

Bolje odustani, jer izgleda da si ti ipak na nekoj drozi, a ne on, razlika je 0.5 ns, sto je smesno, a vec DDR2 na 1066 ima primetno manju latenciju.

Nekima ovde izgleda ipak treba da se crta. :)

Samo jedno pitanje, kojoj memoriji će trebati manje vremena da dovuče jedan cache blok DDR2 1066 CL5 ili DDR3 1333 CL7?

tebe citiram:

Pa ja rekoh 60% sporiji CL i 66% brza frekvencija tj za nijansu je brza ddr3 1333 CL8 od DDR2 800 CL5. Tj 12ns vs 12.5. Ali takodje imamo DDR2 1066MHz CL5 koja je brza od obe. Na kojoj si ti droZi kad kazes da je zanemarljiva razlika CL5 i CL8?? Ej razlika je 60%, to nikako ne moze biti zanemarljivo :D

Ali dosta o ramu, jedno pitanje za pokretaca teme.
Koji je def napon na 925? 1.25V ili 1.35V?
Pitam zato sto se pominjalo da ce isti biti smanjen.

Nekima ovde izgleda ipak treba da se crta. :)

Samo jedno pitanje, kojoj memoriji će trebati manje vremena da dovuče jedan cache blok DDR2 1066 CL5 ili DDR3 1333 CL7?

Za jedan podatak u vec adresiranoj vrsti
DDR2 1066 CL5: 9.38ns
DDR3 1333 CL7: 10.5ns

Tj manje ce trebati DDR2 na 1066...

Za jedan podatak u vec adresiranoj vrsti
DDR2 1066 CL5: 9.38ns
DDR3 1333 CL7: 10.5ns

Tj manje ce trebati DDR2 na 1066...

Tu i jeste problem, ne računa se samo vreme koje je potrebno da podatak bude dostupan na izlaznim pinovima memorijskih čipova, već i vreme potrebno da se prenese. Jedan takt na memory bus-u kraće traje kod DDR3 1333 nego kod DDR2 1066. Pored toga nikad se ne dovlači samo jedan podatak već uvek bar jedna cache linija (valjda 64B kod današnjih procesora). Latencija određuje vreme koliko čekaš na prvi podatak, a ovi ostali u nizu idu "jedan za drugim".

@on topic
Ono što mene zanima, odakle čoveku PII 925, budući još uvek nije dostupan u prodaji? I ako nije tajna kolika mu je cena?

Poslednja izmena:
Tu i jeste problem, ne računa se samo vreme koje je potrebno da podatak bude dostupan na izlaznim pinovima memorijskih čipova, već i vreme potrebno da se prenese. Jedan takt na memory bus-u kraće traje kod DDR3 1333 nego kod DDR2 1066. Pored toga nikad se ne dovlači samo jedan podatak već uvek bar jedna cache linija (valjda 64B kod današnjih procesora). Latencija određuje vreme koliko čekaš na prvi podatak, a ovi ostali u nizu idu "jedan za drugim".

@on topic
Ono što mene zanima, odakle čoveku PII 925, budući još uvek nije dostupan u prodaji? I ako nije tajna kolika mu je cena?

Pa...Dobio ga iz AMD-a...Direkt:)

Poslednja izmena:
gde može da se nabavi ta AM3 ploča i PII925 i po kojim cenama?

Phenom II X4 925 + DDR3-1600 CL8 je BRZI U IGRAMA od Phenom II X4 940 + DDR2-1066 CL5 ;)

ja uzimam definitivno 925 jer mu je tdp 89W a 920-ki je 125W.
sačekaću onu biostarovu ploču 790GX A3+ i neku šklj najsporiju(najjeftiniju) ddr3 memoriju.

Pazi 925 radi i sa ddr2, ako vec trazis neku najjeftiniju memoriju :)
A tako ce te i ploca verovatno izaci jeftinije (AM2+ ploce podrzavaju AM3 procesore).

Poslednja izmena:
aha znači AM3 ploča može da podrži isključivo AM3 procesore a AM2+ može i AM2+ i AM3. pa super onda, onda će i biostar TA790GX A2+ poslužiti. dok se to kod nas ne omasovi DDR3 ima da padne sa cenama na DDR2 nivo, pa će biti samo pitanje upgrade-a.
dobra stvar sa 925-icom je što je jako blizu 940 sa performansama u igrama. pitanje je onda koliko će 945 i 950 biti bolji? a biće sigurno.

ploču sam video u atomu, imaju dva primerka. a procesor baš kako si rekao.

Da vratim malo temu, zapravo da dodamo malo podataka vezanih za ASUS M4A78T-E.
Korisno je otići na sajt proizvođača i skinuti najnoviji BIOS verziju 1.303. Naime rađena je mašuna sa Ph2 X4 955BE, 2x2048 DDR3 Kingston HiperX 1600MHz, Sapphire VAPOR-X HD4870 1GB GDDR5 i aparat nije hteo da se startuje, zavrti ventilatore i - ništa. Uklonih RAM Memoriju (nije na spisku podržanih) te sa Kingston VR DDR3 1333 pokrenuh aparat i dignem sistem gde opet imam šta da vidim - procesor radi na neverovatnih 800MHz-a. Na svu sreću softverski alati na DVD-u ploče su više nego korisni, alat ASUS Update je pomogao da se flešne bios i računar je sasvim normalno startovao sa memorijom na 1600MHz-a, naravno sledeći korak je bio FutureMark 3D Mark 06, monitor u servisu je na žalost 15" te se nisam mnogo gnjavio oko toga, ali obzirom da je grafika bila setovana na max quality rezultat u rezoluciji 1024x800 od 15960 pena nije za baciti zar ne?
Što se tiče računanja brzina memorije i latenci te proračuna koliko je realan dobitak sa DDR3 u odnosu na DDR2, nije samo prosta matematika 'u igri'. Zbog memorijskog kontrolera koji AMD ima ugrađen u procesoru, što brža memorija - to bolje, latenca je sekundarna stvar jer isti ovaj procesor na mojoj ploči (iz potpisa) na istom monitoru, sa memorijom DDR2 1066 izbaci 14720 poena. Obzirom da je isti čipset u pitanju, da obe ploče imaju podršku za AM3 procesore (moja za AM2 i AM3 - da ne bude zabune) nemam više razloga da samog sebe ubeđujem da mi ne treba DDR3.
Poželeo bi socket-u AM2, AM2+ i DDR2 memoriji sretnu penziju.

Vezano za ASUS M4A78T-E ploču, pogledajte je na ASUS Global sajtu, obratite pažnju na naponsku jedinicu. Ploča vredi svaku paru.

:laugh: Što se tiče M4A78T-E ima ih, a sada i procesora, tako da se njima treba u potpunosti okrenuti. Što se tiče M3A78-T, na žalost dok naši uvoznici ne rasprodaju ploču koju ova lepotica menja, neće je ni biti u ozbiljnijim količinama, a obzirom da dolaze Phenom ll X2 procesori i Athlon ll X2 koji su dizajnirani za socket AM3 neće ti ni trebati ta beda pokušaja prodavanja AM2+ ploče koja je kupljena pre par meseci. :) tako da - igrom slučaja spasoh te :D

ne treba meni M3A78-T vec ova sa ddr3 M4A78T-E imas je na prodaju?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno