Da vratim malo temu, zapravo da dodamo malo podataka vezanih za ASUS M4A78T-E.
Korisno je otići na sajt proizvođača i skinuti najnoviji BIOS verziju 1.303. Naime rađena je mašuna sa Ph2 X4 955BE, 2x2048 DDR3 Kingston HiperX 1600MHz, Sapphire VAPOR-X HD4870 1GB GDDR5 i aparat nije hteo da se startuje, zavrti ventilatore i - ništa. Uklonih RAM Memoriju (nije na spisku podržanih) te sa Kingston VR DDR3 1333 pokrenuh aparat i dignem sistem gde opet imam šta da vidim - procesor radi na neverovatnih 800MHz-a. Na svu sreću softverski alati na DVD-u ploče su više nego korisni, alat ASUS Update je pomogao da se flešne bios i računar je sasvim normalno startovao sa memorijom na 1600MHz-a, naravno sledeći korak je bio FutureMark 3D Mark 06, monitor u servisu je na žalost 15" te se nisam mnogo gnjavio oko toga, ali obzirom da je grafika bila setovana na max quality rezultat u rezoluciji 1024x800 od 15960 pena nije za baciti zar ne?
Što se tiče računanja brzina memorije i latenci te proračuna koliko je realan dobitak sa DDR3 u odnosu na DDR2, nije samo prosta matematika 'u igri'. Zbog memorijskog kontrolera koji AMD ima ugrađen u procesoru, što brža memorija - to bolje, latenca je sekundarna stvar jer isti ovaj procesor na mojoj ploči (iz potpisa) na istom monitoru, sa memorijom DDR2 1066 izbaci 14720 poena. Obzirom da je isti čipset u pitanju, da obe ploče imaju podršku za AM3 procesore (moja za AM2 i AM3 - da ne bude zabune) nemam više razloga da samog sebe ubeđujem da mi ne treba DDR3.
Poželeo bi socket-u AM2, AM2+ i DDR2 memoriji sretnu penziju.
Vezano za ASUS M4A78T-E ploču, pogledajte je na ASUS Global sajtu, obratite pažnju na naponsku jedinicu. Ploča vredi svaku paru.