Šta je novo?

Socket AM3

Vukasin ElHik

Slavan
Učlanjen(a)
22.11.2006
Poena
319
Evo ga stigao je među nas. Uzmemo za prijatelja prelepu ASUS M4A78T-E ploču sa DDR3 podrškom, Phenom 2 920 kad cvrc. Neće ploča i procesor zajedno, različit socket. Tako sam na bolan način otkrio da mi treba Phenom ll 925, i zahvaljujući razumevanju AMD offica dobismo jedan u zamenu. Svaka čast uvoznicima ali trebalo bi i sami da budu malo informisani i podele to sa nama jer šta da je neko poručio delove kako bi sebi priuštio malo zadovoljstva sklapanja nove mašine za vikend, da li bi i onaj koji mu je to prodao imao miran vikend? :)
Dakle obratite pažnju šta kupujete i šta piše malo manjim slovima ,)

Sto procesoru nisi izvadio par pinova, pasovao bi sigurno, a tek sto bi lepo radio sa DDR3 memarom :D:d

Nego, reci ti nama kako to sljaka....

Poslednja izmena:
To je poznato da su PII 920 i 940 AM2+ only (imaju 2 pina viska) :)
Sad diskutabilno da li bi radili kad bi se isti izvadili (ne znam da li imaju podrsku za ddr3)...

Mislio sam da li 920 ima podrsku za ddr3, znam da am3 modeli imaju. U tom slucaju si mogao samo da otkines 2 pina, ionako su visak :)

Poslednja izmena:
Mislio sam da li 920 ima podrsku za ddr3, znam da am3 modeli imaju. U tom slucaju si mogao samo da otkines 2 pina, ionako su visak :)

Dešavalo mi se sa 478 Celeronima i AMD Socket A u ono ludo vreme kada smo u glavnom imali TRY procesore (u rinfuzu) da odpadne neka nožica i nikad nisam imao probleme sa time :) , ali skupo mi zezanje sa ovime i uzgred imam 925 tako da taj 'propeler zviz' neću sada pokušavati.

Dobro ljudi pomislice neko stvarno da moze, pa ce da cupaju pinove, to je bila sala :D Ne mogu 920 i 940 da rade na AM3 plocama jer ne podrzavaju DDR3, zbog toga je socket malo izmenjen.

Poslednja izmena:
:)
Mozda i mogu, sumnjam da za njih imaju posebnu matricu... Mozda oni prvi nisu mogli... Ko ce znati, skupo je probati :D

Iako ova spravica isuviše dobro radi, prosto Vista 64 klizi na njoj, zbog lomatanja sa procesorom nismo imali vremena da se bolje upoznamo. Nadam se da će bar ova informacija sa Socket-om biti od značaja za mnoge, ono što se sigurno može reći, vreme X2 procesora, AM2 ploča i DDR2 memorija definitivno prolazi..... Ista situacija je i sa Intel taborom...

Evo još malo informacija, evidentno je da 925 predstavlja dobar pomak u napred što se tiče perfomansi. 3D Mark 2006, na platformi: AMD Ph ll X4 925, ASUS M4A78T-E, 2x2GB DDR3 1333 Kingston, HDD WD 640GB AAKS, ASUS Ati HD4830 512DDR3 u rezoluciji 1280x1024, podešavanja default - 12.998 poena. Na žalost, kao što već rekoh komp više nije kod nas te koristim svaku polupriliku da još malo probam...

A pomak u overkloku to me najvise zanima.

A pomak u overkloku to me najvise zanima.

Pa ne znam koliko su mogli na toj ploci da overklokuju, ploca bas i nije neki top kvalitet.

@Vukasin-Coral, dobro radi Vista 64 jer je to Phenom 2 procesor, a ne zbog DDR3 memorije, razlike u zahtevnom radu izmedju DDR3 i DDR2 su recimo 1 % za DDR3, tako da je DDR3 samo bacanje para, nista vise od toga...

DDR3 na 1333 bacanje para??
Pa košta gotovo koliko i DDR2 na 1066, možda malo više, čisto sumnjam da je to bacanje para. Ploča nije nako ludilo za overclock, ali nešto skupli modeli sigurno jesu. Ono što ovaj komplet ploča, procesor i memorija krasi je da Intel sada ponovo ima više nego dostojnog rivala, a prosečan kupac uskoro prihvatljiviju cenu.
Ne znam kako si mogao onaj komentar da 'kucneš', da je to bilo pre nekoliko meseci pa da razumem jer je memorija bila drastično skuplja te nije bilo valjanog opravdanja na prelazak na nju, ali sada je situacija daleko drugačija.

Jesi li probo kolko moze taj procesor daj neke rezutate.
Na koliko je maksimalno stabilan na toj ploci.

Pa košta gotovo koliko i DDR2 na 1066, možda malo više, čisto sumnjam da je to bacanje para.

Ta DDR3 na 1333 koja koshta kao DDR2 na 1066 je sporija od DDR2 zbog toga shto DDR2 na 1066 je vecinom CL5 ta jeftina DDR3 je verovatno CL7 ili CL8...

Poslednja izmena:
DDR3 jeste samo malo skuplja, ali kolike su latencije te 1333MHz? A kolike DDR2 1066 (tj, cl5). Ne bi me cudilo da brzina ide cak na stranu ddr2 :p
Cene padaju i to je dobro, nadam se da ce uskoro DDR3 1600 moci da se nadje za pristojne novce, a to je vec nesto :)

Ta DDR3 na 1333 koja koshta kao DDR2 na 1066 je sporija od DDR2 zbog toga shto DDR2 na 1066 je vecinom CL5 ta jeftina DDR3 je verovatno CL7 ili CL8...

Ljudi nema veze CL5(na DDR2) i CL8(na DDR3). DDR3 je brza svakako. Te latencije su prakticno iste!!! Uprosceno receno stvar je u tome sto klok na DDR2 i DDR3 nisu ista stvar. Klok na DDR2 traje dulo duze nego na DDR3 pa zbog toga na DDR2 imamo samo 5 klokova a na DDR3 recimo 8 klokova. Posmatrano vremenski (u nanosekundama) te dve memorije imaju (priblizno) iste latencije.
pogledati npr:http://www.thetechrepository.com/showthread.php?t=160

Poslednja izmena:
Ljudi nema veze CL5(na DDR2) i CL8(na DDR3). DDR3 je brza svakako. Te latencije su prakticno iste!!! Uprosceno receno stvar je u tome sto klok na DDR2 i DDR3 nisu ista stvar. Klok na DDR2 traje dulo duze nego na DDR3 pa zbog toga na DDR2 imamo samo 5 klokova a na DDR3 recimo 8 klokova. Posmatrano vremenski (u nanosekundama) te dve memorije imaju (priblizno) iste latencije.
pogledati npr:http://www.thetechrepository.com/showthread.php?t=160

I onda da sajt na kome racunaju ovako (Hz = 1/s ako neko ne zna):
DDR2 800MHz CL5: 400MHz, CL5 -> 5/400000000Hz = 12.5ns
DDR2 1066MHz CL5: 533MHz, CL5 -> 5/533000000Hz = 9.38ns
DDR3 1333MHz CL7: 667MHz, CL7 -> 7/667000000Hz = 10.49ns
DDR3 1333MHz CL8: 667MHz, CL8 -> 8/667000000Hz = 12ns

A bolje je manje, pa ti vidi :p
Po toj racunici DDR3 na 1333MHz CL8 je jedva malo bolja od stare dobre DDR2 800MHz CL5 :)

Pa košta gotovo koliko i DDR2 na 1066, možda malo više, čisto sumnjam da je to bacanje para. Ploča nije nako ludilo za overclock, ali nešto skupli modeli sigurno jesu. Ono što ovaj komplet ploča, procesor i memorija krasi je da Intel sada ponovo ima više nego dostojnog rivala, a prosečan kupac uskoro prihvatljiviju cenu.
Ne znam kako si mogao onaj komentar da 'kucneš', da je to bilo pre nekoliko meseci pa da razumem jer je memorija bila drastično skuplja te nije bilo valjanog opravdanja na prelazak na nju, ali sada je situacija daleko drugačija.

Ovi ljudi posle mene sto su pisali sve su ti rekli, ono covek uvek moze da ubedi sebe da je nesto dobro ili bolje, ali to je kao sto si ti ubedio sebe da Vista leti zbog DDR3, realno to nema veze s tim, i da i dalje je bacanje para kupovati DDR3, sve dok mozes da ustedis koji evro kupovinom DDR2, uvek ce 4GB za iste pare biti bolji od 3GB i slicno...

Pa dobro njemu se isplati sto sad ima ddr3 plocu, pa moze za par meseci da zameni za brzu ddr3 :)
A mi sto uzmemo ddr2 ostajemo sa njom ;)

Pa bolja je taman (1333/800 = 1.66) za 66%. Imace veci mem. protok za toliko. Pri tome latencije i ne uzimam u obzir jer je razlika zanemarljiva. Valjda se razumemo.

Da, razlika je zanemarljiva, samo 8/5=1.60, tj 60% :-devil-:
A naravno ako neko hoce brzu memoriju ima 1066 cl5 ;)

Pa dobro njemu se isplati sto sad ima ddr3 plocu, pa moze za par meseci da zameni za brzu ddr3 :)
A mi sto uzmemo ddr2 ostajemo sa njom ;)

Nije da li mu se isplati ili ne, on mora da uzme DDR3 jer ima AM3 plocu, ali za iste pare verovatno ili manje je mogao da uzmem bolju plocu, a to DDR3 ne moze da mu nadoknadi, ali dobro sta je tu je, neko voli da se pohvali nekom novinom, pa makar ona bila samo to novina, nebitno u svakom slucaju...

Poslednja izmena:
Mozda nisi shvatio cl je 60% losiji :D
A frekvencija je 66% veca u odnosu na 800MHz, sto dodje na gotovo isto, presipanje iz supljeg u prazno :)

, ali to je kao sto si ti ubedio sebe da Vista leti zbog DDR3, ...

Odakle si zaključio da sam ja sebe ubedio da Vista leti zbog DDR3 memorije????
To je lični utisak o tome kako se cela sprava ponaša, a sprava radi više nego lako i naravno ne zbog memorije već zato što je takva kakva jeste. DDR3 je ovde bitna zbog procesora kome ona treba da bi radio u punoj snazi i ni zbog čega više, na žalost aparat više nije kod nas pa ne mogu ništa više da kažem o njemu, poenta je bila - skrenuti pažnju na socket i kompatibilnost sa pločama.

Nazad
Vrh Dno