Šta je novo?

Socket 939 - razocaranje!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/print/athlon64-3800.html
&
javascript😛rintWindow('/printarticle.html?i=2065','610','450');

Mislim da je AMD prekardasio, zapravo njihovi marketinski "strucnjaci".
Trazenje opravdanja u DualChannel kontroleru je smesan izgovor!
NewCastle 3800+ radi na 2.4 GHz na koliko radi i NewCastle 3400+ ali bez drugog mem. Blamantno je kada u Biz/Content aplikacaijama 939 pinski procesori sa mnogo vecim oznakama bivaju nadjacani od onih sa manjim (3400+ vs. 3500+)
AMD je, sto bi Rambo Amadeu rek'o "Poceo je sebe ozbiljno da shvata"! Ajde da su 939pinski NewCastle na 2.4 GHz nazvali 3500+, ali oni su CPU koji je za 200 MHz sporiji u odnosu na NC 3400+ oznacili vecom brojkom i to samo zarad DC kontrolera koji K8 arhitekturi zbog njenog debelog K7 nasledja donosi mizerna ubrzanja!
U svakom slucaju, konfuzno i neposteno... AMD me je veoma razocarao (mada, koliko dugo su se ove oznake najavljivale, ni samom mi nije jasno cemu sam se u opste nadao i zasto sam se toliko iznenadio :trust: )
P.S
Interesantan je ANandov pristup gde on uporedjuje 3400+ sa 1 MB L2 protiv FX-ova 51, a njihovo diplomatsko "zavijanje" oko teme da li 3500+ zasluzuje ili ne zasluzuje tu oznaku dovoljno ilustruje svu tugu u kojoj se nalazi ovaj i njemu slicni sajtovi koji toliko zavise od "donatorstva"

Au bre, tebe mnogo lako nesto razocaravati... Nemoj se samoubijes sad... :d

Anand je sasvim lepo rekao - provericemo u testovima da li 3500+ zasluzuje 100+ vecu oznaku od 3400+. 100/3400 je nesto malo manje od 3% i hteo je da vidi da li su performanse 3500+ vece za 3% od 3400+. Prema njegovim testovima jesu. Ne vidim nesto mnogo nerealnosti u njegovim testovima odnosno metodologiji. Pogotovo nakon sasvim jasnog zakljucka da 754 vlasnici nece profitirati prelaskom na 939 sa sadasnjim procesorima.

Razlike izmedju SC 754 platforme i DC 939 nisu spektakularne definitivno. Razlika izmedju testera je samo u tome koliko ce ko tu razliku da zapljune. Tebi su se licno vise dopali ovi koji su je vise zapljunuli. Ne znam samo da li relativno shvatiti da je 939 suvise mali napredak u odnosu na 754 ili je 754 bio toliko dobro uradjen kao SC platforma, da se tu sa postojecim jezgrom (i pripadajucim memorijskim kontrolerom) ne moze mnogo toga uciniti. Sto opet ne znaci da je 939 losa platforma i da memorijski kontroler nece u buducnosti biti doterani. Sve ovo opet u kontekstu toga da sad se tu nesto mnogo naivno cekaju spektakularna pomeranja rezultata na platformi koja je jos uvek friska i tek sada pocinje da zauzima neki 'stalniji' oblik.

Ono sta je mene u celoj toj slici zagolicalo je to da niko nije poterao DC 939 platformu sa 64bitnim linuxom ili makar tom betom od windowsa da se vidi da li se vise profitira od DC-a u 64-bitnom modu, kada bi procesor trebao da krcka vise podataka.

Mora od neceg da se zivi. Ne zna se da li je gore AMD-ovo model number preterivanje (na kraju cemo imati 8000+ koji radi na 3 GHz) ili sve sporija i losija P4 jezgra, koja stvarno moraju da rade na vise GHz da bi nadoknadili sve lose procene koje su donesene pri kreiranju te arhitekture. Sto lepo ne bace sve u vodu, i naprave lepo od nule nove procesore...? A ne da vuku ista g#vna godinama...

byMaX je napisao(la):
Sto lepo ne bace sve u vodu, i naprave lepo od nule nove procesore...? A ne da vuku ista g#vna godinama...

Backward compatibility pocinje da ubija IT industriju. To je jos vise izrazenije kod software-a. Al' nema se izbora, onoga ko krene drugim putem trziste eliminise bez obzira na kvalitet (npr. Itanium koji je odlican procesor).

byMaX je napisao(la):
Sto lepo ne bace sve u vodu, i naprave lepo od nule nove procesore...? A ne da vuku ista g#vna godinama...

Izlgeda da se niko do sada nije setio jednog tako jednostavnog i efikasnog resenja 😀 Tebe bi trebalo da stave za CEO-a Intel-a 😀

delimir je napisao(la):
Izlgeda da se niko do sada nije setio jednog tako jednostavnog i efikasnog resenja 😀 Tebe bi trebalo da stave za CEO-a Intel-a 😀

Ili Zastave iz Kragujevca.
Ali dok je NAS koji uredno kupujemo i radujemo se doticnim g.. proizvodima 😀

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):
Ono sta je mene u celoj toj slici zagolicalo je to da niko nije poterao DC 939 platformu sa 64bitnim linuxom ili makar tom betom od windowsa da se vidi da li se vise profitira od DC-a u 64-bitnom modu, kada bi procesor trebao da krcka vise podataka.

Da, to je dobro zapazanje jer svi sadasnji kupci potajno ocekuju taj 64-bitni win. Voleo bih kada bi neko napravio test u 64 bitnom win sa calkulatorim (nema nista bolje) i to onaj standardni 100 000 ! (Faktorijal) na novom i starom soketu i u 32 i 64 bita. To bi bio test vredan detaljnog citanja...

byMaX je napisao(la):
Max, dearest of all my friends...
Razviti novu arhitekturu nije nimalo jeftino i jednostavno, za to je potrebno odvojiti ogroman broj man hours (ljudi X vreme) i zato se kompanije radije odlučuju da usavršavaju postojeća rešenja. Backward compatibility zaista ubija industriju, ali tu već nema pomoći. Svako ko iskorači van tog koloseka će biti pregažen, dokazano već mnogo puta, čak i ako je u pitanju veliki Intel.
Što se tiče osnovne teme sa kojom je Neđo počeo ovu raspravu, Socket 939 zaista ne donosi bog zna kakva poboljšanja, ali to je bilo i očekivano. Ono što je mene zaista uzdrmalo je to što AMD nije ni za cvonjak smanjio cene starim Socket 754 procesorima, već je novim odvalio cene oho-ho. Možda sam ja jednostavno navikao da kupujem odlične AMD procesore za džabe, pa sada moram da konačno pogledam istini u oči - AMD je svestan da ima bolji proizvod i zna da to isto znaju i kupci. F*ck!!! :wall:

Nema mesta velikom razocarenju

Ne znam cemu toliko razocarenje. Novi procesori su upravo ono sto je Athlon 64 trebao da ima prosle godine kad se pojavio: 128bitna memorijska magistrala i 512kB cachea.
128bitna mem magistrala bez vecih komplikacija daje nekoliko procenata prednosti u odnosu na 64bitnu.
Smanjena kolicina kesa daje manje procesorsko jezgro sto je od presudnog znacaja za AMD zbog ogranicenih proizvodnih kapaciteta. No o svemu ovom smo govorili vec sto puta do sada.
Sto se cene tice s939 procesori su nesto novo i najbrze na trzistu u ovom trenutnku i logicno je da puno kostaju. Kad se pojave novi brzi prescoti cene Athlona 64 ce pasti na prihvatljiviji nivo.
Oznake mozda jesu malo preterane ali to ce mo znati tek po pojavljivanju novih Intela.
Nemam pojma od kuda vam ideja da je novi mem controler los. Testovi pokazuju da je on drasticno brzi od bilo cega trenutno na trzistu.

Nazad
Vrh Dno