Šta je novo?

Socijalni SSD? 32Gb

• Začetnik teme Začetnik teme KurtK
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

KurtK

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2010
Poena
395
Uzeo bih neki SSD "socijalni rada", tj ne bacaju mi se pare a ne mogu vise da trpim drljanje HDD-a. Dakle sta bi preporucili?

Ja sam gledao npr ovo

SILICON POWER 32GB, Solid State Drive, E20 5.408din sto je ok cena,a gledajuci mu specifikacije na ovom sajtu (pod uslovom da je ovo tacno), super transfer.

Sta mislite jel ok pod uslovom da je tacan spec?

A da li ti je to dovoljno za ceo sistem i programe? U principu je za vecinu 64gb minimum koji im je potreban, dok ovi manji sluze za kesiranje (za koje ti treba i z68 cipset).

Evo i ja da se javim 🙂

Meni bi ovo bilo dovoljno pošto koristim Linux, a trenutno imam na laptopu hard koji se vrti na 5400 RPM.

Da li ovaj SSD ima trim podršku?

Uzeo bih neki SSD "socijalni rada", tj ne bacaju mi se pare a ne mogu vise da trpim drljanje HDD-a.

32 GB je zaista malo, ako planiraš da instaliraš Windows 7. Uspeo bi, ali moraš obavezno ugasiti system restore i page file, i opet će biti tesno. Od programa skoro ništa, ili samo neke koji ne zauzimaju puno mesta. SSD ne trebaš puniti do kraja, bar 10% ostavi slobodno, preporučljivo je 20%.

Transfer mislim da su "malo" ulepšali, jedino gde postiže te vrednosti je sekvencijalno čitanje. Ima ovde test (na nemačkom je, ali se vide rezultati):

Test Silicon Power E20 Series SSD 32GB

Ostale vrednosti nisu nešto, ali i pored toga je taj SSD daleko brži od bilo kojeg HDD-a.

Meni bi ovo bilo dovoljno pošto koristim Linux

Za Linux će biti dovoljno.

Da li ovaj SSD ima trim podršku?

Na sajtu proizvođača kažu da ima:

attachment.php

Prilozi

• ssd.jpg
    ssd.jpg
    35.2 KB · Pregleda: 436
Poslednja izmena:
A da li ti je to dovoljno za ceo sistem i programe? U principu je za vecinu 64gb minimum koji im je potreban, dok ovi manji sluze za kesiranje (za koje ti treba i z68 cipset).

Pa mislio sam da uzmem za MacOS samo, eventualno par programcica i to je to, ostalo sve bi drzao na drugom hardu. Ubija me krcanje i drndanje harda, jel bi trebalo da osetim finu razliku u radu sistema?

I jel ima neki drugi a da je u toj cenovnoj klasi da preporucujete ili bih mogao da idem na ovaj? Nesto nisam upratio sa SSD-ovima uopste nisam upucen.

Hvala

Poslednja izmena:
Vezano za prostor, kod mene Win7 HP x64, sa dosta programa i 2 igre (od po par GB) zauzeto 25GB. System restore sam gasio i na HDDu. 😉
Dakle na 32GB moze da stane Win7, naravno da se ne preteruje sa instaliranim softverom.

Kako bre? Ja bez igara, ali sa dosta programa imam 75gb. Win 7 professional x64. Samo windows folder (znaci bez program files) zauzima 23.8gb. Da li je stvarno tolika razlika izmedju professional i home premium?

edit: ok, vidim da su mi virtuelne masine 25gb, sto znaci 50gb bez njih
Programi su zapravo najmanji problem. Svi programi zajedno imaju 7gb, dok pagefile.sys i hiberfil.sys imaju 13gb.

Poslednja izmena:
imas nego ne vidis. Ili si ih namerno iskljucio.
pagefile je podrska za ram, a hiberfil sesije tokom hibernacije. tu su uz instalaciju. cini mi se da je pagefile isti kao i kolicina rama (ili 8gb default win7), a hiberfil je 75% od kolicine rama.

i meni bi odgovaralo tako nesto.kako taj e20 izgleda kad se uporedi sa Kingston SNV125-S2BD/30GB?
po ceni su tu negde.kako stoje sa garancijom?koji je brzi?da li im je brzina konstantna celim kapacitetom?

Pa da i mene zanima kakvo bi bilo poredjenje sa kingstonom? Meni je sasvim dovoljno 32Gb jer necu da trpam sve i svasta al svejedno tih 2GB bi mi znacilo u odnosu na kingston.

I jos jedno pitanje kako se racunaju gigabajti, jel to pravih 32Gb ili isto ko i kod standardnih diskova kad se formatira ima manje?

Ja imam Silicon Power E20 SSD, doduse od 128 GB, i ovde su moji rezultati:

LINK

Pa procenite kakav je i vredi li ga uzimati.

Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno