Šta je novo?

Social network hosting?

ScaRFacE[RGF]

Čuven
Učlanjen(a)
20.11.2004
Poena
619
Ovako, potrebne su mi informacije, koji tip hosting-a je potreban za social network koji podseca na Facebook? Koje su najbolje hosting kompanije, koji tip servera i tako to?? Znam da je pitanje opsirno, dobro bi mi dosli bar nekoliko smernica za pocetak

Pa ovako sve zavisi od popularnosti sajta. U svakom slucaju ti je potraban delicated server, mada za sam pocetak moze i VPS( virtual private server) da ti posluzi. Sto je tice VPS-a Ja sam imao licno lepo iskustvo sa http://swtech.ie/

ok, da bih zapoceo SN, koliko znam do sada potrebna mi je skripta naravno, koja moze biti freeware a kvalitetne skripte kostaju i po 300-400 USD. Znaci, ako bi uspeo da "navucem" recimo par hiljada korisnika, onda je dedicated server dobra varijanta.. Interesuje me, na kom tipu servera funkcionise facebook, koji ima milione korisnika??

Facebook ima mrezu od nekoliko hiljada servera:
Number of MySQL servers – 1,800
Number of MySQL DBAs – 2
Number of Web servers – 10,000
Number of Memcached servers – 805

Ovo je cifra od prosle godine..

Ako hoces social networking prvo sto treba da vidis je da li zelis lokalizovan (balkan) ili ne site. Dalje, imas mnogo takvih sajtova, znaci moras da ponudis nesto originalno da bi to uopste imalo potencijal da zaziziv. Kada smislis originalnu zamisao, nadji programera/dizajnera koji bi ti to napravio i odrzavao. To kosta odma da ti kazem. Dalje racunaj ako sajt zazizivi da ce se mesecni troskovi uvecavati stalno.

Ideja koju imam je sasvim ok, ja sam dizajner, i odlican prijatelj je dizajner takodje, plus imam i par programera koji su odlicni prijatelji i prihvatili su ideju, sa te strane sam, recimo, obezbedjen. Za sad jedina stvar koja me interesuje jeste sta mi je tacno potrebno da zapocnem tako nesto. Znaci gde zakupiti, sta zakupiti, posto kapiram da mi nije potreban obican prostor na netu, vec specijalizovani tip hostinga, pa se raspitujem sta i kako.

Pa za pocetak bi ti VPS zadovoljio potrebe, ja sam imao Medi-WINVZ Package kod http://swtech.ie i mislim da bi ti bio ok za pocetak, a i nije toliko skup. Kod nasih domacik provajdera nemoj da gledas servere posto su abnormalno skupi. posle bi ti trebao neki delicated server.

OK. E sad konkretno pitanje, za otprilike od 100.000 do 1.000.000 korisnika dnevno, koji tip dedicated servera zakupiti, i koja je to cena otprilike? Neki link bi pomogao

OK. E sad konkretno pitanje, za otprilike od 100.000 do 1.000.000 korisnika dnevno, koji tip dedicated servera zakupiti, i koja je to cena otprilike? Neki link bi pomogao

Sefe, pucas jako visoko - 100.000 do milion korisnika je ogroman broj. Kad dodjes blizu te cifre, imaces dovoljno i znanja i novca od reklama da kupis/iznajmis par solidnih servera u inostranstvu. Za pocetak, kao sto su ti i rekli, kreni sa VPS - kucaj u google virtual private server i izaberi nesto.

Sefe, pucas jako visoko - 100.000 do milion korisnika je ogroman broj. Kad dodjes blizu te cifre, imaces dovoljno i znanja i novca od reklama da kupis/iznajmis par solidnih servera u inostranstvu. Za pocetak, kao sto su ti i rekli, kreni sa VPS - kucaj u google virtual private server i izaberi nesto.

Ti si potpuno u pravu, ali ljudi sa kojima saradjujem trenutno, traze da imam tu informaciju, zato i pitam ovde. Nisam ni mislio da mogu za jako kratko vreme da sakupim toliko korisnika, ali tu se ja ne pitam previse, na meni je da skupim info koji mogu.

Evo ti primer. Ja sam za 2000 unique posetioca, 50000 otvorenih strana imao server pentium 3 1000MHz 512 MB. Mozda najbitnije je broj poziva ka bazi to je bilo 5 u sekundi. E sad. To je radilo ok, mada je moglo brze sigurno. Sad ne znam kako se to skalira.

Onaj ko ti kaze da se takvi sajtovi hostuju na jednom serveru ili nema pojma (sto ce najpre da bude) ili je glup (i hteo bi da zaradi mnogo a ulozi malo).

Cisto da znas - upustas se u vrlo zeznutu pricu jel administracija servera trazi, pre svega, znanje a onda i vreme 🙂

Ajmo redom - da bi mogao da obezbedis odgovarajucu infrastrukturu prvo moras da znas kakve resurse zahteva tvoja aplikacija i u cemu ces da je radis (koja platforma). Dalje, ako planiras da imas veliki broj poseta onda je bolje imati odvojene DB i Apache servere zbog manjeg loada i boljih performansi. Imaj takodje u vidu da te masine umiru, dakle trebace ti bekap masina (za db prvenstveno).

E sad, ako si zaista ozbiljan u svom poduhvatu, ne smes dozvoliti sebi downtime - on moze biti izazvan zbog problema sa softverom, hardverom ili vezama (networking problem), dakle treba ti "kopija" postojeceg sistema, sinhronizovana.

Kasnije to preraste u veliki broj servera za ovu ili onu namenu, load balansera i slicno. Veruj mi - pisati aplikacije za tako nesto nije lako i trazi iskustvo a pored toga trazi i dobro poznavanje administracije.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima, sad jedino sto je meni potrebno jeste ,da ja imam opipljivu "cifru" sta i kako, posto firma koja bi finansirala taj projekat, planira da uradi marketing i sve ostalo. Njihov plan je, da se napravi SN, na "principu" FB koji bi imao oko milion korisnika. Ono sto njih interesuje jeste da im na papiru predstavim sta bi trebalo za tu kolicinu korisnika, posto ja kapiram da za taj broj korisnika, treba zakupiti vise dedicated servera ili cega vec pa ih "spojiiti". ***, bzvz je da ja koji imam minimalno znanje iz mreza prikupim takve informacije, pa verovatno postavljam i neka glupa pitanja. Molio bi ako je neko ljubazan da mi napise ukratko sta je potrebno (samo vezano za hosting posto ce oni obezbediti "osoblje" za kasnije)

Dobar server na netu moze da se nadje za 100 EUR/mesecno. Kad kazem dobar ne mislim na Pentium 3 vec na mnogo visu klasu. Dedicated, naravno.

Racunaj sam dalje, broj servera puta 100 EUR - ako imas jedan Apache, jedan DB server to je vec 200 EUR. I za bekap - 300 ukupno. To je samo da krenes. Kasnije... ta cifra raste.

Koliko ljudi moze da zadovolje 2 odvojena servera zavisi od tvoje aplikacije - koliko je zahtevna i sta ce da radi 🙂 Racunaj da se na jednu takvu masinu moze staviti oko 500 - 1000 shared hostinga (ako se sve dobro isplanira i utegne).

Poslednja izmena:
A 500-1000 shared hostinga = koliki broj korisnika? 🙂 ili bolje receno, koliko FB profila, tako je najlakse racunati 🙂 ja rekoh da nisam bas najbistriji za ovu materiju

Poslednja izmena:
Druze ne moze se to tako odokativno racunati. To nije balvan pa da je svejedno hoces li odfikariti metar vise ili manje. Koliko je to u FB profilima (koja je to jedinica uopste) zavisi od toga koliko % registrovanih ljudi posecuje svoje profile, koliko prosecno vremena provedu na sajtu, koliko prosecno stranica posete (i koje sadrzaje - obicne stranice, listaju slike, pustaju video)....
Takvi sajtovi se ne prace odokativno, potrebno je mnogo hektolitara kafe i planiranja da bi se to izvelo kako valja 🙂

Kada je hosting u pitanju, jedan server bi teoretski mogao da opsluzi i milion korisnika kada bi svaki od njih imao 1 HTML stranicu jer opterecenje nije veliko. Ali nekad na jednu masinu mozes staviti 100 ljudi, nekad 10 a nekad i 1000, sve zavisi od toga sta hostujes.

Poslednja izmena:
Ja rekoh da pitam glupa pitanja, ovo je bilo medju najglupljim ali dobro, sta se tu moze 🙂

Hvala

Ajd ovako, da malo grubo teoretisemo, ne na direktnom iskustvu, vec na osnovu nekih drugih poslova koji imaju dodirnih tacaka, da dobijemo "red velicine", te da vidis o kako se ozbiljnom pitanju radi:

Baza podataka - neki klasicni, "normalizovani model" - za 1M korisnika x 1000 rekorda = 1 milijarda rekorda, nad kojom se vrsi 1500 query/s
Za ovo ti treba neko klaster rjesenje ili visestruka replikacija, gdje ces odvojiti database read request na odvojene servere. Ili neko drugo napredno rjesenje...

Ja na serveru 4x opteron 1.7/4gb rama izvucem oko 400 query/s na "poslovnom" modelu baze podataka (proizvodi, header, transakcija), sa tim da je hdd sistem spor (RAID1 2x7200rmp) i da se na njemu vrti i aplikacija (neoptimizovano, znam...).
Mysql, oko 3 GB podataka i 700 MB indexa. (oko 20 miliona rekorda)

Storage - treba ti za slike, multimediju i sl. , ako ih ne drzis u bazi (a neces):-
1milion korisnika x 20MB (ajd prosjek) = 20 terabajta = nekoliko storage servera, SAN ili sl.

Web serveri i aplikacioni serveri - mozes ih i razdvojiti, obicno idu ujednakom ili manjem broju od database servera.

evo nekoliko jeftinijih provajdera, prosjek je 50% skuplji, za menaged servere jos i vise:

http://www.hetzner.de/en/hosting/produktmatrix/rootserver-produktmatrix/Produktmatrix
http://www.serverloft.de/dedizierte-server/

Nemoj gledati jeftine hostinge koji prodaju "desktop" masine kao servere sa AMD Athlon
64.
Trazi prave servere, Xeon, Opteron i sl. masine, sa ECC memorijom, hardverskim RAID, 2x napajanje i sl.

Takodje, nisu ti serveri za sve potrebe isti.
Serveri za bazu - dosta RAM-a, brz I/O sistem (SSD ili sl? Fiber optic)
Web serveri - bitna procesorka snaga, RAM. OStalo amnje bitno.

Sad sve ovo izracunas, pa dupliras (za backup varijanre i sl), dodas protok, plate za ljude koji ce sve to podesiti i drzati pod kontrolom, a koji mogu biti vrlo skupi i dobijes 10-15 hiljada EUR-a/mjesecno ko od sale...

Ovo je, naravno vrlo grubo....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno