Šta je novo?

SnowPack- Home made Dry Ice

• Začetnik teme Začetnik teme Sicky
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znam koliko se isplati nabavljati ovako nesto. Verovatno da se isplati ljudima koji nemaju u blizini na kupe DI. Ako recimo treba nositi DI 30-ak km koliki su gubici, mislim koliko ga nestane dok ne dodjes kuci da pocnes sa radom? Moze li se on sacuvati nekako ako se kupi veca kolicina.

Gde se moze nabaviti(kupiti) boca CO2 gde se to posle puni kad se isprazni?

Da li bi recimo mogla ovakva spravica da se improvizuje, recimo neka porozna platnena vreca da se koristi tako sto se namontira na ventil boce pa da se pri izlasku CO2 na njene zidove hvataju komadici DI-a? Koliko bi to bilo opasno?

CO2 mozes da dobijes alkoholnim vrenjem, tu ti treba pola litre vode, secer, i kvasac. Za dalji postupak do dobijanja suvig leda, neznam

Poslednja izmena:
Fizika za osnovce: materija u razlicitim agregatnim stanjima, odnosno prelazak iz jednog u drugo agregatno stanje.

CO2 mozes da dobijes alkoholnim vrenjem, tu ti treba pola litre vode, secer, i kvasac. Za dalji postupak do dobijanja suvig leda, neznam

What? Pa i ja izdisem CO2 pa ne mogu tako da pravim DI.

Fizika za osnovce: materija u razlicitim agregatnim stanjima, odnosno prelazak iz jednog u drugo agregatno stanje.

Sta si ovim hteo da nam kazes?

CO2 pod pritiskom prelazi iz gasovitog stanja u cvrsto stanje i tako nastaje suvi led.

Ja znam za reverzibilni proces, suvi led se koristi za gaziranje pica, posto se topljenjem oslobadja CO2, samo i mene je interesovalo gde naci DI ali je odgovor 'nigde' ...

Suvi led se ne koristi za gaziranje pica vec iskljucivo CO2 u gasovitom stanju.

Suvi led (pri atmosferskom pritisku, onom na kom zivimo), nastaje ekspanzijom TECNOG ugljendioksida. Kada dodje do ekspanzije, tecnog CO2 iz boce, deo prelazi u gas (malo vise od pola), a deo u suvi led na -78.5C. Kuci se najlakse pravi iz CO2 boce, naglim ispustanjem TECNE (ne gasne) faze u neku plasticnu posudu. Na atmosferskom pritisku moze biti ili cvrst ili gasovit, tecan nikako. Prilikom ovakvog pravljenja treba paziti da ne dodje do "polivanja" po rukama jer mogu nastati OZBILJNE promrzline.
Ajd uzdravlje! :bottle:

meni se cini da sam ja nesao tu firmu zar ne i tako pomogao Team-u Serbija
zahvaljeno moi je vec da nebude zabune od stane tima
inece on moze da se drzi u onim rucnim friziderim za kampovanje bez problema LN2 je zeznut za prenosenje
kolkio mi je daleko ta firma od kuce mogu da sipam kod njih u temos pa da dodjem kuci da ga sipam u pot i da ne izgubim neista😀 :d :smoke: sprovedem crevo naj prostije
LN2 je 118din litra ako nekog interesuje
sipate par litara u bastu da vidite kako ubija korov😀
ince ta firam se bavi proizvodnjom gasova i tecnosti za medicinu i industriju

meni se cini da sam ja nesao tu firmu zar ne i tako pomogao Team-u Serbija
zahvaljeno moi je vec da nebude zabune od stane tima
inece on moze da se drzi u onim rucnim friziderim za kampovanje bez problema LN2 je zeznut za prenosenje
kolkio mi je daleko ta firma od kuce mogu da sipam kod njih u temos pa da dodjem kuci da ga sipam u pot i da ne izgubim neista😀 :d :smoke: sprovedem crevo naj prostije
LN2 je 118din litra ako nekog interesuje
sipate par litara u bastu da vidite kako ubija korov😀
ince ta firam se bavi proizvodnjom gasova i tecnosti za medicinu i industriju

Ima suvog leda i za 23din/kg, ali nije u BG 😉

Onda malo vise citas postove na ovom forumu pa cje ti mozda postato jasno.

@Coole(r) koristi pretragu leba ti stvaro nema smisla da se pise po sto puta jedno te isto ni ja u pocetku nisam nista znao o tome pa sam naucio i bez takvih postova
@Fidel ta firam nema veze sa azotarom to je zasbna firma

suvi led nesto kao obican samo hladniji i kada isparava nista ne ostaje iza njega
kao sto kod obicno osataje voda

Ma mene interesuje ova spravica iz prvog posta. Ima li to gde da se nabavi, kolika je cena jel isplativo?

Thanks Dekara na linku za Messer. Pod prodajnim mestima sam pronasao u Zrenjaninu sto je nekih 20-ak km od mene. Koliki bi bili gubici dok ja to autom za nekih 20-ak minuta donesem kuci? Moze li se nekako uskladistiti (npr. zamrzivac) na recimo jedan dan.

Ma mene interesuje ova spravica iz prvog posta. Ima li to gde da se nabavi, kolika je cena jel isplativo?

Thanks Dekara na linku za Messer. Pod prodajnim mestima sam pronasao u Zrenjaninu sto je nekih 20-ak km od mene. Koliki bi bili gubici dok ja to autom za nekih 20-ak minuta donesem kuci? Moze li se nekako uskladistiti (npr. zamrzivac) na recimo jedan dan.

Ako ga nosis i cuvas u rucnom frizideru racunaj da su gubici oko 10% na 24h. Dakle jako, jako mali. nema potrebe za drzanjem u zamrzivacu. pa njemu je i tih -25C toplo 😉

Pa mislio sam recimo da se uzme veca kolicina pa da se u roku od 2-3 dana uradi nekoliko setupa na razlicitim konfiguracijama pa da ne mora svaki dan da se ide u kupovinu DI-a. Uostalom koliko je potrebno za jedan setup DI-a? Nisam ja to jos nikad radio ali planiram u buducnosti pa zelim da saznam sto vise informacija, da budem pripremljen sto bolje.

Hvala svima na odgovorima.

Pa mislio sam recimo da se uzme veca kolicina pa da se u roku od 2-3 dana uradi nekoliko setupa na razlicitim konfiguracijama pa da ne mora svaki dan da se ide u kupovinu DI-a. Uostalom koliko je potrebno za jedan setup DI-a? Nisam ja to jos nikad radio ali planiram u buducnosti pa zelim da saznam sto vise informacija, da budem pripremljen sto bolje.

Hvala svima na odgovorima.

Ne znam na cemu ces da radis setup ali moze se grubo reci da ti za 1h benchovanja treba 0.4-0.7kg leda. Pripremi za pocetak jedan setup i probaj pa ces na osnovu tog iskustva moci malo bolje da predvidis potrebe.
Evo jedan koristan link.

:wave:

Kao sto sam rekao nisam jos spreman za te poduhvate ali se spremam i zato zelim sto vise informacija. Prvo je na redu odgovarajuci hardwere za koji se kesh uveliko skuplja, nesto se vec pregovara i za bakar (cev, sipka videcemo), pa sada skupljam informacije o DI-u, na moju veliku zalost jos odredjeno vreme necu moci sam da isprobam ali i ova informacija od 0.4- 0.7 kg/h je bila od pomoci.

Thanks once again.

Nazad
Vrh Dno