nek ratne igre prestanu
Bavim se snimanjem diskova nekih godinu i po dana. Kada sam krenuo da radim nisam imao blage veze, tako da sam pravio neke tipicne pocetnicke greske. Ali kao sto se kaze - na greskama se najbolje uci, par puta puknes za koju stotku (losa narudzbina diskova) i covek brzo skapira neke stvari. E sad, ono sto bi vama bilo vazno, na osnovu licnog iskustva (a i iskustva par "kolega") prenecu vam sledece:
Muzicke diskove snimam iskljucivo na 650MB diskovima. Zasto - jer nekih 10-15% muzickih linija nece da cita ili pravi problema prilikom citanja (pesme preskacu, ne vidi zadnje dve pesme i sl.) 700MB diskova. Izbor marke mi se svodi na TDK - nikad nisam imao nezadovoljnu musteriju a da sam joj snimao na TDK (za razliku od Verbatim). Ne kazem da su ostale marke lose, jednostavno ih nikad nisam probao. Za razliku od TDK, Verbatim izbegavam u sirokom luku. Neki muzicki linije nece da ih citaju, a da zlo bude vece - u pitanju su poznate marke (Panasonic je narocito kritican) i to, u dobrom broju slucajeva, modeli novije proizvodnje. Inace, snimanje od 2x i slicne gluposti zaboravite. Ja snimam 8x muziku (na LG 16x i Toshiba 8x - notebook), pa mi se niko ne zali.
Sony Playstation diskove snimam na Verbatim-u. Pokazali su se kao najbolji. U pitanju je verovatno tamna (plava) povrsina (orginalni PSX diskovi su crni), dok je kod vecine ostalih proizvodjaca ona svetlija. Mada sam PSX diskove vrlo malo i radio.
Sega Dreamcast gotivi NoName (rentabilna je

). Izbegavam Verbatim. Zna da zaglupi Segu, a ovo govorim na osnovu licnog iskustva - imao sam nekih godinu dana doticnu konzolu.
PC-u odgovara vecina diskova jer su i sociva uredjaja koji se koriste u njemu kvalitetna. Ja imam notebook sa kombinovanim CD-RW/DVD i imao sam problema samo prilikom citanja NoName 800MB (90min) diskova - takozvanih "overburnovanih". Pominjem svoj slucaj jer je ovaj kombinovani notebook uredjaj dosta osetljiviji od stonih varijanti, narocito od Teaca koji bi trebao da je referentan (ili ne bio trebao jer cita sve, a referenca bi trebala da je negde na sredini

).
Za DivX striktno NoName. jednom se film gleda, pa zasto onda trositi novac. Ovo ne vazi samo ako ste filmofil (pravite kolekciju), ali onda opet DVD je prava stvar za vas - a ne DivX.
Inace - poznate marke treba koristiti ako hocete da vam diskovi traju. NoName se lako stete i habaju. Ja licno sve mastere cuvam na Verbatimu.
Za kraj - i same marke imaju po nekoliko varijanti diskova (Verbatim je u ovome sampion). Pricali ste kako imate diskove Verbatim potpuno bele bez natpisa, pa ruzne sive i sl. nebuloze. Procitajte sta vam pise na omotu tih diskova. Beli bez ikakvo natpisa su FAST DRY PRINT SURFACE, Beli sa natpisom SCRATCH RESISTANT SURFACE, a metalik beli su HIGH PERFORMANCE MEDIA,ima i sivih metalik ali se ne secam trenutno naziva (e oni su pravi krs). Svi njih mozete naci u izvedbama METAL AZO i SUPER AZO. U slim ili obicnoj varijanti. Kapaciteta 650MB ili 700MB. Pa sad vidite

Nije lako biti pirat u ovoj zemlji.
Jer kod nas cena ne mora da znaci i kvalitet, za razliku od zapada gde se postuje "koliko para toliko muzike". Verbatim uistinu na zapadu spada u srednju klasu. Mada mu je cena tamo ista kao kod nas. Marke su naravno Sony, Philips itd. Ali njihove cene biju po usima, barem po nasim merilima.