Šta je novo?

snapshot/image servera

igor2

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2001
Poena
650
Pozdrav,

Potrebno je da razmotrim načine za "rollback" servera. Na njemu radi specificna aplikacija koju bi bilo horor reinstalirati.
Da li je moguce uraditi image OS-a ovog servera? Znam kako sam radio to sa home makinama (norton ghost na milion nacina) ali ovde imam raid kontroler - pa pretpostaljam da ce mi praviti probleme.

Dakle jel postoji neka aplikacija/procedura da ja uradim "snapshot" i da u slucaju otkaza HDD-a restorujem OS.
server je ibm x3550, 2 diska u raid1. 1 disk je otkazao vec btw :)

pogledaj ovo...Acronis® True Image Echo™ Enterprise Server

Pa prvo uradi rebuild raida sa novim diskom.

Ovo je kilavo resenje ali je free i radi posao:
Uradi kompletan backup sistema sa ntbackup.exe i kreiraj ASR flopi disk.
backup fajl skloni negde i u slucaju potrebe ces moci da vratis isti taj image.

Ovo sve pod pretpostavkom da je os windows. Ako je linux onda je backup jos laksi ali ne bih ja o tome.

Ma rebuild ne moze dok se ne definise rollback procedura (oguglao sam na zahteve klijenata)
Znaci potrebno je da dokumentujem (ako nesto ne radi da mogu da me smaraju) proceduru rollbacka u slucaju neuspeha rebuilda.

Ovo za ASR i kompletan NT backup mi zvuci kul. Samo sta podrazumevas pod kompletan bakup? Bas SVEEEE :) ili samo system state + neke foldere. Ili je dovoljno pokrenuti ASR wizard?
Najcrnje od svega je sto je server koji je u problemu Tivoli server. Mislim on sam sebe bekapuje, ali eto klijent trazi "rollback proceduru" :)

Puno hvala u svakom slucaju

Poslednja izmena:
1) Ovo za rollback i rebuild ne razumem, ako je mirroring sa 2 diska od kojih je 1 failed, ja bih brze bolje vratio raid u funkcionalno stanje.

2) "Backup everything on my computer" :)

1) Nisam ni ja razumeo u pocetku. Sistem odlucivanja kod banaka je dug proces. Bice kako sef kaze :)
Sad se vise ne tangiram.
disk je failed vec >15 dana. Ali procedure i procedure....
Da se ja i kolege pitamo istog dana kad je doslo do otkaza bilo bi i rebuilda :)
2)Hvala

I nije freeware.

pazi stvarno...za razliku od ghosta, tivolija i tako to.uostalom, ako im je bitan server platice

Poslednja izmena:
Ovo je sjajno !?! Pa MORAS da imas rezervni HDD (naravno potpuno isti kakvi su ti vec u RAID-u) u fijoci svog stola i odradis rebuild . A sve ostalo... gazde ce morati da se otvore-pretpostavljam da zele da bude legalno.

:smoke:

Nesto mi pade na pamet, a da li gazde znaju sta je rebuild?:)

Nesto mi pade na pamet, a da li gazde znaju sta je rebuild?:)

Znam da neću pomoći, ali moram. Naime, jedan moj ortak (koji nema pojma engleski), a pred ljudima se pravi da zna sve o kompovima me je pitao (valjda mu se shebao RAID 0 na nekoj NF3 ploči pre par godina):"a da mu uradim rebuli". Naravno, palo je kidanje od smeha :p:d
Samo da dodam da na svom kompu (vidi moja mašina), nisam mogao da iskloniram 2 HDD od 80Gb u RAID 0 (ova 2 Hitachi) na 2 nova od 640GB u RADI 0 pomoću Norton Ghost-a. Krene da diže sWinjdows i kada treba da učita user-a se zaglavi. Srećom Acronis je odradio posao na keca. Pretpostavljam da Northon (verzija sa Hirrensa 7.1 ako se dobro sećam) ne vidi kako treba velike diskove, ili brljavi sa RAID-om na mojoj ploči.
Pozdrav, i REBULI RULA :smoke::d:d

Poslednja izmena:
RUS, Acronis jeste pouzdan ali nije freeware. ;) Moze covek da se napravi pametan pa da odradi posao sa Acronisom ako gazda nece da plati ili da se mlati sa ntbackup-om. :d
Ghost je out, definitivno ne radi posao kako treba i novije verzije. Mozda su ispravili problem u najnovijoj.
P.S. Šefovi sigurno ne znaju šta je REBULI, al odlično znaju šta je keš. ;)

Ovo je sjajno !?! Pa MORAS da imas rezervni HDD (naravno potpuno isti kakvi su ti vec u RAID-u) u fijoci svog stola i odradis rebuild . A sve ostalo... gazde ce morati da se otvore-pretpostavljam da zele da bude legalno.

:smoke:

Naravno da ne moras, opustite se ljudi :). Nit ja radim za gazdu, drugaciji su sistemi u pitanju.
Prosla procedura sa NT backup i asr (tj prihvacena kao validna :) ), nije ni bilo potrebe za njom jer rebuli :D nece da se startuje :)
Ali to vec izlazi van dometa ovog, sredice se.
Acronis deluje kao kul stvar, bice testiran uskoro :)
Jel zna neko okvirno cenu/distributera?

Distributer za Acronis u srbiji ti je Singi inzenjering

Ja sam vratio system (sa SQL-m i par drugih database-a) na server sa RAID1 bez ikakvih problema (boot sa acronis boot cd-om), jedino sto moras backup da vratis prvo na jedan pa onda ponovo i na drugi HDD (jer je mirror :))...

Nakon toga, sve radi kao satic...

E sada verujem (99,999%) da bi i RADI1 varijanta radila sasvim normalno...prvo formiras RAID1 i nakon toga samo bacis BKP kreiran u acronisu po tom "jednom hdd-u" (stripe od 2 hdd-a)...

Sa universal restore-om bkp napravljen na jednoj hardware-skoj konfiguraciji servera mozes da bacis na bilo koju drugu hadrware-sku kombinaciju servera....npr. Intel Xeon platforma na AMD Opteron platformu, i slicne varijacije...

:wave:

P.S.Dugo sam vrsljao po internetu u potrazi za BKP software-om za servere (pored tupavog MS backup-a), i ovo je jedina ljudska stvar koju sam proverio i radi....inace sam probao i Paragon koji takodje ima serverske alate za bkp, ali test vracanja backup-a je bio manje-vise bez uspesan i sav umrsen...

Hvala svima i rebuli je prosao nakon rucnog dodavanja hot spare diska i pokretanja rebulija iz biosa raid kontrolera (neki prilicno redak serveraid 8e kontroler)

Acronis...moracu da nekako uvrstim taj program u nase alate, kolko vidim stedi mnogo muke jer ima taj kvalitetan "ghost"

Acronis® True Image Echo™ Enterprise Server zna li iko koja je cijena, poslao sam Singi-u upit ali nemam odgovor jos. I jos jedno glupo pitanje mogu li da instaliram Acronis True Image Workstation Echo na W2K3 masinu (predpostavljam da ne). Posto vidim da je gore licensa paprena tipa 700 ojra.

IMAM I JA JEDAN PROBLEM

Nadam se da nisam previse odmakao od teme, ali imam problem a cini mi se da sam na pravom mestu da pokusam da ga resim. Naime, pukao mi je mirror raid na ploci GA-M68SM-S2L a da nijedan od diskova nije los. Sumnjam na plocu, ali to je vec neka druga prica. Kada sam pokusao da uradim rebuild array, ponudio mi je opciju clear mbr, sto sam odbio a onda me je opomenuo da ce izbrisati sve podatke sa diska. E sad tu mi nastaje dilema: da li se misli na novi hdd koji dodajemo u raid sa starim i postojeciim koji je pod pretpostavkom ostao kao dobar pa nas opominje da ecmo izgubiti podatke sa novog, ili ce jednostavno da mi unisti podatke i sa jednog i drugog diska. Na ASrock ploci sa nvidia chipsetom - model Alive nf6g-vsta nisam imao ovu dilemu jer mi je ponudio opciju rebuild i kada sam usao u winxp on je zapoceo proces rebulda. Cenio bih strucni komentar. Pozdrav svima!

Acronis® True Image Echo™ Enterprise Server zna li iko koja je cijena, poslao sam Singi-u upit ali nemam odgovor jos. I jos jedno glupo pitanje mogu li da instaliram Acronis True Image Workstation Echo na W2K3 masinu (predpostavljam da ne). Posto vidim da je gore licensa paprena tipa 700 ojra.

Mislim da je 999$, isto tako ne igra ti jedna licenca nista, ako vec hoces legalno, mislim da moras za sve klijentske masine da kupis licence...znaci imas 10 masina=10 licenci...za workstation nisam siguran, ali mislim da ne moze na 2003-ku.

ako je u pitanju banka mozda bi koristili Symantec NetBackup?jeste skup ali je pravljen izmedju ostalog za ovakve stvari(nisam imao licnog iskustva ali znam...), spominje se recimo Bare-Metal Restore servera za 15ak minuta itd...

Ca Brightstor r 12.

Nazad
Vrh Dno