Šta je novo?

Snapdragon X elite laptop i posao / Eporezi - APR

Iustinian

Zapažen
Učlanjen(a)
31.08.2024
Poena
2
Veliki pozdrav,

Ima li ko praktičnih iskustava sa novim X elite procesorima?

Pitanje se prevashodno odnosi na svakodnevnu poslovnu upotrebu, koja podrazumeva i korišćenje aplikacija kao što su Eporezi, APR, Čelik i razni drugi programi i sertifikati za potpisivanje preko kv. el. sertifikata.

Da li nabrojane aplikacije uopšte rade na X elite laptopovima? Ako ne, da li je moguće pokrenuti ih bez previše vičnosti?

Lično sam zainteresovan za kupovinu poslovnog laptopa sa SD procesorom, ali bez napred nabrojanih aplikacija ne mogu zamisliti današnje poslovanje u Srbiji.

Unapred zahvalan na svim informacijama!

I mene to zanima, takodje ko ima ovaj laptop sa ovim ili x plus procesorom neka napise neke utiske koliko stvarno traje baterija, kolika je kompatibilnost itd.

Poslednja izmena od urednika:
@Iustinian To je ARM procesor, a sve te aplikacije su pisane za x86 arhitekturu. ARM Windows ima emulator po imenu Prism koji u teoriji omogućava da se instaliraju i pokrenu x86 aplikacije na ARM. E sad da li će raditi kako treba ili neće to je kao kockanje, možda hoće, možda neće.

Pa, trebaju nam iskustva iz prve ruke. Doduse efakture i euprava se mogu ulogovati preko mobilnog pa ne treba citac kartica. A celik se ne koristi bas svaki dan tako da se on moze ocitati u svakoj fotokopirnici.

Kako se snalaze oni sa mac os racunarima onda? Radi li uopste citac kartica i domaci softwer kod njih?

justjosh je jos najvise testova radio sa snapdragon laptopovima i ima verovatno najsveobuhvatniju listu aplikacija koje rade i ne na istima. Na forumu jos nikoga nisam video istim da se hvalio.

Ja imam instaliran neki praistorijski webactivex plugin za stari internet explorer browser (moram u edge da ukljucim internet explorer compatibility mod) koji mi sluzi za pregled dahua kamera.
Pitanje da li ce mi to uopste raditi na snapdragon
Inace taj plugin mi trosi skoro 5% cpu, uvek mi tera laptop da upali ventilatore

Eporezi, APR, Čelik i razni drugi programi i sertifikati za potpisivanje preko kv. el. sertifikata.

Da li nabrojane aplikacije uopšte rade na X elite laptopovima? Ako ne, da li je moguće pokrenuti ih bez previše vičnosti?
Teoretski, Windows ARM bi trebalo da radi x86 emulaciju, ali kakvo je stanje u praksi, to ne mogu da tvrdim. Ono što mogu da prenesem kao iskustvo je da na Androidu funkcionišem prijavom na eID (nalog eUprave) uz ConsentID i tako se autorizujem na ePorezi da pratim fiskalne račune otkucane u lokalu preko ESF i izračunam koliko bi trebalo da se uplati pazar, ulogujem na LPA i eFakture, odnosno potpisujem pdf fakture na eID uz ConsentID, ali tu ne može da se manipuliše datumom (kao sa ličnom preko Adobe Reader-a kada bi trebalo da je datiram na sutrašnji datum na primer). Ako je čitanje lične karte preko OTG kabla moguća opcija, nisam pronašao način da na Androidu upotrebim čitač. Nexu APR je podrazumevano samo za PC, tako da to otpada.

Razmisljam bas zbog te kompatibilnosti da bi bilo pametnije sacekati laptopove sa ryzen ai procesorima ili intel lunar lake.
Omnibook Ultra 14 ima ogromnu bateriju od 68 Wh i kazu da kao drzi 22h video playbacka, a kosta 1400e i uskoro ce se naci u prodaji.
Jel neko moze da kaze koliko je stvarno trajanje baterije kod tih novih ultra stedljivih laptopova?
Youtuberi kazu da je to 5-6h nekog non stop rada ali mislim da oni bas opterecuju cpu za video rendering, to znaci da za mene programera koji nema nista cpu opterecujuce osim text editora i web surfanja i youtube pustanja bi trebalo da traje jednu smenu od 8h.

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam probao preko m1 macbook-a na parallels VM windows 11 arm, logitech ghub ne radi i ostale x86 aplikacije.

U reviewima kazu da nijedan VPN ne radi ali se kao radi na tome da podrze.
Jos ako ne radi Kodi, ni wamp onda u mom slucaju preskacem u sirokom krugu, dovoljno mi je lose sto diablo 4 ne radi.

Upravo su izasli testovi za lunar lake, izgleda je brzi i efikasniji i od novog ryzen ai.
Onda nema razloga da se sada uzima snapdragon i eksperimentise nego za mesec dana uzeti nesto od amd i intela.
Snapdragon je imao svojih 5min slave, iako najavljuju nove procesore vec pre kraja godine, nista mi nece znaciti da li ce ti novi procesori doneti 1h vise u bateriji kada i ovi novi amd/intel daju odlicne rezultate u trajanju baterije, plus sto intelova nova integrisana graficka rastura.

Nazad
Vrh Dno