Šta je novo?

Smrzne se komp...?!

Zeha

... ispod radara ...
Učlanjen(a)
01.09.2007
Poena
785
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 13600K, Deepcool AG620 - CPU hladnjak
Matična ploča
Asus ROG MAXIMUS Z790 HERO
RAM
Kingston DDR5 32GB (2x16GB) Fury Renegade KF564C32RSK2-32
GPU
Asus TUF-RTX3070-O8G-V2-GAMING
Storage
Sasmung NVME 990PRO 1TB, Sasmung NVME 970EVO plus 2TB, Seagate hdd 16TB IronWolf Pro, Seagate Archive HDD 8TB
Zvuk
Sound Blaster Z, Sennheiser HD 599SE, Logitech X-230
PSU
FSP Hydro PTM PRO Platinum 1000W
Kućište
Fractal Design Define 7, 4x Be Quiet SILENT WINGS 4 140mm PWM high-speed
Monitor
Dell Alienware AW2723DF
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3S, Logitech MX Keys S Graphite
Ostale periferije
HP LaserJet P1006
Laptop
Lenovo Legion 5 (82JN003EYA)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S21 Ultra
Pametni uređaji
LG 43UM7600PLB LED
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zasto se komp "smrzne" kad se digne sistem?

Upalim komp, digne se sistem, izadje desktop i ikone po njemu, izgleda kao da je sve odradio do kraj i da mogu da ga koristim... pomerim strelicu misa, kliknem na nesto, na bilo koju ikonu i komp se "smrzne", ne izvrsava nista vise, samo stoji ukocen. Strelica misa se moze pomerati al ne prima nikave komande dalje komp.

Nisam siguran al mislim da je i slika na monitoru kada ce da se smrzne nesto tamnija. Nisam siguran dal je svaki put prilikom smrzavanja slika tamnija al postoji i ta pojava da je tamnija samo nisam bas obratio paznju dal je bas kad se smrzne il je to vec nezavisan problem. (vidi se desk, vide se ikone samo je nesto mracnija slika, manje svetla u slici na monitoru)

Od skoro je stavljen novi sistemski hdd ( ssd od 60 gb) i novi OS (sad je Win7 64bit), sve ostale komponente su iste kao i ranije.

Smrzavanje i zatamnjenje resavam jedino restartom, nista drugo (a sta to drugo i ima) nije dalo rezultate.

Instalirao sam ponovo drajver za graficku uz ponovno temeljno ciscenje starih drajvera, istina stavio sam isti drajver (najnoviji)...

Jos sam primetio da nekad treba puno vremena da se zatvori recimo messenger i da mu treba nekad puno vremena da otvori neki folder i tako ima takvih stvari gde mi brljavi a ja ne znam zasto...

Meni se cini da su mi svi komp zvuci (ono ping, cing, vušššš i ... ) tihi, odvec tihi u odnosu na XP.

(sad sam se ja malo i istripovo izgleda, al kad mu trazim falinke da i to pomenem)

Kad se fino digne sistem radi sve normalno (izuzev ovog primecenog kocenja messenger-a i foldera...).

Sta ovo smrzavanje kompa i zatamnjenje slike moze da izaziva?

Kako resiti problem?

Poslednja izmena:
To sto koci pa i smrzavanje mi lici na problematican HDD.

Skini HD Tune i odradi testiranje. VIdi ima li kakvih errora.

Da li se smrzavanje i zatamljenje desava kada s i u safe modu ?

I inace bih savjetovao da sistem instalira ponovo da otklonis svaku softwersku gresku pa gresku i sa drajverima.

I de mi reci koje ti je napajanje..

napajanje cm850w,
nije bilo erora "onomad" kad sam kupio,
mislis da testiram opet ovaj novi ssd?
mene je maximalno mrzilo ici u safe mod i dizo sam ga normalno,
mrzilo me safe mod a tek mozes misliti KOLIKO ME MRZI PONOVO DITZATI SISTEM!?
imam jedno 2-3 dana posla lagano to sve instalirati ponovo...
da se "ubijem"...

JUUUUUU NE SPOMINJI MI RAM !!!! :crash:

Nisam memoriju testirao ima jedno 1,5-2 godine. :trust:

Inace sam evo sad odradio test ovog novog ssd-a u HD Tune i sve je OK

Odradio test memorija u dva prolaza sa GoldMemory v.6.92 i memorija je u redu, nema nikakvih problema.

Koji je sad "glavni" program za kontrolu memorija?

Ugasio u biosu Eist i C1E pa bi trebalo da "fercera" punom snagom, da vidim(o) nece li to stogod pomoci...
__________________________________________________________________________________________________________
E 'bem ti ovo sokocalo, a kako je nekad zivot bio jednostavan (iako ne i lagan)...

Da imas sta pojest', da imas sta obuc', da imas gde i "nesto" za privest' i to je bilo vise noego dovoljno, a pogledaj nas sad ...

'BEM TI ZIVOT VAKI...!

:d

Poslednja izmena:
Vidi kako mozes da pogledas dal je hardver u redu. Skines sa neta Linux UBuntu recimo 9.04, narezes na cd, i pokrenes ga pri paljenju kompjutera. Ako se linux fino podigne sa diska, i ako na njemu sve ok radi, tvoj problem je softverski. Ponekada windows hoce da koci ako se procesor malo pregreje, pogledaj temperaturu u BIOS-u.
Kao sto kolega rece, instaliraj nov sistem. Testiraj memoriju sa testom iz linux-a.

Imas u hirrens boot 10.2, program HDD regenerator, pa sa njim vidi dal ima BAD sector-a.

pozz,

servisraucnara.co

Ja sam imao problem sa sata kablovima od HDD-a, kada sam promjenio kablove nije vise zamrzavao. Probaj pa vidi, sitnice su cudo, niko na njih ne obraca paznju, ja sam se ubio testirajuci HDD, memoriju,napojnu i mjenjajuci sisteme ali dok nisam promjenio sata kablic nista nije valjalo :)

Ja sam imao problem sa sata kablovima od HDD-a, kada sam promjenio kablove nije vise zamrzavao. Probaj pa vidi, sitnice su cudo, niko na njih ne obraca paznju, ja sam se ubio testirajuci HDD, memoriju,napojnu i mjenjajuci sisteme ali dok nisam promjenio sata kablic nista nije valjalo :)

Znam, sve znam, izuzev sto ne znam zasto se smrzava... :d

Mada nema sta da se "mrda" na sistemskom SSD, pa da izaziva pomeranje kabla, ali ko zna...

Inace, SMRZAO SE OPET, jutros, 1. put posle postavljanja teme... :(

Da ne koristis slucajno Google Chrome. Ne znam zasto al i meni se to desavalo, i nikako nisam mogao da utvrdim zasto. Zamrzavao se samo kada sam na netu preko Google CHrome. Sada koristim Mozdila Firefox i sve ok.
A to tvoje zamrzavanje moze biti smao neka sitnica, mozda koci mis ili tastatura, generalno jedan uredjaj to izaziva.....al treba naci koji!

Da ne koristis slucajno Google Chrome. Ne znam zasto al i meni se to desavalo, i nikako nisam mogao da utvrdim zasto. Zamrzavao se samo kada sam na netu preko Google CHrome. Sada koristim Mozdila Firefox i sve ok.
A to tvoje zamrzavanje moze biti smao neka sitnica, mozda koci mis ili tastatura, generalno jedan uredjaj to izaziva.....al treba naci koji!

I ja sam na FireFox-u.

Promenio sam i sata kabal sinoc...

Doneo mi dobar prijatelj i jos povrh toga i komsija (znaci bio je blizu i prvi u redu za pitati ima li koji viska)... :D

HVALA KOMSO!!!

Zatrazio sam od brata da kupi sata kabal dok bude obilazio trzne centre (sebi nesto kupovao), "ima toga" svuda kontam ja, kad on nadje samo u jednoj radnji i jos traze 800rsd za sata kabal !!!
Zove me buraz i pita sta je ovo, jel TO moze TOLIKO da kosta, velim NE KUPUJ, taj je od zlata verovatno, pravio ga unikatno neko krunisan, snaci cu se ja vec... i donese mi komso, jos mi ga on ubaci u masinu da se ja ne cimam oko toga i ne zatrazi pare za kabal i trud, al jeste pocascen odlicnim kolacem i nekim sokicem (on vec i nije po mom ukusu, al kolac je VRH), popricasmo i ode...

Dal' je kabal il nije videcemo u naradnom periodu.

.

A zar ne treba neki software za taj ssd ili driver?

Evo i ja imam slican problem. Racunar se zamrzne i nakon 10-ak sec nastavi, ekran trepne i izbaci mi da se restartovao driver za graficku. Nakon 2-3min ponovo. I tako par puta, pa se tek onda stabilizuje. :S

HDSentinel kaze za glavni HDD (na kome je OS): "Problems occurred between the communication of the disk and the host 304 times."

Sta to moze da bude? SATA kabl?

Edit: A da, probao sam i reinstalaciju drivera za graficku. Sweep-ovao i onda instalirao najnovije. Nikakve promene nije bilo.

Poslednja izmena:
A zar ne treba neki software za taj ssd ili driver?

To je odradjeno kako treba...
U sustini i ne treba neki poseban drajver, njega vidi i sa njim radi W7, a jesam dodao novije intelove drajvere za RST (Intel Rapid Storege Tehnology Driver).

Ko zna sta je, to moze naci vjerovatno odlican znalac, a ja laik ima da trpim i nadam se da "nece vise da se smrzne".
Mada od kada sam ugasio Eist i C1E, smrzao se "samo" jednom, pa cu da vidim dal je do sata kabla, mada ne verujem bas da je to, al' ...
:trust:

Nije sata kabal, opet se smrzo...

Ako ti je radio komp besprekorno pre SSD-a, onda SSD te zeza. U suprotnom, ako kablovi nisu, moguce da te zeza kontroler za SATA na ploci. Na jednoj daleko davnoj ploci, sve sam probavao i lupao glavu sta bi moglo biti, kada je kontroler prsao. Ali srecom to je bilo serijski za taj model ploce.

Ako ti je radio komp besprekorno pre SSD-a, onda SSD te zeza. U suprotnom, ako kablovi nisu, moguce da te zeza kontroler za SATA na ploci. Na jednoj daleko davnoj ploci, sve sam probavao i lupao glavu sta bi moglo biti, kada je kontroler prsao. Ali srecom to je bilo serijski za taj model ploce.

Sto znaci ...?
Nema leka? (menjati plocu...)
Treba nositi u servis? (istekla garancija u septembru...)
Moze li se eventualno menjati sata kontroler?
... a mozda je i neki ***** sa softverom (OS se nesto pokarabudzio...)?

Ko zna. Zato sam postavio "Ako ti je radio komp besprekorno pre SSD-a, onda SSD te zeza".
Bilo bi dobro da proveris i dignes sistem bez SSD-a, na neki drugi hard/particiju. Proveris sa jednim hardom, pa nakacis drugi (ako ih imas vise). Cisto da vidis ponasanje bez SSD. Ako tada funkcionise sve, onda je SSD prsotina. Ako te bude i dalje zezalo, moguce da je ploca. Postoji mogucnost da te zeza i neki drugi hard, da mu elektronika polako odlazi, i takodje nema veze da li je to sistemski ili backup. Dovoljno je da neki odlepi pa da zakuca ceo sistem.

... Postoji mogucnost da te zeza i neki drugi hard, da mu elektronika polako odlazi, i takodje nema veze da li je to sistemski ili backup. Dovoljno je da neki odlepi pa da zakuca ceo sistem.

AHA, a cime da testiram dal je na umoru hdd?
Mada svi su hdd relativno novi, pogotovu ovi od 2TB, tu je jedan kupljen u oktobru... a i ssd je kupljen u novembru...
Istestiro sam ih sa HD tune Pro i sve je u redu.
Dal ima neki drugi program, nesto sto ima neke druge mogucnosti testiranja ...

Ko zna. Zato sam postavio "Ako ti je radio komp besprekorno pre SSD-a, onda SSD te zeza".
Bilo bi dobro da proveris i dignes sistem bez SSD-a, na neki drugi hard/particiju. Proveris sa jednim hardom, pa nakacis drugi (ako ih imas vise). Cisto da vidis ponasanje bez SSD. Ako tada funkcionise sve, onda je SSD prsotina. Ako te bude i dalje zezalo, moguce da je ploca...

Imam na staron sistemskom (malom, 250gb) hdd-u sistem (XP) al ovo smrzavanje se desava ponekad, ne desava se stalno, redovno i sl. vec bas onako iznenada... 7 dana miran pa ukoci, 2 dana pa ukoci i sl. ... pa mi je malo bezze da strikam sa starim hdd-om i sistemom.
A da bi volio otkriti sta je bas bi volio.
Mada mislim da cu pre oboriti sistem i sve ispocetka nego sto cu se vracati na XP.
...

Ploca, imao sam identican problem sa X48 DQ6, kvar je vrlo podmukao i tesko se utvrdjuje, trebalo mi je nekoliko dana da izmenjam sav HW i ispostavilo se da je ploca uzrok, ako imas mogucnost zameni plocu sa nekim ortakom bar 7-10 dana posto se smrzavanje javlja potpuno random :).

Ako je u garanciji nosi je na reklamaciju i javi sta si uradio.

Ovo je jedan od najnezahvalnijih problema jer ga moze izazvati sta god hoces. Naoruzaj se strpljenjem jer ovde ciribu ciriba ne pomaze.
Ja bi uradio sledece:
1. Skini combofix i pusti da preskenira racunar na viruse
2. Proveri HDD ( za kingston SSD znam da se kvare ko ludi ovaj tvoj jos nisam imao u rukama)
3. Proveri RAM (najbrze da vadis jedan po jedan)
4. Skini OCCT i GPU caps viewer i pusti ih da rade oba istovremeno
5. Ako nista od gore navedenog nije pokazalo gresku hteo ne hteo na red dolazi reinstalacija
6. Sad dolazi na red MB, kako to proveriti ako nemas drugu da ubacis umesto ove ne znam, a ako i utvrdis da je ona gde ces naci nesto sto ce terati ovaj nesretni Q6600 neznam ni to.

"Vidim ja sta ce biti s kompom" ...
SPALICU GA !!!
:D

salu na stranu, memorije testirane, ispravne su...
hdd skeniran sa hd tune i kaze da je OK
.
.
.

ma sad sam skoro siguran da je do w7, radio je jedno 7-10dana bez problema i onda poceo da "ide na Artik"...

Bice jedan reinstal verovatno ako nastavi sa smrzavanjem ali tek pose jedne nove graficke koju ocekujem da se konacno pojavi u prodaji i kod nas...

Ih sto mi vredjas procesor?! :d
Onomad kad je pre 3g kupljen samo je 1-2 bilo jacih i MNOGO SKUPLJIH na nasem trzistu.
Za ono o ploci koja ce terati ovaj procesor... to vec jesi u pravu... al samo ako je do ploce.

:wave:

Ne kazem ja da ti je jeftin ili los procesor, nego ni oni nesretni Prescott-i se nisu tako grejali ko on, jedina ploca na kojoj je radio ko svet je bila p45-DQ6.

problem

cao svima:) imam jedan problem,naime komp je star 2-3 meseca,radio je normalno dok ja nisam odlucio da njegovo kme kuciste zamenim cooler master 690 advanced.Nakon zamene kucista komp pocinje da se restartuje i a izbacuje hyper transport sync flood error? ima li neko ideju? Ja se totalno ne razumem u racunare:wall:

konfiguracija je sledeca:
maticna msi 770 g45
grafika gigabite 5750 1gb
procesor amd athlone 635 x4
memorija 2x2 gb mushkin
hard disk hitachi 500 gb
napajanje chieftec 550w

hvala

@P307 Meni se zamrzavao komp zbog drajvera za mreznu karticu u win 7 64. Kad sam instalirao druge drajvere sve mi radi. To mi se desava kad ne instaliram mreznu nego je windows sam instalira sa svojim drajverima. Probaj da prebacis internet preko usb-a. Ili probaj da iskljucis net pa ad isprobas komp da li ce da se zamrzne.

Kod mene je 100% uzrok drajver za mreznu. Mislim, vec sam i postavljao temu zbog toga. Probaj da vidis da li nije i kod tebe.

Ako ti je atheros mrezna na ploci imam ti dobre drajvere.

Poslednja izmena:
Vrh Dno