Šta je novo?

SMIN - wtf?!

bibby

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2000
Poena
680
Ne znam sta da mislim o ovome, ne mogu da poverujem da oni nesto mogu valjano da odrade pa cu do kraja ostati skeptican, evo i kratkog objasnjenja:
U cilju podizanja kvaliteta Internet usluga i dostupnosti ovih usluga svim korisnicima u Srbiji, "Telekom Srbija" a.d. je realizovao Srpsku višenamensku internet mrežu (SMIN - Serbian Multiservice Internet N etwork). To je mreža, tipa distribuirane telefonske centrale po ugledu na softswitch koncept, koja je prvenstveno namenjena Internet uslugama, ali i drugim uslugama kao što su prenos govora, podataka i realizacija virtuelnih poslovnih mreža. U pogledu kvaliteta, za razliku od postojećih Internet mreža u Srbiji, SMIN mrežu odlikuje:

velika propusnost – od ulaza do izlaza iz SMIN mreže garantovani protok nigde nije manji od 100 Mb/s
velika raspoloživost – međunarodne Internet veze su duplirane uključujući i rutere
potpuna dostupnost – jedina Internet mreža koja svim korisnicima, na celokupnoj teritoriji Srbije, nudi Internet usluge pod jednakim tarifnim uslovima i to odmah bez obzira da li u mestu (na željenoj lokaciji) postoji Internet oprema ili ne.
U okviru SMIN mreže, pored ostalog, korisnicima se pružaju sledeće nove Internet usluge:

Komutirani pristup SMIN za iznajmljivanje portova Internet servis provajderima – Virtual PoP

Direktni pristup Internetu za međunarodni saobraćaj

Ima jos:
Ova usluga je namenjena Internet servis provajderima (ISP) i biznis korisnicima. Usluga se zasniva na pružanju opsega (koji je jednak regulisanom - throttled portu ili CIR protocima) kroz Telekomov međunarodni Internet Gateway (dva Gateway-a sa linkovima do nadprovajdera i bilatelarnim linkovima).

Korisnici mogu da biraju između opšteg provajdinga do nadprovajdera, selektivnog provajdinga do nadprovajdera i bilateralnog provajdinga do nadprovajdera.

Usluga je zasnovana na regulisanom (throttled) portu na novim međunarodnim Internet Gateway-ima, L3 VPN regulisanom portu ili postojećoj Internet okosnici. FR/ATM ili iznajmljeni vodovi su pristupne mreže i odvojeno se naplaćuju. U skladu sa OSI referentnim modelom, to je usluga sloja br. 3.

Opšti provajding do nadprovajdera
(GUP – General Upstream Providing)

Direktan pristup Internet usluzi zasnovan na paušalnom tarifiranju. Saobraćaj korisnika se rutira na bazi najbolje rute koju izabere Telekom. U skladu sa OSI referentnim modelom, to je usluga sloja br. 3.

Selektivni provajding do nadprovajdera
(SUP - Selective Upstream Providing)

Direktan pristup Internet usluzi zasnovan na paušalnom tarifiranju. Korisnik bira samo jedan Internet link do nadprovajdera da rutira svoj saobraćaj. U skladu sa OSI referentnim modelom, to je usluga sloja br. 3.

Bilateralni provajding do nadprovajdera
(PUP – Peering Upstream Providing)

Direktan pristup Internet usluzi zasnovan na paušalnom tarifiranju. Korisnik bira jedan ili više bilateralnih linkova do nadprovajdera u susednim zemljama da bi rutirao svoj saobraćaj. Dozvoljen je samo završni saobraćaj ka susednim zemljama. U skladu sa OSI referentnim modelom, to je usluga sloja br. 3.

"Rafalna" IP usluga
(BIPS – Burstable IP Service)

Direktan pristup Internetu koji je zasnovan na izmerenom saobraćaju predstavljen je tzv. "rafalnom" IP uslugom. Korisnici Telekoma ovom uslugom imaju pristup velikom brzinom na međunarodnu IP okosnicu preko Telekomovih međunarodnih linkova i mogu da dostignu punu brzinu pristupa u bilo koje vreme. Međutim, mesečno fakturisanje se zasniva na ograničenoj upotrebi opsega, izmerenog uzorcima koji se uzimaju svakih pet minuta. Ograničena upotreba opsega znači da je nivo saobraćajnog opterećenja ispod 95% izmerenih uzoraka.

Cenovnik je ovde: http://www.telekom.yu/SajtTelekoma/Internet/Cene.htm#2

Misljenja?!!

Koliko sam ja shvatio (SMIN projekat datira od pre par meseci) to je samo za provajdere, ali je i to problematicno posto Vlada (tj. nadlezno ministarstvo) nije odobrilo tako nesto. Mozda sada, po novom, zakonu o telekomunikacijama imaju mogucnost da reazlizuju i taj projekat...Meni licno deluje kao nastavak monopola Telekoma nad linkovima ka inostranstvu, ali sada pod modernijim imenom (malo udaraju i na patriotizam u nazivu)...Sve u svemu misljenja sam da zahvaljujuci ovome Internet nece biti jeftiniji i to je ono sto je meni vazno.

Meni sve to smrdi na obecanja tipa 15.000 ISDN prikljucaka u Beogradu i jos toliko po ostatku Srbije i sve to u 2002., ali posto od toga nije nista bilo zelje su prebacene u plan za 2003., pa ce za 2004......, a posto projektovanje magle kosta, pa cemo to mi korisnici na kraju platiti....

delimir je napisao(la):
Koliko sam ja shvatio (SMIN projekat datira od pre par meseci) to je samo za provajdere, ali je i to problematicno posto Vlada (tj. nadlezno ministarstvo) nije odobrilo tako nesto. Mozda sada, po novom, zakonu o telekomunikacijama imaju mogucnost da reazlizuju i taj projekat...Meni licno deluje kao nastavak monopola Telekoma nad linkovima ka inostranstvu, ali sada pod modernijim imenom (malo udaraju i na patriotizam u nazivu)...Sve u svemu misljenja sam da zahvaljujuci ovome Internet nece biti jeftiniji i to je ono sto je meni vazno.

Delim isto misljenje, monopol a zatim i cena ostaje astronomska :(

baš htedoh da postujem pitanje šta je to SMIN,
pošto sam prvi put čuo taj pojam danas dok sam gledao Simpsonove.
nego siguran sam u jednu to jest dve stvari,
EM ĆE BITI SKUPO, EM NEĆE RADITI ;)

Nije u pitanju prevara, vec zelja telekoma da postane i provajder transportne mreze, posto ce verovatno posle 2005 par velikih kompanija ulagati u infrastrukturu, pa bi valjalo pripremiti se za konkurenciju.
SMIN mreza bi trebalo da bude kicma telekomove mreze u Srbiji, preko koje ce biti rutiran sav saobracaj (IP, telefonski, mobilni ...)
Ako link ka inostranstvu bude dobro izbalansiran, korisnicima ce doneti kvalitetnu uslugu, a mozda i broadband servise kao sto su ADSL.

- citat sa elitesecurity-a
http://www.elitesecurity.org/tema/24057
http://www.elitesecurity.org/tema/14209

Ideja za SMIN je poprilicno stara, a sa realizacijom je trenulo tek odskora. Stvar ce itekako funkcisonisati samo kolko ce kostati , e to je vec druga prica. raspitacu se kod kolega koji rade na samom projektu pa cu preneti dobijene informacije.

austin je napisao(la):
Ideja za SMIN je poprilicno stara, a sa realizacijom je trenulo tek odskora. Stvar ce itekako funkcisonisati samo kolko ce kostati , e to je vec druga prica. raspitacu se kod kolega koji rade na samom projektu pa cu preneti dobijene informacije.

AJDE TO STO PRE DA ZNAM DAL DA SE NADAM :happy:
ILI NE :rtfm:

iskreno necu njima da dajem ni dinara vishe nego shto se mora

pu!

To njesra tolko kosta da mi nije jasno koji je retard pravio cenovnik!!! :x

Verovatno neki ko i onaj koji je pravio ono ****** za cega se placa porez a za sta ne, mislim "dzojstikovi" :):):):):)

http://www.beotel.yu/usluge/042servis.html

Sta bre sada sat vremena Neta preko ovog SMIN-a kosta 5 dindzi, ali se to odnosi samo na telefon?! Meni to nista ne znaci, jer sam i pre toliko placao (lokalni poziv + internet sati)

He, he, a bas juce sam razradjivao neki model nesavrsenog monopola tj. cenovnih/kolicinskih barijara ulasku na trziste i u primeru je figurirao Telekom (ne nas, nego neki fiktivni Telekom) i jos jedna firma koja pokusava da udje na trziste nakon sto je istekla zakonska odredba monopola na fixnu telefoniju (zato i jeste u pitanju nesavrseni monopol, jer pravi monopol iskljucuje mogucnost konkurencije, tj. u ovom slucaju to je bio neka vrsta prirodnog monopola). Poenta price je da ce monopolista (nazvan je Telekom) postaviti barijere ulasku na trziste. Postoje dva tipa tih barijera cenovne i kolicinske. Posto kolicinske nije u kratkom roku postaviti u ovom slucaju, Telekom pribegava cenovnim barijerama ulaska. Prepostavka je da ce novajlija imati vise varijabilne troskove od trzisnog starosedeoca Telekoma, pa je cenu potrebno fixirati na novom - nizen nivou takvom da se ona nalazi ispod troskova firme koja ulazi na trziste, ali iznad krive marginalnih troskova Telekoma, tj. f-ja cene ce prolaziti izmedju f-ja troskova telekoma i firme koja ulazi na trziste. Telekom to postize tako sto prelazi se sa izjdenacavanja marginalnih prihoda i troskova, na izjednacavanje prosecnih prihoda i troskova u cilju ostvarivanja ravnoteze (ovo i nije bitno, doduse jeste, ali samo na ispitu :) ). Onda ide matematicko i geometrijsko izvodjenje koje je zamorno, ali je na kraju zakljucak da ce preklaskom na AVC troskove (average variable costs) doci do rasta blagostanja potrosaca za oko 300% (primer je bio parametarski, dakle bez cifara, ali se na osnovu linearnih funkcija ponuce/traznje moze dobiti aproksimacija odnosa).

A zasto me podsecas na moje muke koje imam na faxu, ubuduc nemoj da podsecas studente ekonomije na shity predmete :):)

Anubis je napisao(la):
A zasto me podsecas na moje muke koje imam na faxu, ubuduc nemoj da podsecas studente ekonomije na shity predmete :):)

Najgore od svega je sto sam ja dao sve iz druge i vecinu iz trece, a teoriju cena iz druge (to je ovo o telekomu) sam sve vreme izbegavao da ucim, jer sam se ukenjao ziv kada sam video one formule i difrencijale - na kraju mi se predmet jako dopao i zao mi je sto nisam pre uzeo da ga spremam :) Tako da nije uopste shity :)

Pozdrav.

Meni odgovara ovaj SMIN pošto ne živim u Beogradu.
Nego sam se nadao da će to biti neka broadband mreža,
da ponudi rezidencijalnim korisnicima DSL kao svuda u svetu.

1. Koji to telekom ima "prirodom dan" monopol? :) Nisu u pitanju nafronosna polja ili ruda ili otkud znam sta, vec pre mozemo da kazemo da su to "sami stekli", pa da je u pitanju ekonomski monopol ili da se bacimo u petljanje sa politikom.
2.OK je to da ce konkurentskoj firmi da budu veci varijabilni troskovi, a zmisli ti pocetno ulaganje za ulazak u trku sa nekim Telekomom. Ne mozes za takvu opremu da racunas period amortizacije od 20 ili 50 godina!!!
Ovo je hardweraski forum, pa da ti ne pobijam pricu i sa nekim graficima :D nego sedi i uci, pa polozi tu "teoriju cena" ;)

PJ je napisao(la):
1. Koji to telekom ima "prirodom dan" monopol? :) Nisu u pitanju nafronosna polja ili ruda ili otkud znam sta, vec pre mozemo da kazemo da su to "sami stekli", pa da je u pitanju ekonomski monopol ili da se bacimo u petljanje sa politikom.
2.OK je to da ce konkurentskoj firmi da budu veci varijabilni troskovi, a zmisli ti pocetno ulaganje za ulazak u trku sa nekim Telekomom. Ne mozes za takvu opremu da racunas period amortizacije od 20 ili 50 godina!!!
Ovo je hardweraski forum, pa da ti ne pobijam pricu i sa nekim graficima :D nego sedi i uci, pa polozi tu "teoriju cena" ;)

Obicno se monopol nad infrastrukturom tretira tako. I meni je bilo cudno kada sam procitao (nije kao sto su me ucili iz politicke ekonomije u prvoj godini...).

Fixni troskovi i troskovi amortizacije su inkorporirani u marginalne ili prosecne troskove, jer je podela na fixne i varijabile (i relativno fixne) podela sa jednog aspekta, dok je podela na maginalne i prosecne drugi apsekt posmatranja ukupnih troskova.

Ja sam rekao da novajlija ima vise varijabilne troskove, jer mislim da je to bitno navesti iz razloga sto bi se eventualnim nizim varijabilnim troskovima mogao eventualno kompenzirati dodatni izdatak koji novajlija ima po pitanju amortizacije (i Telekom ima troskove amortizacije, ali je moguce da su oni nizi, mada ne vidim zasto bi bili, ako primenjuju isti metod otpisa osnovnih sredstava, mozda ako se razlikue preiod otpisa, ali model to ne uzima u obzir). Ono po cemu se novajlija bitno razlikuje od Telekoma, je to da novajlija ima troskove ulaska na trziste. U slucaju nizih varijabilnih troskova novajlija bi mozda mogao da kompenzira povecane troskove ulaska na trziste i tako ostvari ukupne troksove koji su isti kao i Telekomovi, pa na taj nacin cenovne barijere ulasku ne bi dale efekta.

Kasnije se svuda navodi da se telekomovo odredjivanje cene vrsi u odnosu na ukupne troskove novajlije, a ne u odnosu na varijabilne.

Da ne gusimo ljude sa ovim...Ako hoces mozes na PM :)

ma sve...sve...al' u Srbiji nesto da se odradi na vreme i kako Bog zapoveda? ccc...znamo svi kako ce to zavrsiti...opet po dzepu korisnika...

Pa jle probao neko taj SMIN? Ja bih mozda otvorion nalog kod Beotela da probam...Zgodno bi mi bilo,mogao bih i iz Krusevca da pristupam, ako Beotel ima neki Lite rezim...

delimir je napisao(la):
...
Da ne gusimo ljude sa ovim...Ako hoces mozes na PM :)

Opusteno :)
Ja sam se malo nasalio, ali svakako da bi ovde bilo prostora za raspravu....za koju ja, nazalost, nemam vremena :(
Mada bi smo na kraju ipak dosli do istog/slicnog zakljucka :)

Ja koristim Beotel, ali su mi telefonski racuni ogromni i nimalo ne zavise od NET tako da nema svrhe da ga koristim da bih utvrdio razliku u potrosnji, ali drugar iz Dobanovaca je rekao da ce sa jednom linijom da odradi testiranje tokom jednog meseca.
Jedino je pitanje kakva je veza. To mogu da proverim mada opet nisam relavantan zbog ISDNa....a modem nemam....

PJ je napisao(la):
...

Opusteno :)
Ja sam se malo nasalio, ali svakako da bi ovde bilo prostora za raspravu....za koju ja, nazalost, nemam vremena :(
Mada bi smo na kraju ipak dosli do istog/slicnog zakljucka :)

Ja koristim Beotel, ali su mi telefonski racuni ogromni i nimalo ne zavise od NET tako da nema svrhe da ga koristim da bih utvrdio razliku u potrosnji, ali drugar iz Dobanovaca je rekao da ce sa jednom linijom da odradi testiranje tokom jednog meseca.
Jedino je pitanje kakva je veza. To mogu da proverim mada opet nisam relavantan zbog ISDNa....a modem nemam....

Ma uopste se nisam naljutio. Ja prosto ne mogu da shvatim da kada sa nekim prijateljem/kolegom nikad nisam raspravljao na pravi nacin o tome, bez da se gledaju knjige i sl. Svi su u fazonu da jure uslov i niko (ni ja) nema vremena da razmisli o onome sto uci. Trebao bi jedan forum o ekonomiji pa da raspravljamo o normalnoj ceni, magonalnim troskovima i sl. o kompjuterima smo se ispricali za dva zivota.

Pozdrav.

PS: Otvoricu taj nalog kod Beotela pa cu da probam, imaju u ponudi i 5 sati, pa ako ne valja nikom nista, bar ce mi ostati mail nalog...

delimir je napisao(la):
Sta bre sada sat vremena Neta preko ovog SMIN-a kosta 5 dindzi, ali se to odnosi samo na telefon?! Meni to nista ne znaci, jer sam i pre toliko placao (lokalni poziv + internet sati)

He, he, a bas juce sam razradjivao neki model nesavrsenog monopola tj. cenovnih/kolicinskih barijara ulasku na trziste i u primeru je figurirao Telekom (ne nas, nego neki fiktivni Telekom) i jos jedna firma koja pokusava da udje na trziste nakon sto je istekla zakonska odredba monopola na fixnu telefoniju (zato i jeste u pitanju nesavrseni monopol, jer pravi monopol iskljucuje mogucnost konkurencije, tj. u ovom slucaju to je bio neka vrsta prirodnog monopola). Poenta price je da ce monopolista (nazvan je Telekom) postaviti barijere ulasku na trziste. Postoje dva tipa tih barijera cenovne i kolicinske. Posto kolicinske nije u kratkom roku postaviti u ovom slucaju, Telekom pribegava cenovnim barijerama ulaska. Prepostavka je da ce novajlija imati vise varijabilne troskove od trzisnog starosedeoca Telekoma, pa je cenu potrebno fixirati na novom - nizen nivou takvom da se ona nalazi ispod troskova firme koja ulazi na trziste, ali iznad krive marginalnih troskova Telekoma, tj. f-ja cene ce prolaziti izmedju f-ja troskova telekoma i firme koja ulazi na trziste. Telekom to postize tako sto prelazi se sa izjdenacavanja marginalnih prihoda i troskova, na izjednacavanje prosecnih prihoda i troskova u cilju ostvarivanja ravnoteze (ovo i nije bitno, doduse jeste, ali samo na ispitu :) ). Onda ide matematicko i geometrijsko izvodjenje koje je zamorno, ali je na kraju zakljucak da ce preklaskom na AVC troskove (average variable costs) doci do rasta blagostanja potrosaca za oko 300% (primer je bio parametarski, dakle bez cifara, ali se na osnovu linearnih funkcija ponuce/traznje moze dobiti aproksimacija odnosa).

Heh, ja sam isto izvukao na sl. nacin neku korist od Telekoma.... :D Imao sam pitanje na ispitu da navedem primer iz prakse, za sprecavanje konkurenata odnosno ocuvanje monopola na trzistu... naravno ni pet ni sest, nego sam lupio za Telekom i to kako su pojedinim provajderima ukinuli linkove jer su krocili putem VoIP-a na trziste fiksne telefonije, nad kojom Telekom smatra da ima pravo da drzi monopol..... Mamicu im lopovsku. :whip :cuss: Mada ja dobih 10, zato pozdrav Telekomu cheers :mrgreen: :beat:

A taj SMIN, mislim da je macka u dzaku, kao i sve kod nas.. :rolleyes:

Nazad
Vrh Dno