Šta je novo?

smernice za pocetnika

mastercula

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2006
Poena
319
Hteo bi da kloknem malo moj procesor da vidim dokle ce.
Cackao sam malo ali nisam dovoljno upucen u takvu stvar moze mala pomoc!?
krenite od nule hvala!!!!

Sta ce ti clock-ovanje kad imas venice 3000?:D To je toliko dobar cpu da ne moras uopste da ga maltretiras kako bi ti radio dobro... :d
Nema mnogo filozofije...podizes mnozilac i po potrebi postepeno voltazu.Ma ipak ima malo vise kad bolje razmislim...ali imas o tome dosta ovde na forumu.Sto ne iskoristis "search"opciju na forumu?

dize se FSB a ne mnozilac (on neka ti bude zaboden na 9 ) tebi je na def. 9(mnozilac) x 200 (FSB)=1800 Mhz ako ti je recimo fsb na 250 onda je 9x250=2250 mhz znachi shto veci fsb to veca frekvenca CPU-a ali stvarno koristi search na forumu tako cesh veruj mi da temeljnije skapirash kako se klokuje a i za klokovanje ti treba bash dosta iskustva koje ce vremenom doci ako si voljen da uchish i da se drzish svih aksioma :)!
Poz

animaN je napisao(la):
dize se FSB a ne mnozilac (on neka ti bude zaboden na 9 ) tebi je na def. 9(mnozilac) x 200 (FSB)=1800 Mhz ako ti je recimo fsb na 250 onda je 9x250=2250 mhz znachi shto veci fsb to veca frekvenca CPU-a
taj deo sam skapirao, samo nisam hteo da cackam previse bez smernica hvala!!!

a sta odredjuje granicu tj. dokle ce da ide stabilno sinoc mi je pukao na 223 FSB :(
sta radi onaj Qfan kako se to podesava

U aibusteru mi iznad MHz pise fsb 800 posto sam podigao na 222x9 fsb mi je skocio na 888 sta je to?sta to radi?

nisam siguran ali mislim da moja ploca podrzava fsb 1000 max ili 2000

da li da radim iz biosa ili ovog programa aibuster??

malo sam trazio po forumu ali nisam nasao nista konkretno svi se nesto hvale sa vec postignutim rezultatima, ali pretrazicu jos detaljnije posto ste mi vi rekli tako :) hvala drustvo

mastercula je napisao(la):
Hteo bi da kloknem malo moj procesor da vidim dokle ce.
Cackao sam malo ali nisam dovoljno upucen u takvu stvar moze mala pomoc!?
krenite od nule hvala!!!!

1. Prosurfuj malo po ovim forumimima i ne budi lenj - prouci materiju ( a imas i Google i gomilu informacija sa svih strana )

2. Najbolje je da znas sta radis - pre nego sto uopste pocnes. Prvo znanje - pa primena u praksi.

3. OC je jednostavna stvar - a kako ce masina da radi posle - to je nesto drugo. OC ima smisla samo ako ne izgubis stabilnost.

Skoro sve sto te zanima imas na Bechu. Pa potrudi se malo...

" krenite od nule hvala " . . . . . i ja bih tako voleo da mi se objasne mnoge stvari.

:wall:

Poslednja izmena:
Sorry.... :wall: hvala! :) i ovo mi je dosta pomoglo :)

Ma sta sorry - nema potrebe, nisam hteo da te obeshrabrujem. Samo napred !

a sta odredjuje granicu tj. dokle ce da ide stabilno sinoc mi je pukao na 223 FSB

1) Granice određuje procesor (njegove mogućnosti), hlađenje procesora (sa slabijim hladnjakom/lošim provetravanjem kućišta ne treba očekivati ekstra rezultate).

2) Brzina memorije, tj. njene krajnje mogućnosti

3) Matična ploča

za početak:

- obori HT link na 800 MHz (po potrebi i na 600)
- podiži "FSB" (ovo nije FSB u klasičnom smislu, već referentni takt, ali eto, ostao je taj naziv) u manjim koracima, i proveravaj stabilnost.

- HT link ne sme preći 1000 MHz (znači ako dostigneš 250 MHz, onda moraš smanjiti HT link na 600 MHz)

- Ako ti se zakuca na nekoj frekvenciji (recimo kao u tvom slučaju kada si stavio referentni takt na 233 MHz), onda je verovatno da memorija neće dalje, onda smanji u biosu takt memorije na DDR 333, a po potrebi i na DDR 266, tako možeš otprilike naći maksimimalnu frekvenciju procesora, a posle možeš tražiti maksimum za memoriju.

Ovaj kalkulator će ti biti od koristi prilkom podešavanja parametara (moraš imati instaliran "Java Virtual Machine"):

http://home.arcor.de/xxmartin/Calculator

Poslednja izmena:
Drustvo sta bi ja bez vas :) ..... sigurno bi drzao komp na difoltu :D

Poceo sam da ucim i cim budem dao ispit |sl. nedelje| javicu sta sam uradio i gde imam problema...

Mozda ti pomogne i ovaj tekst sto sam nasao :

Prilozi

• Osnove Overklokovanja.doc
    37 KB · Pregleda: 203
Danas sam malo odvojio vremena za moju igracku i evo sta sam uradio
stigao sam do 240 fsb sa mnoziocem 9 posto sam pregledao neke postove zakljucio sam da je to jako los rezultat, a komp nece ni da cuje za nesto vece brojke. :(
Naime pokusao sam i sa spustanjem memorije ali kada je spustim na recimo 333mhz u biosu comp mi overclocing opcije vrati na auto/default?? :O
HT nisam dirao stoji na auto jer nisam dosao do 1000 mislim da mi je 888 na fsb 240
Probacu veceras da spustim HTT/FSB, |ono 5x,4x,3x,2x,1x|a memaru da ostavim na 400.
@Accuphase
HT je u stvari FSB, a FSB je ustvari HTT?? |po starom i novom?|
Bice update ovih dana.

probaj neki drugi ram, taj value ram i nije bas nesto posebno za oc ;)

pa malo je :d za mnozilac 9 je malo, za mnozilac 10 bi bilo ok, a za mnozilac 11 bi bilo ekstra :d

Jos da moze da menja mnozilac. :smash:
Salim se, licno nikom ne preporucujem overklok.Taj procesor je dovoljno dobar na fabrickim podesavanjima i mislim da nema potrebe za tim zezanjem.Naracito da bi se testirao 3dmark.A opet za neki ozbiljan rad overklokovan procesor samo moze dovesti do nestabilnosti sistema.
Moje misljenje.

e al taj "ozbiljan rad" na kome se eventualni ispolji nestabilnost su uglavnom uvek igre :d Barem je meni to uvek tako bilo. Ako prodje mark 2001 3 puta uzastopce, prodje 2003 3 puta uzastopce, prodje S&M 70-tak minuta + memory test 20-tak minuta, 3d studio ti se 100% nece rusiti, a oblivion recimo mozda i hoce :)

Sta drustvo kaze za ovo, da li gresim u nekim setovanjima? :smash:
Kako da proverim da li je clock stabilan sa kojim programom??
Sto su mi HT link i HT multiplier polja prazna?? jeli to OK??
Dalja uputstva saveti??
Pozdrav ;)

Prilozi

• Untitled0-13-58-14.jpg
    Untitled0-13-58-14.jpg
    303 KB · Pregleda: 133
nesto tu ne valja. Probaj da skines i updateujes bios od ploce. Iscitavanja koja dobijas su skroz pogresna. Skini CPu-z program pa vidi st aon ispisuje. Takodje skini S&M test program (sve ovo kucaj u google i naci ces) i skini super PI (tu stavi recimo 32mb da ti izracuna nekoliko puta, ako izracuna i ne baca gresku onda je "verovatno" ok) sa S&M-om istestiras stabilnost, stavis testove na "long" i ostavis da zavrsi (oko sat i po vremena).

Postoje li ti programi za XP/64 os, jer ovi nece da rade izbacuje neke greske pri start up-u?!
Mozda je zato i ovaj A64info plrolupao??

sada sam na xp/32 i da li je ovo ok?
stigao sam do htt 270 ali puca cim pustim neku igru ili film... :S:

Prilozi

• Untitled1.jpg
    Untitled1.jpg
    117.1 KB · Pregleda: 77
Pusti S&M Memory Test 4 pa nam kaži da li puca. Ako puca, ili olabavi malo memoriju ili joj daj veći napon ili i jedno i drugo.

Koliko veci napon?

1.75V, 1.8V...veci napon od defaulta, probas pa vidis, ako krene da se greje preko 50C na idle, onda spusti i trzi max o/c, ili stavi bolje hladjenje.

Verovatno si mislio na 2.75, 2.8V? :D Slobodno do 2.9-3V. Mada to je Kingston ( :smoke: ). Koje čipove ima na sebi?
A što se hlađenja tiče, u obzir dolazi samo neki fan da duva na memoriju ali to tek kada digneš V preko 3V onda ima smisla za par Mhz-a stavljati.

Poslednja izmena:
ma jok, mislio sam da pita za CPU voltazu :S:

Ma pitam za oba faktora, koliko mogu da teram, a da ne preteram?

Na 270x9 |memara 333, i ono trece na 3x| puca pre opcije za ulazak u bios, na 267 ulazi u win. ali puca cim pustim nesto zahtevno.
Na 260 prijavljuje neke greske u onom francuskom testu.

Pustao sam S&M i prolazio je ali na 250x9 :d

Poslednja izmena:
Ma pitam za oba faktora, koliko mogu da teram, a da ne preteram?

Na 270x9 |memara 333, i ono trece na 3x| puca pre opcije za ulazak u bios, na 267 ulazi u win. ali puca cim pustim nesto zahtevno.
Na 260 prijavljuje neke greske u onom francuskom testu.

Pustao sam S&M i prolazio je ali na 250x9 :d
CPU do 1.55-1.6V opušteno, DDR do 3V, ne dalje!
Ako pravi "greske u onom francuskom testu" onda dodaji V na CPU-u, ako pravi greske u S&M Testu 4 onda dodaji V na DDR-u i labavi latencije. (3-3-3-8) ;)
:wave:

S&M test 4 na short prosao.proc. 1.45 267x9 memara 2.70 na 219 :D danas cu jos da ga poteram da vidim dokle ce.hvala momci ne bi nikada ovo uradio bez vas imate klopu i pice kod mene :smash:

Prilozi

• Untitled4.jpg
    Untitled4.jpg
    119.6 KB · Pregleda: 71
stavi u opcijama memory test duzinu na inifinite, pa pusti mem test 4 da prodje bar 5-6 puta, oce nekad da posle 30 minuta tek izbaci gresku.

Nazad
Vrh Dno