Šta je novo?

smartphones

GuruDexx

Čuven
Učlanjen(a)
17.07.2003
Poena
619
zdravo,

zanima me koji smartphone-ovi trenutno mogu da se nadju kod nas

poz.

GuruDexx je napisao(la):
zanima me koji smartphone-ovi trenutno mogu da se nadju kod nas
Čuo sam za Motorola MPX200 i (kažu ponegde ima) MPX220...

ali osim ta dva...

bilo je vrlo kratko u tehnomarketu spv e100 i e200, ostalih ne verujem da ima

pa nokia 6600 ti je smartphone i imas ga svuda

osim ako ne krene sada ponovo ona rasprava oko toga da li su Nokia-e smartphoneovi...

Mislim da ima pristojan izbor popularnijih modela (pogotovo Nokia)

pod smartphone se valjda podrazumevaju samo telefoni sa win-om

mulder_ je napisao(la):
pa nokia 6600 ti je smartphone i imas ga svuda

a ince njega i imam i hocu da ga promenim,

SMORIO me

poz.

GuruDexx je napisao(la):
a ince njega i imam i hocu da ga promenim,

SMORIO me

poz.
Ja sam upravo sa nje presao na Motorolu MPx200 i nikada nisam zazalio, no u zadnje vreme se ljudi zale na kvalitet iste, ja moju imam vec 3-4 meseca i moja radi odlicno,
Pozdrav.

GuruDexx je napisao(la):
pod smartphone se valjda podrazumevaju samo telefoni sa win-om
100% tachno, ali vecina ljudi kod nas (poshto do skora nisu videli nikakav smartphone) naziva i nokije sa symbianom istim imenom

Highl1 je napisao(la):
100% tachno, ali vecina ljudi kod nas (poshto do skora nisu videli nikakav smartphone) naziva i nokije sa symbianom istim imenom

Greshish mnogo:

http://www.google.com/search?hl=en&...en-US:official&oi=defmore&q=define:Smartphone

Definitions of Smartphone on the Web:

A generic name for voice centric mobile phones with information capability. The Ericsson R380 Smartphone is an example of such a Symbian OS phone. Communicator
http://www.symbian.com/technology/glossary.html

A smartphone is the combination of mobile phone and handheld computer (e.g. the Nokia nk9110).
http://www.cheapest-mobilephones.co.uk/glossary.shtml

A handset which is an all-in-one device that offers the flexibility and facility of a hand-held computer with the communications ability of a mobile phone.
http://www.defra.gov.uk/ebus/maffrole/annexe.htm

A combination of a mobile phone and a pocket computer
http://www.telecoms-world.co.uk/jargon.shtml

---

To shto je Motorola stavila naziv SMARTPHONE uz svoj proizvod, moze se smatrati samo dobrim marketingom i dodvoravanje tehnichki neupucenim kupcima.

dobro da ova tema ne bi otisla u pogrsnu stranu, a prefurmulisem pitanje,
koji telefoni sa win-om mogu da se kupe kod nas. osim motorole mpx200 i 220

poz.

E Bane, svaka ti se dala. Ovaj Hajli sa svojim vunsterskim Windows mobilnim je vec poceo da smara. Lagano, ali efikasno. Prodaj Hajli taj vocni telefon i pridruzi se armiji Simbian juzera :D

Ma bre win mobile rules. Symbian sucks :D

poz

Pa što onda prodade onu tvoju 3650 kad Symbian sucks? :p

byMaX je napisao(la):
E Bane, svaka ti se dala. Ovaj Hajli sa svojim vunsterskim Windows mobilnim je vec poceo da smara. Lagano, ali efikasno. Prodaj Hajli taj vocni telefon i pridruzi se armiji Simbian juzera :D
kakav symbian?, to je za vune :)

btw hajli ima sada ipaqa hx4700, sa 640x480 rez i 620mhz, za razliku od vas vunstera koji se lozite na male ekrane, i gistro neke programe :)

Pa covek je rekao da symbian sucks a na toj nokiji je symbian :) kakvo ti je to pitanje...Osim toga mnogo vise programa ima symbian nego za win2003.

Pa prodao sam je da bi presao na win mobile:D

Pa u odnosu na win mobile sucks.

poz

Highl1 je napisao(la):
kakav symbian?, to je za vune :)

btw hajli ima sada ipaqa hx4700, sa 640x480 rez i 620mhz, za razliku od vas vunstera koji se lozite na male ekrane, i gistro neke programe :)
Najbolje bi bilo kada bi poceli da koristite telefone za pozivanje, a ne da lupetate gluposti i da se prepucavate o stvarima koje su vam nepotrebne i koje ce te koristiti nikada, a mozda ni tada!

ako je tebi neshto nepotrebno, ne znachi da je i drugima isto to

poenta priche: gledaj svoja posla

Pa da se telefoni prave samo za pozivanje njihov razvoj bi stao poodavno a to nije dobro. Sve vise ljudi od telefona trazi nesto vise...

poenta price: Kada se budes naucio lepom ponasanju objasni mi sa je to tebi sve potrebno i ne mozes da funkcionises bez toga!
To sto Ti imas jednu vrstu fona a drugi neku trecu ne daje ti za pravo da po njima pljujes, nego navedi prednosti i mane i svojim iskustvima pomozi da svako ko se dvoumi odabere sebi fon!
@luc1fer Kako te sluzi Motorola?

Čujte, Symiban je napravio džumbus na celokupnom PDA tržištu, tako da je pogrešno ne svrstavati te telefone u Smartphones. Jednostavno su primetili da postoje korisnici kojima ne treba laptop, palmtop ili neka slična skupa spravica, dovoljno je da im svu tu pomoć pruži mali ekrančić i minimalističke verzije programčića dovoljne da ih gura moćni 104MHz ARM procesor.

Iskreno, mislim da niko nije očekivao da će telefoni toliki uticaj imati na PDA tržište, pogotovo anomalija zvana Symbian. Ne znam da li znate da postoje gigabajti sitnih programčića za pomenuti OS, praktično za svaku moguću namenu koja vam padne napamet. Odstustvo velikog ekrana i touchscreen-a po meni i nije velika mana, u skladu sa nivoom koji je potreban korisniku. Očigledno ogromnoj većini korisnika je sasvim dovoljno sve to, čim se pokazalo toliko uspešno.

Symbian kao kompanija sad vredi neki užasan novac, a sam operativni sistem postoji svega par godina. Ja im skidam kapu i sa zadovoljstvom uživam u jednom starom ali sjajnom telefonu sa tim operativnim sistemom. Nijednog trenutka nisam zažalio što sam udomio Accompli sa touchscreen-om i silnim neiskorišćenim hardverskim potencijalom, je'l, to je Motorola, da se očekivati to od nje, da imaš sve, a da u stvari nemaš ništa...

Ovo je vec dobro objasnjenje! Smatam da su SmartPhones ipak za naprednije korisnike koji usled nedostatka laptopa mogu iskoristiti svoj tel. dok su Symbian konstruisani za prosecnog korisnika i blagim akcentom ka nesto mladjim korisnicim jer na njemu ipak ima dosta mogucnosti za zaje****iju , a i veci deo softvera je takodje pravljen za istu!

Poslednja izmena:
Ma motorola me sluzi odlicno. Nikad do sam nisam bio ovoliko odusevljen nekim telefonom. Nekako mi je na symbianu sve brzo dosadilo. Isto kao i Palm/Win mobile. Na win mobileu sve lepse izgleda i nekako "tecnije" radi. Da ne pominjem sto je sve isto kao na PC-u(naravno ako je instaliran win:D )....

poz

Da ne postavljam novi thread. Sta mislite o telefonima I-mate (www.imate.com), konkretno modeli SP3 i SP3i, jer bi narucio jedan iz inozemstva, pa cisto da se konsultujem sa poznavaocima. Inace cifra za koju mogu da ih dobijem je oko 300 Eur, ali nisu skidati sa neke mreze itd.

Thanks

proximo je napisao(la):
Ovo je vec dobro objasnjenje! Smatam da su SmartPhones ipak za naprednije korisnike koji usled nedostatka laptopa mogu iskoristiti svoj tel. dok su Symbian konstruisani za prosecnog korisnika i blagim akcentom ka nesto mladjim korisnicim jer na njemu ipak ima dosta mogucnosti za zaje****iju , a i veci deo softvera je takodje pravljen za istu!

Po chemu je Motorolin SmartPhone bolji od bilo kog Symbian UIQ telefona?

xane, taj siemens sx66 je isti i-mate pda2k, il xda III kako se vec zove, a njegovo puno ime je htc blue angel, jer sve modele proizvodi tajvanska kompanija htc, koja proizvodi vecinu ms smartphonova, i neke pda uredjaje

shto se tiche sp3 i sp3i modela, odlichni su, imaju win mobile 2003, bt, kamere, i odlichnih su dimenzija, tako da ako mozes za 300e da ih uzmesh, ja se ne bih dvoumio ni jednog sekunda, opet ostaje pricha da li vishe volish symbian ili "truli ms" :)

shto se tiche borbe izmedju win mobile 2003 for smartphones i symbiana, sve se zavrsava na tome ko sta vishe voli, a u nashoj drzavi je to izgleda symbian
win jeste brzi (divx, extractovanje iz zipa i sl), svi imaju stereo izlaz za mp3 npr, ekrani su im bolji ali symbian za sada ima mnogo vishe softvera

meni se vishe svidela motorola mpx200 nego 6600 npr, znachi probajte oba pa odluchite :)

Poslednja izmena:
golum je napisao(la):
Da ne postavljam novi thread. Sta mislite o telefonima I-mate (www.imate.com), konkretno modeli SP3 i SP3i, jer bi narucio jedan iz inozemstva, pa cisto da se konsultujem sa poznavaocima. Inace cifra za koju mogu da ih dobijem je oko 300 Eur, ali nisu skidati sa neke mreze itd.

Thanks
Ja sam postavio tu temu pre nekih mesec dana i svi su se pravili mutavi.Drago mi je da je jos neko to pokrenuo i da cemo dobiti jos neke informacije.Nemam nikakve info. za SP3/i ali jedan lik koji je dolazio kod mene na posao je imao i-mate pda 2k(ili 2k EVDO nisam siguran) i mogu ti reci samo STRASNO,FENOMENALNO :cigar: On ga je kupio u Budimpesti ali nisam siguran koji je kes u pitanju(mislim da je u pitanju 800 ojra),tako da bi bilo pohvalno ako bi neko napisao da li postoji neko ko ih ovde prodaje i za koje pare

Poslednja izmena:
Vrh Dno