Šta je novo?

Smartphone kao diktafon

Munja

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2003
Poena
620
Evo vec duze vreme razmisljam da pazarim neki mp3 player ili slican uredjaj koji bih koristio za snimanje predavanja na faksu, posto me u zadnje vreme nesto mrzi da zapisujem predavanja pa rekoh da bar snimim nesto pa da kasnije znam o cemu se govorilo... Ne sumnjam da ovo nikom do sada nije palo na pamet, ali koliko se secam vecinom su to bili pokusaji sa raznim megastick-ovima i slicnim mp3 plejerima i bilo je razlicitih iskustava i dobrih i losih s tim da je najveci problem bio udaljenost od govornika i kvalitet mikrofona na tim plejerima.

E sad posto sam resio da promenim telefon, uzeo bih neki smartphone, mislio sam da jednim udarcem pobijem vise muva, pa da buduci telefon iskoristim kao diktafon, obzirom na prisustvo kartica memorija nece biti problem dok se za kvalitet (nekvalitet) snimka vise i nego pribojavam.

Pa ako to nije izvodljivo sa smartphonom onda sam mislio da uzmem neki jeftiniji telefon i neki mp3 plejer za nekih 50-tak eura koji bi radio kao diktafon.

Znaci da li je neko pokusavao ovo sa recimo 6630 ili nekim drugim telefonom koji ima voice recorder, da li ima razlike u kvalitetu snimka na pojedinim telefonima i da li je mnogo losiji nego voice recorder na mp3 playerima....?

Sve zavisi od kvaliteta i mogućnosti ugrađenog mikrofona - kao što i sam kažeš... Ovi u telefonima i mp3 plejerima sigurno nisu namenjeni baš za te svrhe jer dobro snimaju razgovor sa najviše dva do tri metra udaljenosti. Sve preko toga je pod velikim znakom pitanja (ako želiš da nešto razumeš sa snimka, morao bi uvek sedeti u prvom redu)...
Mislim da je pametnije kupiti neku spravicu koja je baš za to namenjena (reporterski diktafon), pa makar i neki najjeftiniji model sa malom trakom, jer ti uređaji imaju usmerene mikrofone sa mogućnošću podešavanja osetljivosti, glasovnu aktivaciju i mnoge druge zezancije... Ja imam jedan takav Olympusov diktafon i zaista odlično radi posao...
Imam i 3650 sa instaliranim "Power dictaphone" programom (snima u .amr i .waw formatu, neograničeno) i esperimentisao sam malo sa tim i mogu ti reći da sve preko tri-četiri metra postaje prilično nerazumljivo zbog odzvanjanja i deformisanja zvuka prilikom kretanja kroz prostoriju, a još ako u okolini ima nekih šumova...
Ne verujem da ima neke velike razlike u kvalitetu snimanja između ovog i nekog novijeg Nokia smartphona (6630)...

Au bre pa dobro mu nisi preporucio da kupi analogni diktafon. Covek je pitao za smartphone a ti mu preporucujes iRiver???

Echo voice recorder snima odlicno, mislim da snima 16bit-a 22khz!

pa i nema tel koji ima tako dobar mikrofon za to za sta njemu treba.bolje je uzeti i iriver[dobijes vise] nego zaseban diktafon P.S. pise gore da vec duze vremena razmislja da uzme mp3 plejer

Poslednja izmena:
WindowsMobile Smartphone - nađete Voice Recorder, il' sličan naziv, ima ga u 2003jci

ja snimio nešto u kafani, dobro se čuje s obzirom na to kakvo je dranje bilo (jedva smo se ovako razumeli)
MPx200 je u pitanju

martins je napisao(la):
pa i nema tel koji ima tako dobar mikrofon za to za sta njemu treba.bolje je uzeti i iriver[dobijes vise] nego zaseban diktafon P.S. pise gore da vec duze vremena razmislja da uzme mp3 plejer

Tako je razmisljam o obe varijante ili da uzmem bolji(skuplji) smartphone ili neki jeftiniji ako vec ne moze da zadovolji kao diktafon onda da dokupim neki mp3 player ili slican uredjaj koji bi bolje obavljao posao diktafona.

Znam da je najbolje resenje kupovina pravog diktafona ali ne mogu da se cimam sa kasetama, ovako prebacim na komp i lako se nadje sta treba... Opet ima i digitalni diktafon ali mislim da je to ipak preskupa varijanta i ne verujem da takav diktafon moze da radi i kao mp3 plejer i fm radio...

Inace volim varijantu sve u jednom da ne moram da nosim sto uredjaja sa sobom pa mi se zato neki smartphone cini kao najbolje resenje, jer kvalitet zvuka ne treba da bude perfektan vec da samo mogu da razaznajem o cemu se govorilo...

Ovo sam pitao jer sam gotovo siguran da je ovo nekom palo na pamet a obzirom na toliko prisustvo sto Symbian sto WinMobile telefona mora da je neko uspeo da nabudzi to da snima kako treba.

Ujedno se pitam koji bi se telefoni bolje pokazali kao Voice Recorderi za gore pomenute uslove Symbian ili WinMobile, obzirom na mnostvo aplikacija koje postoje za njih.

Sto se tice iRivera neko je ranije pomenuo da je imao mnogo bolje rezultate sa snimanjem predavanja sa iRiverom nego sa mp3 plejerima drugih proizvodjaca, ne znam koji su modeli bili u pitanju ali mislim da se odnosilo na klasu plejera sto se kace na USB port (valjda mp3 stick-ovi)

Evo poslo je neko vreme ja i dalje nisam nasao pravi odgovor za ovu problematiku. Resio sam da kupim neki Smartphone pa sta bude.Ali jos uvek nisam resio nedoumicu kojoj platformi da se priklonim, da li Symbianu ili Windows Mobile-u.

Za koji OS-u je bolje odradjen voice recorder u Symbianu ili Win Mobile 2003, posto pretpostavljam da je u WinMobile to odradjeno slicno kao u "desktop" Windowsu sigurno ima neki fabricki voice recorerder, dok za Symbian pretpostvaljam da ima "fabricki" ali je snimanje vremenski ograniceno.

Uopste da ne duzim da li je Motorola MPX220 bolja kao diktafon od Symbian Nokia (da li uopste moze da se na Symbian Nokie instalira dodatni voice recorder program)?

Vrh Dno