Šta je novo?

Smart termometar/higrometar u Smart Life app

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poruke
11,291
Poena
1,365
Imam uređaj sa fotografije. Povezao sam ga na Smart Life app bez problema, vreme i datum je povukao sa telefona, ali za sve što sam menjao u podešavanjima kaže "setting effects next time device wake up". Kako da ga nateram da se wake up?!

Default je bilo da šalje podatke na 120 min. Od povezivanja je prošlo 6h, nijednom nije poslao podatke.

Sad sam ga obrisao, opet povezao i u aplikaciji sam dobio jedno očitavanje od 22h tj pre oko sat vremena.

Sam uređaj deluje prilično robusno, ekran deluje ok, videćemo koliko će sa traju baterije (3xAAA), u zavisnosti od frekvencije slanja podataka.
 

Prilozi

  • 20230130_225642_copy_800x800.jpg
    20230130_225642_copy_800x800.jpg
    376.8 KB · Pregleda: 37
Ja imam nekoliko takvih senzora do duše bez displeja su ali princip rada je isti.

Na nekim može da se podesi da šalju rezultat po uzorku kako hoćeš, recimo svakih pola sata, a na nekom je to fisknono odredjeno na recimo 2 sata.

Između toga uredjaj je u sleep modu i ne možeš sa njim da komunicira s, budi se samo da pošalje izmerene vrednosti i opet ide u sleep.

Verovatno imas ovaj prvi slucaj, na njemu nema skoro nista da se podesi, dok na ovom drugom slucaju nema sta ne moze.

Screenshot_2023-01-30-23-27-35-78_d448303990bb92d03c4d800220c6084a.jpgScreenshot_2023-01-30-23-26-56-66_d448303990bb92d03c4d800220c6084a.jpgScreenshot_2023-01-30-23-26-39-46_d448303990bb92d03c4d800220c6084a.jpg
 
Poslednja izmena:
Imam ovaj sa drugog/trećeg Screen shot, ali nemam opciju "switch".

Prilikom prvog povezivanja sam ga zakačio na WiFi, ali na samom ekranu se WiFi ikonica isključila nakon nekog vremena. Sada je ta ikonica sve vreme uključena. Default je 120min, ali kada to promenim, ne prihvata izmenu dok se sledeći put ne "wake up".

Možda je prethodni put izgubio signal, pa zato za 6h nije poslao podatke. Videću do ujutru šta će da se desi.

Koje baterije koristiš I koliko ti traju u ovom režimu 30/30 minuta?
 
Ti senzori rade i sa najgorim wifi signalom.
Kao što rekoh on je sve vreme u sleep modu u budi se samo u zakazano vreme da razmeni podatke pa se vrati u sleep.

Recimo kada izadje apdejt i ti kliknes da se apdejtuje izacice poruka da će to biti odredjeno tek prilikom sledec budjenja i tada će pokupiti nova podešavanja.

Baterije koristim isključivo alkalne kupim na pakovanje od 8 ili 10kom (lidlu, pepco) i to u zavisnosti od korišćenja traje više od 6 meseci.

Najveći problem je što svi ovi senzori izgledaju identično i kada kupujes ne znaš koji ćeš da dobijes a ima 100 vrsta a nemaju svi iste opcije
 
Da li može da se veže na još neku aplikaciju, koja će da prikaže veći broj merenja?
Vidim da si stavio na 30 min, a on prikazuje samo na pun sat. Koja je koristi od dva merenja u satu? Ili ne piše svako ili računa average. Ovo drugo mi je gora opcija od prve.

Recimo ja bih voleo da imam log bar na 15min, pa koliko troši bateriju, neka troši.

Ranije sam koristio neke data logere koji su beležili na interval od 1 sekunde ili koliko već podesiš. Muka je bila što su imali ograničenu memoriju, za ne sećam se koliko (desetina) hiljada upisa, pa ako staviš kratak interval, imaš mogućnost logovanje 1 ili 2 dana. Ali su radili ekstra posao za namenu za koju su bili. Imam dan danas jedan komad, ali mislim da posle XP više nema drajvera za skidanje podataka.
 
Moze da se veze na tuya ili smart life (ovo kod mene je tuya) a verovanto i na home assistent ali ne mogu toliko da se bavim sa tim pa koristim najjednostavniju varijantu.

Nisam nesto previse proucavao te senzore jer meni rade posao ovako kako rade i nisam detaljisao kolika je tacno frekvencija merenja, ali svaki od njih ima mogucnost exporta u excel pa onda moze da se izvuce grafikon i slicno.

Imam jos jedan senzor koji meri samo trenutnu temperaturu i vlaznost ali on nema mogucnost istorije i pravljenje grafikona.

Ako nadjem vremena pogledacu to za frekcenciju merenja.
 
Ako je export preko onog u gornjem desnom uglu, da ti pošalje mail, kaže mi error I ne pošalje mail.

Smart već kortistim za nekoliko thermostata za grejanje, pa ne bih sada ubacivao Tuya.
 
Pravo da ti kazem ja mislim da su to vrlo slicne ako ne i identicne aplikacije, ja nisam nikad probao smart life, jednostavno sam prvo instalirao tuya i tu ostao....
Ko bi to sad sve prebacivao, muka je i kada promenis ruter,
tu je najbolje dati identican ssid i pass i vecina uredjaja ce sama da se prebaci.

E da...kada menjas bateriju, nista ne diraj, samo zameni bateriju.

Ja sam bio ubedjen da to sve mora ponovo da se povezuje na wifi...ne mora, a ne pise nigde.

Btw, znaju kinezi da se prave ludi pa poslaju defektni senzor koji radi ali nece da se upari, ili brzo prazni bateriju, ili ne pokazuje stanje baterije, ili jednostavno pogubi sva podesavanja...najbolji slucaj je kada odma ne radi to je vidljivo, ali ove defektne dok provalis da su defektni da se ubijes.

Vrate kinezi pare ali se gubi vreme, tako da ne treba kupovati bas najjeftinije sezore obicno su neki skart.

Ovi tuya uredjaji na struju sa njima nikad problem
 
Poslednja izmena:
Opet ne vidim podatke na aplikaciji. S tim što sada vidim pravilo.

Dok na ekranu ima WiFi logo, podaci se vide. Kada nema WiFi logo, podaci se ne vide.
Kako sada da vratim uređaj na mrežu, a da ga ne brišem/dodajem iz aplikacije?
 
Sumnjas na neispravnost?
to je sasvim moguce.
 
Ruter na koji je zakačen je neki prastari, rashodovan, TP-Link. Postavljen je veza za dva klima uređaja, ali je vremenom dobio termostat od grejanja, usisivač i TV. Nekada se zaglupi, pa dodje sebi, a nekada ga je potreban reset. Kada se zaglupi, pa dodje sebi, prethodno navedeni uređaji se zakače na njega, kao nisu ni gubili signal. Možda ovaj uređaj nije dovoljno smart.

Povezacu ga na drugi, dalji, ruter. Da probam.
 
Nisam promenio ruter, povezao se na ovaj. Ima rupu u podacima od 17h. Ostali uređaji na tom ruter su za to vreme nisu mnogo korišćeni, recimo TV izbaci poruku ako nema internet konekciju.
 
Povezao si na stari ruter da ne opterecujes glavni?

Nema potrebe, ovi senzori se povezuju samo u trenutku kada salju podatke na par sekundi i posle se raskace.
 
Glavni ruter je na nezgodnom mestu, na spratu, nikako da ga spustim u rack u prizemlje. Ne sećam se zašto sam inicijalno postavio taj stari ruter, ali je definitivno ostao kada usisivač nije mogao da pokrije celo prizemlje, jer je ispadao iz dometa.

Zamenicu ga nekim AX od TP-Link.
 
Do sada sam imao samo Low humidity alarme, ali mislim da nijednom nisam bio pored njega u to vreme. Dobijem push na aplikaciju.
 
Ja sam za temperaturu dobijao normalnu push notifikaciju. Ali za praznu bateriju, telefon ne prestaje da zvoni. Prvi set baterija je trajao oko 3 meseca (baterije iz Jysk).
 
Nazad
Vrh Dno