Šta je novo?

Smart switch za trofaznu TA pec

Svemirac7

Poštovan
Učlanjen(a)
19.04.2019
Poena
54
Pozdrav svima.

Pred grejnu sezonu sam monofaznu TA peć automatizovao sonoff elite smart switchevima od 20 ampera. Jedan switch meri potrošnju i pali/gasi grejače peći u podešeno vreme dok drugi pali/gasi ventilator u zavisnosti od temperature u prostoriji. Ovo se pokazalo odlično tokom zime.

Hteo bih ove godine da isto uradim sa trofaznom TA peći ali mi je potrebna ideja kako da to izvedem bez kontaktora i bez korišćenja 3 switcha, odnosno po jedan za svaku fazu. Bitno mi je merenje potrošnje a ne znam za smart switch sa konektorima za više faza i da gura 25+ ampera. Ako neko ima predlog molim da podeli.

Prilozi

• IMG_20250405_104446.jpg
    IMG_20250405_104446.jpg
    91.5 KB · Pregleda: 79
Što bežiš od kontaktora? Možeš da imaš praćenje potrošnje kroz drugi, poseban uređaj.
Ne znam, ja se ne bih igrao sa tolikom snagom

Nije da bežim samo mi nije palo na pamet kako da to izvedem sa njim a da imam praćenje potrošnje. Ako možeš da mi objasniš kako bih to povezao bio bih ti zahvalan.

Uzmeš bilo koji switch koji će da otvara kontaktor(Shelly 1 npr). Nisam nikad povezivao kontaktor, ali trebalo bi da je jednostavno,
A za praćenje potrošnje uzmeš npr Shelly pro 3em. Njega povezuješ skroz nezavisno.
E sad naravno, treba ti 3 uređaja umesto jednog, pitanje i koliko imaš prostora u razvodnoj tabli.

Podstanarska situacija je u pitanju tako da sve radim van razvodne table i direktno iz zida ili uticnice. Ako sam dobro skapirao to bi izgledalo kao na ovoj žalosnoj šemi koju sam sklepao u paintu i izvinjavam unapred se na tome? :)

Prilozi

• Sema Trofazna TA pec.jpg
    Sema Trofazna TA pec.jpg
    84.1 KB · Pregleda: 65
Možda je najelegantnije rešenje tri komada ovih sa Temu/Alija pa u malu kutiju/doznu/tablu?Imaš sve što ti treba,postoje u wifi i zigbee varijanti.Koje je snage TA peć,pretpostavljam 6kw?
Tongou

Peć je 4kw ukupno, 3 grejača, svaki 1,33kw, dakle max 7 ampera po fazi.

Lagano ti ovo što sam predložio završava posao.Ja sam tako nešto tražio za ukupnu potrošnju,jedino što sam našao je ovo,ali koliko vidim nema funkciju on/off nego samo merenje.

TONGOU rail mounted 1P+N 2P 4P display adjustable overvoltage current and undervoltage protection device relay 1-63A 230V

Nemoj sa Alija da se zezas za switch/kontaktor za te snage.

Ja bih uzeo, kako ke kolega iznad predlozio, neki sertifikovani EU kontaktor, tipa Schneider, i Shelly da ga pali/gasi, a za potrosnju isto shelly odozgo.

Ok, ni meni ovi tongou i tuya switchevi ne ulivaju poverenje ali iskreno Sonoff za monofaznu peć sam uzeo sa alija i ništa loše nisam primetio a platio duplo manje nego po domacim radnjama. Shelly rešenje za merenje potrošnje mi deluje preskupo iskreno.

@ikac2000 pa ti si bar aktivan u temi pametna kuća i video si da kolega ih ima 30 komada i rade bez problema.I o kojoj snazi pričamo,6A po fazi...Glupo je reći smejurija,ali ću ipak upotrebiti taj izraz 😀
Da budem jasan,predlažem da se Tongou stavi na kabl iz TA peći ili se napravi produžni gde su oni,ne umesto osigurača.

Poslednja izmena:
Kontaktor, 3 regularna osiguraca, 1 pametni switch za kontaktor, 3-fazni merac potrosnje koji radi kao amper klesta, a ne prolazno.
Dobra ti je sema. Ako vec imas osigurace na glavnoj tabli, ovde ih mozes izostaviti, mada bih ih ja premestio da sve za pec bude na jednom mestu.
Od tebe zavisi koliko ti je komplikovano.
Jedna mala nadgradna tabla ti radi posao.

Nazad
Vrh Dno