Šta je novo?

Smanjivanje buke

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dojadila mi je buka računara. Utvrdio sam da je glavni uzrok nepodnošljive buke ventilator na grafičkoj kartici Xelo Geforce 4200ti. Očistio sam ga i podmazao ali nije bilo poboljšanja. Da napomenem samo da nije počeo da tandrče nego da prirodno stvara toliku buku, odnosno da je takav bio i kao nov.

Šta mogu da uradim da smanjim buku? Da li postoje neki tiši kuleri? Imam negativno iskustvo sa tim malim kulerima, pošto sam menjao jedan na staroj TNT kartici i nov kuler je bio takođe neprijatno bučan, pa ne bih kupovao nešto što mi ne bi rešilo problem.

Imate li predloga? Iz dana u dan mi buka sve više smeta.

Imas neke Titan kulere za vga. Neko ce ti vise reci o njima, nisam se sretao sa njima.

A imas i Cooler Master CoolViva za nekih 15eura koji je skoro necujan.

Ma uzmes jednu osmicu i usmeris je da duva u hladnjak a prethodno naravno skines ventilators sa istog. Ja koristim npr parce lima koji se skine sa kucista da bi stavio pci karticu, na jedan kraj pricvrstim ventilator, a drugi pricvrstim na mesto gde se zavrce sraf koji drzi karticu - PCI. Ovo je veoma efikasno i vise ne razmisljam o malim ventilatorima a "ugradio" sam ih na desetine na razne kartice.
~150 din ne mozes proci bolje a jeftinije.

Cooler master CoolViva za 15€ je preskup u odnosu na cenu moje grafičke kartice tako da se nikako ne isplati.

Osmica mi nije elegantno rešenje.

Da li postoje neki kuleri koji su iole tihi do 500 din. Kakvi su ti Titan kuleri?

Ako drzis kartu na default-u, mogao bi da probas pasivno hladjenje... dakle, isto to sto je sada na karti, samo da iskljucis ventilator.

CAR je napisao(la):
Ako drzis kartu na default-u, mogao bi da probas pasivno hladjenje... dakle, isto to sto je sada na karti, samo da iskljucis ventilator.
Obzirom da je Ti kartica koja verovatno ima vec hladnje ne verujem(vreli dani tek predstoje) a fora sa osmicom se u vise slucaja pokazala korektno.

Poslednja izmena:
titani su veliki, bakarni (shta tjes vishe) ali malo probijaju tvoj budzet od 500din (tacnije od 700 do 800 zavisno od modela)

exr je napisao(la):
Obzirom da je Ti kartica koja verovatno ima vec hladnje ne verujem(vreli dani tek predstoje) a fora sa osmicom se u vise slucaja pokazala korektno.
Ovo sa iskljucivanjem ventilatora na Ti4200 sam vec probao, ranije... i radilo je bez problema, cak i uz neki solidan overklok.

Ali, u svakom slucaju, dobro si rekao - "vreli dani tek predstoje"...

nadji neki stari p2 hladnjak oni su bili relativno tihi i zakaci na telo a ovaj skini ili samo iskljuci......

Mislite da neće biti štete ako ga isključim? Šta je najgori slučaj?

Najgori slucaj je da crkne.
Ne znam koliko je pametno da bas ostavi samo pasivno hladjenje... Probaj da pipnes drugu stranu kartice na mestu gde se nalazi GPU, dok ti je ukljucen komp. Nije da nije vruce. Zamisli kako bi se to grejalo da jos nemas ventilator?
U svakom slucaju, nemoj da zalis bar 150-200 din za jednu 8-icu, namontiraj je nekako da duva na karticu, skini taj mali ventilator, i to je to. Gre'ota da ti zbog par evra crkne graficka od 50-ak.

Pa nece da rikne odmah, majku mu.

Ako ne bude radilo, tj. ako mu takvo hladjenje ne bude dovoljno, prvo ce da ispali BSOD, ili da smrzne Win. Nece odma' da pocrni :)
Zato kazem, uvek moze da se proba. Ako izleti plavi ekran - ******, ne moze. Pali ventilator.

Kratko i jasno.

@Laza
i sta si uradio na kraju?
Si iskljucio ventilator?

Evo i ja vidim sada potrebu za 2x80mm fanovima. Ugradio sam DVD snimač i još jedan "topli" hdd pa moram hladiti. Imam na kučištu dva mjesta predviđena za coolere i još tačno dva konektora na matičnoj. Uslikati ću pri prvoj prilici. Naime moram izgledati novi hard hladiti, tako da onda samo na jedno od ova dva mjesta mogu da priključim cooler. Ono u čemu mu je prva dilema je koji izabrati. Imam jako tihe komponente i neću da uzimam neku zujalicu. Pa eto ako može neki prijedlog za tihu osmicu.

@laza- Pogledaj ove dve ideje, za prvo mozes obicne rupe materjal je Al.drugo lepis dobrim super lepkom.
@NEX- Stavis fanove od 2500rpm,kontroler napred (ulepsace ti kuciste) i sam regulises.Leto i mali rpm. neide!Pozdrav.

Prilozi

• nosac1.jpg
    nosac1.jpg
    17.5 KB · Pregleda: 198
  • nosac2.jpg
    nosac2.jpg
    20.1 KB · Pregleda: 196
  • nosac3.jpg
    nosac3.jpg
    16.8 KB · Pregleda: 200
Bobane, gde ima da se kupi ovo?

Prilozi

• nosac2.jpg
    nosac2.jpg
    20.1 KB · Pregleda: 132
Dr.Tiristor- Ovo nije fabricko, vec pravljeno.Nije tesko napraviti, narocito ono drugo,zato sam i postovao slike.Pozdrav

okmijun je napisao(la):
@Laza
i sta si uradio na kraju?
Si iskljucio ventilator?

Ne. Izgubio sam u ovoj bici. Oguglao sam na buku :guitar:

Pa ti si bar u Nemackoj imas toliko na izboru.Jako su dobri Papst,Revoltec,i CoolerMate itd. Zavisi od para koliko odvajas za to. Ali fan kontroler obavezno,komforniji si doziras kako ti hoces.Pozdrav!

Ajd jos jedno pitanje. Da li kontrolu rpm odredjujes softverski ili hardverski nekim regulatorom. Meni je 5 minuta posla da napravim hardverski regulator napona i da ga nakacim ali interesuje me da li ce, everest recimo, ocitavati stvarni rpm ili nesto drugo zbog smanjenog napona na ulazu kulera. Znaci da li ona treca zica koja salje podatke o rpm salje tacne podatke samoi na 12V ili ce slati tacno i ako kuleru dam 9V?

dr.Tiristor-Hardverski sam mislio ako ti je 5minuta posla to odradi obavezno. Ocitavace ti rpm bilo koju voltazu da dobije,neka ti min. bude 6v.Pozdrav!

Pazi sad. ta treca zica daje napon srazmeran broju obrtaja.
Ako radi na 12V i ima 2000 rpm daje, recimo, 2 V na izlazu. Soft pokazuje 2000rpm.
Ako radi na 6V i ima 1000 rpm daje 0,5V na izlazu, zbog napona koji nije 12 nego 6V, i upola manjeg broja obrtaja.
Znaci kontam da ce da pokazuje 500 rpm sto nije bas tacno. I stalno ce da laze!
Jel neko razmisljao o tome na taj nacin?
Ajd neka me neko demantuje?

Poslednja izmena:
Zasto mi Expertool 335 ne prikazuje temperaturu? Razumite me, ne znam da li je vec bilo ovo pitanje, ali search na brzinu mi nista ne pokazuje. A upravo uzeh MSI 6600GT VIVO pa mi je frka da vidim sta i kako, ali ne nadjoh nikakvu opciju za temperaturu! Niti za smanjivanje brzine coolera, izgleda da bolje da skinem ovaj novi RivaTuner

Nazad
Vrh Dno