Šta je novo?

Smanjenje carina 1.1.2009.

Jesu ali ne za luksuznu robu, jer su tu razlciti.
Npr. PT/ES nemaju akcize na cigarete, DE ima ogromne.
zar zemlje clanice EU nisu unutar sebe oslobodjene carine i poreza pri ulasku/izlasku robe ?

isto vazi i za alkoholna pica, npr. velik broj engleza ide u portugaliju, gde su alkohol i duvan izuzetno jeftini, i to kasnije svercuju u veliku britaniju, naravno rizikuju da ih uhvate i da dobiju do 18 meseci zatvora ( ili tako nesto), i to kasnije prodaju po velikim cenama, npr. flasa nekog zestokog pica u portugalu moze da kosta 8 evra, a isto to je u engleskoj 35funti...........

Da li moze neko da mi kaze koliko bih trebao i da li bih trebao da platim carinu za ovo:
Drugarica mi shalje ruter od 50e, kupljen u nemachkoj, poshtom... Da li ce da carine to ili ne? Tj da li po zakonu treba ili ne da carine?

nije bas router ali mozda moze da pomogne. drug je pre neki dan dobio patike iz usa, na paketu je pisala vrednost 50$ i platio je 2500 din da bi mogao da preuzme paket, tj. carinu i porez.

meni su na grafichku jednom uzeli 10% carine i 18% pdv na naznachenu cenu na paketu <bio je osiguran paket>.
Zhalio sam se naravno...ali nisu mi vratili pare nego su mi ponudili da dodjem unapred sladecji put pa da mi "odbiju" shto su mi uzeli vishka :)

Pre cetiri godine sam narucio preko nate novu elektricnu gitaru" kramer baretta" iz nemacke,kada je preuzeta ovde placena je 650 eura od toga je "cika" srbija uzela preko 200 eura za svoj "racun".

Zanm da je odavno promenjeno sa 100$ na 20$ i to zbog glupog nekermana koji je uvozio robu iz Hrvatske a nije placao carinu... Interesuje me da li na ruter ide 1% carine kao na kompjutersku opremu + 8%pdv?

Jer ako je tako onda bi me na 50e carina i porez izashli 4-5e shto mi je prihvatljivo...

Poslednja izmena:
Ako je tako kao sto kazes ...... izacice te jos 50 E .......
Carina 1%, pa na to dodas vrednost transporta posiljke, pa na sve to 8% (u slucaju da je 8% pdv). Kako ce roba morati da se carini, ti neces moci sam da zavrsis tu akciju, tako da ce neka spedicija to odraditi za tebe i uzeti blizu 4000 za svoju uslugu. Tako bi po pravilu trebalo da bude i naravno to je najgora kombinacija! Ali da nije sve tako crno ..... ne mali broj puta se dogodi da posiljka dodje na adresu bez svih tih peripetija .... kako, zbog cega, na osnovu cega ..... pojma nemam.

De pa to ima domaci hardver?:)

Zanm da je odavno promenjeno sa 100$ na 20$ i to zbog glupog nekermana koji je uvozio robu iz Hrvatske a nije placao carinu... Interesuje me da li na ruter ide 1% carine kao na kompjutersku opremu + 8%pdv?

Jer ako je tako onda bi me na 50e carina i porez izashli 4-5e shto mi je prihvatljivo...

pre ce da ti bude prihvatljivo oko 2500 dinara. :zgran: veruj mi iz dugogodisnjeg iskustva

Jel' može neko stručan da ode sajt carine i rastumači dokumente
http://www.fcs.yu/srpski/uvoz_izvoz/ssp.htm
Tačnije, na strani 493 Prelaznog Sporazuma ima član 27. u kome stoji da se mali paketi do 500eur vrednosti robe za ličnu upotrebu koju privatna lica iz inostranstva (EU) šalju, izuzimaju od carinjenja. :trust:

Poslednja izmena:
Clan 27. Kako pise ispod njega odnosi se na Izuzeca od dokazivanja porekla robe a ne na Izuzece od carinjenja.

Posto se sporazum odnosi samo na robu koja je poreklom iz Eu za male pakete i licni prtljag nisu potrebni certifikati i druga dokumentacija vec samo izjava da je roba poreklom iz EU.

Ta roba se carini ali po tzv. snizenim stopama u skladu sa sporazumom.

^Ispravka:
car. stope ostaju iste sa tim da, ako se dokaze da je roba poreklom iz EU, se kao osnovica za carinjenje uzima 80% vrednosti robe tj. fakture. U praksi to znaci snizenje od 20% carine (posledicno i PDV-a) za robu iz EU.

Ako je tako kao sto kazes ...... izacice te jos 50 E .......
Carina 1%, pa na to dodas vrednost transporta posiljke, pa na sve to 8% (u slucaju da je 8% pdv). ...

Ovo nije tacno, vrednost posiljke i cena transporta zajedno ulaze u carinsku osnovicu.

Molim vas za pomoc i informaciju.
Stiglo mi je kod sestre u Hrvatsku iz Nemacke nov Logitech z5500 5.1 zvucnici na osnovu reklamacije i garancije .Sad me zanima kako ce mi to bez racuna cariniti na nasoj granici tj. kolika ce carina biti ? Znaci ja idem kod sestre po zvucnike i donosim ih autom, ne dolaze posiljkom iz Hr za Srbiju. Od papira imam fiskalni racun i garantni list iz radnje u Srbiji gde sam kupio zvucnike i mailove kontakta sa Logitecom . Iz logitecha u Nemackoj su rekli da troskove prevoza i ostalog do Hrvatske snose oni. Zvucnici su kostali 25000 dinara
Pozdrav

Poslednja izmena:
Ovo nije tacno, vrednost posiljke i cena transporta zajedno ulaze u carinsku osnovicu.

Kod paketnih posiljki , tj posiljki brze poste, da. U svakom drugom slucaju OH ne ;) Dele se, od mesta isporuke do granice, ulaze u osnovicu za carinu, a od granice do mesta prijema zajedno sa tom carinom+vrednost robe u osnovicu pdv-a ;)

^Tacno je to sto kazes, samo na ovu pricu nije bas primenjivo niti previse bitno. Ovde se uglavnom prica o paketima relativno male vrednosti i malih troskova prevoza. Znam da 200-300 pa ponekad i 1000 EUR nije mala vrednost ali u odnosu na robu koja bi stigla kamionom i gde je bitno da li je cena prevoza ukupno 2000 EUR ili 1500 do granice i 500 do carinskog magacina, jeste mala vrednost.
Ideja iza cele te price sa dodavanjem vrednosti prevoza na osnovnu cenu robe jeste da se vrednoscu ne smatra ono sto ste platili u radnji u Americi, Nemackoj, Marsu vec je prava vrednost te robe sve sto je potrebno da se ta roba fizicki stvori u nasoj zemlji. I u sustini tako i jeste. Zato se i razdvaja deo prevoza do granice (kad je roba vec u zemlji) i knjizi se u nabavnu cenu robe a lokalni prevoz se knjizi kao trosak poslovanja. Eto opsirno objasnjeno mada stvarno nije bitno za ovu temu.

@Zlatann: najbolje bi bilo da sa tom pricom i papirima odes kod nekog speditera pre nego sto krenes u Hrvatsku. Ustvari, jos bi bolje bilo da si to uradio pre nego sto si pristao na takav aranzman ali sada je kasno. Dakle, neka ti prvo oni provere sta tu i kako moze da se uradi pa tek onda donesi zvucnike na granicu. Ono sto mene zanima: kako su neispravni zvucnici dospeli u Nemacku ili gde god. Morali si da budu privremeno izvezeni radi opravke i onda bi imao puno pravo da uradis regularan uvoz novih, popravljenih bez carine i PDV-a. Ali u tom slucaju, morali bi da stignu u zemlju iz koje su i izvezeni a ne negde na pola puta. Svejedno, to je skupa prica za zvucnike jer imas 50-60 EUR spediterskih troskova pri izvozu pa opet 50-60 EUR pri uvozu. I svaka ozbiljna kuca bi trebalo da prihvati sve troskove koji nastanu pri ostvarenju garancije.
Sve to je trebalo da ti resi njihov distributer, uvoznik, servis u Srbiji. Kako ce oni da ti dopreme zvucnike i kolike troskove ce da imaju - njihov problem. Ako posedujes fiskalni racun i regularnu garanciju - ti si ih ovde kupio i tvoje osnovno pravo potrosaca je da dobijes ispravnu robu. Zasto bi ti pregovarao sa Logitech-om ko ce i koliko da snosi troskove prevoza?
Moje licno iskustvo je da neces moci nista regularno da napravis, osim da ih stavis u gepek, ispod sedista- prekrstis se i nadas da se carinicima danas ne radi. Kako ces ti cariniku da dokazes da fiskalni koji prilazes nije od nekog drugog kompleta koji ti stoji u garazi a da sada pokusavas da prosvercujes jos jedan? Odstampani mailovi ti kod carine vrede koliko i isto to napisano hemijskom na praznom papiru, pa cak i da tamo pise da je posailjaoc tih poruka Predsednik Tadic :D

Iskreno cela ta prica mi zvuci cudno i po meni je to vise slucaj za trzisnu inspekciju nego za carinu.

Poslednja izmena:
@SOKO Ma neverovatno je ovo od logiteca... slusaj . Meni je ostecen displej na kontrolnom centru od z5500( neznam da li znas kako izgledaju) , kontaktirao sam ih poslao slike tog mog displeja , video klip i uslikao garantni list , takodje dao i serijske brojeve uredjaja. Doneli su odluku da dobijam nove zvucnike , komplet. znaci moji meni ostaju gde jesu a oni meni salju iz svabije nove!!!!!!!!! Posto ne isporucuju za Srbiju moglo je najblize u hrvatsku( srecom tamo imam sestru) Troskove snose oni aja trebam njima da posaljem samo moj kontolni centar sa neispravnim displejom. Neverovatno. SAd mi jedino ostaje problem kako ce mi i koliko cariniti nasi na ulazu u srbiju robu koju dobijam na osnovu garancije besplatno tj nemam racun jer ih nisam kupio. Neznam jesi li shvatio? Moji su ostali kod mene . ja nista nisam ulozio, nista me nekosta. i da platim carinu i sve 200 eura opet imam minimum 100 zarade na njima Jako cudno od Logija. Jos uvek neverujem

Poslednja izmena:
Ovo nema veze da li imas garanciju ili ne - bitno je STA pishe na papiru za slanje koji Logitech popuni...
Kada su meni slali popravljeni deo, stajalo je cena 0E, i potvrda da je u pitanju item vracen sa popravke (cak i nisam imao neki dokaz da sam ga slao nazad u Nemacku tada).
Znaci, bitno je da logitech napise da je u pitanju zamena za pokvareni set.

@SOKO Ma neverovatno je ovo od logiteca... slusaj . Meni je ostecen displej na kontrolnom centru od z5500( neznam da li znas kako izgledaju) , kontaktirao sam ih poslao slike tog mog displeja , video klip i uslikao garantni list , takodje dao i serijske brojeve uredjaja. Doneli su odluku da dobijam nove zvucnike , komplet. znaci moji meni ostaju gde jesu a oni meni salju iz svabije nove!!!!!!!!! Posto ne isporucuju za Srbiju moglo je najblize u hrvatsku( srecom tamo imam sestru) Troskove snose oni aja trebam njima da posaljem samo moj kontolni centar sa neispravnim displejom. Neverovatno. SAd mi jedino ostaje problem kako ce mi i koliko cariniti nasi na ulazu u srbiju robu koju dobijam na osnovu garancije besplatno tj nemam racun jer ih nisam kupio. Neznam jesi li shvatio? Moji su ostali kod mene . ja nista nisam ulozio, nista me nekosta. i da platim carinu i sve 200 eura opet imam minimum 100 zarade na njima Jako cudno od Logija. Jos uvek neverujem

Nazad
Vrh Dno