^Tacno je to sto kazes, samo na ovu pricu nije bas primenjivo niti previse bitno. Ovde se uglavnom prica o paketima relativno male vrednosti i malih troskova prevoza. Znam da 200-300 pa ponekad i 1000 EUR nije mala vrednost ali u odnosu na robu koja bi stigla kamionom i gde je bitno da li je cena prevoza ukupno 2000 EUR ili 1500 do granice i 500 do carinskog magacina, jeste mala vrednost.
Ideja iza cele te price sa dodavanjem vrednosti prevoza na osnovnu cenu robe jeste da se vrednoscu ne smatra ono sto ste platili u radnji u Americi, Nemackoj, Marsu vec je prava vrednost te robe sve sto je potrebno da se ta roba fizicki stvori u nasoj zemlji. I u sustini tako i jeste. Zato se i razdvaja deo prevoza do granice (kad je roba vec u zemlji) i knjizi se u nabavnu cenu robe a lokalni prevoz se knjizi kao trosak poslovanja. Eto opsirno objasnjeno mada stvarno nije bitno za ovu temu.
@Zlatann: najbolje bi bilo da sa tom pricom i papirima odes kod nekog speditera pre nego sto krenes u Hrvatsku. Ustvari, jos bi bolje bilo da si to uradio pre nego sto si pristao na takav aranzman ali sada je kasno. Dakle, neka ti prvo oni provere sta tu i kako moze da se uradi pa tek onda donesi zvucnike na granicu. Ono sto mene zanima: kako su neispravni zvucnici dospeli u Nemacku ili gde god. Morali si da budu privremeno izvezeni radi opravke i onda bi imao puno pravo da uradis regularan uvoz novih, popravljenih bez carine i PDV-a. Ali u tom slucaju, morali bi da stignu u zemlju iz koje su i izvezeni a ne negde na pola puta. Svejedno, to je skupa prica za zvucnike jer imas 50-60 EUR spediterskih troskova pri izvozu pa opet 50-60 EUR pri uvozu. I svaka ozbiljna kuca bi trebalo da prihvati sve troskove koji nastanu pri ostvarenju garancije.
Sve to je trebalo da ti resi njihov distributer, uvoznik, servis u Srbiji. Kako ce oni da ti dopreme zvucnike i kolike troskove ce da imaju - njihov problem. Ako posedujes fiskalni racun i regularnu garanciju - ti si ih ovde kupio i tvoje osnovno pravo potrosaca je da dobijes ispravnu robu. Zasto bi ti pregovarao sa Logitech-om ko ce i koliko da snosi troskove prevoza?
Moje licno iskustvo je da neces moci nista regularno da napravis, osim da ih stavis u gepek, ispod sedista- prekrstis se i nadas da se carinicima danas ne radi. Kako ces ti cariniku da dokazes da fiskalni koji prilazes nije od nekog drugog kompleta koji ti stoji u garazi a da sada pokusavas da prosvercujes jos jedan? Odstampani mailovi ti kod carine vrede koliko i isto to napisano hemijskom na praznom papiru, pa cak i da tamo pise da je posailjaoc tih poruka Predsednik Tadic
Iskreno cela ta prica mi zvuci cudno i po meni je to vise slucaj za trzisnu inspekciju nego za carinu.