Samo da dodam svoje iskustvo, evo, posle godinu i nešto jače iskustva sa GrandStream 7664 - iskreno, nisam nešto preterano zadovoljan, imam utisak da je internet sporiji nego sa Asus GT-AX6000 koji je bio pre.
Ne mislim na kontinuirani protok kad se povuče nešto veliko, već osećam neku zadršku stalno, posebno na mobilnom kada je nakačen na Wifi. Na Asusu je sve išlo fluidno, poteram link, krene odmah da učitava šta god da je u pitanju... na GrandStreamu mora da obrne par puta onaj kružić pa da krene da učitava, ne znam šta bi tu uopšte trebalo da se gleda i odakle taj lag, ali znam da mi baš ide na živce, toliko da ću da otkopam Asusa i da ga nakačim ponovo na isti taj VLAN i switch i da uzmem da poredim. Jeste da je Asus najviše vremena bio samostalan i ruter i AP, ali koliko se sećam, bio je neko vreme i samo AP uz pfSense ruter i nije ovako mrljavilo kao sa GrandStreamom tako da ne bih tu pripisao usporenje uvođenjem managed switcha.
Ubiquity me odbija zbog tog zasebnog, centralizovanog rešenja za upravljanje, GrandStream je delovao bolje baš zato što je u samom hardveru i kontroler za eventualne druge uređaje.