Šta je novo?

Slovenija - kako do posla

vladat1

- CoH -
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
1,145
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravo drugari, zanima me neka proverena Agencija koja posreduje pri zapošljavalju. Šta je sve potrebno od papira. Sestra mi je ovde ostala bez posla, i volela bi da se oproba tamo. Želi da radi u hotelijersvu ili slično. Da li ima neko neki savet ?

Nemoguće da baš niko ne zna ništa na ovu temu ?

Završila je srednju ekonomsku

Zašto želi baš u Sloveniju i koliko ima godina? Koje sve jezike govori i na kom nivou?

Ovo sve pitam da bolje shvatim njenu situaciju.

Što se tiče same Slovenije, dok ne nadje neki kontakt i preporuku, mislim da je najbolje krenuti od sajmova zapošljavanja koje organizuju po regionu. Bio je jedan kod nas u hotelu Zira pre nekoliko meseci, a ima i dosta informacija na netu o tome.

Rekao bih da ima i virtuelnih prezentacija pa se može dosta toga saznati o tome bez fizičkog prisustva i čekanja sledećeg sajma.

Poslednja izmena:
Nemacka je u teskom deficitu u hotelskoj bransi.
Takodje su aerodromi u teskom minusu sa ljudima.
Npr Frankfurtski nudi 17€ satnica + 1000€ startna premija.

U Sloveniju se samo isplati ići kao vozač kamiona.
Ostali poslovi su slabo plaćeni.
Evo grupe na fejsu
Može se legalno otići u Njemačku

Ne govori nemački, samo EN.
Zašto želi baš u Sloveniju i koliko ima godina? Koje sve jezike govori i na kom nivou?

40, En na početnom - još iz srednje škole
najbolje krenuti od sajmova zapošljavanja koje organizuju po regionu

da li ima neki link ka njima ?

Mislim da je malko kasno za tu vrstu posla...traži se kuvari i konobari,al slabo u hotelima

Plust kreću dopusti,avgust je više manje mrtav za traženje posla

Šta kaže Duke,bolja opcija je nemačka

Poslednja izmena:
hvala ljudi na informacijama

17 bruto?
A Nemačka je u deficitu za većinu zanimanja, firma gde radim ima problema da nađe klima tehničare, električare, ljude za sanitar... Nude solidno dobre plate ali nema ko da radi .

Sve je bruto u Nemackoj, jer porezi nisu isti za sve.

Posavetovaću je da uči jezik. Ima iskustva u trgovini, mada može da radi i kao konobarica.

Ne moze jer ne zna jezik dovoljno. Skole su slaba vajda, najbolje se uci ovde jer dijalekti su totalno drugaciji od hoch deutsch-a.

Mislim ovde kod mene, u Nemackoj, nativno, medju narodom.

Sve je bruto u Nemackoj, jer porezi nisu isti za sve.
Možda je pisano na nekoj drugoj temi ali verovatno davno... Koliko samac može da računa da će morati da plati porez? Pretpostavljam da je on u kategoriji gde je najveći porez (u odnosu na one koji imaju ženu i decu).

primer sa tog aerodroma uz 40satnu radnu nedelju u zbiru iznosi nešto oko 3900 eur za mesec dana. Koliko može da bude neto za samca.

Instaliraj aplikaciju koja se zove Bruno, podesi je i sve ce ti se samo reci.
Evo za 3900
Screenshot_20220721-195803.jpg

Nemački ti treba zbog komunikacije sa korisnicima, nije bitan nivo ( niti da imaš papir ) ali moraš da ga znaš. EU pasoš ne treba ( ni ja ga nemam ) ali radna viza da, ali je oni ne završavaju.

Posle par dana informisanja, evo nekih novosti, u vezi Slovenije. Naši ljudi uglavnom tamo rade sezonske posleve. Satnica je 6€ Ako ideš preko agancije to je 3,5€ + ti nađu neki loš smeštaj gde spavaju 10 ljudi. Najbolje je kada te pozve firma ili kafić. U kafiću možeš da radiš vremenski koliko hoćeš. Ovo mi je ispričao drug. On se vraća za neki dan, posle 3 meseca provedenih tamo. Poznavanje jezika treba osnovno. Ako se pokažeš dobro zovu te i sledeće godine.

Posle par dana informisanja, evo nekih novosti, u vezi Slovenije. Naši ljudi uglavnom tamo rade sezonske posleve. Satnica je 6€ Ako ideš preko agancije to je 3,5€ + ti nađu neki loš smeštaj gde spavaju 10 ljudi. Najbolje je kada te pozve firma ili kafić. U kafiću možeš da radiš vremenski koliko hoćeš. Ovo mi je ispričao drug. On se vraća za neki dan, posle 3 meseca provedenih tamo. Poznavanje jezika treba osnovno. Ako se pokažeš dobro zovu te i sledeće godine.
Da ne budem da sam bezobrazan ili slično-ali raditi za 3.5€ van SRB je ludost

Ja znam da ima različitih ljudi i različitih životnih priča-ali to je stvarno premalo

To je bas malo za inostranstvo, 3.5e ...
Ovaj deo "ali je oni ne završavaju" a deficitarna radna pozicija je bas glupo od njih..

Jeste malo,ali vise od nista.
S druge strane mozda nadje neki drugi posao tamo.
Nemacki nije bas zgodan jezik za razliku od slovenackog,a u tim godinama se teze i uci.

3.5e ovde je ok satnica (ja povremeno radim bravariju za 2e), ali tamo je mala, jer je "zivot" tamo skuplji (sem ako nije sve placeno a radniku/ci ostaje cisto)..
Mada i ovo sto amdpower kaze, mozda moze da se nadje bolji posao + sigurno bolje razumeju srpski od nemaca :D

Jeste malo,ali vise od nista.
S druge strane mozda nadje neki drugi posao tamo.
Nemacki nije bas zgodan jezik za razliku od slovenackog,a u tim godinama se teze i uci.
pitanje je da li bi osoba koja boravi u Sloveniji i radi za 3.5e sat ... bila tamo legalno prijavljena i koja bi joj prava pri promeni posla bila :(
Iskreno to je bas bas ono ispod granice prezivljavanja to je cca 575e mesecno budite realni to nije dovoljno za zivot u Sloveniji ili mozda ja nesto ne pratim kako treba

3.5€/h je zaista jako loše, ali poenta je krenuti tamo, i biti tamo, nekako. Tada pored tog (loše plaćenog) posla, gledate oglase, vežbate jezik, pregovarate i tražite bolje radno mesto... Poenta jeste da je odande mnogo lakše tražiti tamo posao, nego odavde.

Ne gledaju vecinom ljudi da li je to malo vec da je to inostranstvo i tamo ce da "zarade".
Jedan primer mog prijatelja koji je pre neku godinu isao u Slovacku "da zaradi" pa mu je mesecno plata bila npr. 850e , gde je ovde vodoinstalaterskim poslovima (ukljucujuci keramiku) najmanje zaradjivao oko 800e .....

Isto tako i ovde mogu da nadju posao za tih nekih 575e, sto je opet malo i kod nas..
Tesko jeste (licno nemam stalan posao) ali ici preko da radis a da primas pare koje ti ni ovde ne bi bile "dovoljne" je bezveze

Nazad
Vrh Dno