Šta je novo?

Slova drajvova i Windowsi

Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
690
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600K
Matična ploča
DeepCool AK620 White
RAM
64 GB Kingston Fury Renegade DDR4 3600 Mhz
GPU
Gigabyte RTX Windforce OC 5070 12 GB
Storage
KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2 TB, Seagate Firecuda 530 M.2 SSD 2 TBCrucial® MX100 SSD 512 GB, Western Digital, Western Digital Caviar Green WD20EARX 2 TB
PSU
Be Quiet Pure Power 13M 850W
Monitor
Dell 24"
Mobilni telefon
Samsung A52S
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam 2 HDD-a podeljena na 2 particije kao i DVD i CD čitač. Jedan HDD sam dodao naknadno danas.

U Windowsu 98SE je sve OK (prijavljuje nove dve particije na D i F), ali XP prijavljuje nove dve particije na zadnja 2 slova, znači na H i I (imam i virtualni drajv). Mogu li to nekako da sredim pa da sve bude kao u Windowsu 98?

Drugo, da li je moguće da se namesti da prvi HDD, odnosno njegove 2 particije uzmu slova C i D, drugi HDD slova E i F itd.? Znam da je normalno da se particije ukrštaju (prva sa prvog, pa prva sa drugog...) ali bi ipak bilo cool da to može da se promeni.

control panel/administrative tools/computer management. pa onda Disc management, kliknes na particiju, imas properties i mozes da menjas driveletter i to bez restarta 🙂
radi i za cdromove itd

pozdrav

Hvala na savetu, mnogo mi je pomogao, tako da više nemam problema u XP-u. Postoji li nekakvo softversko rešenje za Windows 98? Konkretno, drajvovi se i dalje ne nalaze na istim slovima u oba Windowsa. Windows XP se nalazi na particiji D, tako da nju ne mogu da pomeram, a u 98-mici ona se nalazi na slovu E.

za win98 znam za cdromove da moze da im se menja driveletter, a za hardove neznam.

forsaken demon je napisao(la):
Postoji li nekakvo softversko rešenje za Windows 98? Konkretno, drajvovi se i dalje ne nalaze na istim slovima u oba Windowsa. Windows XP se nalazi na particiji D, tako da nju ne mogu da pomeram, a u 98-mici ona se nalazi na slovu E.

Koliko ja znam ne postoji... U DOS-u i pod WIN9X ne možeš da menjaš redosled dodeljivanja slova particijama.

Koliko se sećam, logika kojom radi Win98 u tvom slučaju je:
Ako je drugi HDD detektovan u biosu C: HDD1 particija 1 D: HDD2 particija 1 E: HDD1 particija 2 F: HDD2 particija 2
Ako drugi HDD nije detektovan u biosu (stavljeno na none, pa ga sam Win detektuje): C: HDD1 particija 1 D: HDD1 particija 2 E: HDD2 particija 1 F: HDD2 particija 2
Dakle, da bi dobio što želiš, ne dozvoli biosu da ti detektuje drugi HDD.

Nazad
Vrh Dno