Šta je novo?

Slim SATA power cable

GloryHunter

Cenjen
Učlanjen(a)
26.08.2009
Poena
169
Ok, prvo da se pohvalim - sklopio sam super ATOM 330 platformu u mini ITX kucistu. Sve je super, malo je - WinXP leti, cak pusta i full HD 1080p filmove. U kucistu velicine A4 lista papira i visine 8cm je stala Gigabyte ploca sa Atom procesorom, integrisanom grafikom i IDE hard diskom. Napajanje je ITX od 150W.

E sad, ima mesta samo za slim DVD-RW uredjaj koji sam narucio posle dosta premisljanja i uzecu ga sutra. Elem, problem je u tome sto na sebi pozadi ima standardni SATA data prikljucak , ali ima i 6-pinski manje standardan slim sata prikljucak za napajanje (nije kao standardni za hardove 15pinski).

U prevodu - treba mi ovakav adapter:

u709089-0.2%281%29.jpg

Zvao sam brdo firmi, servisera, preprodavaca..da ih ne pisem sve sada ovde - 90% njih nije ni culo za taj adapter. Sve prodavnice koje i imaju dvd slim uredjaje nemaju kabl. Jedino je firma Logo znala sta mi treba i rekla da nisam jedini trazio ali da nemaju. Jedino mi uliva poverenje sto sam nasao na e-bayu da ima da se kupi.

Moje pitanje upuceno svim dobrim ljudima ovde je: da li je neko imao slican problem i ako ga je resio da mi pomogne da nabavim kabl ovde u Srbiji. Ako nije, bilo bi mi korisno da se nadje jos neki 'sapatnik' sa istim problemom pa da porucimo skupa adaptere sa ebay-a i smanjimo troskove i resimo svoj problem.

Otvoren sam za sve predloge i sugestije 🙂

Poslednja izmena:
U pitanju je adapter sa prvog linka koji si naveo (data + 6pin slimsata power konektor na kraju), a na drugom je drugaciji (data + klasicni 15pin sata power konektor). Evo kako izgleda dvd uredjaj otpozadi koji trebam da prikljucim:

NAPPIOOND00512.jpg

Dakle, levo je 6pin slim sata power konektor (taj mi ide na zivce), a desno obican data sata konektor.

PS. Na slici je inace Pioneer DVR-TD08 uredjaj, na Lite ON uredjaju koji uzimam je isto ovako.

Problem resen - porucena 2 kabla iz Hong Konga - stizu za 20tak dana. Dok se ovi nasi sete da uvezu nesto pametno mogu i da osedim.

Ne ocekuj ih minimum 30 dana.

Zbog praznika sve posiljke debelo kasne.

Tako je, ja naručio nešto juče iz USA, rekoše mi da očekujem pošiljku tek pred kraj januara, najranije.

Posto sam porucio sa dva mesta kablove...konacno je stigla jedna isporuka 🙂 Konacno mi je proradio slim DVD-RW uredjaj u mini ITX masini. I jos povrh svega imam 2-3 kabla u visku. Jeste da su me papreno izasli, ali ko ce cekati par meseci da se pojave u EU malo vise i da se nasi uvoznici sete da to treba da uvezu i ponude uz svoje slim uredjaje koje uveliko prodaju bez kabla.

Posto sam porucio sa dva mesta kablove...konacno je stigla jedna isporuka 🙂 Konacno mi je proradio slim DVD-RW uredjaj u mini ITX masini. I jos povrh svega imam 2-3 kabla u visku. Jeste da su me papreno izasli, ali ko ce cekati par meseci da se pojave u EU malo vise i da se nasi uvoznici sete da to treba da uvezu i ponude uz svoje slim uredjaje koje uveliko prodaju bez kabla.
offtopic: nadam se da ne zamerate... koje kuciste si uzeo i gde? (pa ovo i jeste gde da kupim, a ja upravo trazim gde da upim neko fino malo kuciste 🙂 )

Koliko te je na kraju izašla cela *******cija sa slim dvd i power kablovima?
Ja sam razmišljao slično da uradim ali sam na kraju ipak poručio ovog eksternog Transcend-a
Jes' da nije interna varijanta ali izgleda pristojno i može da posluži za netbook i sl.

Pa ovako je ispalo - slim dvd uredjaj me je cini mi se izasao oko 3800din ili 3500 pred novu godinu..tako nesto. LiteOn. Bilo ih je u rasponu od 3500 pa do preko 4000 u radnjama - LG, Pioneer i LiteON ali niko nije imao kablic.

Sto se tice kablova:
Porucio sam prvo 2 komada preko jednog lika ali je on kasno porucio zbog nesporazuma i kostaju 550din/komadu.

U medjuvremenu je uletela druga kombinacija uvoza za 5kablova za oko ~400din po komadu i to sam nabavio za mene i par ortaka. Dvojica su u medjuvremenu odustala jer su bili nestrpljivi tako da sad imam par komada u visku. Inace jedino gde vidim da mogu da se kupe je ili USA ili Kina. Nema nista blize. Jeste me kostalo, ali se nadam da ce nekom zatrebati kablovi pa cu pokriti troskove. A i masina stvarno mnogo dobro i radi i trosi oko 50W (merio!) i prezadovoljan sam.

Zadovoljstvo nema cenu 🙂
Ja sam prihvatio da nikad neću biti zadovoljan računarom pa sam odustao od budženja i sl.
Dok radi - ne diram. 😀

Koliko imas SATA prikljucaka i da li masina ima pokretnih delova, tj. fanova? Da li je silent?

TIA

Ima 2 sata prikljucka, slika ispod:

ga-gc330ud.jpg

Ima jedan jako tih ventilator preko integrisane grafike kao sto se i vidi, i ima ventilator u ITX napajanju od 150W. E taj ventilator u napajanju se cuje tako da masina nije silent. Ali nije ni preterano bucna.

Poslednja izmena:
Ja sam se uspesno resio kablova koji su mi ostali u visku od drugog narucivanja na obostrano zadovoljstvo i mene i kupaca kojima je to trebalo ko lebac beli 🙂

Al mi jos nisu stigla ona prva dva kabla (za 550din po komadu) porucena iz Kine pred Novu godinu, ladno su se zagubili usput, pa su ih poslali ponovo. Ocekujem ih za desetak dana. Eto tako, da me ne bi ljudi dalje cimali na PM jel imam jos kablova 😀

Al ako kazes da stizu u Logo, super - konacno da nam svane svima sto hocemo da pravimo ITX masine.

Offtopic:
Jurio sam ranije, pa batalio, pa opet pocelo da me interesuje - jel ima kod nas ijedno mini ITX kuciste, ali da moze da primi opticki uredjaj standardne velicine (znaci ne slim!)?
Zanima me jer bih rado moju trenutnu HTPC masinu zamenio sa Atom 330 resenjem i Nvidia ION platformom u maleckom kucistu, ali bih hteo da zadrzim LG Blu Ray/HD DVD combo uredjaj u njemu. Jedino sto sam video na tu foru je bila gotova masina MSI Nettop i imala je takvo kuciste. Ako ima neko neke predloge...voleo bih da ih procitam 🙂

Gde si nabavio Blueberry CN-100BK-CN ako nije tajna 🙂

Nabavio sam u firmi Plutos.

www.plutos.rs

E sad, ne znam od koga je on uzeo, tj. ko je uvoznik. Pozovi pa proveri jel imaju na stanju i da li mogu da nabave..

hm ... reci mi kako ti radi taj HTPC aj jami mi se na PM da te malo preispitam 😉

Ne sluzi mi ova masina kao HTPC, u te svrhe koristim mikro ATX plocu 780G cipset sa Athlon X2 5000 65W procesorom.

Ova Atom masina nema HDMI izlaz i to joj je veliki minus za HTPC potrebe - zato treba uzeti Nvidia ION platformu. Drugi nedostatak 99% mini ITX kucista je vec spomenuto odsustvo podrske za standardne 5.25" opticke uredjaje. Ja imam blu ray/HD DVD kombo uredjaj od LG-ja i on mi vrsi posao u pravoj HTPC masini. Jedino bih menjao trenutnu HTPC masinu u Frontier Sonata kucistu ako bi pala cena Nvidia ION platforme i ako bi se KONACNO pojavilo neko ITX kuciste u koje moze da stane ovaj moj kombo uredjaj.

Inace ovaj gore pomenuti Atom sluzi kod mame u sobi za njene kancelarijske poslove, internet, office, mail i gledanje filmova s vremena na vreme.

a taj htpc fura 1080 bez problema ? reci mi koja je tacno konfiguracija ako ti nije problem 🙂

MA oba furaju 1080p mkv ripove bez problema, samo sto Atom to radi iskljucivo pod WinXP sa Core AVC kodekom, a pod Win7 secka i 720p na Atomu. E da, i grafika na Atomu je Intel GMA940 i PowerDVD kaze da je slaba za blu ray filmove, te zato ako hoces Atom bolje je resenje sa ION platformom.

Moja glavna HTPC masina upravo puni 2 godine a u pitanju su sledece komponente:

-Desktop kuciste - mikroATX Frontier SONATA (koristio sam i ATX Frontier Venus, ali mi je ovo prvo lepse pa Venusa upravo gledam da se resim)
-maticna ploca - Gigabyte GA-MA78GM-S2H sa AM2 socketom i 780G chipsetom i ATI 3200 integrisanom grafikom koja ima HDMI izlaz.
-procesor: AMD Athlon X2 5000+ 65W, ovo je vazno da bude low power procesor da se ne dernja napajanje i kuler, a ovaj je taman za blu ray i 1080p ripove
-LG HDDVD/Blu Ray combo uredjaj GGC-H20L
-2GB DDR2
-Win7 Ultimate
-320GB 2.5" hard disk Scorpio - ovo sam stavio zbog manje potrosnje jer je slabo hladjenje hard diskova u Sonati i to joj je mana. A i u nekoj doglednoj buducnosti cu preci na ION platformu samo da pojeftini i da nadjem mini ITX kakvo sam pominjao.

Eto to je otprilike to. Ako ces ici na AMD kao HTPC platformu, idi na AM3 socket i najjeftiniji 65W procesor jer ti ne treba nista jace.

Nadam se da sam pomogao 🙂

E stvarno nisam imao predstavu da su ovi kablovi tolika retkost, dok mi nije zatrebao jedan! Sad gledam, ali mrka kapa da cu nesto naci kod nas na trzistu.

Zamolio bih nekoga, ako ima neki viska za prodaju ili bilo kakav kontakt ili informaciju gde mogu da ga nabavim ovaj adapter.

@majki
ako ti još uvek treba adapter, imam dva komada viška

Nazad
Vrh Dno