Šta je novo?

Slim ASUS Eee PC X101

Opet ja sa isčudjavanjima, ali bih iskreno voleo da neke od ljudi sa ovog foruma upoznam, kako bi mi objasnili te stvari koje očigledno stalno propuštam da shvatim.

Šta je poenta, da i7 2630 radi bolje od Atoma 435, ili slično? O.K, mislim da to svi znamo? Iskreno ne razumem neke od prepiski ovde. Ljudi se žale da na ovom X101 neće moći da igraju Crysis maltene, ili da napišu magistarski? Ali on nikad nije pretenciozno rekao (kad bi pričao) "da ja sam moćni Asus netbook koji ispunjava sve želje" kao što to reklamiraju neki drugi brandovi sa jednako budjavim performansama ali višim cenama.

Po meni, ovaj netbook će kupiti oni koji znaju za šta im treba, i koristiti ga u zdravlju i veselju. Svi oni, stručnjaci, kupiće nešto drugo, i takodje zadovoljiti svoj ego.

dok su YT klipovi u 720p radili užasno.

@alekssBGD Evo i ovaj covek potvrdjuje ono sto ja palamudim od pocetka thread-a. Ne, ne treba ti i7 ali ovo sto je u ovom malisi svakako nije dovoljno za "savremen surf". Flash jeste zahtevan i flash jeste sastavni deo web browsinga. Tako da nemoj da mi kontriras bez argumenata, ni ti ni Air MAx. Jednostavno necete da vidite ocigledno.

@alekssBGD Evo i ovaj covek potvrdjuje ono sto ja palamudim od pocetka thread-a. Ne, ne treba ti i7 ali ovo sto je u ovom malisi svakako nije dovoljno za "savremen surf". Flash jeste zahtevan i flash jeste sastavni deo web browsinga. Tako da nemoj da mi kontriras bez argumenata, ni ti ni Air MAx. Jednostavno necete da vidite ocigledno.

ok, evo neću ti kontrirati.

Nemoj.

Čekaj malo, da nisi malo obrnuo uloge? Ne znam ko ovde kome kontrira bez argumenata, ja sam preneo svoje dvogodišnje iskustvo sa single core atom procesorom prve generacije, a ti na to lupaš kontru da tvoje teoretsko znanje ima prednost i da treba da ćutimo? Vrlo zrelo i argumentovano, nema šta.

Apropo snage Atoma, juče sam se zezao s jednim netbookom koji ima Atom N270 i na moje veliko iznenađenje, pustio je 720p rip gotovo bez problema, pogotovo oni nižeg bitratea :) dok su YT klipovi u 720p radili užasno.

Mogućnosti tog procesora svakako zavise i od operativnog sistema. Moj radi pod XP-om, i radi jako dobro. Bez problema otvaram po 20-ak tabova u browseru, youtube (podrazumevano) radi besprekorno, kao i sve vrste divx, mov, mkv fajlova. Naravno, nisam ni pokusao da pustam 1080p filmove, to unapred ocekujem da ne moze.

Isto tako, do pre neki dan nisam ni probao youtube 720p klipove, to ne otvaram ni na desktopu, ali ne zbog snage (desktop mi je sasvim dobar i za mnogo vise) nego zbog brzine ucitavanja. Meni je za youtube sasvim dovoljno, ako ne i previse i 480p (a narocito na ekranu od 10"), brzo se ucitava a kvalitet je odlican. Ali eto, ispade da siroti jadni single core atom moze da se izbori cak i sa 720p youtube klipovima, sto je mogucnost koju iskreno od njega nisam ni ocekivao a nije mi ni potrebna. Ali moze, bar ovaj moj, koji radi na XP-u. Naravno, za 720p mu trebaju svi raspolozivi resursi, zaboravite na multitasking i HD video istovremeno na ovom procesoru, on za to i nije. Ali zato te dve stvari pojedinacno radi odlicno.

Zakljucak, single core atom moze vise nego sto bi (razuman) covek ocekivao od procesora cija je povrsina 2x2 mm.

Poslednja izmena:
JA bih rekao da se ti tesis sa onim sto imas trenutno u posedu.

Ovde izgleda svako hvali svoga konja, tako da sto se tice "atom rasprave" mislim da je sasvim suvisno vise raspravljati o tome. :)

Ima covek sve ali sto se tice netbooka-a on ima atom procesor u njemu. Stoga, u pravu si. Svako svoga konja hvali :) Ali tako je to.

Koja je poennta ovog prepucavanja u stilu koji je duži?

Ima li nekog od moderatora da briše ovo?

Ako se neko odluci za kupovinu nekog netbook-a sa ovim konkretno modelom procesora bolje da procita sta smo pisali, pa neka proceni ili neka se sam uveri pre kupovine. Samo kazem, ja sam video, i nisam bio zadovoljan. Nije tu poenta koliko se dobija za odredjenu sumu koliko kosta neki netbook, vec ima li smisla da bude u kategoriji "netbook" ako ne mozes najvazniju (i najzahtevnju pritom) funkciju da koristis, a mislim na flash sadrzaj (yt i sl.) Dropovani frejmovi nisu tu da bi se navikli na njih ma koliko da je povoljna cena NETBOOK-a.

Koja je poennta ovog prepucavanja u stilu koji je duži?

Ima li nekog od moderatora da briše ovo?

Prepucavanje je bilo na temu plasiranja neistine. Svako bira spram svojih potreba/zelja/mogucnosti sta ce kupiti, i tu stvarno nema mesta raspravi. Ali ne mogu da ne reagujem kad neko govori nesto sto jednostavno nije istina. Koristim atom netbuk dve godine i jako dobro znam sta moze a sta ne moze. Jeste, to je slaba platforma pravljena da trosi sto manje struje na ustrb performansi i od njega treba ocekivati skromnije performanse. I jeste, pusta youtube besprekorno, sto je notorna stvar.

Pusta ali daleko od ovoga "besprekorno". Tu se ne slazemo. 360p i 480p ide lepo ali 720p i neke flash igre - daleko od fluidnog. Napreze se maximalno. I ima dropova koliko hoces.

Poslednja izmena:
Ja ne razumem sta se ovde tolko raspredla prica? Single core atomi su 3+ godine na trzistu i ne vidim sta novo ima u ovom racunaru, osim sto je malo tanji!? Meego? hehe

Sto se performansi tice, ako postoji hw akceleracija, onda ima smisla ocekivati da ce da radi kako treba (obzirom da i video i flash podrzavaju istu), inace nece. E sad svako ima svoje kriterijume sta znaci "radi dobro", pa ne vredi nabijati svoje misljenje drugom.
Ne razumem uopste kako je tema stigla do 2 strane, pa to je kao da ste uzeli o e2140 vs x2 4200+ da raspravljate i to na cemu crysis bolje radi...
Meni sad bas nedostaje jedna mala masina u zivotu, prodao sam 13" timeline-a. Znaci sve ima svoju ciljnu grupu.
Trenutnu grdosiju n53sv nosim samo kad moram, e on moze da pusti stagod treba samo dzaba mi to kad me mrzi da ga nosim... sve mi se cini da cu na telefon da natrpam video fajlove pa da ih gledam na moru (na 3" ekranu).
Naravno kad budem uzimao sledecu igracku, gledacu da bude 2core brazos bar.

Pusta ali daleko od ovoga "besprekorno". Tu se ne slazemo. 360p i 480p ide lepo ali 720p i neke flash igre - daleko od fluidnog. Napreze se maximalno. I ima dropova koliko hoces.

Ja imam MSi Wind u100 sa Atomom N270 i uz pravilno podešene kodeke pušta čak i 720p filmove veličine punog DVD-ja uz blago zamućenje slike pri brzim promenama slike. Podesi se da umesto da gubi sličice da smanji kvalitet prikaza. MKV 720p sa manjim bitrejtom (film od 135 minuta na 2,2 Gb) pušta bez ikakvog gubitka kvaliteta. Kvalitet slike na 720p (manji bitrejt) je primetno bolji od bilo kog divx/xvid snimka, ali daleko od toga da divx/xvid na 1024x600 rezoluciji ovog 10-o inčnog ekrana izgleda loše.
Nisam probao da puštam 720p Youtube snimak jer nisam imao potrebu za tim jer većinu tih filmića gledam informacije radi a ne vizuelnog doživljaja (često ga i nema). Po meni jedino trejlere filmova vredi gledati u rezoluciji koja je veća od 480p.
Ono što baš muči ovaj netbook je "komplikovan" PDF fajl jer prilično koči pri skrolovanju a za to je zaslužna "ultra mega giga" grafička 950 by Intel. Probao sam neke portable igrice (ne instaliraju se) i većina radi ali je po prilično mučenje igrati ih. Na primer NFS radi brzo samo ako je jedino moj auto u kadru čim se pojavi neki drugi igra usporava. Netbook-ovi prve generacije nisu ni namenjeni za igranje tako da to i nije neka mana.

S obzirom da ACER Aspire One 522 (AMD C50) košta 235€ Asus o kome je tema trebalo bi da košta od 180 do 200 € da bi bilo ko razmišljao o njemu.

Pozdrav

S obzirom da ACER Aspire One 522 (AMD C50) košta 235€ Asus o kome je tema trebalo bi da košta od 180 do 200 € da bi bilo ko razmišljao o njemu.

Pozdrav

Najavljena je cena od 199$ za Meego verziju, a 299 za Win. Cena je malo veca ali ne zbog snage hardvera (ovo ce biti najslabiji netbuk na trzistu), nego zbog ultra male debljine i mase za jedan netbuk. Potraznja za ovakvim uredjajem ce verovatno biti srazmerno mala, zato sto je i relativno mali broj korisnika kojima dovoljno znaci mala masa i debljina da zarad toga zrtvuju performanse. Onaj kome racunar stvarno treba svaki dan u pokretu, a ne kod kuce u krilu, znace da ceni ovako nesto i nece mu biti zao performansi. Svi ostali ce verovatno zaobici ovako nesto i uzeti neki od brazos modela.

Update: Ako na Meego verziju bude mogao da se instalira Win XP, to ce biti super kupovina.

Ponovo ti svoju pricu teras. Ni sa XP-m ni sa ne znam kojim drugim OS-om ne zasluzuje da se zove netbook. Pogotovo ako se pojavljuje na trzistu u 2011-oj godini kada neki telefoni skoro pa imaju vise hardverske snage nego ovaj mali kompjutercic. A cena je tek kriminalna za to sto nudi. Zato sam protiv ovog modela bio on Asus ili neka druga firma, poenta je da je ono sto se stavlja u njega kriminal.

Svako je za svoje pare najpametniji, tako da nek` izabere sta mu dusa iste;) Ali stvarno to sto ce on biti laksi za recimo pola kg ili tako, za mene npr. nista ne znaci, pogotovo sto su u principu svi oko 1.5kg. Naravno nekome to smeta, pa hoce da bude laksi, ali o ukusima ne vredi raspravljati...

Ponovo ti svoju pricu teras. Ni sa XP-m ni sa ne znam kojim drugim OS-om ne zasluzuje da se zove netbook. Pogotovo ako se pojavljuje na trzistu u 2011-oj godini kada neki telefoni skoro pa imaju vise hardverske snage nego ovaj mali kompjutercic. A cena je tek kriminalna za to sto nudi. Zato sam protiv ovog modela bio on Asus ili neka druga firma, poenta je da je ono sto se stavlja u njega kriminal.

Ma bre čoveče, pusti ljude na miru šta si se ostrvio kao svinja na trabanta, ako ti se ne svidja ostavi ga bre i idi dalje. Pljuješ ovde kao da ništa drugo nemaš u životu da radiš, šta je to što toliko fali ovom računaru po toj smešnoj ceni što te čini nervoznim? Atom 435? Pa šta, čoveče, do juče su bili i gori procesori tj i dalje su u ponudi. Za 17.000 din koliko će se prodavati - šta bi ti hteo, koji je tvoj problem, stvarno? Prestani da gnjaviš ljude, shvatili smo da imaš mnogo jači računar i da si stručnjak oko procesora, naučili smo da je Core i7 bolji od malenog Atoma.

Hvala ti!

Ja nekako sticem utisak da ste i ti i Air MAx zaposleni u Asus-u. A ako to nije istina onda ste definitivno umesani oko prodaje ovog nazovimo netbook-a na srpskom trzistu.. Ovde se prica o prodaji novog uredjaja sa tehnologijom starom vise od 3 godine. Ja ne znam sta TEBI nije jasno ?! Covece :whip: :eyebrows:

Ma bre čoveče, pusti ljude na miru šta si se ostrvio kao svinja na trabanta, ako ti se ne svidja ostavi ga bre i idi dalje. Pljuješ ovde kao da ništa drugo :dnemaš u životu da radiš, šta je to što toliko fali ovom računaru po toj smešnoj ceni što te čini nervoznim? Atom 435? Pa šta, čoveče, do juče su bili i gori procesori tj i dalje su u ponud:Di. Za 17.000 din koliko će se prodavati - šta bi ti hteo, koji je tvoj problem, stvarno? Prestani da gnjaviš ljude, shvatili smo da imaš mnogo jači računar i da si stručnjak oko procesora, naučili smo da je Core i7 bolji od malenog Atoma.

Hvala ti!

Hahaha! Jel mogu ja da koristim tu foru sa svinjom i trabantom? :-D Stvarno je navalio da hejtuje, kao da mu neko zavrce ruku da kupi single core atom, a on se ne da... Make love, not war(craft).

U cemu je problem, zar ti bas tako tesko pada da neko ima razlicito misljenje od tvog, pa to ne mozes nikako da svaris? Ako je tako, to je vec tvoj problem...

Meni bas treba prenosivi racunar da je sto laksi, zato sto ga vucaram po ceo dan u poslovnoj torbi uz razne dokumente i druge gluposti, takodje da bude i sto tanji. Na trzistu trenutno znam samo za jedan netbuk od 1 kg - Macbook air 11", koji je meni preskup. Uskoro se ocekuje ovaj Asus i Asus slider tablet i to je sve u toj kategoriji koliko ja znam. Ako znas za jos neki, pa ako je jos i jaci od ovog atoma, slobodno reci. Ako ne znas, ne znam sta bih ti rekao, osim mozda da se vratis na hejtovanje uredjaja za kojima nemas potrebe?

Ako ne mozes da poneses 1.5 kg onda ne mozes da poneses ni 1 kg. Prosto i jednostavno. Jer da si toliko slabasan da ti je problem da poneses dodatnih pola kg tezine KADA TI NETBOOK TREBA (ne racunam trenutke provedene cekajuci u redu u lokalnom supermarketu) onda ne bi ni izlazio iz stana vec bi sve poslove obavljao online i tada ti netbook ne bi ni trebao jer bi u tom slucaju bio na desktopu. Pricas da bi pricao.

Ako ne mozes da poneses 1.5 kg onda ne mozes da poneses ni 1 kg. Prosto i jednostavno. Jer da si toliko slabasan da ti je problem da poneses dodatnih pola kg tezine KADA TI NETBOOK TREBA (ne racunam trenutke provedene cekajuci u redu u lokalnom supermarketu) onda ne bi ni izlazio iz stana vec bi sve poslove obavljao online i tada ti netbook ne bi ni trebao jer bi u tom slucaju bio na desktopu. Pricas da bi pricao.

Ajd vazi. Vidim razumes se u sve, a i odlicno me poznajes. Evo ti testa, stavi lap-top od 3 kg u torbu i nosi ga 4 sata po gradu. Posle toga stavi netbuk od 1,5 kg. Imaces neku predstavu koliko si slabasan. A posle toga se javi da priznas da nemas veze sa zivotom. Iz tvoje price mogu samo da zakljucim da nista slicno nisi radio i da si klinac koji racunar koristi samo za zabavu i to kod kuce, sto samo po sebi nije lose, ali shvati da nas ima i odraslih koji radimo na racunaru za zivot.

Kakve veze ima sad laptop od 3 kg ? O kakvom bre testu pricas ? Ja sam kao klinac istovarao preko raspusta kamion glet mase sa dzakovima od 25 kg po ceo dan da uzmem kintu za more a ti mi pricas sad da bi kao odrasla osoba kolabirao setkajuci se sa netbook-om po gradu koji je tezi za 500g ?! Pocinjem da te gotivim sa ovim izjavama sve vise i vise ;)

Kakve veze ima sad laptop od 3 kg ? O kakvom bre testu pricas ? Ja sam kao klinac istovarao preko raspusta kamion glet mase sa dzakovima od 25 kg po ceo dan da uzmem kintu za more a ti mi pricas sad da bi kao odrasla osoba kolabirao setkajuci se sa netbook-om po gradu koji je tezi za 500g ?! Pocinjem da te gotivim sa ovim izjavama sve vise i vise ;)

Ja sam nosio dzakove cementa od 50 kg, pa mi opet nije ni malo prijatno da pola radnog vremena nosim u ruci torbu u kojoj je netbuk + razni dokumenti, fascikle i jos stosta, sto sa sve koznom poslovnom torbom bude po 3-4 kg. Posao mi je takav da sam SVAKI DAN pola radnog vremena u setnji od ustanove do ustanove, i veruj mi (kad vec nisi probao) da nije isto podici 3-4 kg i nositi 3-4 kg u ruci nekoliko sati. Niko od toga nece "kolabirati", kako ti to uvredljivo kazes, stvar je u tome da MENI TREBA da je ta torba sto laksa, i zato trazim racunar koji po mogucstvu ima 0,0 kg, ali posto to ne postoji, sto manje je tezak to bolje.

A tebi ako tako nesto ne treba, kupi brate mili sta god hoces i budi srecan i zadovoljan. Svi smo razumeli da je tebi ovaj racunar glupost i da ga ne bi nikada kupio, pa razumi i ti mene da se meni bas svidja i da su nam kriterijumi i potrebe potpuno razliciti i da nema svrhe dalje raspravljati o tome. Stvarno vise ne bih da smaram ljude ovde sa prepucavanjem sa tobom, tebi sta sam imao - rekao sam.

Ti ces "kolabirati" i ovako i onako ako po ceo dan teglis torbe i ono iz torbe, tako da tebe nista ne vadi da nosis lap 500 g laksi. Ja mislim da se to zove kod tebe autosugestija, lazni osecaj olaksanja. Ali radi kako zelis, i ja mislim da je dosta prepucavanja.

Ti ces "kolabirati" i ovako i onako ako po ceo dan teglis torbe i ono iz torbe, tako da tebe nista ne vadi da nosis lap 500 g laksi. Ja mislim da se to zove kod tebe autosugestija, lazni osecaj olaksanja. Ali radi kako zelis, i ja mislim da je dosta prepucavanja.
Čovek želi lakši netbook, a performanse mu nisu bitne, u čemu je tu problem. Zašto mora bilo kome da se pravda zbog toga?
Znam kako je vucarati skoro svaki dan na fax i nazad netbook, ponekad i adapter za isti zbog slabe baterije i nekoliko knjiga, skripta, nekad i mali kišobran za svaki slučaj :d i znam da svako olakšanje u težini znači.

Nazad
Vrh Dno