Šta je novo?

Slim ASUS Eee PC X101

Air-max

Cenjen
Učlanjen(a)
08.12.2010
Poena
199
Ocekuje se da se ovaj ultra-tanki ultra-jeftini lap-top/netbook pojavi u prodaji sledeceg meseca, pa je red da dobije svoju temu. Najavljeno je da ce kostati 199$ sa Meego OS-om, a verzija sa Windows 7 ce kostati 310$. Evo celog teksta sa engadget.com:

"That super thin Eee PC X101 that we manhandled back at Computex is just about ready to make its retail debut. Starting in July you'll be able to pick up one of these MeeGo-running crimson clamshells for $199 or, if you're a fan of desktop apps, Windows 7 versions (X101H) starting at $310. Inside the base model you'll find a 1.33GHz, single-core Atom N435, a six-cell battery, and a small SSD (probably of the 16GB variety). Unfortunately, the two most important details -- can it cut a cake and will it blend -- remain unanswered."

A evo i malo detaljnije najave sa slikama i sa videom:

http://www.engadget.com/2011/05/30/asus-brings-out-extra-skinny-eee-pc-x101-running-meego-hands-on/

Gde će to koštati? Kod nas prvo te dolare pretvori u evre a potom pomnoži s adva i dobićeš orijentacionu cenu

Gde će to koštati? Kod nas prvo te dolare pretvori u evre a potom pomnoži s adva i dobićeš orijentacionu cenu

Ma jok bre, slažem se da treba da se pretvori u evre, ali ne treba da se množi sa dva, pa pogledaj ostalu tehniku koja stiže legalnim kanalima. Pre će biti ako je u USA 199$ da će kod nas biti 220-230 evra, što je svakako super cena.

Trazice ovde za njega oko 300 bar ;), zar sumnjas ? ;)

Samim tim što je slim tražiće i 350e :)

Ma jok bre, slažem se da treba da se pretvori u evre, ali ne treba da se množi sa dva, pa pogledaj ostalu tehniku koja stiže legalnim kanalima. Pre će biti ako je u USA 199$ da će kod nas biti 220-230 evra, što je svakako super cena.

Super bi bila cena da ima solidan hardver. Ono što su stavili u njega je poražavajuće. Mislim, jednojezgarni Atom i to na 1.33 GHz. Još taj pobačeni MeeGo ali dobro to za nas i nije neka mana. Lako ćemo staviti Win.

A to koliko je Slim vidi se na poređenju sa MacBook Air. Ona kopija Air-a od 700$ što su najjavili je mnogo više slim nego ovaj zastareli netbuk.

S obzirom na izgled, plastiku koja deluje kao da je sa Aspire One a ne Asus netbuka i bedan hardver oni ovo treba da nude za 150$ sa MeeGo i 199$ sa Win 7 Starter.

Super bi bila cena da ima solidan hardver. Ono što su stavili u njega je poražavajuće. Mislim, jednojezgarni Atom i to na 1.33 GHz. Još taj pobačeni MeeGo ali dobro to za nas i nije neka mana. Lako ćemo staviti Win.

A to koliko je Slim vidi se na poređenju sa MacBook Air. Ona kopija Air-a od 700$ što su najjavili je mnogo više slim nego ovaj zastareli netbuk.

S obzirom na izgled, plastiku koja deluje kao da je sa Aspire One a ne Asus netbuka i bedan hardver oni ovo treba da nude za 150$ sa MeeGo i 199$ sa Win 7 Starter.

Ja bas mislim da je ovo super stvar za ljude koji bi ovaj netbuk koristili za NET i za BUK, a ne ocekuju da na uredjaju od 199$ projektuju, modeluju, igraju Crysis 2 i peku ustipke. :D

A sto se cena tice, istina da je kod nas sve skuplje, i mene to jako nervira. Jedino sto nije istina da je TOLIKO skuplje. Jedino je stvarno bezobrazna razlika u ceni kod nas u odnosu na ostatak sveta kod Apple uredjaja. E tu je stvarno sve duplo skuplje nego u USA. Zanima me zasto?

A sto se cena tice, istina da je kod nas sve skuplje, i mene to jako nervira. Jedino sto nije istina da je TOLIKO skuplje. Jedino je stvarno bezobrazna razlika u ceni kod nas u odnosu na ostatak sveta kod Apple uredjaja. E tu je stvarno sve duplo skuplje nego u USA. Zanima me zasto?

Asus ima predstavništvo u Srbiji i velikog uvoznika iza sebe a Apple uvoze skoro pa firme entuzijasti.

Predlazem da izbegnemo procenu kvaliteta izrade na osnovu fotografija, jer lici na gledanje u kristalnu kuglu. Sto se cena tice, osnovni model ce kod nas kostati manje od svega cime je ovde licitirano u evrima.
Pa cemu onda fotografije i video reviews, benchovce tesko da zanima samo izgled :p

Kontam da je ovaj model duhovni naslednik 4G Surfa (setite se prvih najava za eee, 199$ PC), tj. bice takoreci najjeftiniji model na trzistu, ali i pored toga upotrebljiv vecini korisnika.

Sent from my A70S using Tapatalk

OVo je postavio klasičan korisnik a ne Asus Srbija tako da je pitanje upućeno na pogrešnu adresu

Evo novih vesti o ovom racunaru:

ASUS Eee PC X101 product page goes live, still no release date
By Joseph Volpe posted Jul 28th 2011 7:05PM

ASUS has gone and made its super svelte Eee PC X101 official with a dedicated product page live on its site. We'd already gotten our hands-on with the crimson-colored ultraportable, but now there's a whole list of specs to flesh out this 920g wonder. The MeeGo-running netbook's rocking a 10.1-inch 1024 x 600 display, 1.33 GHz Intel Atom N435 (or N455) processor, 8GB SSD, Bluetooth, WiFi, SDHC card support and USB 2.0. Oh, and did we mention this 17.6 millimeter thin beauty comes in three shades of awesome? That's right, when this $199 netbook finally hits retailers' shelves, you can also snag it in white and brown (a Zune homage, we presume). There's still no word on just when this slight badboy's going to be available, but at least you now have a place to go and drool in anticipation.

http://www.engadget.com/2011/07/28/asus-eee-pc-x101-product-page-goes-live-still-no-release-date/
http://www.asus.com/Eee/Eee_PC/Eee_PC_X101/#overview

Slabo je bre ovo. Pa nece yt raditi kako valja:sceptic:

E bas bih voleo da vidim tog nekog ko ga kupi i prvi put ode sa njim na yt. Akcenat na facu i grimase nakon razocarenja :D

E bas bih voleo da vidim tog nekog ko ga kupi i prvi put ode sa njim na yt. Akcenat na facu i grimase nakon razocarenja :D

Da li si ti nekad probao netbuk sa single core atomom? Ja imam Asus netbuk sa prvim, najslabijim single core atomom koji se pojavio, i taj pusta yt klipove bez problema, kao I
720p mkv fajlove, a igrao sam na njemu i wow. Samo neko ko nije nikad probao takvu masinu moze da siri takve dezinformacije.

Uostalom, ako tebi treba nesto jace, preskoci ovo i eto. ;)

Probao sam. Izguglaj malo pojam "video glitch", vezano za flash sadrzaj. Znas kad neko kaze igrica mi radi, a onda bacis pogled i vidis da radi ali sa 20 fps. I onda kazes, ako si ti zadovoljan onda sam i ja. :D
Malo sarkazma ali nadam se da shvatas poentu. Jednostavno, yt klipovi ne idu tecno kao ni masa drugih flash zezancija (poput fb flash igara). Sve nekako koci, stuca, muci se masina da prikaze sta je programer zamislio. C50 ili N570, to su opcije u ovom segmentu. Sve ispod toga je kriminalno lose, bar po meni. To kupuju ljudi koje se ne razumeju u specs (penzioneri, deca, operisani od tehnike).

Probao sam. Izguglaj malo pojam "video glitch", vezano za flash sadrzaj. Znas kad neko kaze igrica mi radi, a onda bacis pogled i vidis da radi ali sa 20 fps. I onda kazes, ako si ti zadovoljan onda sam i ja. :D
Malo sarkazma ali nadam se da shvatas poentu. Jednostavno, yt klipovi ne idu tecno kao ni masa drugih flash zezancija (poput fb flash igara). Sve nekako koci, stuca, muci se masina da prikaze sta je programer zamislio. C50 ili N570, to su opcije u ovom segmentu. Sve ispod toga je kriminalno lose, bar po meni. To kupuju ljudi koje se ne razumeju u specs (penzioneri, deca, operisani od tehnike).

Pa ne shvatam poentu, da li je poenta da treba da verujem necemu sto "izguglam" vise nego svojim ocima? Ok, ako je tako, onda sam ja izgleda jedan od tih koji se ne razumeju u "specs". ;)

Meni na netbuku i ne treba youtube, igrice, filmovi itd, ali kad si vec zapeo da to ne radi, evo kako izgleda youtube 720p klip na mom ASUS Eee PC 1005HA (Intel Atom N270 1.6 GHz, 1GB DDR2):

Prvo, ovaj snimak sto si okacio kao da je snimljen fixnim telefonom. Jako slabo se vidi, detalji su ubijeni rezolucijom. Tako da ne mogu da ti kazem dal sve ide podmazano. Drugo, ovaj tvoj ima cak i jaci proc od ovog u naslovu thread-a. Tako da moze da bude samo losiji, nikako bolji.

Pa nije Atom 1,6GHz toliko los, moze da potera 720p mada se na ovom snimku bas najjasnije ne vidi, ali lici da ide. Ali kad bi tu bio Win7, tesko bi i njega terao.
Uglavnom stvar je u tome kakav ce biti ovaj atom na 1.3 GHz, koji ipak dosta zaostaje za N270.

Pa nije Atom 1,6GHz toliko los, moze da potera 720p mada se na ovom snimku bas najjasnije ne vidi, ali lici da ide. Ali kad bi tu bio Win7, tesko bi i njega terao.
Uglavnom stvar je u tome kakav ce biti ovaj atom na 1.3 GHz, koji ipak dosta zaostaje za N270.

Win7 svakako nije za atom procesore, ja bih u startu skinuo sedmicu i stavio XP.
Videcemo kako ce raditi, u svakom slucaju je smesno ocekivati od ovakvog racunara neku tesku multimediju, to je ultra lako resenje za vucaranje po ceo dan, kome treba nesto jace moze da kupi lap-top od 3kg + torbu ili desktop.

A da atom radi lepo, ako imate realna ocekivanja, to zna svako ko ga je probao. Pa ja od 2006. godine nisam video ni jedan racunar, desktop, laptop, netbuk, tabelt, na kome youtube ne radi super. Nerviraju me likovi koji cim izadje nesto novije, govore kako je prethodna generacija za "word i pasijans", i seku vene za tim najnovijim koji moze sve ultra mega giga, a kada ponovo izadje nesto jos novije, onda je to sto je do juce moglo sve, preko noci postalo "za word i pasijans".

Poslednja izmena:
Prvo, ovaj snimak sto si okacio kao da je snimljen fixnim telefonom. Jako slabo se vidi, detalji su ubijeni rezolucijom. Tako da ne mogu da ti kazem dal sve ide podmazano. Drugo, ovaj tvoj ima cak i jaci proc od ovog u naslovu thread-a. Tako da moze da bude samo losiji, nikako bolji.

Jeste, snimljen je fiksnim telefonom.

Kao prvo, zar nije normalno ocekivati da mi verujes na rec kada kazem tako nebitnu stvar? Mislim, Rekao sam da IMAM netbuk (znace ne nagadjam i ne teoretisem) sa atom 1.6 procesorom koji ne samo da moze da gura youtube najnormalnije, nego da moze da pusta i 720p klipove i mkv fajlove skroz normalno, bez seckanja.
Ti na to kazes u prevodu da ne znam ja to, i da izguglam da mi se to ustvari prividja?
Onda ti postavim klip, posto ispada da ili ne vidim dobro ili lazem, a ti mi kazes da klip nije zadovoljio tvoje standarde i da se zato ne vazi?

Poslednja izmena:
I na C50 procu mozes da pokrenes Crysis ali nije za to namenjen. On zaista perfektno radi ono kako se i reklamira. Sve preko toga je bonus. Ovde to nije slucaj. Klasicna zabluda kupca. Kada se sutra taj isti kupac bude zalio prodavcu da mu seckaju klipovi na yt i igre na fb onda prodavac treba da mu kaze da jeza forume i veb sajtove bez flesa odlican, a ovo je ipak heavy arcenje ? Jel tako ? Bas bih voleo da vidim koliko ce ih biti prodato u Srbiji ...

jel se zna kolika ce biti autonomija baterije jer bih ga koristio u pokretu i koristio bih samo 3g internet od oriona internet za poneti ovaj novi pripeid

I na C50 procu mozes da pokrenes Crysis ali nije za to namenjen. On zaista perfektno radi ono kako se i reklamira. Sve preko toga je bonus. Ovde to nije slucaj. Klasicna zabluda kupca. Kada se sutra taj isti kupac bude zalio prodavcu da mu seckaju klipovi na yt i igre na fb onda prodavac treba da mu kaze da jeza forume i veb sajtove bez flesa odlican, a ovo je ipak heavy arcenje ? Jel tako ? Bas bih voleo da vidim koliko ce ih biti prodato u Srbiji ...

Nema frke, samo ti lepo zaobidji ovaj komp, kupi neki i7 sto jaci, u nadi da ce bar on moci da uz minimum seckanja pusti 240p yt klip i svi zadovoljni. Bas me zanima kakav imas komp?

Apropo snage Atoma, juče sam se zezao s jednim netbookom koji ima Atom N270 i na moje veliko iznenađenje, pustio je 720p rip gotovo bez problema, pogotovo oni nižeg bitratea :) dok su YT klipovi u 720p radili užasno.

Meni takodje nije jasna poenta prepiske. Da li sam dobro shvatio da se postavlja pitanje da li će X101 sa Atom 435 puštati youtube clipove? Ja sam siguran da hoće, jer takodje, moja ćerka ima neki netbook sa lošijim komponentama koji bez problema to radi, mislim da je u pitanju ASUS 1008. Snimio bih isto i pustio nevernim Tomama, ali ga je pre nekoliko dana nagazila i polomila, sad više ne pušta ništa :)

Nazad
Vrh Dno