Šta je novo?

Slika pobrljavi prilikom starta Windowsa

• Začetnik teme Začetnik teme djatta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

djatta

Slavan
Učlanjen(a)
05.03.2007
Poena
304
Imam grafičku kartu Gigabyte GV-N240OC-1GI i sledeći problem. Ponekad se desi da kod restarta/uključenja računara zabrljavi sliku (i u BIOS-u), ali startuje Windows, gde je takođe zabrljana slika i javlja se poruke - device cannot start. Čim se restartuje računar (odmah u BIOS-u ili iz Windows-a, svejedno), sve se vrati u normalu, prolazi 3D mark, prolazi stability testove.
Da li neko zna šta može biti problem?

Moraš dati malo više podataka o tvojoj mašini. Koju ploču imaš? Da li si pre ove kartice imao neku drugu u sistemu? Koje drajvere koristiš?
Rešenje može biti gomila stvari, npr. stari BIOS ploče ili stari driveri. Daj malo više podataka...

Ovo sam video na gigabyte seriji sa zalman kulerom 3850 da se desava kod mog druga,znam da se igra i dan danas na toj karti a ovo nije resio.

Ploča je ASUS P7P55. Procesor Core i5 750, napajanje CM 460W.
Drajveri za grafičku su 6.14.11.9107, mada ne znam kakve oni imaju veze, jer mi brljavi i u BIOS-u.
Potpuno nova mašina je u pitanju.
Postaviću kasnije i slike gde se vidi na šta to sve liči.

Probaj ovako, izvadi karticu iz slota pa je ponovo ubaci. Proveri da li je legla u slot kako treba. Proveri i kabl od monitora da li je povezan na graficku kako treba...
Ako graficka trazi dodatno napajanje, promeni granu, da je ne deli sa nekim drugim potrosacem (HDD na primer).
Ako se problem i dalje desava, reklamacija...

Poslušaj nex999-a ali i nadogradi BIOS ploče na poslednju dostupnu verziju sa sajta.

Ukoliko ne prođe sve gore nabrojano, reklamiraj.

Inače, zadnja slika koju si postavio jako liči na situaciju koju sam imao u servisu pre šest - sedam godina. Asus A7V8 ploča, Athlon 2000+ i Radeon 9600pro. Povremeno su se dešavali ovakvi problemi u BIOS-u tokom učitavanja sistema čak i iznenada tokom rada u Windows-u. Nedelju dana sam se mučio da odradim valjanu dijagnozu, promenio sve komponente u sistemu i na kraju je problem bio procesor! Prvi i jedini put u svom životu sam video da CPU može da pravi ovakve probleme. Isto se dešavalo kada se procesor uparivao sa drugim pločama, memorijama, grafikama ili napajanjem. Kod nekih ploča je bilo više a kod nekih manje izraženo.
Možda je izolovani slučaj ali rek'o da podelim iskustvo...

Poslednja izmena:
S obzirom na to da se dešava povremeno a ne stalno, grafička je sigurno legla kako treba, mada sam je i vadio i proveravao.
Kabl od monitora nema veze, jer sistem prijavljuje "device cannot start", ali i to je provereno, naravno.
Kartica nema dodatno napajanje, ali i da ima HDD vuče 2-3W, tako da to nema veze.
Ne znam šta bih mogao da reklamiram, jer, kao što sam rekao, prolaze svi testovi bez ikakvih problema.
Verujem da AMD procesor može da napravi takav problem, ali INTEL teško.

Jedino što još nisam probao je da flash-ujem BIOS, ali ću da probam i to.

S obzirom na to da se dešava povremeno a ne stalno, grafička je sigurno legla kako treba, mada sam je i vadio i proveravao.
Kabl od monitora nema veze, jer sistem prijavljuje "device cannot start", ali i to je provereno, naravno.
Kartica nema dodatno napajanje, ali i da ima HDD vuče 2-3W, tako da to nema veze.
Ne znam šta bih mogao da reklamiram, jer, kao što sam rekao, prolaze svi testovi bez ikakvih problema.
Verujem da AMD procesor može da napravi takav problem, ali INTEL teško.

Jedino što još nisam probao je da flash-ujem BIOS, ali ću da probam i to.
izvinjavam se na rečniku:
šta lupetaš oko ovoga intel-amd???

nosi je na reklamaciju, falična je

Ne lupetam, nego nisam NIKAD video da je crko intelov procesor, a AMD sam se baš nagledao.
Jednom davno, dok nisam znao skoro ništa o računarima sam nešto čačkao i zaboravio da povežem kuler za procesor. Taj Pentium I je radio 6 meseci bez kulera i nije crkao. Probaj to sa AMD.
Ne planiram da pravim raspravu tipa "ko je bolji". Ako ti je do toga, pun ti je net prepucavanja.
Da je falična, ne bi prolazila testove i radila bez problema satima. Kad je vratim, uzeće je i pustiti testove koje će proći, tako da će mi reći - ne znam koji ti je problem, ovde sve radi. A da mi neko drži karticu na kojoj radim 45 dana neće baš moći.
Ili ću rešiti problem, ili ću je naterati da crkne skroz, ali ovako je neću vraćati.

Paaaaa, ako je stvarno falična, naći će se neki test na kome će pući. Valjda.
Ako ne, onda nije falična.😉

Paaaaa, ako je stvarno falična, naći će se neki test na kome će pući. Valjda.
Ako ne, onda nije falična.😉

I jeste i nije falicna.

Probaj da pronadjes noviji graficki BIOS (za karticu, ne za maticnu plocu) ili BIOS koji radi na njoj od drugog proizvodjaca.

Kartica ima problem sa tajminzima memorije i naponom, napon za 2D i idle rezim je suvise nizak za tajminge koje je proizvodjac pun entuzijazma stavio :d

Mozes da probas i malo da podignes napon za NB i PCI-E ako imas te opcije a i najnoviji BIOS za plocu moze da pomogne (neki proizvodjaci su bas zbog grafickih podigli te napone po defaultu).

P.S. Prvo probaj malo jace napajanje, neko 550-600W brendirano, taj 460W CM je taman na granici da ti pravi probleme zbog male snage.

Poslednja izmena:
Da, i ja bih rekao po prvoj i drugoj slici ali treća mi ne da mira... 🙂

Nazad
Vrh Dno