Šta je novo?

SLI ili ne

JJ Okocha

Slavan
Učlanjen(a)
28.01.2006
Poena
309
Mada to nije jedina dilema, ali mozda u dve reci koje su pravi benefiti uzimanjem SLI ploce (btw. moze se odmah reci i favorit u tom domenu) u odnosu na plocu bez SLI.
Kontam da je momenat za upgrade kompa, s tim sto bih svoj prodao (ustupio dobrom prijatelju, uz nadoknadu naravno), pa u tom smislu imam odredjene dileme...
Kontam da uzmem S939 plocu i nForce4 cipset; e, znam da svako ima svoje misljenje o tome na bazi raznih iskustava, ali me ineteresuje, s obzirom da sam igrac (s tim sto to ne znaci da imam 700-800 evra ili lupam vec koliko), koje su prave razlike izmedju tih ploca. Znaci neki optimum, jer ako sam do sada sve gurao sa nForce2 plocom, i radeonom 9550ge, uz 1G rama (okvirno pricam), kontam da je vreme za promene (verovatno odavno bilo, ali budzet :crash: )
Mozda i rec dve o DDR vs DDR2 (mada je bilo dosta na forumu).

Pazi - tendencija je da za 2 karte u SLI uvek možeš da kupiš za zbirni novac karticu koja je duplo brža od svake pojedinačno. Ako ne planiraš da kupiš 2 najbrže karte, od kojih trenutno ne postoji brže, pa da ih vežeš u SLI, onda je opravdano uzeti SLI.

Moj savet ti je da ujuriš dobru ploču, ali da ti SLI ne bude prioritet - u svakom slučaju, ako ploča ima SLI, ne moraš i da ga upotrebiš.

Pošto si pasioniran igrač, trenutno je možda bolje da uzmeš neku budžet konfiguraciju sa dobrom pločom i na nju da strpaš što bržu karticu i najmanje 1Gb RAM-a. DDR vs DDR2, sa stanovišta performansi u igricama - bolje da RAM-a ima što više, nema primetne razlike u upotrebi kad će ti grafička biti usko grlo kako god da okreneš (s obzirom na tvoj budžet).

Upravo tako. Bolje uzmi neku jeftiniju plocu i sto brzu graficku koju mozes da kupis. SLI je ipak (po meni) prilicno neisplativa stvar, cak i za buducnost.

Posto se ne bavis programima AutoCad ,3DMax itd. (bar to nisi spomenuo) i nisi vezan poslovno za racunar ( mislim ne zaradjujes vece sume novca sa njim) kupovina SLI ploce i koriscenje iste sa dva graficka aceleratora je besmisleni i skupo...Lepo uzmes plocu za 80-120 € grafiku do 160€ ( za te pare ces naci zver u odnosu na tu tvoju 9950) i miran si...

Ма какав SLI, начекаћемо се док он постане исплатив, ако се то икад и догоди.

Што се меморије тиче наравно DDR2 што значи sAM2 платформа ил' још боље ако будеш имао кинте за C2D.

Poslednja izmena:
Thanks guys for all! Cenim to!:)

Mozda neki predlog za plocu iz "budzet" konfiguracije? (Dobro bi bilo da bude Asus, MSI i sl. :trust: -> nesto sto ima kod Pakom-a, KimTec-a ili PIN-a). Iz unutrasnjosti se javljam, tako da je izbor uglavnom na pomenutim dobavljacima.
Razmisljam o GeForce 7300GT (znam reci cete dodaj jos 30-40 ojra i uzmi 7600GS, ali ***.:S: )

Mozda jos nesto, ima li opravdanosti (mozda je glup izraz s obzirom na kontekst) uzimati plocu bez podrske za DDR2 (koji ocito stupa na scenu), i opredeliti se za s939 uz DDR (u giga varijanti svakako)?

Hvala jos jednom na odgovorima?

Imas npr. u Pakomu MSI SAM2 K9N Neo-F nF 550 za 81.42 e. Slobodno uzmi GF 7300GT, najbrzi je Gigabyte. Ako ne nadjes, uzmi ASUS-ov 7300GT. Nema opravdanosti u kupovini S939 + DDR kombinacije.

Imas npr. u Pakomu MSI SAM2 K9N Neo-F nF 550 za 81.42 e. Slobodno uzmi GF 7300GT, najbrzi je Gigabyte. Ako ne nadjes, uzmi ASUS-ov 7300GT. Nema opravdanosti u kupovini S939 + DDR kombinacije.

Ima li neko negativna iskustva sa AM2 plocama?
Hocu da kazem da li je pametnije sacekati da se "preleze decije bolesti" i isprave eventualni propusti! Svakako se slazem da je logicnije razmisljati o platformi koja tek stupa na scenu, ali vidim da je i na forumu bilo debate po tom pitanju, pa sam stoga oprezan...

Ima li neko negativna iskustva sa AM2 plocama?
Hocu da kazem da li je pametnije sacekati da se "preleze decije bolesti" i isprave eventualni propusti! Svakako se slazem da je logicnije razmisljati o platformi koja tek stupa na scenu, ali vidim da je i na forumu bilo debate po tom pitanju, pa sam stoga oprezan...
Кол'ко сам видео многи су се жалили на прве верзије BIOS-а.

Кол'ко кинте можеш да издвојиш?

Poslednja izmena:
Кол'ко сам видео многи су се жалили на прве верзије BIOS-а.

Кол'ко кинте можеш да издвојиш?
<600 eur

Interesuje mi i sledeca stvar: recimo da sam se odlucio za Asus A8N-E i AMD Ath. 3200+ Box Venice i GeForce 7300GT (ako ne nadjem GigaByte -> Asus), buni me sto negde pise da ta ploca podrzava SATA II, a negde pise samo SATA... Moze li mi to neko malo pojasniti?

I jos nesto, a vezano je za kuler na chipsetu; kazu da je otklonjen problem sa riknjavanjem istog sa v2.0 rev. ploce,... Any comments?

Opet, hvala :banana:

<600 eur

Interesuje mi i sledeca stvar: recimo da sam se odlucio za Asus A8N-E i AMD Ath. 3200+ Box Venice i GeForce 7300GT (ako ne nadjem GigaByte -> Asus), buni me sto negde pise da ta ploca podrzava SATA II, a negde pise samo SATA... Moze li mi to neko malo pojasniti?

I jos nesto, a vezano je za kuler na chipsetu; kazu da je otklonjen problem sa riknjavanjem istog sa v2.0 rev. ploce,... Any comments?

Opet, hvala :banana:
S-ATAII HDD можеш да накачиш и на плочу која подражава само S-ATA као што је код мене јер су конектори исти, једина је разлика у теоретском преносу података, ал' то се у пракси не осећа.

Конкретно на Asus A8N-E можеш ставити било који PATA/SATA/SATAII HDD :)

Тај 3200+ није Venice већ Orleans.

@okocha:
A8N-e podrzava SATA2...trust me:)

S-ATAII HDD можеш да накачиш и на плочу која подражава само S-ATA као што је код мене јер су конектори исти, једина је разлика у теоретском преносу података, ал' то се у пракси не осећа.

Конкретно на Asus A8N-E можеш ставити било који PATA/SATA/SATAII HDD :)

Тај 3200+ није Venice већ Orleans.

Hvala, za odgovor o HDD-ovima.

Za ovo oko 3200+; zar nije Orleans core oznaka za proc. koji "ide" na socket AM2 (940pin)? A8N-E je socket 939 ploca, i mislio sam na nju da stavim 3200+ BOX, Venice core...

@nex999:
imas a8n-e, iskustva?

aha...sta te zanima?evo da kazem da nisam imao nikakvih problema...Vidis u mom konfig potpisu da trpi svakakav ram (hocu da kazem rasparni) i da se klokuje bez problema i radi super-stabilno.Clock procesora je savrseno jednostavan (revizija BIOS-a je 1008) ovaj moj venice trenutno radi na 2GHz, terao sam ga do 2,3 bez dizanja napona, al tu je memorija (na 333MHz) pocela da pravi problem...Jedino i jedino mogu da zamerim malo bucniji ventilator na chipsetu- ali SAMO kad se komp startuje...ali to nije nista strasno.
Inace ova ploca moze da potera i SLI, na netu sam nalazio testove gde je usivala full-SLI ploce sa 2x PCI-e 16 (ali koji u sli rade sa polovinom magistrale) dok se nisu pojavile full x16 SLI verzije. Btw. ova ploca od V.2 podrzava X2 procesore...
Mislim, za plocu uvek biram ASUS, pa ostalo sta vec...

Poslednja izmena:
Hocu da je pazarim (uz sve gorenavedeno - proc. i grafika, u odnosu na budzet), pa kontam da cujem kakva su iskustva ljudi koji su je koristili, posebno vezano za taj kuler na chipsetu (na svim forumima spominjese kao trn u oku za tu plocu, prvise bucan, cesto se kvari,...)

...To je apsolutno moguce, naravno_Ovde kod mene radi evo vec 10 meseci i sve je okej , da kucnem...

@nex999:
Pa, i ja sam imao cool iskustva sa nforce2 chipstom na ovoj asusovoj ploci koju sad koristim, i kako je do nekih varijanti proizvodjaca tipa Abit, DFI kod dobavljaca u mestu u kojem zivim tesko doci, odlucio sam se za model o kome pricamo, nesto budzim, kontam da ostavim ovu memoriju (iz potpisa), i ono sto sam gore naveo...
U svakom slucaju hvala na pomoci...

E, da, vezano za napajanje, imas li neki predlog u "budzet" klasi? Ja se necu zezati sa SLI varijantama, pa u tom kontekstu postavljam pitanje?

napajanje...toces morati da prolistas ovde po tredovima, ali za tvoju upotrebu bih ti preporucio trenutno aktuelni i jeftini Codegen...(koliko sam dosad video- okej napajanja u budzet klasi...)...Ipak ja bih na tvom mestu nasao ovaj LC Power kao moj ili bolji model, ja sam ga kupio bukvalno na slepo i definitivno se nisam pokajao:) on sad kosta oko 40-50 javora...i totalno necujno.

Hvala, za odgovor o HDD-ovima.

Za ovo oko 3200+; zar nije Orleans core oznaka za proc. koji "ide" na socket AM2 (940pin)? A8N-E je socket 939 ploca, i mislio sam na nju da stavim 3200+ BOX, Venice core...

@nex999:
imas a8n-e, iskustva?
Упс, нисам лепо прочит'о :S: мислио сам да хоћеш да узмеш M2N-E.

С обзиром на разлиkу у цену сада је у великој мери сулудо узимати s939.

Nazad
Vrh Dno