Šta je novo?

SLI i ATi

idavik

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
320
Jeste li primetili da ljudi kupuju ploce sa NF4 SLI chipset-om, pa posle montiraju ATi graficke? :smoke:
Citam pojedine korisnicke potpise i ne mogu da verujem. Po, meni je besmisleno. Ali, to nije kraj. Onda odem kod ljudi koji mi postave pitanje da li mogu da im stavim SLI sa ATi grafikom. :zgran: U tom momentu sam se osetio kao neko ko treba da sminka transvestita. Jos gore je sto su im prodali u jednoj beogradskoj kuci dve ATi GPU i ubedili ih da mogu da ih stave u SLi. :wall: Ili ni sami ne znaju, sto bi bilo najgore, ili profit, pre svega. :-devil-:
Prica od danas. Dolazim na servis i zaticem dve graficke x700. Okrecem se i ne znam sta da mislim. Pitam sta ce mu dve, kaze covek za SLI. Nisam znao da li da se smejem ili da placem. Citav sat sam mu objasnjavao da je SLI namenjen za NVIDIA GPU, uputio ga na bench, ali nista.
Ne mogu da verujem da se ovakve stvari desavaju. :wall:

A jesi ti čuo za CrossFire, možda bi se mogao malo informirati. :trust:

I daj mi molim te objasni ovo iz tvog signature-a: NVIDIA GeForce 6600@6600GT?

Poslednja izmena:
Sta ti ovo znaci? Jesi li ti procitao post? CrossFire, kakve veze ima sa post-om? Hvala za savet, pomalo cudno, ali hvala u svakom slucaju. Prica je o prodavcu koji je prodao ATi GPU koji moze u SLI! Molim te...

Nema druge, najverovatnije ce morati da vrati te ATi kartice i da uzme ko chovek jednu NV kartu 6600GT ili neshto jache i reshiti problem. A bash ako zeli SLI onda nek uzme 2. Mislim treba za to mnogo para.

CrossFire je kao prvo NEMOGUC sa 2 x700 kartice. Potrebno je da jedna bude x700 master ako uopste postoji x700 master za CrossFire..:D Kao drugo potreban mu je i ATI Xpress 200 CrossFire edition plocha...pitanje je da li toga ima kod nas?

Sve u svemu moze samo SLI da napravi a te Atijeve x700 moze da proda ako mu onaj ne vrati pare. Mislim 2 mu ne trebaju sem ako je ne zeli za neki drugi sistem.

Ima svashta kod nas. Mislim mogu da zamislim taj CrossFire sa 2 x700 karte koliko je jadan i bedan i koliko bi koshta u odnosu na performanse da je moguc ali nije.

Sve mi tu smrdi na nameshtaljku...neko je uzeo pare...x700 mu ne leze na lageru vishe...ha...Ko ce da to kupi pored mnogo boljih kartica za malo vece novce. Mislim opet moyda se desi da ih je dobio povoljno al' ne verujem poshto je uleteo u SLI sa Ati katrama....JEDNOM RECJU ..PACIJENT..:D

Odstampao sam mu tehnicke preduslove za SLI i Crossfire, naveo izvore podataka, izmedju ostalh i bench forum, pa ako mu to nije dovoljno... Mada, u poredjenju sa jucerasnjim danom, danas mi zvuci i deluje deprimirano. Preporucio sam mu 6600GT i dodatan RAM, ako je u mogucnosti da vrati i mainboard, pa da uzme DFI Ultra D.
Necu navoditi koja je firma, ali kada sam ih pozvao, prebacivali su me sa jednog na drugog, da bi mi na kraju rekli da pozovem tokom dana kada nekog bude u servisu, uz izvinjenje sekretarice sa simpaticnim glasom.
Poenta post-a je da ljudi uzimaju u startu skuplje varijante, ne razmisljajuci o kompatibilnosti, odnosno NVIDIA NF4 SLI chipset i ATi GPU.

dexx je napisao(la):
A jesi ti čuo za CrossFire, možda bi se mogao malo informirati. :trust:

I daj mi molim te objasni ovo iz tvog signature-a: NVIDIA GeForce 6600@6600GT?

Necu ti objasnjavati nista, imas daleko duzi staz na forumu. Znas i sam koji su uslovi za SLI, koji za CrossFire, tako da mi nije jasno zasto mi dajes besmislen savet. Za drugo, jesi li ti cuo za overclocking and modding? GPU je MSI Diamond serija. Nadam se da ti je poznata, ako ne, mozes se informirati putem search, cini mi se da imas i na forumu. Pozdav

Ne znam jel se kosi sa pravilima foruma, ali ja bih licno voleo da znam koja to smrdljiva firma radi takve stvari...

@idavik

pitao te je da mu objasnis kako si modovao 6600 sa gddr BGA cipovima u 6600GT koji ima skroz drugaciju i brzu - GDDR2 memoriju :)

Poslednja izmena:
Pa kloknuo je GPU na 500+ MHz... :D

Citaj: Ko je*e memoriju! :d :p

gx-x je napisao(la):
@idavik

pitao te je da mu objasnis kako si modovao 6600 sa gddr BGA cipovima u 6600GT koji ima skroz drugaciju i brzu - GDDR2 memoriju :)

Zar nema 6600GT DDR3 memoriju!? Mora da je omaska.

@idavik

A, jeli ti palo na pamet da su SLI ploche opremljenije ne misleci pri tom na SLI ?

6600GT ima GDDR3 memoriju koja radi na 900 ili 1000MHz, sve zavisi od proizvodjaca. E sad, ova Diamond radi na 400/800 i ima GDDR3 memoriju tako da je moguce da je kloknuo na nivo 6600GT...

ipak je idavik u pravu što se tiče grafičke. MSI Diamond (400/800) serija koristi PCB od 6600GT, procesor jeste 6600 ali razlika između 6600 i 6600GT procesora jeste samo u brzini, ono što je najvažnije Diamond serija koristi DDR3 memoriju tako da stvarno oc kartice daje 6600GT ako je procesor iz dobre serije. Ja jedino ne vidim svrhu ove kartice osim ako je dosta jeftinija od 6600GT serije.

Što se tiče Crossfire-a, to sam napomenuo pošto se iz idavik-ovog posta da zaključiti kako on misli da ATI ne može raditi u paru.

poz.

milanv je napisao(la):
@idavik

A, jeli ti palo na pamet da su SLI ploche opremljenije ne misleci pri tom na SLI ?

Na osnovu cega pricas da su SLI ploce opremljenije nego NF4 ultra ploce?

milanv je napisao(la):
@idavik

Objasni mi molim zasto bi korisnik kupovao mainboard sa SLI mogucnostima zbog dodatne opreme. Nisu u pitanju simbolicne razlike, svakako, ali razlike nisu tolike da opravdaju uzimanje SLI varijante. Mada, iz tvog pitanja, proistice da su neke ploce opremljenije, a da je SLI tek onako omogucen.

@dexx, nisam shvatio na temelju cega si zakljucio da je moje misljenje da ATi ne moze funkcionisati na analogan nacin slican SLI-ju. Izricito sam napomenuo situaciju SLI i ATi, dakle ne spominjuci Crossfire. No, u redu, ako je greska ili previd, nema problema.

Da, sto se tice GPU, u pravu ste, i za overclock memorije i procesora na njoj.

Npr. broj SATA konektora i integrisani kontroler su nekom bitne stavke.A i sa zvukom moze da bude kalkulacija (kod MSI ploca, konkretno). Na kraju krajeva useru ostaje prostora da u buducnosti proda ATi kartu i napravi SLI

Nekome? Koji integrisani kontroler? Nisam siguran da puno ljudi kupuje SLI varijante zato sto ima, nisam siguran, neka me neko ispravi 8 S-ATA port-ova. Ko ce koristiti 8 S-ATA HDD-ova? Profesionalci, ali... Danas je zvuk manje vise na svakoj NF4 mainboard kvalitetan. Onaj ko zeli kvalitetniji zvuk kupice PCI ili eksternu varijantu.
Zasto bi se mucio sa kupovinom ATi GPU koji ces koristiti na NF4 mainboard? Pri tom, pro futuro da proda ATi GPU kako bi napravio SLI? Molim te, objasni kako. Prvo, 6600(GT) isplativija je od x550/x600/x700. Drugo, novija je generacija u pitanju. Kada bi user prodavao RV350/360 bazirani GPU, zar se ne slazes da nece puno dobiti, u odnosu na GPU koji ce tada egzistirati na trzistu?

ma jok bre, u pravu je idavik, sigurno nije taj lik koji pojma nema ni sta je kupio, kupovao namerno sli plocu zbog vise sata konektora, pa da je tako ne bi uzeo dve x700 kartice...zeznuli su ga i kraj...ko mu kriv kad se nije raspitao, mozda je i sam insistirao na tome, a prodavci samo kulturno precutali i dali mu sta je trazio...

Vrh Dno