Šta je novo?

Sleep problem

wiz011

Guest
Učlanjen(a)
18.12.2004
Poena
440
Povremeno imam probleme pošto se komp probudi iz sleep moda. Do sada se desilo sledeće:

- rasturena slika na monitoru (1x)
- spontano resetovanje kompa (2x)
- irq not less or equal (1x, malopre)

Komp je kameno stabilan u svim drugim situacijama i očigledno je da se povremeno dešava da u sleep modu neke memorijske lokacije izgube sadržaj. Šta može biti uzrok ovome?

Postoji mogućnost da mu iz nekog razloga ne prija OC prilikom buđenja (RMClock je postavljen da 30 sekundi ništa ne radi, zbog nekih drugih problema sa kompatibilnošću), moguće je da RMClock pravi neke probleme druge vrste. Ja ću nastojati da ispitam, ali problem sa ovakvim stvarima je to što vi ne možete click-clack 500x da idete u sleep da bi eksperimentisali, a i opisani problemi su se pojavili u rasponu od mesec-dva (to ne znači da problema nije bilo i ranije, ali ranije po 15 dana nisam nikako gasio komp, a sleep skoro nisam ni koristio), znači u bar 90% slučajeva je sve OK.

Ako neko ima neku ideju, dobrodašla je.

U pitanju je najverovatnije nesavršen softver (windows ili šta već koristiš). U zavisnosti od konfe i sastava konfe, to se dešavalo u raznim varijantama i kombinacijama. Najčešće, neki od drajvera ne budu učitani kako treba po buđenju (meni redovno rezidentni softver a4tech miša koji aktivira dodatne funkcije tastera i duplog scroll-a), ili se tada desi konflikt - IRQ-a koji inače pri normalnom, pooolaganijem bootovanju uvek biva izbegnut. Nekada se to popravi reinstalacijom ko' zna kojeg drajvera a obično se nešto promeni u konfi ili cela, pa to nestane a pojavi se nešto drugo. Nekad, sve šljaka ok bez ikakvih intervencija - softver je čudo.

Meni se dešavalo slično. Posle "buđenja" slika na monitoru je :zgran:. Problem je bio overklokovana grafička, bilo je potrebno u AtiTool-u zaključati neku opciju pre klokovanja, ne sećam se tačno koju. Sad, šta ti koristiš, koje programe ...
Ne znam koliko sam pomogao, ali probaj da nađeš neke slične opcije. Što kažeš, ne možeš 500x pokušavati, ali...probaj

poz

ja sam sleep batalio, bude problema sa drajverom za tastaturu (G15), ili se neki od HDDa zaglupi, pa pocne da izbacuje "delayed write failed" i sl. Sad mislim da radi OK, al da se ne bi zayebavali... :)

Na cistom Win-u Sleep i Hibernate rade besprekorno. Problem je software-u koji ti radi u pozadini kada komp bacis u sleep mod. Resi problem metodom eliminacije.

Hm, znači tipujete na softver. Moja Win instalacija je boga pitaj koliko stara i ko zna šta tu sve ima, izgleda da onda nema rešenja.

Moja grafička je katastrofa za OC, tako da radi na default vrednostima, znači nije to.

Preporucljivo je raditi redovne reinstalacije OS-a, barem jednom godisnje. Tokom vremena se dosta djubreta nakupi. Ako se odlucis za reinslaciju isprobaj sleep i hibernate odmah posle instalacije driver-a, na cistom sistemu bez software-a. Ako ni tada ne rade onda je hardware-ski problem al o tom potom.

Preporucljivo je raditi redovne reinstalacije OS-a, barem jednom godisnje. Tokom vremena se dosta djubreta nakupi.
Jao, bre, znam... Ali znaš li ti koliko ja imam programa, custom podešavanja, čuda... Pa ja bar pola stvari koje sam podesio na kompu i ne znam više kako sam podesio, a na hrpu stvari sam toliko navikao da i ne znam jesu li default ili neka moja majstorija. Kad god reinstaliram Win ista procedura... Samo vidim da više ne radi ovo, pa ne radi ono... I onda ajd smišljaj i traži kako je to ranije bilo izvedeno. Da sam ja neki "default user" koji koristi "normalan Win" ne bih razmišljao ni 5 minuta, koliko god dobro održavan Win je toliko brži posle reinstalacije da je već to dovoljan razlog, ali ovako...

Odgovor na tvoje muke je Northon Ghost. Ja sam instalirao svoj Win nabacio brdo programa koje koristim, update-ovao ih preko neta i onda napravio image cele particije pa kada mi se nesto pokvari ili zakacim neki virus ja lepo spustim image sto traje oko 5 minuta za instalaciju veliku 8 GB. Problem resen!

Pa nije odgovor, jer sa image-a vraćam i sav taj crap. Ja, naravno, imam image particije, ali... Taj image je star nekoliko meseci, u to vreme je Win verovatno već bio "kontaminiran". Ako ga instaliram gubim najnovije izmene, ako napravim novi image tek onda ništa nisam uradio.

Rešenje bi bilo image savršeno podešenog "čistog" Windowsa sa instaliranim i podešenim svim glavnim programima. Ali ovo je lakše reći nego uraditi, jer dok ja sve ispodešavam to traje, a za to vreme se opet nakupi i kojekakvo đubre.

Poslednja izmena:
Rešenje bi bilo image savršeno podešenog "čistog" Windowsa sa instaliranim i podešenim svim glavnim programima.

Na to sam i mislio. Sta ce ti image necega sto ne radi? Samo ti mozes da odgovoris na pitanje sta ti se vise isplati da ulozis dan dva u reinstalaciju i sredjivanje sistema i onda uradis image ili da stalno gubis vreme resavajuci kojekakve probleme.

a zasto uopste koristis/koristite sleep?

A da li je neko pomislio da moze biti hardverske prirode!?
Ipak u hibernaciji sve ucitavas u ram, a posle "vratjas na svoje mesto"...

Ne radi se o hibernaciji vec o sleep modu. Pogledaj prvi post. Inace u sleep modu ram ostaje pod naponom.

Probaj da zamenish driver za grafichku,ili zvucnu kartu (da,da za zvucnu) jer i kod mene se to desavalo ili i u drigim varijantam u kojim pustim da se ucitavaju ili disu vise procese odjednom.Ja sam tipovao da mi je otishao procesor ili neki hardware i kasnije slucajno provalim da je bio problem driver za zvucnu i sada je sve cool.
I naravno garficku pusti da ti radi na default podesavanjima bez ikakvog OC.

Nazad
Vrh Dno