Šta je novo?

Slanje novca iz inostranstva / Slanje novca u inostranstvo

Postoji i opcija internet bankarstva kao sto su REVOLUT, MONZO i slicno, otvoris kod njih racun dobijes visa ili master card karticu i to je to, placas u prodavnicama bez provizije i podizes sa bankomata 200 - 400 UK funti bez provizije. Onaj ko uplacuje kintu obicno nema trosak u inostranstvu. Sto se tice nasih banaka ubni kredit je svojevremeno primao devizne uplate bez provizije dok je za slanje uzimao kintu, ostale banke imaju svoj cenovnik za proviziju na leganje love.

Znači pošto sutra moram slati novac sa bliskog istoka na račun u Srbiji, najbolje da odem u menjačnicu (nemam račun u banci ovde) i da oni za 20e posalju na moj račun?

Mada mi se čini da je bolje pretvoriti u USD$ pa slati nego u €, sudeći po kursu.. Mozda mi se čini samo. Uglavnom za transfer novca malo im se razlikuje kurs

Au izgleda bez civil id ne možeš slati skoro nikako, jedino raspali western

Tako sam se i ja smorio sa WU. Nije moglo nista smisleno. Na kraju sam uzeo Revoult premium, i napravio dve kartice jednu koristim ja jednu sam dao mojima u Srbiji...

Meni jedino preostaje da nadjem nekog ko ima banku pa da mi prebaci pare na moj račun u srb

Koju opciju preporučujete za slanje novca ka pravnom licu u Belgiji (potrebno da se izvrši uplata radi med. intevencije).
Da li postoji neka varijanta preko platne kartice (koliko znam Wise ne može ka pravnom licu već samo ka fiz. licu).

U pitanju je klasičan IBAN transfer.

@vatrogasac53 kod koje banke ima račun u Belgiji? Možda kod nas posluje neka banka koja ima bolju swift konekciju sa njom da bi manji bili troškovi.

@vatrogasac53 kod koje banke ima račun u Belgiji? Možda kod nas posluje neka banka koja ima bolju swift konekciju sa njom da bi manji bili troškovi.
KBC bank.
Ma swift će i biti na kraju, doslovno moram da podižem sa kartice i da odem u banku pošaljem klasičan swift transfer.
Mislio sam da li ima nešto iz fotelje, kao Wise.

Ali izgleda da nema za pravna lica, već samo za privatna tj ne može se poslati pravnom licu bez banke tj. iz fotelje.

@vatrogasac53 pojedine banke u Srbiji imaju putem m ili e bank mogućnosti iniciranja plaćanja ka inostranstvu, probaj u Mobiju možda su zadržali neku specijalnu vezu sa KBC bankom od koje su kupili posao ovde mada mislim da Mobi ide preko korespodenta Rajfajzen u Austriji.

da ne otvaram temu, koji je servis najjbolji za slanje i primanje, koristim pay pal godinama, ali sad zaista prevuse uzimaju, em na konverziji em na usluzi, pa tako na 25 eur koje treba da primim, na kraju dobijem tipa 17 eur, konverzija EUR u BAM pa jos usluga...ima li sta povoljnije... uclanio se u Revolut, ali sam na cekanju, moram da pozovem prijatelje i to traje danima

Drzava gde primas?

Ako dobro znam, Revolut ne mogu koristiti drzavljani BiH?
Slao sam iz Ger u BiH preko Western online, kostalo je 1,9e transakcija

Ako dobro znam, Revolut ne mogu koristiti drzavljani BiH?
Slao sam iz Ger u BiH preko Western online, kostalo je 1,9e transakcija
samo jos ovo, imam nakog WU , registrovao sam se preko maila, sad me zanima, kad mi neko salje novac iz inostranstva, koje podatke mu dostavljam za uplatu ?? i moram li ici na postu da dignem ili moze na banku da mi legne, e ta 2 pitanja jos ? hvala

Izabere zemlju slanja, valutu, ime i prezime, dodam i broj mobilnog, to je sve.

I može i na račun direktno, e sad ne znam kako je u bosni za veće količine, da li bi zezali zbog poreza i to

PItanje je ozbiljno, poznanik želi da kupi nekretninu za koju bi njegov sin poslao novac s one strane bare. Da li ga pri takvom transferu očekuje nekakav porez, u kom iznosu, i šta su njegove obaveze? Zahvaljujem
Placa se usluga banke iz koje se salje novac, usluga posrednicke banke ako je ima i na kraju usluga knjizenja priliva na tekuci racun u Srbiji.

Pozdrav narode! Da ne bih otvarao novu temu, moje pitanje se takođe tiče međunarnodnog transfera novca.

Negde na internetu sam naišao na informaciju da se svaki iznos preko 100.000,00 RSD na godišnjem nivou koje lice u Srbiji primi iz inostranstva da će mu biti oporezivano. Kao do 100.000,00 RSD na godišnjem nivou se smatra kao pomoć rodbini, a sve preko podleže proveri poreske uprave i biće oporezivano. Mene zanima da li je ovo tačna informacija?

Hvala unapred svima!

Nisam imao do sada problema, poslednjih pet godina posaljem oko 4000e godisnje.

Iz koje države i na koji način?

Iz Irske, WU (350e po transferu). Ne racunam neka druga slanja, kao i usluzna.

Da li šaljete u celosti ili iz nekoliko puta? Da li to ima veze sa bilo čim? Hvala puno na brzim odgovorima

За овакве ствари је боље бити обазрив и опрезан - поделити новац на више особа, оставити кеш кад сте у прилици, или просто директно плаћати неке услуге, нпр. моја жена својима наручује робу из Идеје, Макси и сл. Нисам сигуран да ће пореска јурити некога због пар хиљада евра годишње, али боље бити испод радара ако је могуће.

Apsolutno se slažem sa Vama, zato sam i hteo da proverim informaciju.

Da potvrdim @MegaSkot što je izneo ja isto šaljem preko PP godinama za sada sve ok.

Koja je varijanta za Hrvatsku/Sloveniju ako tamo otvorim račun zbog plate?
U koju banku ako je ima kod nas ili da idem preko Mozart? 😁😁

@jocasylver za Hrvatsku Addiko, a Sloveniju NLB, mada tu postoji trošak od 5€ fiksno (ovaj tarifni stav je definisan kod nas, u CG i BiH pa trebalo bi da je isto i kod njih, ali ipak proveri, pošto su to bivše Kombanke, a NLB je izvorno slovenačka).

Nazad
Vrh Dno