Šta je novo?

Slanje novca iz inostranstva / Slanje novca u inostranstvo

Nije ni pomoc porodice, nego prijatelja, a ako bih rekao da je porodice, onda dokazivanje rodbinske veze...
sta si se uplasio, nece te niko streljati zbog te sitnine. To se zove pomoc porodici, a ne pomoc medju clanovima porodice. Tako su to zakonodavci krstili. Znaci moze bilo ko da ti posalje i niko ti nece traziti nikakva dokazivanja. Bankama je dovoljno sto vise ne daju kamate, pa i ne traze preko pite pogacu, a drzavi je opet dobro jer ce ti pola toga uzeti preko raznih poreza taksi, akciza, konverziji... na raznu robu

Zna li neko dal mogu pare preko western uniona da se podignu sa pasosem, posto mi je istekla licna karta?

Verovatno moze, ima slika, ima maticni broj, odes do banke ili poste pa pitas, znace jer se kod njih dize novac...

Koji bi bio najjeftiniji način da mi iz USA šalju 1-5k $ svakog meseca? Da li država prati WU uplate ka meni? Do sad sam imao paušalnu firmu pa je bilo sa firme na firmu ali za 2022 mi povećali porez pa bih prestao tako..

Pokušaću da budem jasniji - nije važno da li novac završi na računu ili u kešu. Ne pokušava niko ništa da sakrije već da dođe do informacija. Pitanje je jasno - treba prebaciti novac regularnim tokom, koristeći neki od servisa (banke, pejoniri, westerni ili šta već). Šta biste preporučili ukoliko imate iskustva i šta takva transakcija podrazumeva, mimo samih troškova transakcije, a u smislu poreza i pravdanja istog pred državom.
Pošto se novac šalje iz Kanade, prvo provjeriti koliko će Kanada uzeti poreza na iznos tog novca koji se šalje iz države (Kanade), pa onda transfer iz Kanadskog dolara u Euro pa u Srpski Dinar.
Čisto sumnjam da imaju direktno kanadski dolar u RSD valutnu konverziju.
Znam da je meni veliku sumu trebala banka uzeti za prenos iz AUD u Euro pa u BAM (bosansku konvertibilnu marku). Naravno ovo je bilo sve pravno, putem banke. A i bilo je prije skoro 10 godina.

Pogledaj malo ovde...

Koji je najbolji način za slati novac iz arapskih zemalja u Srbiju?

Čuo sam Wise da je dobar i mala provizija, zna li ko o tome?

Ja koristim Western Union, najmanja provizija ali nije najbolji kurs (kao ni na jednoj platformi)
Recimo računa mi funtu 127dinara dok je kurs 135..
Najbolja opcija bi bila, otvori neki online account sa debitnom karticom i posalji karticu u Srbiju.
Ima masa bankomata koji ne uzimaju proviziju i konverzija je odlična.
(Naravno, zavisi koja je količina novca sta saljes jer dnevni cash withdrawal je limitiran na 300-500 funti)

Imate zakon koji jasno definiše koji priliv na račun, na godišnjem nivou se ne oporezuje, a na sve preko država traži svoj deo.
Jer kako god se uzme, novac koji se šalje se računa kao prihod i na to ide porez.
I za pomoć postoji limit na godišnjem nivou koji se ne oporezuje, na žalost, ili da se pročita zakon u sitna crevca ili (bolje) da se konsultuje advokat.

Editovao sam naslov, da dodamo i drugi "smer" slanja, iz Srbije u inostranstvo.

Kako najpovoljnije poslati manji iznos (cca 300e) u inostranstvo fizičkom licu?
Saznao sam da Mobi banka naplaćuje 2700 din ili 0,7%. Ima li neko povoljniji?

Povoljnije moze biti ako se prenosi vrse izmedju zemalja u kojima posluje ista bankarska grupacija ili ako banke saradjuju pa bude kraci put novca a samim time i manje provizije. Znam da OTP i NLB imaju povoljnije nadoknade ako se salje u okvriru grupe. Ovde je oko 1200din provizija fiksno do iznosa od 5000€$ dok je recimo prosecan transfer u Evropi je oko 20€ tako da tih 2700din sto uzima mobi nije mnogo. Naravno pistoji opcija da recimo posaljete x iznos i da od togiznosa se napkate svi troskovi opcija OUR pa da onome kome ste uplatili stigne manji iznos. Opcijom SHA svako snosi troskove svoje banke a to nekada ume da bude vece nego slanje sa opcijom OUR.

Zna li neko možda neki novi povoljniji način za slanje novca iz arapskog sveta u Srbiju?

Naravno ne mogu da otvorim račun u banci svoj ovde, da mogu slao bih tako.

Neki način a da je povoljan, i primer neki, koliko uzmu preko tog nekog vašeg načina slanja na npr. 5000€

Zna li neko možda neki novi povoljniji način za slanje novca iz arapskog sveta u Srbiju?

Naravno ne mogu da otvorim račun u banci svoj ovde, da mogu slao bih tako.

Neki način a da je povoljan, i primer neki, koliko uzmu preko tog nekog vašeg načina slanja na npr. 5000€
ako saljes iz inostranstva sa privatnog racuna na privatni u Srbiji i navedes da je svrha "pomoc porodici", mozes slati do 10.000e mesecno, a provizija je neka sitna, nekoliko eura (ne secam se tacno), do prosle godine je bilo bez provizije. Ako saljes sa racuna firme na privatni racun, onda deru koliko mi je poznato, pa nisam ni pokusavao. Ja sam najvise koristio racune u kombank i intesi (ide preko dojcebanke) i nikad nisam imao nikakvih problema.

Znači pomoć porodici do 10k € i nema problema nikakvih u našim bankama?

Pa šaljem odavde ali nemam račun u banci ovde, tako da gledam na koju foru poslati bez računa (naravno ne western)

mislim da ne moras da imas racun za slanje, ali bolje je da pitas tamo u banci. Kad saljes naplatice ti jedno 20 e, a ja sam napisao kako je za primaoca kod nas. Meni je stizalo i za sat vremena sa dalekog istoka. Trazi od primaoca da uzme iz svoje banke instrukcije za placanje i neka slika i posalje ti, trebaju ti njegov iban i swift.

To će biti odlično onda ako ne treba račun u banci, i ako može kod nas da se šalje bez pravdanja nekog

A reci mi u kojoj valuti to stigne na srpski devizni račun, i je l' puno uzmu na kursu ako prebacuju u evre na primer?

P. S. Da ima valjda jos neka zackoljica kaf se salje u Srbiju npr. Za Intesu kad se šalje imaju 2 swift-a, pa onda valjda prvo mora za Intesa italy da se salje pa onda tek za Srbiju... Jer nismo u EU valjda...

hvala na dijeljenju, ovo je ono što sam tražio! :D

To će biti odlično onda ako ne treba račun u banci, i ako može kod nas da se šalje bez pravdanja nekog

A reci mi u kojoj valuti to stigne na srpski devizni račun, i je l' puno uzmu na kursu ako prebacuju u evre na primer?

P. S. Da ima valjda jos neka zackoljica kaf se salje u Srbiju npr. Za Intesu kad se šalje imaju 2 swift-a, pa onda valjda prvo mora za Intesa italy da se salje pa onda tek za Srbiju... Jer nismo u EU valjda...
nema nikakvog pravdanja, to je sve po zakonu. Valutu treba da naznacis da stigne u EUR ako je racun primaoca u eur, ako je za neki od $ onda naznacis koji $ (moze i kanadski i mislim australijski pored usa, funte i svajcarac koliko znam, a sada najnovije i dirham (UAE) i denar SMK), u suprotnom ce ti se novac vratiti ako je kod nas stigla nekonvertibilna valuta.Ne znam koliko uzimaju za konverziju, uglavnom je u bankama losiji kurs nego na menjacnicama, ali to je postupak...

Kad upises swift, to je adresa banke kojoj saljes i ne brini preko koga ide, njima tamo sve izadje na racunaru, a iban je broj racuna na koji saljes. Trebaces da upises i adresu primaoca, ime i prezime i svoje podatke.

Banke znaju malo da dave sa potpisivanjem izjave o poreklu novca i da nisi politicar.. ali to je formalnost i kada se radi o vecim sumama, jer im to trazi narodna banka. Uglavnom sa tim transferom nece ti niko praviti problema, samo pazi da li je proslo 30 dana kada ponovo saljes istom primaocu, da te ne bi iznenadili nekim vecim porezom. Znaci mozes svakog meseca u toku godine do 10 soma eura mesecno.

Poslednja izmena:
Mnogi nisu sigurno videli ovaj video, gde slanje novca preko WU nikako nije 100% sigurno
i svakako trebate dobro razmisliti pre nego što se odlučite preko njih da šaljete jer nikakvu
sigurnost nemate!

Max, nije ti ovo Ana forum pa da pises ovakve postove, delujes kao WU anti bot.
Sta god da je koristio, prevarili bi ga jer ga je zaslepila pohlepa, sa kilometra se videlo da je prevara.
Tako dobar auto a tako jeftin... Jedan od mnogih koji su pali na tu foru i prihvatili zongliranje sa prodavcem.
Ocigledno je druga strana imala u ovlascenom WU predstavnistvu svog igraca i da je osteceni dao vise podataka nego sto tvrdi.
Kolega je prosao tako i to sa uplatom na racun. Ispostavilo se da je radnik u banci bio umesan i da je prevareno gomila ljudi. To sada znaci da ne koristimo vise banke?
Koristim WU godinama i nikada problem nisam imao jer se drzim striktnih uputstava od strane WU, koje ti se pojave preko celog ekrana da izmedju ostalog, ne radis ovakve stvari kao osteceni.

Da, samo za "malu" razliku od tvog kolege koji je verovatno bio obeštećen od strane banke ovaj svoje pare nije video nikada više!? o tome se radi...
Tako da samo poređenje banki i ovih je malo neozbiljno po meni?

Zasto bi bio obestecen od strane banke? Jer je svojevoljno nekom uplatio na racun? Banka je kriva jer su vece kolicine novca isplacene prevarantu odjednom, nije kriva za samu prevaru, kao sto ni WU ovde nije kriv jer lepo upozorava da ne radis ovakve stvari.
Tako da smanji dramu i procene ozbiljnosti, koristi mozak i neces biti prevaren.

Ja sigurno neću biti prevaren jer ne šaljem preko WU i tih šalterskih firmi sa jednom nakrivljenom kamerom,
jer nikada preko njih ne bih ni slao. Eto vam i primer na sumu od 2.400€ ovaj je platio taj "prenos" 85-90€ ...
Pa za te pare verovatno i sada može otići do Nemačke i odneti lično? :rolleyes:

Znači pomoć porodici do 10k € i nema problema nikakvih u našim bankama?

Pa šaljem odavde ali nemam račun u banci ovde, tako da gledam na koju foru poslati bez računa (naravno ne western)
Pa gde prijatelju gde šalješ odavde tamo...zar ne ide obično to u kontra smeru.. :ROFLMAO: šalim se naravno...
Bez računa pogledaj svakako slanje i preko Paysend, mada moj neki lični savet ti je da pošalješ toliki novac ipak preko banke.
Za takve sume i zarad tvoje sigurnosti, isplati se otvoriti neki račun u npr. Rajfajzen banci gde mislim dobijaš celu prvu godinu
besplatno održavanje deviznog računa (ti proveri). Odneseš posle ili prilikom otvaranja računa novac i deponuješ ga na svoj
račun. Dalje ti samo trebaju podatci od primaoca, njegov swift, iban , br.računa ili šta već traže i miran si. Naravno, uvek možeš
sve proveriti pre otvaranja bank.računa pa ako ti se to isplati...(y)

iban je broj racuna. A raifeisen banka samo za odrzavanje naplacuje 5€ mesecno.

To sam ovako više napisao da ne nabrajam... :ROFLMAO: Inače RB meni
naplaćuje 250 din. mes. održavanje gde imam i devizni račun.

Placam godinama 1,90€ za prenose do 5000€ preko WU za slanje po celom svetu.
Nemoj deliti savete ako ne znas kako tacno stvari funkcionisu.

Tebi naplacuju 250 zbog starog racuna, a ja sam skoro bio kod njih da otvorim racun i rekli mi 5€/ mes. za nove klijente, intesa 1,2€, dok banka post. stedionica ne naplacuje odrzavanje ali naplacuje oko pola evra svaku promenu stanja. Odnosi se na devizne racune.

Placam godinama 1,90€ za prenose do 5000€ preko WU za slanje po celom svetu.
Nemoj deliti savete ako ne znas kako tacno stvari funkcionisu.
To i ja tebi mogu isto preporučiti, mi smo ipak većina ovde u Srbiji a ne u EU ili Nemačkoj!?
Drugo otvori sajt WU za Srbiju i vidi koje su provizije i mani me Dojčlanda i kako je tamo sve
super truper...ok?

@Zuel..
brate onda parola snađi se...

Moraces prvo procitati sta je tacno naslov teme. Takodje moji navodi ne vaze samo za Nemacku.
Nastavis li ovakav stil pisanja sa polu informacijama, bices udaljen sa foruma.

Pisali su vec clanovi koji su u UAE, Izlrael i sl sta im se pokazalo najbolje, potrazite po forumu.

Zašto da budem udaljen sa foruma? Ne vređam nikoga i iznosim svoja mišljenja.
Plus pokušavam da objasnim ljudima koji traže pomoć oko slanja novca preko WU odavde da im je to jedna od najskupljih i najnesigurnijih načina slanja novca.

Ne trebaju nam misljenja, trebaju nam cinjenice na osnovu kojih ce clanovi doneti svoje misljenje tj zakljucke sta im je najbolje.
Puno je 80€ provizije ako saljes 2500€ bilo gde, gde ce primalac za par minuta imati kes u rukama bez ikakvih pitanja i ima predstavnistva na svakom cosku?
Banke, PP i sl se cekaju danima da mozes podici pare sa mnogo vecim troskovima i peripetijama.
Da li je WU najbolji za svakog? Nije sigurno.
Ali da si upoznat sa servisima i kako funkcionisu, znao bi da je video prilog koji si postovao cisto dovodjenje ljudi u zabludu jer nisu napomenuli neke kljucne stvari koje sam vec objasnio.
Nadam se da je sada jasnije.

Nazad
Vrh Dno