Šta je novo?

Slackware 9.1

voodoo_

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2003
Poena
930
Vredi li ga uzimati (na dva diska)? Znam da slack bash i nije user friendly, ali me interesuje kakvo je stanje sa drajverima (da me ne docheka situacija kao sa debianom 3.0 woody-jem, koji je kao bio najnovije izdanje, a nije imao drajvere za radeona 9000)... dakle ne mora bash *****-friendly kao mandrake, ali ne mora ni da mi jede zhivce kao dotichni debian...

malopre sam bio na slackware.com, i bash se hvale kako su updateovali sve pakete (xfree86 4.3.0, mozilla 1.4 itd.) a i na ati.com imaju drajvere za X 4.3... ali bi mi ipak znachio savet nekog iskusnijeg.

i da, jel slack podrzhava instalaciju .rpm paketa za redhat/suse?

Slack ne podržava instalaciju iz rpmova, ali zato sve instalacije teku glatko iz soucea...

Drajveri se najnormalnije instaliraju, kao i na svakoj distribuciji. Ali, prvo treba da ih skineš sa neta 😉

I da. Slackware nije nikako user friendly, ali kad ga namestiš kako ti odgovara, milina...

A diskove uzmi. Neće da se bace 😉

a jel ima neko ovde da poseduje iste, i da hoce da ih narezhe za nekakvu menjazhu or something?

ja sam pre jedno nedelju dana stavio slack...
sve sam lagano instalirao, samo me je radeon 9200 malo muchio....
Slackware je ODLICAN!!!..

inace ko kaze da nemoze rpm ? drajveri sa atijevog sajta su u rpm formatu...
ide se na rpm2tgz, pa zatim sa installpkg instalirate taj tgz file...
a sto se tiche sourcea, oni po obicaju ido super.....stavis full instalaciju i sve prolazi bez problema...

inache ja ne bih rekao da slack nije user frendly... samo je malo komplikovaniji.... ali na kraju, kada se sve podesi...ide sve ko ludo...

Dobro de. Može da se instalira rpm. Ali, tu se javljaju neki problemi. Prvo u rpmovoj bazi ne postoje informacije o instaliranim paketima, pa to može da pravi probleme [nisam probao rpm2tgz, o tome ne bih da pričam]. Drugo, u rpmovima dolaze kompajlirani binary. Zašto bi neko to stavljao na svoju mašinu, kada je velika verovatnoća da se distro za kojeg je pravljen taj rpm i nečiji Slack razlikuju....

A Slack nije user friendly što se podešavanja tiče. Moraš da znaš šta radiš da bi ga podesio. Inače rulz 😉

ma slazem se ja da gde god je moguce treba instalirati [tj kompajlirati] source...to pod obavezno... ali kad mora moze i rpm...

inache slazem se da treba covek prvo da zna shta hoce pre nego shto pochne da chacka slack....

meni se svidja shto on dolazi skroz nekonfigurisan.... znaci na pocetku radi samo minimum programa. Pa onda kako ti neshto zatreba ti ga lepo pokrenes....za razliku od nekih drugih distribucija gde SVE radi na prvu...jeste to lakse za instaliranje, ali ti onda 30% resursa zauzimaju neki servisi koje nikad u zivotu neces da koristis...
mislim....ko razume shvatice....
moj prvi linux je bio slack... (6.1 ja mislim)... probao sam sve ostale distribucije. nisu mu ni blizu

ah da.. inace na jednoj maloj particiji drzim openQNX 🙂 (volim da experimentisem)...mnogo opaka stvar....

Slackware je jedna od 'najcistijih' i najstarijih distribucija. Od minusa tu je nesto tezi postupak instalacije (dos-oliki meniji nasuprot grafici koju nude mdk,red hat, suse i obavezno koriscenje fdisk-a ukoliko nisu formirane ext2/3 i swap particija - prvo nije obavezno minus, slack-ovi meniji pri instalaciji su isto tako funkcionalni kao u bilo kojoj 'user-friendly' distribuciji, a drugo bogami moze u nevestim rukama da upropasti ceo hdd), zatim nesto teze stelovanje sistema (u slacku nema nikakvog hardrake-a, yast-a i sl. sve sto nece da radi resava se kroz konzolu).
Medjutim, instalirani slack je neverovatno hitar u odnosu na default instalirane komercijalnije distribucije - pri bootu nema dizanja gomile daemona i razlicitih gluposti (kudzu-a, harddrake-a, XFS itd itd itd koji su potrebni jako retko ili uopste nisu potrebni) - naravno,uz nesto znanja, uvek je moguce bilo koju distribuciju 'ogoliti' na nivo slacka.
Nepostojanje RPM podrske ne mora uopste da bude minus - svako je kad-tad upao u 'rpm-hell'; paketski menadzer slacka radi sasvim dobro, i kao sto je dragan rekao uvek je tu 'rpm2tgz' koji rpm pretvara u tgz paket - i ja sam na taj nacin uspesno instalirao ati-jeve drajvere. Da, ne postoji rpm baza, ali sto bi postojala kad postoji baza tgz paketa? Deinstalacije se svodi na 'removepkg imepaketa' sto je jako slicno rpm-u, a jos je slicnije debian-ovom hvaljenom apt-get sistemu.
Jos jedna jako vazna osobina slack-a je njegova organizacija - postuju se SVE preporuke i 'dobri obicaji' - zna se gde idu instalirani programi, zna se gde je KDE, zna se gde je GNOME, zna se gde su biblioteke - ovo je bolna tacka velikih distribucija gde su ponekad biblioteke i izvrsni fajlovi toliko izmesani da dolazi do totalne konfuzije. Slack se drzi preporuke za LFS kao 'Oce nas'. Oni koji cesto instaliraju programe iz sorsa znace ovo JAKO da cene 🙂 Jedina tacka odstupanja je koriscenje BSD-like init skripti umesto system V organizacije - sto opet nije nuzno minus, gomila ljudi kaze kako je BSD-ov sistem pregledniji i bolji.

Sve u svemu, slack je izvanredna distribucija - brzina, stabilnost i logicna organizacija su njegovi glavni aduti. Instalacija, nepostojanje pocetnickih alata za administraciju i podesavanje hardvera su slabosti.
Ukoliko vec posedujes nesto iskustva sa linuxima/unixima/bsd-ovima slack je kao stvoren za tebe.
A ako si totalni pocetnik, ipak je bolje da tvoja prva distribucija bude mdk/rh/suse.

Brdja je napisao(la):
Dobro de. Može da se instalira rpm. Ali, tu se javljaju neki problemi. Prvo u rpmovoj bazi ne postoje informacije o instaliranim paketima, pa to može da pravi probleme [nisam probao rpm2tgz, o tome ne bih da pričam]. Drugo, u rpmovima dolaze kompajlirani binary. Zašto bi neko to stavljao na svoju mašinu, kada je velika verovatnoća da se distro za kojeg je pravljen taj rpm i nečiji Slack razlikuju....

Kad skines rpm lepo pise za koju je procesorsku arhitekturu napravljen (i386, i486, i586, athlon itd). RPM-ovi su uglavnom kompajlirani za 386 ili 586 - sto znaci da ti lagano mozes da uzmes rpm za (lupam) suse i instaliras ga na rh - osim ako nemas Itanium 🙂. A sad da li ce ti binarni i konfiguracioni fajlovi otici na pravo mesto vec nije sigurno (prvo verovatno da, drugi verovatno ne - to su vec distro specific stvari). Dakle isto kao kad se koristi rpm2tgz.
Ako su u pitanju non distro-specific rpm paketi (recimo atijevi drajveri), nema nikakvih problema - oni odlaze u /usr/src/ u svim rpm-based i non-rpm based distribucijama ovoga sveta.

salac je napisao(la):
Slackware je jedna od 'najcistijih' i najstarijih distribucija........

Amin ! :mrgreen:

salac je napisao(la):
Slackware je jedna od 'najcistijih' i najstarijih distribucija. Od minusa tu je nesto tezi postupak instalacije (dos-oliki meniji nasuprot grafici koju nude mdk,red hat, suse i obavezno koriscenje fdisk-a ukoliko nisu formirane ext2/3 i swap particija - prvo nije obavezno minus, slack-ovi meniji pri instalaciji su isto tako funkcionalni kao u bilo kojoj 'user-friendly' distribuciji, a drugo bogami moze u nevestim rukama da upropasti ceo hdd), zatim nesto teze stelovanje sistema (u slacku nema nikakvog hardrake-a, yast-a i sl. sve sto nece da radi resava se kroz konzolu).

ionako particije pre instalacije delim sa partition magicom, tako da mi to nije problem...

kada sam svojevremeno sa ati.com skinuo .rpm drajvere i prebacio u .deb, nije lepo preneo informacije o folderima (sva imena je prebacio u lowercase)... inache, instalacija ati drajvera se svodi na pokretanje firefl-config-something-something...

inache, chuo sam od mnogih da je slack najstabilnija distribucija, jer koristi samo proverene pakete (a ne ko debian koji je pun raznih prebeta release candidata)...

salac je napisao(la):
Ukoliko vec posedujes nesto iskustva sa linuxima/unixima/bsd-ovima slack je kao stvoren za tebe.
A ako si totalni pocetnik, ipak je bolje da tvoja prva distribucija bude mdk/rh/suse.

prvi linux mi je bio debian 3.0 (na kome sam jedva poterao X Windows), a onda Mandrake 9.1... verujem da cu se snaci sa slackom...

a shta se u stvari nalazi na drugom disku? na sajtu pishe da je to rescue disk sa slackom na sebi. da li je taj disk uopshte neophodan za instalaciju i da li sadrzhi neke dodatne pakete?

PS. da li je .tgz u stvari najobichniji .tar.gz ?

Tako je. Slack generalno ne dolazi sa cutting-edge verzijama programa - recimo verzija 9.1 na instalacionim CDovima sadrzi apache 1.3.28, sve ostale distribucije dolaze sa dvojkom, zatim tu je gcc 3.2.3 umesto 3.3 itd.
Medjutim meni se cini da nestabilnost u sistem pre unosi distro-specific kod (drake alati napr) nego nove verzije programa. Kazem, cini mi se 🙂
Uostalom, update-ovane tgz pakete uvek je moguce naci na http://www.linuxpackages.net/ , ili se skine sors i iskompajlira.
Mozda je bitno reci da je slack 9.1 u potpunosti 'ready for 2.6 kernel' tako da, ukoliko se zeli isprobavanje novog kernela, dovoljno je iskompajlirati ga i ubaciti u lilo; nema potrebe za menanjem init skriptova.
BTW, Slack + kernel 2.6.1 je nesto najbrze sto sam video na svom racunaru (razni windowsi, bsd-ovi i linuxi). Od bootovanja do rada u X-u sve radi munjevito (osim drajvera za nesrecni ATI koji i dalje ne postoji za novu granu kernela).

na drugom disku su KDE i Gnome i gomila drugih programa...

xvoodoo je napisao(la):
a shta se u stvari nalazi na drugom disku? na sajtu pishe da je to rescue disk sa slackom na sebi. da li je taj disk uopshte neophodan za instalaciju i da li sadrzhi neke dodatne pakete?

PS. da li je .tgz u stvari najobichniji .tar.gz ?

Ja sam 9.1 skinuo Bittorent-om, drugi dan posle pojavljivanja linka. Evo sta autor kaze za CD2 :
Here's what you'll find on this disc:

Bootdisks and rootdisks needed for installation if your machine is unable to
boot a CD-ROM.

The "extra" directory (a collection of additional packages), and the "pasture"
directory containing things that have been removed from Slackware but may still
be useful to some people.

The "testing" directory containing GCC 3.3.1 packages and source code.

A "slackware" directory containing the Slackware package directories
that did not fit on the first CD. These are GNOME and KDE, the two most
widely used graphical desktop environments for Linux, and the language
translation (i18n) packages for KDE.

And last (but not least), this CD-ROM may be used to boot directly into Linux.

This is the famous Slackware self-booting Linux CD-ROM -- a complete Slackware
Linux installation that runs directly from the CD-ROM with no installation
necessary. With such a full range of tools including networking utilities.
It's the ultimate Linux rescue disc, and a great way to test or demo Linux on
any machine.

Strogo govoreci disk 2 nije neophodan, ali u praksi je od vitalnog znacaja. Prvo, na njemu se nalaze gnome, kde, plus gimp, xcdroast, gcc 3.3.1 i dosta manjih paketa.
Drugo, on je i live linux CD, i kao sto rece Patrick Volkerding, nezamenljiv je kao rescue disk, kako za linux tako i za windows racunare.

U potpunosti se slažem sa salcem što se tiče, prefinjenosti Slacka i oko toga više ne vredi raspravljati.

Ko hoće brz i stabilan sistem, a pritom ima iskustva na *nix-ima, Slack mu ne gine. Za *apsolutne* početnike ja preporučujem Mandrake, ali sa napomenom da je to distro za navikavanje. Posle njega dolazi SuSE [kojeg ja trenutno koristim (uz Slack dual-boot)], koji je fina distribucija, samo malo spora [po defaultu] i sa malo čudnim rasporedom fajlova 😉

A što se RPMova tiče, čini mi se da se nismo razumeli. Nikada nisam došao u iskušenje da na Slacku instaliram RPM. A i zašto bih? Uzmem, lepo, source i kompajliram ga na mom sistemu, a ne da pokušavam da koristim nešto što je neko pravio kod sebe... Pogotvu što RPMolike distribucije uglavnom imaju čudna mesta za smeštanje prvenstveno GUI biblioteka. I zbog toga me "stra' u'vati" kad treba nešto da kompajliram na SuSEu 🙂

Nadam se da je ovo bilo malčice jasnije. Ako nije, trenutno ne može bolje 😛

Nazad
Vrh Dno