Šta je novo?

Slab transfer na HDD?

Pilence

Čuven
Učlanjen(a)
21.09.2000
Poena
609
Imam 2 Maxtor harda koji su podeljeni na 2 particije.
Ako kopiram sa bilokoje particije na bilo koju, transfer se krece od 5000 - 5800, a kada ukopcam DScaler i gledam tv transfer je izmedju 18000 i 22000.
Tako kaze totalcomander. Konfiguracija je XP2400+, KT4V , 2X256 Kingston, Asus CDRW i Teac40X.
Znaci transfer na diskovima je dobar samo ako radi DScaler za tv karticu.
Nista mi nije jasno...

samo kopiranje sa 1 particije na 2 particiji istog diska ne dobija se nikakvo ubzanje vec je isto kao i kopiranje unutar 1 particije (5Mb/s - 10Mb/s)
Ako kopiras sa jednog harda na drugi transfer treba da je priblizan brzini koju ostvaruje disk na koji kopiras prilikom write testa (30-45 Mb/s noviji maxtor diskovi)
Najbolji transfer disk - disk se ostvaruje ako su oba povezana na razlicitom ide kanalu, mada i kao su na istoj grani ne bi trebao da bude veliki pad
Instaliraj najnoviji via 4 in 1 ako nisu i proveri dma jel ukljucen na oba hard-a

zeljko je napisao(la):
samo kopiranje sa 1 particije na 2 particiji istog diska ne dobija se nikakvo ubzanje vec je isto kao i kopiranje unutar 1 particije (5Mb/s - 10Mb/s)
Ako kopiras sa jednog harda na drugi transfer treba da je priblizan brzini koju ostvaruje disk na koji kopiras prilikom write testa (30-45 Mb/s noviji maxtor diskovi)
Najbolji transfer disk - disk se ostvaruje ako su oba povezana na razlicitom ide kanalu, mada i kao su na istoj grani ne bi trebao da bude veliki pad
Instaliraj najnoviji via 4 in 1 ako nisu i proveri dma jel ukljucen na oba hard-a

Ali ovo ne objasnjava slab transver bez upotrebe tv programa, i veliki prilikom njegove upotrebe. :beer: :crash:

Jel si ti siguran u to, mozda ti se kolju Irq-evi mada tv kartica ne bi nikako trebala da se sama postavi na Ide Irq.
Mada sumljam da je kriv hir chipseta Vie zvanog buranija ;P

Kako je stvarno optimalno (sto se veceg protoka tice) postaviti dva hd-a na IDE granu/grane? U uputstvu maticne ploce (ABIT NF-7) pise da ne treba na istu granu staviti sporiji IDE uredjaj (npr. CD rom/pisac) sa hd-om jer ce doci do pada performansi sistema. Kazu da je bolje dva hd-a staviti na istu IDE granu (jedan kao master dr. kao slave).
Sta je u praksi bolje???

@vidard zavisi jedino gde hoces maximalne performanse i sta ces zrtvovati. Najveci transfer hdd --> hdd2 je kad su na razlicitim granama ali ako sa njima vezes CD ROM prilikom njegovog koriscenja usporit ces hard na toj grani. Naprimer isto vaze i za CD ROM ako su na istoj grani i ako ih oba koristis u istom vremenu (jedan cita, drugi reze, ili oba rezu) na vecim brzinama 32, 48x 100% ce doci do padanja bafera.
Znaci idealna solucija 1 uredjaj po grani sve ostalo je kompromis

@zeljko,
Hvala, razjasnio si mi tematiku.
Kupujem ABIT NF-7S i dva S-ATA HD-a (7200rpm, 8MB cache) pa cu da ih configurisem u Stripe (RAID 0) modu a CD snimac ide na IDE granu. To bi trebalo da mi omoguci zeljeni skok u performansama.
Pozdrav!

P.S.
Posto cu se malo baviti sa prebacivanjem (licne "kolekcije" i njenom osnovnom obradom) sa VHS-a interesuje me gde je najbolje staviti Pagefile (na koji HD) Sistem ce biti na prvom a Capture ce se vrsiti na drugom HD-u. Kazu da je bolje (za brzi rad sistema) da Swap file bude na drugom HD-u. Ali nisam siguran da je dobro resenje da bude na istom HD-u na koji se vrsi capture?

Ako je za capture potrebak veci protok (mali stepek kompresije) nemoj na taj HDD da stavljas swap. Dobici stavljanje swap fajla na 2nd hard je u tome ta se aplikacije mogu na miru ucitavati sa prvag harda dok u isto vreme windows moze paraleleno da swapuju na hardu koji neradi nista (mada bi bilo idealno iskljuciti swap sa 1GB+ memorije a M$ naterati da optimizuje windows i aplikacije a ne da koriste swap koji je nastao zbog velike cene memorije u proslosti kao kompromis pa ga sad lose optimizovani programi zloupotrebljavaju) :p

@zeljko,
potvrdio si mi ono sto sam mislio.
Hvala mnogo na odgovorima i narocito na objasnjenjima koja ce veoma koristiti - sigurno ne samo meni!
Veliki pozdrav!

Nazad
Vrh Dno